Stjørdal 1 (NSPF)
Stjørdal 1 speidergruppe | |
---|---|
Stiftet: | 18. november 1936 [1] |
Fusjonert: | 1. september 1988 med 1. Stjørdal til dagens Stjørdal |
Krets: | Sør-Trøndelag krets (NSF) tidl. Sør-Trøndelag krets (NSPF) tidl. Nord-Trøndelag krets (NSPF) |
Forbund: | Norges speiderforbund tidl. Norsk Speiderpikeforbund |
Kommune: [2] | ![]() |
Fylke: [2] | ![]() ![]() |
|
|
Innhold
Område
Stjørdal kommune, Trøndelag fylke.
Glimt fra historien
1930-årene
1936: I følge flere kilder ble troppen stiftet 18. november 1936 [1], selv om det i avisen Stjørdalens Blad to dager tidligere står skrevet at det allerede da er tatt opp 17 piker i den nye troppen og de tok ikke inn flere medlemmer før til våren igjen. Det var 15 år gamle Elisabeth Kongsmo som samlet de 17 pikene og stiftet troppen, som hun drev sammen med sin assistent Margrete Kongsmo. Artikkelen nevner også at det allerede eksisterende en speiderpiketropp på barnehjemmene [4]
|
1937: St. Georgsdagen ble feiret i Værnes kirke, med både gutte- og pikespeidere til stede [5]. Om dette er speidere fra denne troppen vet vi ikke sikkert.
1938: Troppen ledes nå av Inger Stokke Haugen og benevnes som "Stjørdal speidertropp 3" i et kort notis i avisen Stjørdalingen fra 26. juli. Notisen omtaler pikenes tur til Jonsvannet i Trondheim, der de skulle være i ca åtte dager [6]. Vi har ikke funnet noen bevis på at det på denne tiden fantes tre piketropper, men det er mulig at de to andre troppene er 1. Stjørdal (guttetroppen) og piketroppen på barnehjemmene [4].
1940-årene
1941: I juli deltok troppen under ledelse av Arna Hegstad på kretsleiren på Ytterøy, arrangert av Trøndelag krets og Trondheim krets. Her nytet de åtte dager der de fikk vist frem sine speiderferdigheter og nytet godværet på en ypperlig badestrand like ved leiren [7]. Bare et par måneder senere ble speiding forbudt i Norge og troppen legger ned arbeidet.
I avisen Stjørdalingen fra 13. september 1941 kan vi lese om forbudet: [8]
|
Flaggheis under kretsleiren på Ytterøy
foto fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund. [9]Del av leirområdet til kretsleiren på Ytterøy
foto fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund. [9]Leirhefte fra kretsleiren på Ytterøy
Heftet kan leses her: [1]
1945: Troppen starter opp igjen etter krigen en gang på sein høsten, nå under ledelse av Inger Nilsen Johansen [10].
Når ble startet opp etter krigen? Flere datoer er oppført i forskjellige kilder
|
1946: Denne sommeren deltok troppen på kretsleir Sandvollan, arrangert av Nord-Trøndelag krets på nordsiden av Inderøy [1]. Samme sommer arrangerte Norsk Speiderpikeforbund jubileumsleir på sørsiden av Inderøy, men vi har ingen kilde som sier om Stjørdal 1 deltok på denne. I november tar Karen Berg Anderssen over som troppsleder [10].
Fra Stjørdalens Blad, 6. juli 1946:[11]
|
1947: Det ble stor jubel fra medlemmene da troppsleder Karen kunne fortelle at de hadde blitt invitert til kretsleir på Øysand av Sør-Trøndelag krets. På dette tidspunktet tilhørte de fremdeles Nord-Trøndelag krets, men de skulle bli en del av Sør-Trøndelag krets i løpet av høsten. Leiren ble derfor en god mulighet til å bli kjent med den nye kretsen, i tillegg til at det var god forberedelse til landsleiren neste år. Dessverre var det kun ti som kunne delta fra troppen, som besto av 28 piker fordelt på fire patruljer (Lerke, Måke, Sissik og Svale). Karen hadde kun vært troppsleder i syv måneder og de fleste av deltakerne fra troppen hadde ikke vært på leir tidligere, noe de færreste av deltakerne på leiren hadde. De planla å ta toget fra Stjørdal til Trondheim, og buss videre til Grensen meieri, som lå like ved leirområdet på Øysand i Melhus. Den tyngste og største bagasjen ble fraktet fra togstasjonen i Trondheim av handelsmann Johan Øye som jobbet på meieriet og hadde ansvar for å levere varer under leiren [10].
