Trekløver-Gilwell

Fra Speiderhistorisk leksikon
(Omdirigert fra Trekløver Gilwell)
Hopp til:navigasjon, søk

Trekløver-Gilwell er norsk speidings høyeste ledertrening. Forkortes ofte "TG". Treningskursene ble slått sammen etter 1979.
Før dette hadde Norsk Speidergutt-Forbund og Norges KFUM-speidere Gilwell-treningen, mens Norges KFUK-speidere og Norsk Speiderpikeforbund hadde Trekløver-treningen.

Trekløver-Gilwell

Speiderbasen.JPG

2014: Fra nettstedet speiderbasen, Norges speiderforbund, 2014:

Trekløver-Gilwell er et videregående kurs og består av et ukeskurs, en praksisperiode med veiledning og en oppfølgingshelg (alle delene til sammen kalles ofte for Trekløver-Gilwell-trening). Trekløver-Gilwell er den naturlige fortsettelsen av din lederutvikling når du har tatt grunntreningen og vært speiderleder i noen år. Kurset gir deg mulighet til å bli bedre kjent med deg selv som person og som speiderleder. Trekløver-Gilwell bruker speidermetoden i praksis – patruljesystemet, friluftsliv og learning by doing er sentrale elementer gjennom hele treningen.

Kursuka fokuserer på kjernen i speidingen og hva det betyr for deg: Hvorfor er jeg speider? Hvorfor er jeg speiderleder? Hva betyr speidingens verdigrunnlag? Hva gir det meg? Hva er det jeg ønsker å være med på å bringe videre til nye generasjoner speidere? I løpet av kursuka får du utfordringer i ledelse og samarbeid. I en uke skal du bo ute, lære og løse oppgaver sammen med din patrulje. I praksisperioden skal du gjennomføre en valgfri oppgave i ditt eget speidermiljø under veiledning fra en av kurslederne. Oppgaven skal gi deg personlig og faglig utvikling. Treningen kan tas av alle speiderledere over 20 år som har fullført hele grunntreningen samt har vært aktive speiderledere i minst 2 år. Når du har gjennomført Trekløver-Gilwell mottar du «Sølvknappen» og Trekløver-Gilwell-skjerfet. Norges speiderforbund arrangerer som regel Trekløver-Gilwell hvert år. Du har også anledning til å ta treningen i andre speiderforbund, men kursinnholdet og -formen varierer noe. [1]

Antall deltagere

  • Fram til 1978 ble det avholdt 130 Gilwellkurs der 1 090 deltakere fullførte sin trening.
  • Trekløvertreningen startet i 1934, og fram til 1979 ble det avholdt 17 Trekløverkurs der 100 deltakere fullførte sin trening.
  • Fra 1979 fram til sommeren 2007 er det avholdt 65 Trekløver Gilwell-kurs, der 850 har fullført sin trening.
  • I personportrettene på speiderhistorisk leksikon nevner vi de som har gjennomført Trekløver Gilwell. Disse samles i en egen kategori, så man kan se listen over de ulike.
SitatDet kreves ikke av en speiderleder at han skal være mester i alle ting, men det er utilgivelig av en leder å ikke interessere seg for alle ting!Sitat
Rolf Lykken på et Gilwellkurs, i følge deltager Carl Dahl, se flere speidersitater her

Kurssteder

Årsmelding for 2018 og 2019, 2020, Norges speiderforbund forteller om Trekløver-Gilwell: I 2019 startet planleggingen av et nordisk Trekløver-Gilwell-kurs som skal arrangeres i Sverige. I staben inngår flere ledertrenere fra NSF. [2]

Antall deltagere

Utklipp og minner

Om lederkurs og ledertrening

Kilder

Manuset i denne artiklene er i hovedsak basert på:

Om skriftlige og visuelle kilder

Eksterne linker

Referanser

  1. [2] Speiderbasen, Norges speiderforbund
  2. Årsmelding for 2018 og 2019, 2020, Norges speiderforbund.
  3. Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [3].
Vet du mer om "Trekløver-Gilwell"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!