Triangelarbeidet
Triangelarbeidet Norges KFUM-Speidere
Innhold
Triangelarbeidet
Like etter at Baden-Powell hadde sin første speiderleir på Brownsea Island i 1907, kom speiderideen også til Norge. Det var guttene som begynte, men etter hvert kom det voksne ledere med, og i 1910 ble Norske Gutters Speiderkorps dannet som en underavdeling av det som senere ble Norges Idrettsforbund. Disse første speiderne hadde et svært militært preg, og kristendom var ikke med i programmet. Derfor ble det i 1911 stiftet et Norsk Speidergutt-Forbund, (NSF), som ville drive mer etter Baden-Powells ide, der det religiøse hørte med. De to første lederne, Christian Dons og Hans Møller Gasmann, var aktive KFUM-ere, så de søkte Norges KFUK-KFUM om å oppta speiding som arbeidsgren. Men Norges KFUK-KFUM sa nei.
Derfor måtte Norsk Speidergutt-Forbund bygges opp som en selvstendig organisasjon, der Christian Dons var speidersjef fra 1911-20 og Hans Møller Gasmann fra 1920 - 45. Etter noen år ble Norske Gutters Speiderkorps nedlagt, og Norsk Speidergutt-Forbund ble eneste guttespeiderorganisasjon i landet. Selv om Norges KFUK-KFUM hadde sagt nei til guttespeiding, var det en rekke guttespeidertropper tilknyttet de lokale Hovedforeninger i Norges KFUK-KFUM rundt omkring i landet. Tanken om et eget KFUM-Speiderforbund ble luftet noen ganger, men Norsk Speidergutt-Forbunds ledelse var svært skeptiske til dette. I stedet startet så Norges KFUK-KFUM et speiderlignende arbeid i 1932, under navnet Triangelguttene.
- Fredrikstadgutten Finn Hov la grunnlaget for triangelguttarbeidet i Norges KFUM i 1932, i følge Ralph Frantzen i boken 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003. [1]
|
I 1941 ble speiderarbeidet i Norge forbudt av tyskerne, men det fortsatte dels "under jorda", og det ble også drevet norsk speiding i utlandet (blant norske flyktninger og soldater i England, USA, Canada, Sverige). Ingulf Diesen, som senere fikk sentrale lederoppgaver i Misjonsforbundet, deltok i KFUM's arbeid under krigen: "Under verdenskrigen ble alt speiderarbeid forbudt, også Triangelarbeidet. Men det forbudet omgikk vi lett ved å omorganisere det hele til et sivilt arbeid, kalt YAG (Yngres Avdeling Gutter)." [3] Under krigen kom en mengde tidligere speidere med i Triangelguttarbeidet, og da krigen sluttet, ville de bli speidere. Norges KFUM-speidere ble da stiftet, 28. juni 1945.
Bilder og utklipp
Forbundsmerke for Norges KFUM-speidere fra ca 1947, med det velkjente triangelet.
Ukens artikkel
Triangelarbeidet er presentert slik i ukens artikkel, uke 48, 2016 i Speiderhistorisk leksikon:
Uke 48, 2016
Høsten 1941 ble det stiftet flere alternative foreninger, idet speiderarbeidet ble forbudt og utstyr og midler ble inndratt av de tyske okkupasjonsmyndighetene. Triangelarbeidet hadde sin start allerede 1932, men utover krigsårene samlet den flere og flere medlemmer, i regi av Norges KFUM.
Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]
Les om Triangelarbeidet under krigsårene
Vis · På forsiden fra 28. november 2016 til 4. desember 2016
Om Norges KFUM-speidere
Om speiding under den andre verdenskrig
Speiding under den andre verdenskrig
Eksterne lenker
Referanser
<references>
- ↑ 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003
- ↑ Fra jubileumsboken 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003
- ↑ Diesen, Ingulf: "Av bare nåde - en selvbiografi", Hermon 1996