Trinn 2

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Fra nettstedet www.speiding.no.

Trinn 2

Speiderbasen.JPG

2014: Fra nettstedet speiderbasen, Norges speiderforbund, 2014:

Trinn 2: Treningsprogrammet er det andre kurset i grunntreningen og består av fire moduler: Speidermetoden og treningsprogrammet, Veiledning, Egen enhet og Planlegging i enhet - teori og praksis. Trinn 2: Treningsprogrammet forteller om viktige prinsipper og metoder for speiderarbeidet og gir deg øvelse i bruk av treningsprogrammet og planlegging av møter. Kurset bør tas av alle ledere, siden det danner grunnlaget for et godt speiderarbeid. Trinn 2 er en garanti for at det ikke blir for store forskjeller på hvordan speidingen drives forskjellige steder i Norge.

Modul 1: Speidermetoden og treningsprogrammet

Målet for modul 1 er å gi deltakerne forståelse for hvorfor og hvordan vi bruker treningsprogrammet og speidermetoden. Treningsprogrammet er hovedverktøyet vi benytter for å utvikle og trene speiderne våre. Speidermetoden er definert i treningsprogrammet som den viktigste metoden vi bruker i speiderarbeidet for å nå utviklingsmålene i treningsprogrammet. Denne modulen gir innblikk i funksjonen og oppbygningen av treningsprogrammet og bruk av speidermetoden.

Modul 2: Veiledning

Målet for modul 2 er å gi deltakerne innblikk i og erfaring med veiledning som metode i speiderarbeidet. Veiledning som metode er et viktig prinsipp i programarbeidet og ledertreningen i speideren. De fleste kan forklare med ord hva som menes med veiledning, men det er ikke alltid like lett å gjøre om til praksis. Modulen gjør deg bevisst på ulike lederstiler og din egen rolle som speiderleder. Du får kjennskap til situasjonsbestemt ledelse og hvordan du kan bruke veiledning i ulike situasjoner. Du får også erfaring med refleksjon. Modulen veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i to-tre timer.

Modul 3: Egen enhet

Målet for modul 3 er å gi deltakerne en grunnleggende forståelse av egen enhet og gi et godt grunnlag for å planlegge aktiviteter i egen enhet. Denne modulen tar for seg arbeidsmetodene og særpregene for de ulike enhetene - koloni, flokk, tropp og lag. De gir samtidig rikelig anledning til å diskutere erfaringer og løsninger med speiderledere fra andre speidergrupper.

Modul 4: Planlegging i enhet - teori og praksis

Målet for modul 4 er å gi deltakerne erfaring med bruk av planleggingshjelpemidler og treningsprogrammet i planleggingen samt erfaring med gjennomføring av planlagte aktiviteter i egen enhet. [1]

Utklipp og minner

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. [1] Speiderbasen, Norges speiderforbund
  2. Merket er lastet ned fra og fås kjøpt i nettbutikken https://speider-sport.no/ [2]
  3. Opplysninger om Arnt Øvreness er arbeidet frem etter hans oversendte dokumenter, tekst og e-postkorrespondanse for bruk i Speiderhistorisk leksikon, med Gunnar Stromness-Andresen i 2022
Vet du mer om "Trinn 2"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!