Tidlige speidergutter
Hjelp til å komme i gang –
Hvorfor speiderhistorie? –
Skriv om gruppen din her –
Intervjuguide veteraner –
Historiske kilder –
Presentasjon og publisering –
Aktiviteter –
Uverifiserte grupper
Ta vare på tingene –
Tekniske tips –
Kildekritikk –
Bål av gamle glør –
Ukjente foto –
Kritikk og debatt –
Speiderhistorisk skrift –
Speidermuseer og samlinger –
Ulike uttrykk –
Vær varsom
Sentrale historiesider:
Tidlige speidergutter –
Tidlige speiderpiker –
Norske Gutters Speiderkorps –
Norsk Speidergutt-Forbund –
Norges KFUK-speidere
Norsk Speiderpikeforbund –
Norges KFUM-speidere –
Norges speiderforbund –
Norges KFUK-KFUM-speidere – Old Guides – St. Georgsgildene – WOSM – WAGGGS
Samarbeidsorganisasjoner: Fellesrådet for speiderpiker – Norsk Speiderråd – Norske speideres fellesråd – Speidernes fellesorganisasjon – Speiderne i Norge
Dette er en side hvor vi skal forsøke (med kilder og referanser) vise til speidingens oppstart og utbredning i Norge. Dette er ingen fasit, men ment som en informativ side, uansett forbundstilknytning. Fortsatt er mye uutforsket! Kanskje din viten kan bidra?
Innhold
Speidingens start i Norge
Internasjonal bakgrunn og påvirkning
B-P hadde kontakt med nordmenn både før og etter starten på speidereventyret. Noen av kontaktene betød mye for norsk speiding, andre er det vanskeligere å finne sikre spor etter.
Den norske forretningsmannen og forfatteren Harald Thaulow, sønn av maleren Fritz Thaulow, ble tidlig sendt på engelsk kostskole. Omkring 1900 var han elev på Cottesmore private school i Brighton, og der fikk han Baden-Powell som lærer. I Harald Thaulows memoarbok - "På vidvanke gjennom livet"(1958) - finner vi denne interessante skildringen av treningen som offiseren og den senere speiderpioneren - Lord Baden-Powell - stod for:
|
Sir William Alexander Smith stiftet 4 oktober 1883 Boys Brigade i England. Lord Baden-Powell utga sin bok Scouting for boys i 1908, etter blant annet testet ut sine ideer på en leir på Brownsea Island med flere Boys Brigade-medlemmer i 1907.
Utifra dette kan det ha strømmet impulser til enkelte byer og tettsteder landet rundt, før Norge fikk en forbundssammensetning. I en stort sett uorganisert barne- og ungdomstilværelse, var det å tilhøre en forening fortsatt ganske nytt, og slik var ikke buekorpsene så ulikt de uorganiserte første speiderpatruljene. De skiltes heller på innholdet i aktivitetene.
|
Glimt fra historien, år for år
Referanser til aktivitet av Tidlige speidergutter i Norge |
1908 | 1909 | 1910 | 1911 | 1912 | 1913 |
---|---|---|---|---|---|---|
[2] |
1907
I boka "Store forretningsmenn: Tolv små romaner fra nutiden" av Christian Gierløff, (Gyldendals Norsk Forlag, 1927) finner vi en historie av litt uklar bevisbyrde. I kapittelet "Emigranten" står det en historie om Johannes C. Bull og hans deltakelse ved innføringen av speiderbevegelsen til Norge. Vi vet ikke i hvor sterk grad denne historien er bygget på faktiske hendelser, men den er tydelig skrevet med klar referanse til det som skjedde i perioden 1907-1910.
Men forfatteren av denne boka, Christian Gierløff, har selv en interessant rolle i speiderbevegelsens første tid i Norge. Det skal ha vært ham som i 1909 fikk tak i et eksemplar av "Scouting for Boys". Som redaksjonssekretær i Dagbladet ba han Mathieu Berckenhof om å skrive en omtale. Og det skal være første gang speider-begrepet brukes i Norge, i Dagbladet 14. august 1909.
|
1908
1909
- Finn Seeberg jr. startet opp en patrulje i februar 1909 og ble den første speider, med diplom Centralforeningens scout nr. 1. Han avla Speiderløftet 13. november 1909. [3]
- Ørnepatruljen i Drammen var tidlig ute, les mer om denne i artikkelsiden Ørnepatruljen i Drammen, fra Femti år for norske gutter, 1961.
- 2. Arendals første patrulje - Slangepatruljen - ble stiftet 1. oktober 1909. [4]
- 1. Kristiania (NGSK) ble stiftet 15. november 1909 etter initiativ fra Jens Sundberg Høynes og Kristiania Idrætsforening. Denne troppen gikk etterhvert med i Norske Gutters Speiderkorps. [5]
I 1981 har Odd Dahl en omtale av den første utviklingen av norsk speiding, og om ulikheter mellom Gasmann og Grøttums tanker om speiding. I boka "Trollmann og rundbrenner" (1981) skriver han noe om speiderbevegelsen - s 27f:
|
1910
- Christian Dons stiftet 1. Kristiania 23. mai 1910 [6]
- 1. Arendal tropp blev stiftet 1910 ved nytår. Det var en idrettsforening på Vollene som blev omdannet til speidertropp. [7]
- Rittmester Jacob Pedersen Grøtum stiftet Norske Gutters Speiderkorps i 1910 og var dens første speidersjef, med godkjenning fra Lord Baden-Powell og hans britiske forbund. [8]
- Speiding kjent i Sarpsborg med to-tre patruljer [9]
- Bodø Speiderkorps er i aktivitet allerede våren 1910.