1948: Før sommeren gikk de fleste troppsmøtene med til å forberede pikene til sommerens landsleir på Borre. Dette innebar både å lære om leirliv og å selge lodd for Røde Kors for å samle inn penger til å handle nødvendig leirutstyr. 13 piker endte opp med å delta på leiren. I løpet av høsten og vinteren jobbet de med å ta førstegraden, men fremgangen gikk litt tregt på grunn av manglende speiderkunnskap blandt lederne [10].
Notis fra landsleiren i Stjørdalens Blad, 10. juni 1948:[12]
|
Oversiktsbilde fra landsleir Borre
1949: Medlemsantallet har ved årsslutt doblet seg siden forrige år, troppen hadde fått ca 20 nye medlemmer i løpet av høsten [13] og nå består troppen av 52 medlemmer fordelt på seks patruljer (Lerke, Måke, Sissik, Gjøk, Lile (holder til på Skatval) og Kløver (holder til på Kvislabakken)). I juli deltok 10 piker uten noen ledere fra troppe på Kretsleir Høknesøra ved Namsos, arrangert av Nord-Trøndelag krets. Her hadde de vunnet orienteringskonkurransen og fått mye skryt under inspeksjonen. På høsten arrangerte de, sammen med guttetroppen avdelingsmesterskap i friidrett for stjørdalsføret [10].
Notis fra avdelingsmesterskapet i friidretti i Stjørdalens Blad, 31. august 1949: [14]
|
1950-årene
1950: Troppen sto uten leder det første halvåret, etter at Karen Berg Anderssen reiste til Alta. Troppsarbeidet ble delvis drevet av Inger Johanne Schefte, som var en av de eldre pikene i troppen, men under lederalder (18 år). Selv om troppen manglet leder, deltok hele 40 piker på kretsleir i Orkdal. I oktober besøkte kretsleder Solveig Skevik troppen for å prøve å løse lederproblemene. Dette møtet resulterte i at Inger Sofie Johansen ble troppsleder og Solveig Berg assistent. Troppen ble også delt, 41 piker ble igjen og 18 piker ble med å stifte Stjørdal 2 den 19. oktober, ledet av Bjørg Bakken [10].
1951: Troppen består ved årsslutt av 31 piker i alderen 12 år til 16+ år, fordelt på seks patruljer. De står igjen uten leder ved årsskiftet, og Inger Johanne Schefte tar seg av det administrative frem til de finner en ny leder [10].
1952: Arbeidet i både Stjørdal 1 og Stjørdal 2 hadde ligger nede frem til 9. oktober, da ble alle tidligere medlemmer innkalt til møte på Stjørdal barnehage. Stjørdal 2 ble offesielt lagt ned på dette møtet og arbeidet i Stjørdal 1 ble gjenopptatt med ca 50 medlemmer fordelt på syv patruljer, ledet av den nye troppslederen Assa Ellingsen Gjone [10].
1953: Inger Johanne Schefte står igjen som leder av troppen, og 16 piker deltok på landsleir Olberg [10].
1954: Både Inger Johanne Schefte og Solveig Berg, begge tidligere ledere av troppen, sluttet da de giftet seg dette året. Assa Ellingsen Gjone overtar som troppsleder igjen. Ved begge vielsene hadde speiderne parade i Værnes kirke. Arbeidet i troppen går nå godt og i løpet av sommeren var alle patruljene på telttur [10].
