Speidermat 1927
Speiderlederen Thorvald Langaard i Lillesand skrev en del i norske speider/lederblad. Her er en del matoppskrifter han skrev i Speideren nr 5 1927:
I. Labskaus.
All slags kjøtt kan brukes. Skjær kjøttet i små stykker og legg det i gryten sammen med poteter, skåret små, løk skåret i skiver og gulerøtter og ellers alt du har for handen av grønsaker. Held så vann på, til innholdet er druknet, passelig med salt og ikke for lite pepper. En håndfull risengryn må du gjerne ha oppi. Har du noe havregrøt eller brødkrummer tilovers, gjør det bare godt Men glem ikke løkene. Øieblikkelig dette koker, må det settes tilside og koke ganske sakte. Har du en høikasse, er dette det beste sted å koke den. Skal koke minst 1 1/2 time. Prøv om den er passe salt minst 10 minutter før den er ferdig. Du kan prøve når den er ferdig på gulerøttene, for de trenger lengst kok. Rør litt mel ut i koldt vann og ha på like før den er ferdig. Så et siste godt opkok på 2 minutter under stadig omrøren, og hvis det ikke er del beste du har smakt, så er det ikke min feil. Jeg vil minde dig ennu en gang om at kjøtt og grønsaker må aldri koke hårdt, for da går kraften ut i vannet, og selve innholdet blir smakløst.
II. Kraftsuppe
kan du aldri ha første dag i leir, for først må du samle noe å koke suppe på. Potetsvann er utmerket, likeså alt vann som grønsaker og gryn er kokt i. Du kan samle sammen i en stor gryte alt sådant som grønsakeskall, ben, eggeskall, kjernehuser o. I. Held vann på til det står over alt og kok under sterk varme, så all kraften går ut i vannet. Sil vannet fra og bruk det til å koke suppe på. I suppen kan du ha småskårne grønsaker, makaroni eller ris.
III. Brødpudding
Brødskiver dyppes i melk og legges på bunnen av en mindre gryte eller beholder; herpå et tynt lag syltetøi eller rosiner; så et nytt lag brødskiver dyppet i melk; så et par piskede egg og en håndfull sukker; atter brød og syltetøi til gryten er full. Held over dette resten av melken og sett lokket på. I mellemtiden har du satt over ilden en større gyte halvfull av vann. Når denne koker, kan du sette gryten med pudding oppi og la den koke 1 1/2 time. Eftersom vannet i den store gryte fordamper, må du ha nytt på.
IV. Glokaker.
Ta fire ganger så meget hvetemel som du kan balansere i begge hender og bland sammen med en håndfull sukker, en dessertske hver av salt og bakepulver og så mange rosiner du har råd til. Legg det i en haug i en stor stekepanne, et regnslag, vindjakke eller lig- nende. Har du et stort bord, er naturligvis det det. beste. Så graver du et stort hull i midten av haugen og fyller det med vann. Begynn så innenfra og bland mei og vann sammen uten å bryte muren. Fyll på vann efterhvert inntil alt melet er blandet sammen til en tykk deig. Løft deigen op og kast tørt mel under den, så den ikke henger tast. Nu laver du flate, runde kaker av deigen, så store i omkrets som et glass. Blir deigen for klebrig, så ha tørt mel på. Kan stekes i fett i panne, men de blir best stekt på glør. Då må deigen være riktig hård.
V. Kokt ris:
En stor gryte med lett saltet vann settes over ilden. Når det koker heldes risen oppi. Der skal ikke være mere enn en håndfull ris til 1 liter vann. Når risen er næsten ferdig heldes vannet fra så godt som mulig (spar på vannet til kraftsuppen). Ha så oppi ca. 50 gram margarin til hver håndfull ris og sett over varmen i tre minutter uten lokk, så resten av vannet kan fordampe. Ryst gryten noen ganger, mens smørret smelter. Kan serveres som grønsakerett, eller brukes til dessert sammen med sirup eller kokte tørrete frukter.
VI. Bakt fisk:
Det er vel unødvendig å si at fisken skal renses, men den skal ikke skrapes, og hodet må få lov å sitte på. Få et godt bål. Ekeved er best. Lag en fordypning i glørne, når bålet er brent ned og for denne med grønnt gress eller bregneblader. Legg fisken, som er strøket med salt oppi; så et lag gress over fisken og et tykt lag glør oppå. Tend så et bål på toppen av dette, og når det er utbrent er fisken klar til å gli ned med god appetitt. Poteter kan bakes på samme måte, men trenger litt lenger tid. Der må forresten øvelse til for å få det ordentlig til, men er vel verd et par feiltrinn.
T. Langård.