Sersjant Hansteen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Sersjant Hansteen
antagelig Alfred Mørk Hansteen
Personalia
Speiderbakgrunn
Forbund: Norske Gutters Speiderkorps
Sersjant Hansteen er foreløpig en ubeskrevet del av norsk speiderhistorie, på disse artikkelsidene arbeides det med å dokumentere historien. Kanskje du har et dokument, bilde og en god historie om NGSK? Bidra du også! [1]
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Skien kommune Skien kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Når "Sersjant Hansteens Speiderkorps" omtales i 1910, er det svært interessant å finne ut hvem denne Hansteen er. Artikkelen opprettes, selv om vi foreløpig vet lite om hvem dette er.

Ledergjerning

Personlig bakgrunn

  • Ingen ved navn Hansteen/Hansten er oppført som sersjant/offiser i folketellingen i 1910.
  • I "Digitalt Museum" finner vi et [[[2]|foto]] fra 1900, der Alfred Mørk Hansteen, sersjant i H. M. Kongens garde, er avbildet. Kan det være ham?
  • På nettsiden www.slekt.net - med overskrift "Frode sin slektsise - finner vi følgende omtale av Alfred Mørk Hansteen, f 14. august 1878:

Peder A. Hansteen skrev følgende om sin halvbror i 1978:

"Alfred startet i fiskerbåten som alle her på den tid, men kom seg på Amtsskolen på Nesna, og Gardens underoffisersskole, Kristiania, og ble sersjant i garden, hvor han var med i Kong Håkons første livvakt i 1905. Senere fanejunker og kaptein. Ved siden av militæret var han en tid ansatt ved Union fabrikker Skien, og senere kontorsjef ved Saugbruksforeningen, Halden inntil pensjonsalder, og bbodde da i Halden senere. Han hadde mange offentlige hverv som er delvis omtalt i ættebok for Hansteen. Bl.a. ble han omtalt i avisene som en fremragende organisator, og var i en mannsalder formann i Østfoldbyenes orkesterforening, og i Fredrikshald sangforening. Han hadde Noeges Landssangforbunds høgste utmerkelse - Gulltegnet - og han var den første æresmedlem av Orkesterforeningen hvor han var formann fra 1923-54. I sangforeningens jubileumsbok står det bl.a. "Kaptein Hansteen var en førerbegavelse av usedvanlige dimensjoner - en urkraft av kjempeinnsats" osv. Han organiserte reisingen av bauta over komponist og dirigent Oskar Berg, og talte i kringkastingen ved avsløringen. Hans mor var Johanna Jacobsdt. fra Hines på Handnesøya. Hun var tremenning med hans far".

  • Alfred Hansteen døde 10. oktober 1959 i følge Dis-Norges gravminner.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om NGSK

Les mer om Norske Gutters Speiderkorps Speiderkorps.jpg

Eksterne lenker

Referanser