Speiding for blinde barn

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Historie

1936: Nytt fremstøt for speidersaken blandt blinde barn

Efter forslag av sitt styremedlem kaptein Jan Silhan, Polen, som mistet synet i Verdenskrigen, har Blindeorganisasjonenes Verdensforbund (Universala Asocio de Blindul-Organiza'joj) nu besluttet å ta speidersaken for blinde barn op på sitt program. Man vil herunder dra nytte av de gode erfaringer som er gjort i England, Danmark, Finnland, Norge og U.S. A. 1 alle disse landene har man nemlig i en rekke år 'hatt speidertropper av blinde barn. Oplæring og opøving har stort sett vært den samme som for seende barn, og overalt har resultatene vært særdeles tilfredsstillende. De blinde barna er gått op i arbeidet med liv og lyst.

Kanskje det aller viktigste ved blindeskolenes speiderbevegelse er å gi skolenes elever høve til a være sammen med seende barn. Det arrangeres derfor ofte fellesøvelser og fellesturer av blinde og seende speidere. Enkelte steder er man gått så vidt at man har latt blindeskoleelevene bli med i speidertropper av seende barn istedenfor å oprette særtropper ved skolene.[1]

1936: Speideroptagelse på Dalen [blindeskole].

10. mai 1936 kommer til å stå som en merkedag i Sør-Trøndelag krets av Norsk Speiderguttforbunds historie. De første blinde speidergutter avla sitt løfte og blev optatt i speidernes brorskap. Representanter for Sør-Trøndelag krets og Trondhjems avdeling møtte om ettermiddagen på Dalen Blindeskole og blev mottatt av skolebestyrer Øye.

Høitideligheten foregikk i gymnastikksalen. De nye speidere og en del aspiranter marsjerte inn og tok plass forrest. En hel del av deres skolekamerater og noen av lærerpersonalet var til stede* Troppsfører Nils Nakstad, som har ledet arbeidet med de blinde speideraspiranter i 1 J/ 2 år, ønsket velkommen. Efter flagghiisenen holdt han en kort tale og nevnte at når man nu efter 1 J/ 2 års arbeid står ved optagelsesstunden, kan man kanskje si at det har gått smått. Men det 'har vært et nytt gebet, hvor man har måttet prøve sig frem. Nu står de første 5 rede til å gi sitt speiderløfte, og så vil det gå videre fremover efter speidersakens linjer.

En efter en blev guttene kalt frem. De la hånden på det norske flagg og sa frem løftet med klar og rolig røst, og så tok føreren dem op i speidernes brorskap. De fikk sin røde lilje på høire arm, tørklæ og fløitesnor rundt halsen, og så snudde de sig mot forsamlingen og hilste med speiderhilsenen. Skolebestyrer Øye beskrev ceremonien for de øvrige elever.

Efterpå holdt vicekretsdhef Finn Carlsen en kort tale om speidernes brorskap verden over, og så var det litt humoristisk underholdning ved troppsassistent John Broberg. Speidermøtet sluttet med speiderbønn, valgsprog og fedrelandssangen.

Efterpå holdt skolebestyrer Øye en manende tale om vår tids materialisme og idealistene: Speiderne. Til sist takket han krets, avdeling og troppsfører for alt de har gjort for troppen.

Som før omtalt har man i mange år hatt speiderpiketropper ved Dalen Blindeskole, og det er meget gledelig at også guttene nu er kommet med i speiderbevegelsen. Lykke til! Red. [2]

Arbeid for å øke kunnskapen blant alle speidere

2001: Cap Handi under landsleiren - Urban - i Fredrikstad

Blinde speidere: Etter den krevende samarbeidsøvelsen skal speiderne teste hvordan det føles å være blind i hverdagen. Kaia Gjærmo (11 år) går usikker rundt på asfalten, mens Zoe Kronstad (12 år) leder henne riktig vei ved å lage lyder som om Kaia befant seg i en by. Det er tydelig at de «seende» syns det er gøy å utfordre de «blinde», og det blir mye latter når et titalls speidere vimser rundt i området med speiderskjerf for øynene, kræsjer i søppelbøtter og går på hverandre. Patruljen har også kjørt rullestolløypa, som ifølge dem selv krevde store krefter i armene. Det var gøy å prøve det, men ingen i patruljen klarer tanken på å være bundet fast til en stol resten av livet. Rullestol-løypa var opprinnelig mer krevende, men lederne for økten presterte å velte i rullestolene under den første testen. [3]

Utklipp og minner

Andre tilbud og aktiviteter

Brønnøy KFUK-KFUM-speidere driver et arbeid med særlig rom for barn og unge med vansker av ulike slag. På hjemmesiden presenterer de en av enhetene sine slik:

"Det er viktig for oss at alle skal kunne være med, uansett sosiale, fysiske og økonomiske bakgrunner. Vi har en egen enhet med 12 voksne funksjonshemmede, med både rullestolbrukere, blinde, psykisk utviklingshemmede og store fysiske vansker som epilepsi. Vi har dessuten med mange barn som sliter med å finne sin plass i andre aktiviteter pga f.eks konsentrasjons/oppmerksomhetsvanker og ADHD." [4]

I "Boys' Life" februar 1914, finner vi en omtale av amerikanske "Blind scouts": [1]

Referanser

  1. Månedsskrift for de blindes venner, utgitt av Norges blindeforbund,nr 2/1936
  2. "Blindesaken" 6/1936
  3. Adresseavisen Morgen 6/7/2001
  4. http://www.bronnoyspeiderne.com/hvemervi.html
Vet du mer om "Speiding for blinde barn"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!