1955: Troppen har holdt ti troppsmøter og syv foreldremøter på barnehagen i Stjørdal, som de har fått lånt gratis. I løpet av året hadde de deltatt på flere aktiviteter, blandt annet feiring av St. Georgsdagen sammen med 1. Stjørdal, Flygingens dag på Værnes og de hadde samlet inn 22 330 brukte frimerker til Tubfrim, som de fikk tildelt diplom for. I løpet av sommeren deltok 27 piker på kretsleir Øysand, arangert av Sør-Trøndelag krets [10].
I avisen Nidaros fra 6. juli 1955 kan vi lese om troppens deltagelse på kretsleir Øysand: [15]
|
Fra Stjørdalens Blad, 9. juli 1955:[16]
|
Utsikt ned til leirområdet til kretsleir Øysand
Fra kretsleir Øysand
1956: Medlemsantallet har holdt seg stabilt, og troppen bestod ved årsslutt av 48 piker fordelt på seks patruljer. 13 av medlemmene deltok på forbundets patruljelederleir i Åfjord i juli. Troppslederen Assa Ellingsen Gjone deltok på landsmøtet på Hamar og kretsens ledersamling på Trøndertun i Melhus. Troppen hadde nå fire medlemmer i rangeralder (16+ år) og stifter et rangerlag, ledet av tidligere kretsleder Solveig Skevik [10].
1957: Rangerlagets leder, Solveig Skevik, bor i Trondheim og må reise tur-retur totalt åtte mil med tog for å delta på rangermøtene. Dette skapte noen utfordringer, siden tiden mellom togene gjorde at det passer dårlig. Laget hadde likevel møttes en del, og de feiret Tenkedagen sammen med troppen i Stjørdal. Ti fra troppen deltok på feiringen av 10-års jubileet til kretsen i Trondheim og 18 deltok på landsleir Bømoen [10].
Fra Stjørdalens Blad, 24. juli 1957:[17]
|
1958: Siden troppen ikke arrangerte leir denne sommeren, tok patruljene Bokfink og Skogdue saken i egne hender og arrangerte patruljeleir på Skatval, Stjørdal der 18 piker deltok [10]. Alle patruljene deltok også på Speiderjobben 1958, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF [18]. Rangerarbeidet går fremdeles litt tregt. Det er nå kun et medlem og leder igjen, men de håpet at syv av de eldste pikene i troppen hadde lyst til å bli en del av laget. Potensialet til et rangerlag på Stjørdal er stort, men det burde ha en leder på stedet, ikke fra Trondheim slik som nå [10].
Fra Stjørdalens Blad, 28. juni 1958:[19]
|
1959: 24 piker fra troppen deltok på kretsleir på Slette og fem deltok på patruljeledersamling i Trondheim. Troppen sliter med å holde på de eldre pikene, og 13 av de sluttet på grunn av skolegang [20].
1960-årene
1960: Fem tidligere patruljeførere gikk sammen og tok opp rangerarbeidet igjen, etter at de tidligere rangerne i troppen hadde sluttet. Disse driver ikke som eget rangerlag, men er en patrulje i gruppen enn så lenge. Patruljen ledes av troppsleder Assa Ellingsen Gjone. Arbeidet i troppen har gått litt tregt på grunn av mangel på patruljeførere. 13 av de største pikene sluttet i løpet av høsten, og de måtte arbeide med å lære opp nye patruljeførere før de kunne ta inn nye aspiranter i troppen [20].
1961: Rangerpatruljen som ble startet året før hadde åtte møter dette året, og alle medlemmene hadde tatt Førstegraden og avlagt rangerløftet. Mangelen på patruljeførere ble ikke løst dette året. Troppen hadde 6 patruljer (inkludert rangerpatruljen), og to av disse manglet patruljeførere. Troppslederen Assa Ellingsen Gjone måtte selv lede disse to patruljene etter sommeren. Årets store begivenhet var landsleiren på Ringerike. Her deltok ti av troppens medlemmer, og fem av rangerne arbeidet som maur (stab) under leiren, og bodde i maurbyen. Mål for neste år var å skaffe patruljeførere til alle patruljene [20].
1962: Målet for dette året, å skaffe førere til alle patruljene, ble ikke nådd. En patrulje er lagt ned, og to står fremdeles uten førere. "Interessen for speiderarbeidet er ikke stå stor blant pikene i troppen lengre, så jeg håper kretsleiren neste år får opp gløden for speidersaken igjen" Skriver troppsleder Assa Ellingsen Gjone i årsrapporten til kretsen. Rangerpatruljen derimot, de har arbeidet godt. Fem rangere har tatt Førstegraden og Den blå rangerknappen, en har tatt 30-merkesnora og fire har tatt 24-merkesnora [20].
1963: Det er fremdeles mangel på patruljeledere, og troppen har mistet 13 medlemmer i løpet av året. 20 piker deltok på kretsleiren på Rissa og noen deltok på svømmestevnet i Trondheim. Disse to arrangementene økte interessen for speiderarbeidet [20].
1964: De fleste rangerne flyttet fra Stjørdal på grunn av utdannelse, og patruljen ble lagt ned. Medlemstallet er nå nede i 19 piker fordelt på tre patruljer [20].
1965: Nedgangen i medlemstallet forstetter etter at fire piker sluttet, og antallet er nå redusert til 15 fordelt på to patruljer. Årets største begivenhet var da hele troppen, sammen med Skogn 1 stilte opp for å ta i mot Lady Baden-Powell og hennes datter på Værnes 4. august. Lady Baden-Powell håndhilste på hver enkelt speiderpike før hun dro videre til landsleir Følling i Steinkjer. På denne leiren deltok syv av troppens piker, og tross dårlig vær var alle godt fornøyd med leiren [20].
1966: Troppen har nå 19 medlemmer, etter at fire sluttet og åtte nye startet. 15 av disse pikene deltok på kretsleir på Slette [20].
1967: Fem av troppens medlemmer deltok på patruljeledersamling på Melhus. 17. mai ble feiret på tradisjonelt vis, med parade på morgene på "Paviljongtomta" sammen med guttene fra 1. Stjørdal, flaggborg først i skoletoget og folketoget, flaggborg under talen på Væres Hovedgård og firing av flagg på "Paviljongtomta". Ellers deltok seks av pikene på kretsleiren på Venneshamn arrangert av Trondheim krets [20].
1968: Mange av troppens medlemmer deltok på feiringen av St. Georgsdagen i Trondheim. Fire deltok på kretsleiren på Kringseter arrangert av Gudbrandsdal krets og ti deltok på patruljeledersamling i Vanvikan [20].
1969: Seks medlemmer deltok på landsleir Kongsten. De tok buss tur-retur fra Trondheim til Fredrikstad sammen med andre fra kretsen [20].
1970-årene
1970: Feiringen av 17. mai foregikk på tradisjonelt vis dette året også, men dette året ble det flaggheis uten guttene fra 1. Stjørdal. Årets største begivenhet var kretsleiren på Vinjeøra, der syv av troppens 27 medlemmer deltok. Troppen har utført en del "God tørns" også, blandt annet samlet inn penger til Etiopia aksjonen, speideraksjonen og samlet nye og gamle mynter, sedler og merker. På høsten deltok en del piker på svømmestevnet i Trondheim og ni vandrere deltok på vandrertreffet i Svorkabygda sammen med andre piker fra kretsen [20].
Fra Stjørdalens Blad, 28. november 1970:[21]
|
1971: Det har ikke vært noen speiderleir dette året, men troppen hadde et begivenhetsrikt år uansett. Året ble startet i januar med ledermøte og troppsmøte og den 22. februar, Tenkedagen, hadde de løfteavleggelse for patruljelederne og aspirantene. Fra og med 1. mars startet flere av patruljelederne på patruljelederkurs, som gikk over ni møter på to timer, og alle ti som deltok fullførte kurset. Dette var et godt tilskudd til troppen som var i vekst. Hele troppen deltok på feiringen av St. Georgsdagen i Trondheim og ti vandrere deltok på vandrertreffet som dette året ble arrangert i Meråker. På høsten ble det stiftet mødreklubb. Den 18. november feiret troppen 35-års jubileum på Stjørdal gymnas [20].
Fra Stjørdalens Blad, 25. november 1971:[22]
![]() Assa Ellingsen Gjone i midten flankert av to av gratulantene ved jubileet - til venstre PR-kontakt og medlem av kretsstyret Randi Liv Hanssen, Meråker, og til høyre, kretssjef Magnhild Aksnes fra Vanvikan |
1972: Gruppen startet en småspeiderring, ledet av Turid Jensen og Bente Viken. Hele 30 av gruppens medlemmer deltok på kretsleir Bøverfjord. En del av speiderne ble syke mot slutten av leiren, men alle var enige om at det var en morsom og lærerik leir. På høsten delok 13 av vandrerne på vandrertreff i Melhus [20].
Fra Stjørdalens Blad, 28. november 1972:[23]
|
1973: 20 av gruppens medlemmer reiste med egen buss til Alvdal for å delta på landsleir Kongsten. På reisen hjem etter leiren ble tre speidere fra Finland og en fra USA med på reisen [20].
1974: Gruppen arrangerte leir for småspeidere og stifinnere på Åsholmen camping. Gruppen har felles mødreklubben og foreldrerådet sammen med 1. Stjørdal [20].
1975: 26 deltok på kretsleir Husdalen. Vandrertroppen arrangerte utflukt for hele gruppen med foreldre til Steinvikholmen. Det hadde falt snø over natten, men hele programmet ble gjennomført allikevell. Alle deltok på aktivitetene, også foreldrene, der de lagde snøfigurer og hadde bål i fjæra med grilling av pølse på pinne [20].
Fra Stjørdalens Blad, 11. oktober 1975:[24]
|
1976: Medlemsantallet har økt til 90 medlemmer, fordelt på 22 småspeidere, 46 stifinnere, 18 vandrere, 4 rangere og 11 ledere. Det ble igjen holdt gruppeleir på Åsholmen, med 60 deltakere der alt gikk etter planen. 7 vandrere deltok på guttespeiderne landsleir på Åndalsnes. Foreldrelaget arbeidet med å reise en speiderhytte på Resve i Stjørdal. Gruppen feiret sitt 40-års jubileum med 220 deltakere på gymnaset [20].
1977: 42 speidere deltok på kretsleir Bøverfjord og 3 deltok på Fellesleiren Rana. Årets vandrertreff ble arrangert på Stjørdal, og dette året var det for første gang felles med guttespeiderne. Den 9. oktober ble speiderhytta innviet [20].
1978: Norsk Speidergutt-Forbund og Norsk Speiderpikeforbund slår seg sammen til Norges speiderforbund den 23. april. Stjørdal 1 (NSPF) fortsetter som før, og er en ren jentegruppe [1] og blir en del av den nye kretsen Sør-Trøndelag krets (NSF)
1979:
1980-årene
1988: 1. Stjørdal og Stjørdal 1 (NSPF) slår seg sammen, og stifter Stjørdal speidergruppe 1. september [1].
Følg historien videre i dagens Stjørdal speidergruppe
Ledere
Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenner til vedkommende har hatt lederfunksjonen.