1911
- 19. januar 1911 ble 2. Kristiania stiftet av Hans Møller Gasmann
- I februar ble Norsk Speidergutt-Forbund stiftet. Stiftelsesdagen ble senere satt til 25. mars 1911 - som samsvarer med Christian Dons fødselsdag.
- I 1911 rapporterer Stavanger Aftenblad fra barnetoget i Stavanger på syttende mai. Referenten skriver bl.a. "Buekorpset savnedes iaar; dets opgave er jo nu overtat af speidergutbevægelsen."[10]
- Bergingeniør Otto Witt foreslo i bladet Bergverksnyt, å starte opp Skjærpergutter - som en analogi til speidergutter. Disse skjerperguttene skulle bruke sommeren til å lete etter malm og annet verdifullt, i berggrunnen i fjellet. "Vi gir planen vor fulde tilslutning, idet vi finder denne kombination av hærding av legemet og utførelsen av en landsnyttig gjerning meget tiltalelende."[11] Avisa "Saltens fremtid" refererte også forslaget, men føyde til at slike skjerp ville bli solgt til kapitalister, noe avisa var sterkt imot.[12] Forslaget ble bare omtalt i tre aviser, og ikke videre nevnt etter 1911.
1913
- 17. mai 1913 hadde avisa Nidaros i Trondheim en notis om "uorganiserte speidergutter". "Speidergutterne vil iaar straks efter toget bytte av sig sin uniform. Grunden er, at vi her i Trondhjem ogsaa har uorganiserte speidergutter, og disse har bebudet en demonstration mot de organiserte. Konflikten skriver sig fra de organisertes krav paa absolut avholdenhet fra tobak."[13]
Gutteforbund
- I noen sammenhenger vises det til tre ulike gutteforbundssammensetninger i de tidlige år, Norske Gutters Speiderkorps i 1910 og Norsk Speidergutt-Forbund i 1911, mens den tredje ikke er definert. [14]
Utklipp og minner
7. november 1909 skriver Aftenposten fra London om "det nye ridderskap".
1909: 19. november 1909 kan Trondhjems Adresseavis fortelle sine lesere om guttespeiderkorps i England. Artikkelen er velorientert og peker på mange sentrale elementer i speiderarbeidet. Den avsluttes med en appell om at dette arbeidet må bli etablert i Norge. Senere ble samme artikkel brukt i andre norske aviser.
Stavanger Aftenblad omtaler 26. november 1909 at filmen Bobby the Boy Scout; or, The Boy Detective vises kommende uke. Her er en klar referanse til Norske Gutter og at man planlegger å starte lignende arbeid i Kristiania.
1909: Asker og bærums Budstikke skriver 8/12 1909 om speidere fra Asker middelskole under ledelse av Olaf Herman Huseby. Er dette tidligste offentlige og samtidige rapport om navngitte speidere i Norge?
1910: Allerede i 1910 var speiderarbeidet så kjent at det dukket opp en speidergutt - i Frida Bøes figur - på sommerrevyen i Fredrikstad, annonse fra Fredriksstad Tilskuer 13. juni 1910.
1911: Sommerleir til Sandumsæter på Norefjell, 1. Kristiania (NGSK), 1911, Jens Sundberg Høynes i midten og foran til venstre Finn Seeberg. Foto fra Femti år for norske gutter, 1961. [15]
Finn Seeberg jr. skriver (1962) om kronologi 1907-1912 i Aftenposten
1910: Norsk skoletidende - utg 9/1910 - referer Grøttums foredrag på møte i Kristiania lærerforening. Grøttum har et kritisk utgangspunkt i sin vurdering av den moralske tilstand blant norske gutter, men ser store muligheter om man fikk etablert speiding etter engelsk mønster. Han skisserer et opplegg med stor vekt på karakterutvikling og lydighet, men peker også på organisatoriske grep. Referatet peker på lærere som deltok i debatten.
Christian Dons om speidersakens oppstart i Norge, fra Lederen nr. 1 1936
Mer om
Norske Gutters Speiderkorps Norsk Speidergutt-Forbund Speidingens skrevne og visuelle kilder Tidlige spor av speidergutter
Referanser
- ↑ Femti år for norske gutter, 1961
- ↑ Aftenposten, 1955
- ↑ Aftenposten, 1955
- ↑ "Festavis ved 1ste og 2den Arendal speidertroppers 25 års jubileum den 7. januar 1935.
- ↑ Nordlands avis, 30. januar 1959
- ↑ Norske Speidere s 18.
- ↑ Aust-Agder-arkivet, www.aaks.no
- ↑ Masteroppgave i Historie, Sondre Ljoså, Universitetet i Oslo, Våren 2007
- ↑ 25 speiderår, et jubileumshefte for 1. Sarpsborg, 1937
- ↑ Stavanger Aftenblad 18/5/1911
- ↑ Nordre Trondhjems Amtstidende, 24. februar 1911
- ↑ Saltens fremtid, 23. mars 1911
- ↑ Nidaros, 17. mai 1913
- ↑ Aftenposten, 1912
- ↑ Femti år for norske gutter, 1961
- Vet du mer om "Tidlige speidergutter"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!