Stein Løvold

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Stein Løvold
Personalia
Stein Løvold.jpg
Født: 17. april 1944
Bortgang: 1. september 2015 (71 år)
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges speiderforbund
og Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 1. Bekkelaget
Verv: Speidersjef 1992 - 1996

Medlem av WOSMs
verdenskomité 1996 - 2002

Stein Løvold (født 17. april 1944, død 1. september 2015) var speidersjef i Norges speiderforbund fra 1992 til 1996 og medlem av WOSMs verdenskomité fra 1996 til 2002.

Verv

Speiderbakgrunn

Begynte som ulvunge i 1. Bekkelaget når han var sju år.

1961: Beverpatruljen, 1. Bekkelaget blir nr. 1 i Landspatruljekonkurransen, med Stein Løvold som patruljefører, Lars L.Lauritsen som patruljeassistent, patruljemedlemmene var Jens-Olaf Jacobsen, Harald Hovde, Per K. Halvorsen, Lasse Merskang, Arne Moen og Pål Wassum. [2]

Ledergjerning

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Om Stein Løvold

I forbindelse med valg av ny speidersjef i 1992 hadde Aftenposten denne omtalen av Stein Løvold: [4]

Aftenposten-logo.png

Speidersjef med krav

Pedagog, men likevel skeptisk til pedagogikk. Krevende, men på ungdommens egne premisser. Norges speiderforbunds nyvalgte speidersjef, Stein Løvold, legger stor vekt på ansvar og verdier. - Vi gjør barna handicappede i dagens samfunn. De blir tatt vare på fra vugge til grav. Vi kan ikke gå motbakkene for barna, men vi kan gå med dem. Krav er viktig, men barn og ungdom må få prøve seg frem på egne premisser.

Det er likevel viktig at voksne er i nærheten. Alt skal ikke være gøy, men det skal være trygt og gi utfordringer, sier Løvold. Stein Løvold gikk til valg på verdier. Hver enkelt speider skal gjøre speiderbevegelsens idégrunnlag til sitt eget og dele det med andre. Speidersjefen vil stille krav til sine medlemmer og ledere. 47-åringen mener trening av patruljeførere er viktig for at alle speidere skal oppleve å ta ansvar.

En ulykke for 14 år siden forandret livet. Løvold kjørte utfor veien med hele familien i bilen og falt 12 meter rett ned ved full bevissthet. Han våknet få minutter etter fallet og var lam i bena. Ved et utrolig hell overlevde begge barna og kona Elin. Etter tre måneders sykeleie reiste Stein Løvold seg og gikk nesten som før. Nå bruker han hælene. Det hindrer ham ikke i å nå toppene.

- Ulykken var egentlig en god opplevelse. Du får et annet perspektiv på livet. Jeg fant ut at speiderarbeidet er viktig for meg, sier Stein Løvold, og tar på den enkle speiderskjorten med minst mulig merker og symboler. Det gråbeige skjerfet røper ham likevel for speiderkjennere. Det betyr at han har tatt Trekløver-Gilwell-trening, den høyeste internasjonale ledertrening innen speiding. Stein Løvolds speiderengasjement har vart i 40 år. Han har vært leder i 30. På merittlisten står troppsleder, roverlagsleder, gruppeleder, visekretsleder og kretsleder, speiderombud og lederombud i kretsen, medlem av lederkomitéen og Trekløver Gilwellkomitéen samt medlem av speiderstyret i fire år.

