Sterkerud

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Sterkerud
Sterkerud.jpg
Eier: 1. Langhus
Forbund: Norges speiderforbund
tidl. Norsk Speidergutt-Forbund
Innviet 23. september 1932
Sted: Tallaksrud, Nordre Follo
Les mer om speidingen i Nordre Follo kommune Nordre Follo kommunevåpen.png

Beliggenhet

Tallaksrud, Nordre Follo

Historie

23. september 1932 innvies Sterkerud, Langhus-speidernes egen hytte etter to års iherdig innsats. Gårdsbruker Arne Eriksen på Tallaksrud stilte tomten til disposisjon på den gamle husmannsplassen Vestre Sterkerud. På tomten stod bare grunnmuren igjen etter tiden som husmannsplass.

Det var ikke tilfeldig at at Langhus-speiderne kom over den gamle husmannsplassen. Troppens første turer gikk til området rundt Bukkestitjern samt Karlsrudtjernet.

Laftetømmer til speiderhytta ble hugget i Tallaksrud-skogen og tømmeret ble bragt inn av gårdbruker Karlsrud. To brødre fra Nordløkka på Bru tømret hytta for 400 kroner. Alle krefter ble satt inn for å få hytta ferdig så raskt som mulig, arbeidet gikk unna både i helgene og om kveldene.

Etter byggingen av Sterkerud satt gruppa igjen med en gjeld på 3000 kroner. Allerede etter et par år med basarer, utloddinger ogrevyer var hvert øre tilbakebetalt. I 1934 åpnet speiderne servering på Sterkerud hver søndag i skisesongen.

I krigsårene ble Sterkerud invadert av Småhirden, nazistisk interessert ungdom. Tidlig på nyåret i 1945 tok "gutta på skauen" en stor sjanse. De hadde mottatt en mengde våpenslipp som nazistene var klar over, man regnet med at skogen når som helst ville bli gjennomsøkt for å finne våpenlagerene. Det ble besluttet å opprette et våpenlager i kjelleren på Sterkerud, nazistenes tilholdssted, mens det var folk på hytta tok "gutta på skauen" ut stener i grunnmuren og plasserte våpen i kjelleren.

Utklipp og minner

Litteratur og kilder

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Se også artikkelsidene om andre speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Om den andre verdenskrig

Les mer om speiding under den andre verdenskrig her Tyskerhjelm1.png

Eksterne lenker

Referanser