Samveldet av nasjoner

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Flagg Samveldet av nasjoner [1]
Denne siden er ment å vise til speidersamarbeidet mellom Samveldet av nasjoner og Norge.

Samveldet av nasjoner

Samveldet av nasjoner – Commonwealth of Nations, som er en mellomstatlig organisasjon av 54 suverene stater, hovedsakelig Storbritannia og tidl. britiske kolonier, tidl. kjent som det britiske samveldet og har sitt opphav fra det britiske imperiet. 16 av medlemsstatene av Samveldet av nasjoner deler H.M. dronning Elisabeth II som statsoverhode og er i personalunion.[1]

Samveldet av nasjoner forteller om seg selv på sin hjemmeside:

  • Samveldet er en frivillig sammenslutning av 54 uavhengige og likestilde land. Våre medlemsregjeringer har felles mål som utvikling, demokrati og fred.
  • Samveldet av nasjoner er en frivillig forening av 54 uavhengige og likeverdige land. Det er hjem til 2,4 milliarder mennesker, og inkluderer både avanserte økonomier og utviklingsland. 32 av våre medlemmer er små stater, inkludert mange øynasjoner. Våre medlemsregjeringer har blitt enige om felles mål som utvikling, demokrati og fred. Våre verdier og prinsipper uttrykkes i Commonwealth Charter.
  • Samveldet av nasjoners røtter går tilbake til det britiske imperiet. Men i dag kan ethvert land bli med i det moderne Samveldet. Det siste landet som ble med i Samveldet var Rwanda i 2009.
  • Organisasjoner:

- Samveldet blir ofte beskrevet som en "familie" av nasjoner. I hjertet av denne familien er 3 mellomstatlige organisasjoner:

- Commonwealth-sekretariatet støtter medlemslandene for å nå Samveldets mål. Dette nettstedet drives av Commonwealth Sekretariatet.

- Commonwealth Foundation støtter folks deltakelse i demokrati og utvikling.

- Commonwealth of Learning fremmer åpen læring og fjernundervisning.

Medlemslandene støttes også av et nettverk av mer enn 80 mellomstatlige, sivile, kulturelle og profesjonelle organisasjoner.

Medlemmer

Stater som har sitt medlemskap i Samveldet av nasjoner (2021):

Tidl. medlemsland i Samveldet av nasjoner:

Om norske forbindelser til Samveldet av nasjoner

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [1].