Han var kontingentleder på jamboréene i Canada i 1983 og i Australia i 1987. En periode i bystyret og flere perioder i skolestyret har han også hatt tid til. - Jeg var aldri leder i småspeideren, men siden har jeg vel forsøkt det meste. Jeg har lyst til å gjøre en innsats som speidersjef. Det er viktig. Men jeg er helt avhengig av alle rundt meg for å få det til, sier Løvold oppriktig. Lektoren beskrives som ivrig og evig engasjert. Når han taler, får han lett andre med seg. Pedagog er inspektøren ved Lambertseter videregående skole til fingerspissene. Arbeidskameratene spøker med at han bare er halvveis realist, fordi han har hovedfag i pedagogikk. - Det ble pedagogikk hovedfag fordi jeg var skeptisk. Det er jeg fremdeles, sier han. Hovedfaget hindrer ham ikke i å være utradisjonell. Få avgangsklasser opplever maken til eksamenstrening. I 13 år har Løvold tatt elevene med på fjellet. På forhånd er de eksperter på hvert sitt område av pensum. Skoleturen bruker de til å forklare for hverandre, mens de utforsker naturen i lange pauser midt på dagen. - Vi må tore å bruke ungdommenes ressurser og kunnskap. På eksamenspuggingen er jeg bare til stede. Elevene gjør hele jobben, og påstår at de går opp en karakter etterpå, sier fysikklektoren.

Han gikk fra stillingen som speiderstyremedlem til speidersjef med et solid flertall blant de 110 delegatene på speidertinget på Haugetun ved Greåker i juni. Da ble han øverste valgte leder for 34 000 speidere over hele landet. Speiderne kjenner friluftsmennesket Løvold best. Den nye speidersjefen er ikke snauere enn at han tar ansvaret for å lede brekurset på Fåbergstølen i sommer, etter at forbundet fikk problemer med å skaffe ledere. En sporty innsats han får honnør for, men han rekker et par andre breturer også. Privat hører han hjemme i Breidablikkveien på Nordstrand med tilhørighet til 1. Bekkelaget i Oslo Østmarka krets i speidersammenheng. Der har han deltatt siden han var guttunge på syv år. Han er glad for at datteren Martine (20) og sønnen Andreas (16) er aktive i hver sin tropp, men ville ikke presse dem. Kona Elin er ikke aktiv speider, men har akseptert hans speidersjefstilling.

Langtidsplanen for fire år fremover med stor vekt på verdier og holdninger er blant de første viktige sakene for Løvold. Internasjonal speiderleir på Ingelsrud i Eidskog kommune i begynnelsen av august er blant de første offisielle oppgavene. - Jeg vil bruke mye tid på å besøke alle 36 kretsene og de seks korpsene i forbundet. Det er viktig å vise ansikt, men kretsene må finne ut hva de vil bruke meg til selv.

For første gang avsatte speidertinget penger til å kjøpe fri speidersjefen fra annet arbeide. Stein Løvold har allerede tatt permisjon fra stillingen som inspektør. Resten av året har han 50 000 kroner til rådighet, men speidersjefen akter ikke å bruke dem. Han går heller ned i lønn. Til neste år står 100 000 til disposisjon. Medlemmene kommer til å følge nøye med i hva speidersjefen foretar seg. Tidligere var alle oppgavene basert på frivillig innsats. [4]

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Stein Løvold er presentert slik i ukens artikkel, uke 35, 2016 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 35, 2016

Stein Løvold

Stein Løvold gikk bort, 1. september for ett år siden, 71 år gammel.

Han var speidersjef i Norges speiderforbund og hadde et stort engasjement for speidersaken, det være seg lokalt i Bekkelaget og Nordstarnd-speidingen til WOSM.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [1]

Les mer om Stein Løvold her

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Speideren, nr. 4 1961, Norsk Speidergutt-Forbund.
  3. Artikkelen var skrevet for "Fjell og Vidde", 1976, gjengitt med tillatelse fra Den Norske Turistforening ved redaktør Magnus Nyløkken, 2022
  4. 4,0 4,1 Aftenposten 10. juli 1992
  5. Speideren, julen 1983, Norges speiderforbund
  6. Lederbladet, nr. 4 1988, Norges speiderforbund.
  7. Levangeravisa, 1990-årene
  8. Opplysninger om Arnt Øvreness er arbeidet frem etter hans oversendte dokumenter, tekst og e-postkorrespondanse for bruk i Speiderhistorisk leksikon, med Gunnar Stromness-Andresen i 2022