Solstølen
Visjon: Eiendommene gir deg opplevelsen av å være en del av en stor og attraktiv speiderbevegelse. Her ønsker speidere og ledere å være for opplevelser, vennskap, samarbeid og friluftsliv.
Dagens eiendommer: S/S Havbraatt – Solstølen – Tredalen Tidligere eiendommer: Dronningen – Ingelsrud – Leikvinjar – Stornes – Sverveli – Renså
Solstølen | |
---|---|
Eier: | Norges speiderforbund |
Kjøpt: | 1985 (gave) |
Innviet | 25. august 1985 |
Bygget | 1927 |
Sted: | Hol, Haugastøl |
Sengeplasser: | ca 20 |
Innhold
Solstølen i dag
Solstølen ligger øst på Hardangervidda, 1 000 moh. i Hol kommune, Buskerud, Viken. Solstølen egner seg som base for fjellturer sommer og vinter, for eksempel sykling langs Rallarvegen og vandring eller skigåing på fjellet. Det er muligheter for bading og fiske i Sløddfjorden og i vannene innover fjellet.
Solstølen er også velegnet som base for friluftskurs eller lederkonferanser og planleggingshelger. Det er både lerret og flipovertavle på hytta. Terrenget på fjellet er delvis krevende, men samtidig sikkert, og byr på gode telt- og snøhulemuligheter.
Solstølen har sengeplass til 17 personer. Det er en hyggelig stue, soverom i ulike størrelser og kjøkken, og en frostfri kjeller under kjøkkenet til oppbevaring av mat. Det er utedo på Solstølen.
Hytta oppvarmes med strøm, ved er til peiskos. Det er kaldt vann fra egen brønn i kranen på kjøkkenet. Om vinteren kan brønnen gå tom, og man må hente vann fra fjorden eller smelte snø. Ønsker dere å ha leirbål, må dere selv ha med ved til dette. Leirbål brennes i leirbålsgrua.
Veibeskrivelse
Solstølen ligger ved Haugastøl stasjon på Bergensbanen. Fra Haugastøl stasjon er det to til fire kilometer til Solstølen, avhengig av om du går langs veien om sommeren, eller over Sløddfjorden om vinteren dersom vannstanden er lav nok. Om sommeren går det også rutebuss over Hardangervidda (Geilo-Eidfjord) som kjører forbi Solstølen.
Om du kommer med egen bil østfra, følg riksvei 7 fra Hønefoss til Haugastøl, videre oppover mot Hardangervidda, og ta av ned til Solstølen ved Gretteberg Kafé. Kommer du vestfra, følg riksvei 7 fra Eidfjord og nesten til Haugastøl, og ta av mot Solstølen ved Gretteberg Kafé.
Koordinater: WGS 84: N 60° 29.825', E 7° 52.574'; WGS 84 – desimal: 60.49708, 7.87624).
Glimt fra historien, år for år
1927: Hytta ble reist i 1927 av Wilhelm August Murstad og hans kone Josefine. Murstad var dengang direktør for Hansa bryggeri i Bergen, og de brukte stedet som en sommerhytte. Samtidig gikk en "gammel" speider fra 2.Bestum ved navn Oluf Reed Olsen og kastet lengselsfulle blikk mot den fine Murstadhytta som lå i ly for været. Han hadde i flere år leid en støl i Ørterdalen, så da mulighten for å overta Murstad-hytta kom, i 1980 - kom Oluf Reed Olsen og hans kone Joane (Tidl. speiderleder i 1.Røa) raskt på banen. Oluf Reed Olsen var født i 1918, og foruten å være speider i 1.Bestum også utdannet flyger. Han tjenestegjorde under 2.verdenskrig i Canada (Little Norway) og har også gitt ut 2 bøker om sine krigsopplevelser. Han hadde også flere tillitsverv i speiderbevegelsen.
1985: Da Oluf og konen overtok Solstølen, forøvrig sammen med en soussjef i Hansa bryggeri, bygget de seg en ny helårshytte ca 50 meter sørover, og skilte ut denne. Solstølen valgte de å gi som gave til NSF, og 24. august 1985 overtok speiderbevegelsen offisielt stedet.
1998: Fra NSFs årsrapport for 1998:
Solstølen. Solstølen er forbundets hytte ved Haugastøl på Bergensbanen. Stedet egner seg godt til kursvirksomhet og nyttes bl.a. til fjellederkurs i januar/februar. Stedet er mye brukt som tur- og feriested, spesielt i vintermånedene. [1]
2001: I Årsmelding for 2001, Norges speiderforbund kan vi lese:
Solstølen er forbundets hytte ved Haugastøl på Bergensbanen. Stedet egner seg godt til kursvirksomhet og nyttes bl.a. til fjellederkurs vinterstid. Solstølen ble brukt 61 døgn i 2001. Stedet er mye brukt som tur- og feriested, spesielt i vintermånedene. [2]
2003: I Årsmelding for 2003, Norges speiderforbund kan vi lese om Solstølen:
Solstølen ligger ved Haugastøl på Bergensbanen. Hytta ble overtatt som gave i 1985, og kan ikke selges. Stedet egner seg godt til kursvirksomhet og nyttes bl.a. til fjellederkurs vinterstid. Den er også en del benyttet som tur- og feriested for ledere og andre, spesielt i vintermånedene. Det er utført vanlig løpende vedlikeholdsarbeid på stedet. I 2003 ble Solstølen brukt i 119 døgn. [3]
2012: I heftet "Satsing for framtidens speiding: NSFs nasjonale eiendommer" kan vi lese om Solstølen: |
Utklipp og minner
Solstølen i vinterskrud, foto fra www.speiding.no
Leirstedsmerke for Solstølen, fra 2016, tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent, Norges speiderforbund, 2015, merket får du kjøpt her
2018:
Krus for leirstedet Solstølen (speider-sport as)
Speiderhus, -hytter og møtesteder
Speiderhus, -hytter og -leirsteder
Om Norges speiderforbund
Lenker
Referanser
- ↑ Opplysninger fra årsrapport for 1998, Norges speiderforbund
- ↑ Årsmelding for 2001, 2002, Norges speiderforbund.
- ↑ Årsmelding for 2003, 2004, Norges speiderforbund.