Speideraksjonen 2004

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speideraksjonen 2004
Forbund: Norges speiderforbund
År: 2004
Les mer om speidingen i Liberia Flagg Liberia.png
Les mer om speidingen i Uganda Flagg Uganda.png

Om Speideraksjonen 2004

Midlene fra Speideraksjonen 2004 gikk til utdanning for flyktninger i Liberia gjennom Det Norske Flyktningeråd. [1] [2]

I infobrosjyren som ble laget stod følgende:

Ny skole i Tubmanburg!
Bomi High School ligger i Tubmanburg, ca 45 kilometer nord for Monrovia. Tubmanburg var lenge okkupert av opprørsgruppene i Liberia. President Charles Taylors regime ble styrtet i august 2003. Nå skal skolen gjenoppbygges!
Skolen ble opprinnelig bygd som en privatskole for Bong Mines, et større gruveselskap. men ble i 1994 omgjort til en offentlig skole. Den utviklet seg til å bli blant de beste high schools i Liberia.
28. januar 2002 var siste skoledag på Bomi High School. Da overtok rebeller byen og de fleste elever, lærere og andre innbyggere flyktet mot Monrovia, hvor de i dag befinner seg i flyktningleire.
Etter fredsavtalen og utplassering av FNs fredsbevarende styrker er igjen Tubmanburg et trygt sted, som kan ønske sine innbyggere velkommen tilbake. Det kan imidlertid ikke skje før det finnes et helsetilbud, skoletilbud og tilgang på mat.
Flyktningerådet er i ferd med å etablere et program for å støtte tilbakeflyttingen til Tubmanburg. Speideraksjonen i 2004 av Norges speiderforbund går til Flyktningerådets arbeid med å gjenoppbygge Bomi High School. Skolen trenger å reparere taket, sette inn dører og vinduer, toalettfasiliteter og skaffe inventar og undervisningsutstyr til sine åtte klasserom. Når arbeidet er utført kan skolen ta imot ca. 350 elever, som ikke har gått på skole siden januar 2002.
Ved siden av Bomi High School skal Flyktningerådet bygge en ”emergency school”. Det er en skole som skal gi et tilbud til de elevene som har mistet så mye av skolegangen sin at de ikke kan delta i vanlig undervisning på Bomi High School. Elevene vil etter gjennomføringen av programmet flyttes over i den regulære skolen. Videre vil Flyktningerådet stå for et matutdelingsprosjekt i alle skoler i Tubmanburg, for å sikre at elevene får minst ett næringsriktig måltid hver dag.
Prosjektet vil starte umiddelbart etter at Speideraksjonen er avsluttet. Målsetningen er at skolen skal være rehabilitert og i drift til skoleåret 2004/2005, med et tilbud til elevene om oppstart i september 2004. Fram til skolestart skal betydelig arbeid på bygninger gjennomføres, og ikke minst skal lærerne få tilbud om oppfriskningskurs etter å ha vært på flukt og borte fra undervisningen i lang tid. Det er også viktig å gi lærerne tilleggsferdigheter i å undervise barn med krigstraumer og som har levd gjennom en periode med betydelige grusomheter og menneskelige lidelser. [3]


Norges speiderforbund sine hjemmesider i 2019 står følgende om Speideraksjonen:

Speidere i Norges speiderforbund hjelper hvert år barn og ungdom andre steder i verden gjennom Speideraksjonen. De innsamlede midlene går til Flyktninghjelpen, og samarbeidet startet i 2003. Speideraksjonen er en årlig innsamlings- og informasjonskampanje som Norges speiderforbund arrangerer i samarbeid med Flyktninghjelpen. Siden samarbeidet startet i 2003 har speiderne samlet inn over 14 millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt. [4]

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Speideraksjonen 2004"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!