Sverre Fridsvold

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Sverre Fridsvold
Personalia
Sverre Fridsvold 001.jpg
Født: 1931
Død 17. juli 2013
Bosted: Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 17. Oslo Kampianerne
Viktige verv: kretsleder
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Om Sverre Fridsvold

8. aug 2013 sto følgende nekrolog i Aftenposten:

Sverre Fridsvold

Sverre Fridsvold døde på Vålerenga sykehjem 17. juli, nær 81 år gammel.

Han vokste opp på Kampen og på Nesodden, og ble etter krigen en meget sentral skikkelse i 17.Oslo Kampianerne. Vi, og hundrevis av andre speidere fra 1950- til 1970-tallet, kjente han best under navnet Kalle. Han var speiderleder i mer enn 25 år - troppsleder, gruppeleder, avdelingsleder og kretsleder i Oslo, mange av vervene samtidig, og fikk Kongens fortjenestemedalje for sin speiderinnsats.

Kalle var en unik speiderleder. Han hadde en enorm energi, klare mål og gode ideer. Helt uegennyttig over mer enn tre tiår brukte han all sin fritid til å organisere speideraktiviteten. Evnen til å gjøre mange ting på en gang var imponerende.

Kalle hadde en spesiell evne i å se alle, se hver enkelt speider, hvert enkelt menneske, være interessert i oss som forskjellige enkeltmennesker med forskjellig bakgrunn, interesser, evner og familiesituasjon. Han kunne snakke med alle om alt. Han var opptatt av historie, og ekstremt flnk til å dokumentere gjennom mengder av bilder, detaljert statistikk, gruppeavis og bøker satte alle spor etter seg.

Kalle stilte krav til oss som var ungdommer - om å følge opp og ta ansvar. Speideren ble ikke en aktivitet hvor man kom og gikk etter som det passet. Man prioriterte speideren, og det ga en lagfølelse og samhold som for mange av oss fortsatt er til stede flerfoldige tiår etter aktiv speidertid. Kalle ga oss muligheter til å utvikle oss, få kunnskap, praktiske ferdigheter, gjennom gode opplevelser. Turer til Vennvassbu, påskeleir på Lesjaskog, sommerturer og -leire var viktig elementer.

I godt voksen alder fant Kalle kjærligheten, og hadde et godt samliv med Else-Mari i nærmere 20 år. Det var et stort tap da hun døde altfor tidlig.

Kalles virke for speiderne på Kampen og speidersaken vil ikke bli glemt.

Svein Mobakken,
Pål E. Skaare,
Per Nordli,
17.Oslo speidergruppe Kampianerne

Forfatterskap

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Eksterne lenker

Referanser