Samson Co. A/S

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Speideren nr. 5, 1911 - Reklame for Samson Co. A/S.

Til ulike tider har forbundene hatt sine egne speiderutsalg, ofte i konkurranse med andre kommersielle speiderutsalg.

Samson Co. A/S

Samson Co. A/S holdt til i Kirkegaten 30, i Kristiania.

Fra Sondre Ljosås Masteroppgave i historie, Alltid beredt til hva? - Etableringen av norsk speiderbevegelse 1909-1913, 2007
Sondre Ljoså masteroppgave forside.JPG
På et eller annet tidspunkt løpet av 1910 eller 1911 har flere forretninger i Kristiania begynt å selge speiderutstyr. I 1914 tok Norges Speidergutforbund denne driften i egne hender gjennom speiderdepotet, senere omdøpt til speidersport. [1] Men til å begynne med var det altså store konfeksjonsforretninger i Kristiania som solgte utstyr. Magasin Samson i Kirkegaten ble utnevnt til offisiell leverandør til Norges Speidergutforbund, med annonse i første nummer av Speideren.

1911: Norsk Speidergutt-Forbund valgte Samson Co. A/S til sin leverandør av speiderutstyr.

1913: Paa generalforsamling blev det besluttet at imøtekomme et oftere fremsat ønske om en praktisk vinterlue for speidere. Hatten som altid vil vedbli at være vort egentlige kjendetegn, vil bli benyttet til sommerbruk, da den jo har vist sig noksaa upraktisk i sne og kulde. Den nye lues form og farve er nu vedtat, og luen vil fra nu av være at faa. Den koster kr. 1.75; hatteliljen som bør sættes paa for at betegne luen som speiderlue, koster 25 øre; altsaa alt ialt kr. 2.00 for en praktisk og varm vinterlue, med klaf til at trekke nedover ørene. Luen blir kun solgt ti] speidere som har bevidneise fra en i forbundet staaende troppsfører (eller fra distriktsstyret eller hovedstyret. Den faaes foreløbig kun hos Samson Co. [2]

1914: Samson Co. A/S legges ned i 1914 og Norsk Speidergutt-Forbund starter opp et eget utsalg, Norsk Speidergutt-Forbunds Depot. [3]

I NSFs jubileumsbok Norske speidere, 1936 nevnes oppstarten av Norsk Speidergutt-Forbunds Depot høsten 1914 under den Den første verdenskrig:

1914 Speideren 10 NSGF Depot reklamerer.JPG

(…) Eftersom speiderarbeidet tok fatt og adopterte nye momenter, blev det spørsmål efter mere og bedre utstyr av forskjellig art. Visstnok var uniform ikke nødvendig; men de fleste av guttene skaffet sig den — klær måtte de så allikevel ha, og uniformen var smart og praktisk. Hittil hadde Samson Co. A/S vært Forbundets godkjente leverandør. Firmaet gikk nu inn, og Forbundet besluttet, da herefter selv å forhandle sine effekter. (…) Forbundet hadde hittil hatt en liten fortjeneste på salg av liljer, merker o. s. v., som sammen med patruljekontingenten skaffet midlene til driften. Man fant det nu fornuftig å ha fortjenesten også på andre effekter selv, og vareskapet blev plassert i et patruljeværelse i Pipervikskirken og holdt åpent hver onsdag 6-8 em. Det var begynnelsen til Speiderdepotet! Dessverre la krigen vanskeligheter i veien for depotets drift. Det blev snart uråd å skaffe de nødvendige merker og effekter fra England, det tok optil 5 måneder å få en sending, dessuten steg prisene raskere enn kjøpeevnen. Omsetningen var da i løpet av 1915 heller ikke større enn 681 kroner. (…) [3]

Utklipp og minner

Arne Stein Mellegård mimrer fra tidlige speiderår - i "Med buksekanten over knærne. Oslospeiderne gjennom 40 år":

Når jeg skal prøve å fortelle litt fra speiderlivet for 40 år siden, må jeg tilstå at nesten alt er dekket av en grå tåke, men enkelte lysglimt trenger dog igjennom. Stoltheten over den fine drakten, den store cowboyhatten — bambusstaven og spenningen ved å være med på noe nytt, var vel det som den gang gjorde det så interessant. Om ikke alt i drakten var reglementert, så hadde vi dog vært utenfor hos Samson & Co. (forretning i Kirkegaten som førte speiderartikler) og studert nøye, så vi etterlignet alt best mulig. Og mange mødre og fedre mistet nok sine brune filthatter.

Enkelte notater om Magasinet Samson

 • Det var grosserer Georg Samson som gav navn og drev forretningen "Samson Co". Georg Samson og hans familie i 1900: [1] I 1904 søker Samson akkord på grunn av stor gjeld.
 • Men senere ble firmaet knyttet til navnet Steenfeldt-Foss. I 1910 er Ludvig Wilhelm Steenfeldt Foss disponent i forretningen. [2]. Wilhelm Steenfeldt-Foss, med navnet Foss fra Arendalsslekten, er født i Kristiania 28/10/1874 og var sønn av Olaf Henrik Foss f 1848 og Jenny Margarethe Steenfeldt f 1850.
 • Inntil 1912 drev man i Kirkegaten 30, senere på hjørnet av Kongensgate og Karl Johans-gate. Etter hvert annonserer man med adressen Kongensgate 33.
 • Forretningen er omtalt som "Samson co" og "Magasinet Samson".
 • I følge annonser spesialiserte forretningen seg på engelske modeller, og det kan jo ha vært bakgrunnen for at man tok inn speiderutstyr.

Fra Samsons øvrige forretningsvirksomhet m.v.

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>

 1. Rieber-Mohn 1921 s. 27-28. I 1919 etablerte man et eget selskap for å ta seg av denne aktiviteten
 2. Speideren nr. 10 1913
 3. 3,0 3,1 Norske speidere, 1936, Norsk Speidergutt-Forbund.
 4. Speideren nr. 1 1913
 5. Speideren nr. 1 1913
 6. Speideren nr. 6 1914