Terje Romsaas

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Terje Romsaas
Personalia
Alt. navn: Terje Julius Romsaas
Født: 29. januar 1900 i Kongsvinger[1]
Bortgang: 4. august 1981 i Oslo [2]
Bosted: [3] Kongsvinger kommunevåpen.png Kongsvinger, Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn

Verv og ledergjerning

Nevnt her som den første patruljeføreren i Kongsvinger, i Kongsvinger Garde, som senere ble 1. Kongsvinger.

Speiderbakgrunn

I jubileumsberetningen Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940 får vi en innføring i Terje Romsaas og distriktets tidlige speiderhistorie:

Glåmdal krets 25.jpg
Kapittelet Det bles eit frø
Det var sjølsagt speiding i distriktet før kretsen ble stiftet i 1925. Før B-Ps speiding var det i Kongsvinger en institusjon som kalte seg Kongsvinger Garde. Den var ordnet helt militært. Titlene for lederne i Garden var også militære. Men ved det herlige friluftslivet gardistene levde, tangerte den et av målene for speiderarbeidet: - utvikle guttene fysisk. Våren 1910 var 1. Oslo tropp blitt stiftet, og av guttene var det to som i mars 1911 flyttet til Kongsvinger og tok speidinga med seg. Det var Eiliv og Arne Herdal. De laget en patrulje der Terje Romsaas ble fører og Ivar Andersen assistent. I 1912 begynte middelskolelærer og løytnant Larsen en tropp på Kongsvinger. Samtidig med løytnant Larsen samlet lærer Kristian Fimland ca. 50 gutter og laget en tropp. Møtene var friluftsmøter i skogen øst for festningen og langs elva. De to troppene arbeidet nok en del sammen, og de gikk også til slutt opp i en tropp. Fimland reiste fra Kongsvinger i 1914, og en «gardist», Gjest Pedersen, overtok arbeidet. Troppen gikk inn på foråret 1915. Speidinga i Kongsvinger begynte som patruljearbeid uten tropp, og nå holdt den fram på samme måten. Det levde en patrulje i Øvrebyen og en på Stasjonssida. Det var vel ikke akkurat så mye speiderarbeid de dreiv, men det utviklet seg et samhold mellom de enkelte gutter i banden. Sia ble det dannet en patrulje i Midtbyen. Hver av patruljene forsvarte sin bydels interesser, og guttene fra andre patruljer var «fiender».

Om Terje Romsaas

Foreldrene var lensmann i Kongsvinger Karl Romsaas og Karoline Amalie Romsaas. Aktiv idrettsutøver som ung, sto ofte i avisenes resultatlister fra skirenn og annet. Gift med Ingrid Ruud, Oslo. Kontorsjef, senere disponent i firmaet Chr. Mathiesen, som drev import av frukt og grønt.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter

Eksterne lenker

Referanser

  1. digitalarkivet.no
  2. Aftenposten, 6. august 1981
  3. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
Vet du mer om "Terje Romsaas"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!