Trinn 1

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Fra nettstedet www.speiding.no.

Trinn 1

Speiderbasen.JPG

2014: Fra nettstedet speiderbasen, Norges speiderforbund, 2014:

Trinn 1: Jeg er beredt er det første kurset i grunntreningen og består av modulene "Sikkerhet på tur", "Norsk Grunnkurs i Førstehjelp" og "Praktisk friluftsliv". Trinn 1: Jeg er beredt arrangeres av din lokale krets/region. Du har også mulighet til å gjennomføre kurset i andre kretser/regioner om du har lyst.

Sikkerhet på tur

Kurset "Sikkerhet på tur" forteller om hvilke retningslinjer Norges speiderforbund har i forbindelse med speideraktiviteter, og gir deltakerne verktøy for å kunne håndtere sikkerhetskrav som samfunnet pålegger oss.

Sikkerhet på tur gjør deg i stand til å lage arrangementer og turer hvor det er sikkert og trygt å være med. Målet er at du kan bruke verktøy som «Sikkerhet på tur» til å vurdere og håndtere risiko. Det handler om å være godt forberedt, for som speidere er vi på tur året rundt i all slags terreng og omgivelser og under alle værforhold. De viktigste forberedelsene vi kan gjøre for å unngå kritiske situasjoner er å ha gode rutiner og å være bevisste på hva vi kan gjøre for å redusere risikoen . Det handler om å tenke litt i forkant. Vi kan ikke unngå ulykker helt, men vi kan forsøke å begrense omfanget av dem. Det er viktig at vi som speiderledere skal kunne si at vi har gjort det vi kunne.

Sikkerhet på tur veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i fire timer. Alle speidere over 14 år kan delta på dette kurset.

Norsk grunnkurs i førstehjelp

Kurset "Norsk Grunnkurs i Førstehjelp" er et kurs i livreddende førstehjelp. Disse kunnskaper er nødvendige for alle speiderledere og gir dem trygghet i forhold til lederrollen. Dette kurset arrangeres også av andre aktører, som Røde Kors, og kan derfor tas i regi av dem, men dette må kunne dokumenteres.

Norsk grunnkurs i førstehjelp gjennomføres i henhold til retningslinjer fra Norsk førstehjelpsråd. Målet er at du er trygg på førstehjelp og de situasjonene du kan havne i på turer og møter. Det handler om å være beredt til å takle større eller mindre ulykker. De viktigste forberedelsene vi kan gjøre for å kunne holde en person i live frem til hjelpen kommer, er å lære oss livreddende førstehjelp.

Norsk grunnkurs i førstehjelp veksler mellom teori og praktiske øvelser og varer i tre-fire timer. Mange kommuner krever at lærere, førskolelærere, sykepleiere og andre ansatte har Norsk grunnkurs i førstehjelp.

Praktisk friluftsliv

Kurset "Praktisk friluftsliv" er et kurs i friluftsliv slik det brukes i speidersammenheng som både erfarne og uerfarne lederne kan ha god nytte av det. Kurset tar for seg de praktiske aspektene ved enkelt friluftsliv og åpner for refleksjoner rundt friluftslivets betydning i speiderarbeidet.

Kurset "Praktisk friluftsliv" gir deg økt kunnskap om og bedre ferdigheter innen friluftsliv slik at du er bedre rustet til å ivareta kvalitet og sikkerhet i forbindelse med ulike friluftslivsarrangementer.

Praktisk friluftsliv inneholder massevis av gode tips og råd om for eksempel bekledning på tur, leirslåing, matlaging på tur og orientering og gjør deg tryggere på grunnleggende ferdigheter innen friluftsliv. Praktisk friluftsliv er fylt av praktiske øvelser og opplevelser med naturen som treningsarena og går over en helg. [1]

Utklipp og minner

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. [1] Speiderbasen, Norges speiderforbund
  2. Merket er lastet ned fra og fås kjøpt i nettbutikken https://speider-sport.no/ [2]
Vet du mer om "Trinn 1"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!