Speiderjobben 1956

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speiderjobben 1956
Speiderjobblogo.jpg
Forbund: Norges KFUK-speidere og
Norsk Speiderpikeforbund
År: 1956
Les mer om speidingen i Ungarn Flagg Ungarn.png
Les mer om speidingen i Norge Flagg Norge.png

Om Speiderjobben 1956

Målet var å hjelpe ungarske flyktninger i Norge.

Oppstanden i Ungarn var en oppstand mot de sovjetiske okkupantene mellom 23. oktober og 4. november 1956. Oppstanden ble slått ned av sovjetiske tropper. Mellom 2 500 og 5 000 ungarere, og ca. 700 sovjetiske soldater ble drept. Mange tusen flere ble skadet, og nesten en kvart million mennesker flyktet fra Speiderjobben 1956, hvorav 1200 til Norge. [1]

Spenningen var stor, selv om aksjonen var grundig forberedt og informasjon og inspirasjon var gitt i de fleste speider- og lederblad frem til september 1956. Fra Sunnmøre berettes det også om gratis kinoreklame uken i forveien. Den første speiderjobben ble en dundrende suksess som bragte inn 93.000 kr. Omregnet til dagens penger er dette 1,1 millioner! Aksjonstiden falt sammen med nye flyktningestrømmer fra Ungarn og flyktningesaken var høyaktuell. KFUK-speiderne brukte en stor del av sitt beløp til å gi frukt- og godteposer til barna ved ankomst og siden kle dem opp fra topp til tå. Ungdommene fikk strekkbukser og de voksne undertøy eller islender.

I bladene er det rapporter fra arbeidet i kretsene og en beskrivelse av stor iver og allsidighet. Vi sakser fra Bergen 2 av Norges KFUK-speidere:

Vasket tak og vegg og onger
fjernet boss i svære donger.
Kjørte Gro i rullestol.
Klippet plenen for fru Hol
Stoppet strømper, pusset sko.
«Joda» sa en far og lo,
«tusen tjenester hun gjorde»,
og la kroner 3 på bordet.

Innsamlingsresultater

Norges KFUK-speidere samlet inn 79000,- [2]

Norsk Speiderpikeforbund samlet inn 29868,- [2]

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser