Sunrise Ceremony

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Sunrise Ceremony i Norge

Den første speiderleiren ble åpnet 1. August 1907 av bevegelsens grunnlegger General Baden-Powell. Klokken 8 blåste han i et kudu-horn for å samle de ca 20 guttene som var på Brownsea Island til speiderleir.

Nøyaktig 100 år senere markerte speidere over hele verden dette jubileet. Ca. 28 millioner speidere fornyet sitt speiderløfte den morgenen. (The Sunrise Ceremony) Dette er kanskje det største barne- og ungdomsarrangementet som noen sinne har funnet sted. I Norge var mange speidere samlet til forskjellige leirer på dette tidspunktet, og markerte 100 års jubileet.

Sverveli

I Norge inviterte Bente O. Himle, Øivind Krattum og Cato B. de Savigny til en samling på Sverveli, ”speidingens høyskole”, i Telemark.

Omkring 20 ledere med speidingens høyeste ledertrening (Gilwell, Treløver eller Trekløver-Gilwell trening) møtte frem til koselig leirbål 31. Juli og deltok så i soloppgangs seremonien som andre speidere over hele verden den 1. August klokken 8.

Det som var spesielt var at alle deltagerne bragte med seg en sten fra hjemstedet sitt. Den ble en del av ”100 års varden” som ble reist på Sverveli. Cato de Savigny hadde også bragt med seg stener fra BP’s gravsted i Nyeri, Kenya, med en hilsen fra det Kenyanske speiderforbundet til deltagerne.

Også generalsekretæren for Verdensspeiderforbundet (World Organization of the Scout Movement) Eduardo Missoni, sendte sin hilsen til samlingen.

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Sunrise Ceremony"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!