Gruppeledere gjennom tidene | Årstall / periode | Referanse |
---|---|---|
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2] [3] |
Troppsførere og -ledere gjennom tidene | Årstall/periode | Referanse |
---|---|---|
Elisabeth Kongsmo | 1936 - ? | [25]. |
Inger Stokke Haugen | (1938) - (1940) | [6], [26]. |
Arna Hegstad | (1941) | [27] |
Inger Nilsen Johansen | (1945) - 1946 | [10]. |
Karen Berg Anderssen | 1946 - 1949 | [10] |
Inger Sofie Johnsen | 1950 | [28] |
Assa Ellingsen Gjone | 1952 - 1953 | [29] |
Inger Johanne Schefte | 1953 - 1954 | [30], [10] |
Assa Ellingsen Gjone | 1954 - (1977) | [31], [20] |
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3] [3] |
Rangerledere gjennom tidene | Årstall / periode | Referanse |
---|---|---|
Solveig Skevik | 1956 - 1958 | [32], [33] |
Ukjent | (1960) - (1964) | [20] |
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [4] [3] |
Sommerleirer og turer
Utklipp og minner
1957: Speiderjobben 1957s største bidragsytere, deriblant Stjørdal 1 (NSPF) blir presentert i Speiderpiken nr. 7 1957. fra Speiderpiken nr. 7 1957, Norsk Speiderpikeforbund. [37]
1967: Speiderpiken nr. 1 1968 melder om Stjørdal 1 (NSPF)s deltakelse i Speiderjobben, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1967 NSPF [38]
Mer om
Norges speiderforbund
Norsk Speiderpikeforbund
Speiderhus, -hytter og -leirsteder
Eksterne lenker
- Korrespondanse med kretsen (1947-1958): https://issuu.com/speidermuseet/docs/stj_rdal1_1947-1958
- Korrespondanse med kretsen (1959-1977): https://issuu.com/speidermuseet/docs/stj_rdal1_1959-1977
Referanser
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap! - ↑ 4,0 4,1 4,2 Stjørdalens Blad, 14. november 1936
- ↑ Stjørdalingen 27. april 1937
- ↑ 6,0 6,1 6,2 Stjørdalingen, 26. juli 1938
- ↑ 7,0 7,1 Stjørdalingen, 10. juli 1941
- ↑ Stjørdalingen, 13. september 1941
- ↑ 9,0 9,1 Finnes hos / opplysninger fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund
- ↑ 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 10,14 10,15 10,16 10,17 10,18 10,19 10,20 10,21 10,22 10,23 10,24 10,25 10,26 Korrespondanse med kretsen (1947-1958), fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Stjørdalens Blad, 6. juli 1946
- ↑ Stjørdalens Blad, 10. juni 1948
- ↑ Stjørdalens Blad, 24. september 1949
- ↑ Stjørdalens Blad, 31. august 1949
- ↑ Nidaros, 6. juli 1955
- ↑ Stjørdalens Blad, 9. juli 1955
- ↑ Stjørdalens Blad, 24. juli 1957
- ↑ Speiderpiken, nr. 1 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
- ↑ Stjørdalens Blad, 28. juni 1958
- ↑ 20,00 20,01 20,02 20,03 20,04 20,05 20,06 20,07 20,08 20,09 20,10 20,11 20,12 20,13 20,14 20,15 20,16 20,17 20,18 20,19 20,20 20,21 20,22 20,23 20,24 20,25 20,26 20,27 20,28 20,29 20,30 20,31 20,32 20,33 20,34 20,35 20,36 20,37 Korrespondanse med kretsen (1959-1977), fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Stjørdalens Blad, 28. november 1970
- ↑ Stjørdalens Blad, 25. november 1971
- ↑ Stjørdalens Blad, 28. november 1972
- ↑ Stjørdalens Blad, 11. oktober 1975
- ↑ Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
- ↑ Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
- ↑ Stjørdalens Blad, 1. juli 1941
- ↑ Kretsrapport pr. 31. desember 1950, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Troppsledere pr. 16. Februar 1952, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Kretsrapport pr. 31. desember 1953, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Kretsrapport pr. 31. desember 1954, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Kretsrapport pr. 31. desember 1956, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Kretsrapport pr. 31. desember 1958, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
- ↑ Oversikt i leirheftet over tropper som var påmeldt landsleir i Mandal i 1937.
- ↑ Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg
- ↑
Stjørdalens Blad, 22. august 1987.
- ↑ Speiderpiken nr. 7 1957, Norsk Speiderpikeforbund
- ↑ Speiderpiken nr. 1 1968
- Vet du mer om "Stjørdal 1 (NSPF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!