Lord B-Ps besøk til Norge 1911
Ferie og Norgesbesøk 1911 Robert Baden-Powell | |
---|---|
År: | Ferie i deler av august, speideroppdrag i Kristiania 31. august |
Kommune/sted: [1] | Kristiania, også Stor-Elvdal |
31. august 1911 var Robert Baden-Powell på besøk i Kristiania. Dette var et avgjørende besøk for norsk speiding. "Lord" fulgte tittelen da han adlet først i 1929, så her omtalt som kun B-P eller Robert Baden-Powell.
Innhold
Bakgrunn
I Norsk Idrætsblad 8. juni 1911, under redaksjon av Jacob Pedersen Grøtum, finner vi forhåndsomtale av Lord Baden-Powells besøk i 1911:
Baden Powell til Norge.
Den fra Boerkrigen bekjendte general, Baden Powell, speidergutbevægelsens starter og energiske leder og forkjæmper vil i sommer besøke Norge. Det var meningen at han vilde medbringe en trop engelske scouting boys og med denne foreta utflugter i vort land. Han hadde blandt andet tænkt at kampere et eller andet sted i nærheten av høifjeldsregionen, for at gi sine gutter anledning til at lære den norske høifjeldsnatur at kjende. Hvorvidt han kommer med en større trop av engelske gutter eller alene er endnu ikke helt avgjort. Men i ethvert fald kommer han herover og vil da muligens ogsaa komme til at holde et foredrag om bevægelsens art og hensigt for Kristianias indbyggere. I saa tilfælde spaar vi ham fuldt hus, ti Baden Powells eieren egen evne til at gjøre et tema interessant, underholdende og fengslende."
- Ferie
I forkant av dette besøket var han på en lengre fisketur i blant annet Atnadalen i Stor-Elvdal. Hans tilstedeværelse i Norge, ble gjenstand for flere avisnotiser landet rundt.
Allerede 7. august heter det i Morgenbladet:
"General Baden-Powell
kom idag her til Byen med "Eskimo". Samtidig ankom Colonel Cavendish, Sir Charles Wakefield og Lady Wakefield. Samtlige tok ind paa Victoria Hotel."
- Møte, parade og foredrag
Etter endt ferie, kom han med jernbanen sydover til Kristiania 30. august, innlosjert på Victoria Hotel. 31. august hadde han avtalt møter med de to norske speiderforbundene, Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund. I tillegg til dette ble det arrangert en speiderparade på Tullinløkken og B-P hadde et foredrag på kvelden.
Besøket er mye omtalt i speiderlitteratur, spesielt delen med møtet mellom B-P og de to norske speiderchefene. Historien viser at Norsk Speidergutt-Forbund utover 1910-årene ble enerådende og Norske Gutters Speiderkorps svant hen.
- I ett prospektivt perspektiv var Norske Gutters Speiderkorps gjeldende og allerede stiftet, godt utbredt og med en egen utgitt håndbok våren 1910, mens Norsk Speidergutt-Forbund lå etter og med hovedtyngden kun i Kristiania. Riktignok hadde de meddelt sin stiftelse våren 1911, men ennå ikke valgt sitt interimstyre, dette skjedde først i november 1911.
- Slik at i ett retrospektivt perspektiv burde Norske Gutters Speiderkorps stått sterkere i møte med konkurransen de fikk. En del av denne uenigheten mellom datidens forbund er senere oppgitt med religiøs begrunnelse, eller rettere sagt mangel på dette.
- Men, og et viktig historisk men, var at begge forbundene ble "godkjent" av B-P og av britiske The Boy Scouts Association og begge drev for fullt noen år, side om side. Hertil kan historiefortellingen være litt ensidig til fordel for den gjenværende part, men hvor det søkes i ulike kilder om besøket.
Omtaler fra Norgesbesøket i 1911
I medlemsbladet Speideren nr. 5, oktober 1911, Norsk Speidergutt-Forbund, er møtet og paraden 31. august referert. [5]
|
Utklipp og minner
1911: Avisa Helgeland trykker 15/8 en liten kronikk med et norsk minne om BP fra de militære operasjonene under Boerkrigen. Dette er en interessant skildring fordi den tilsynelatende bygger på et selvopplevd møte mellom BP og en nordmann så tidlig som omkring 1900. Kronikken publiseres på bakgrunn av speidersjefens planlagte besøk i Norge i 1911.
(Kilde: Helgeland 15/8 1911)Morgenbladet omtaler BPs forestående besøk i Kristiania. Rammene for besøket beskrives. Det er interessant at artikkelen betoner svært tydelig forbindelse til Grøttum og speidergutkomiteen ved sin leder Thallaug; dvs ledelsen for Norske Gutters Speiderkorps. Fraværet av informasjon om Norsk Speidergutt-Forbund kan være besisst eller ubevisst.
(Kilde: Morgenbladet 28/8 1911)En av B-Ps mange illustrasjoner, denne fra hans Norgesbesøk i Atnadalen, 1912. Særtrykk fås kjøpt hos Speider-Sport AS.
En av B-Ps mange illustrasjoner, denne i fra Valdres.
1911: Annonse for BPs foredrag om speiderbevegelsen - fra Aftenposten 30/8 1911. [3]
1911: Annonser i Aftenposten 31/8/1911 for BPs foredrag. Her ser vi også Speidergutkomiteens oppfordring til speidere om å møte fram. [4]
1993: Lord B-Ps besøk til Norge 1911 er omtalt i Speiderhistorisk skrift nr. 1 "Familien Baden-Powell og Norge", 1993 [6]
Ukens artikkel
Besøket er presentert slik i ukens artikkel, uke 34, 2021 i Speiderhistorisk leksikon:
Uke 34, 2021
31. august for 110 år siden var Baden-Powell på besøk i Kristiania.
Besøket var viktig for den videre utvikling av speiderarbeidet i Norge, hvor B-P møtte representanter for datidens to norske speiderforbund, Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund.
Les mer om Baden-Powells besøk i Kristiania i 1911
Vis · På forsiden fra 23. august 2021 til 29. august 2021
Mer om
Lord og Lady B-Ps ulike besøk til Norge Norske Gutters Speiderkorps Norsk Speidergutt-Forbund
Referanser
- ↑ Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
- ↑ Norske speidere 1936
- ↑ 3,0 3,1 Aftenposten, 30. august 1911.
- ↑ 4,0 4,1 Aftenposten, 31. august 1911.
- ↑ 5,0 5,1 Speideren nr. 5, oktober 1911, Norsk Speidergutt-Forbund.
- ↑ Speiderhistorisk skrift nr. 1 "Familien Baden-Powell og Norge", Odd Hopp, Speidermuseet, 1993.