Trondheim 1 (NSPF)
Trondheim 1 speidergruppe | |
---|---|
Stiftet: | 2. oktober 1915 [1] |
Lagt ned: | 2006 [2] |
Krets: | Sør-Trøndelag krets (NSF) tidl. Trondheim krets (NSF), Trondheim krets (NSPF) og Trøndelag krets (NSPF) |
Forbund: | Norges speiderforbund tidl. Norsk Speiderpikeforbund |
Kommune: [3] | Trondheim |
Fylke: [3] | Trøndelag, daværende Sør-Trøndelag |
|
|
Innhold
Område
Trondheim kommune i Trøndelag fylke.
Glimt fra historien
En patrulje under guttespeiderne
I løpet av årene 1913 til 1915 ble det startet en speiderpikepatrulje under guttetroppen 1. Singsaker, som ble ledet av Jørgen Vogt. Pikepatruljen het Oter og Else Christie Kielland var patruljefører, blant flere medlemmer var Aase Castberg og Brynhild Matheson medlemmer av patruljen. Etter hvert ble flere jenter med, patruljene Ørn og Høk skal ha blitt opprettet, og de var nå en egen piketropp underlagt guttene. Jentene deltok på troppsmøtene og turene til guttene. Else Christie Kielland forteller kort i et brev om en tur til Jonsvannet i Trondheim der de hadde konglekrig med guttene. Siden de var jenter, kunne de ikke bli medlem av Norsk Speidergutt-Forbund, og derfor kunne de ikke ha liljen på uniformen, ta dyktighetsmerker eller avlegge speiderløftet. Jørgen Vogt mente at jentene burde starte et eget forbund, med hjelp fra Norsk Speidergutt-Forbund. Else Christie Kielland tok derfor kontakt med Hans Møller Gasmann, sjef for gutteforbundet, men han avviste forespørselen og mente at jentene måtte greie seg alene. [5]
Stiftelsen av Trondhjems første speiderpiketropp (1915)
2. august 1915 blir Trondhjems første speiderpiketropp stiftet, med 13 år gamle Else Christie Kielland som troppsleder og Aase Castberg som assistent. Nøyaktig hvor stiftelsen fant sted er litt usikkert. Både Berg prestegård, Singsaker gård og Bakaunet gård har blitt nevnt i nyere kilder [6], [7], [8]. De prøvde å få tak i en voksen leder, men det var ikke så lett. Else tok også kontakt med Vivi Bull og Brockenhuus Schack som nettopp hadde vært i Oslo og holdt et foredrag om speiderpikebevegelsen, men fikk ikke noe svar. Troppen tok saken i egne hender og tilpasset guttenes speiderlov til sin egen og fikk trykt denne, de valgte en vinkel som sitt merke og tok i bruk en uniform som bestod av et mørkeblått skjørt, brune eller sorte strømper og sko, khakifargede bluser og den samme hatten som guttene brukte. [5] I forbindelse med ett-års jubileet til 1. Singsaker, circa en måned etter troppen ble stiftet, talte piketroppen 30 medlemmer, fordelt på patruljene Svale, Røyskatt og Oter. [9]
I Lederbladet nr 5 fra 1951 fortellers denne historien fra stiftelsesdagen: [6]
|
Troppen fikk låne et rom i en av sidebygningene på Singsaker gård som de innredet til sitt møtelokale, men det var ingen ovn der, så det ble lite brukt. De fleste møtene ble holdt hjemme hos Else i Øvre Alle 8, og hjemme hos Aslaug Wollebæk på Bakkaunet gård like ved. De arbeidet mye med å ta dyktighetsmerker fra speidergutboken og den engelske eller danske speiderpikeboken. Else forteller i et brev at de blandt annet tok ambulance-, kokk-, stryke-, vaske-, semafor- og stjernetydemerket, og disse måtte de sy selv. Troppen reiste også på søndagsturer til blandt annet Jonsvannet i Trondheim, hvor de slo opp telt og hadde fast leirplass ved elva. Her hadde de stafettløp og orientering, men de overnattet aldri. Siden de ikke hadde noen voksen leder fikk de ikke lov av foreldrene til å dra på lengre turer der de måtte overnatte. De dro derfor ut tidlig på morgenen og marsjerte med både troppsflagg, trommer og patruljene på rekke og rad til leirområdet. [5]
Ny troppsleder og nytt tilholdssted
I 1917 forlot Else Christie Kielland troppen og flyttet til Oslo [10] hvor hun tok flere utdanninger innen kunst og senere debuterte som kunstner [11]. Troppen slet med å holde aktiviteten oppe, men dette snudde da 13/14 år gamle Aagot Schjetne tok over som troppsleder og Liska Michelet skaffet dem husrom i Ekserserhuset i Trondheim [10] vinteren 1917/1918. Alfhild Johansen besøkte troppen i mai 1918 og beskrev da Aagot som en ualmindelig grei og moden 14 åring og hvis hun bare hadde utarbeidet en plan for å jobbe etter, kunne hun like gjerne ha vært voksen [12].
Aagot hadde drevet med kunstløp i flere år [13] og tok i bruk sine kunster på møtene, hvor hun også fikk hjelp av lærerinnen frk. Voll (muligens lærer Fredrikke Wold. Det var mye fokus på idrett når troppen møttes hver mandag på Latinskolen eller Ekserserhuset hvor de hadde to timer med gymnastikk, idrett og lek. Alfhild Johansen beskriver pikene som "noen ualmindelig smidige og spænstige sportsknubber". De drev også på med signalisering og lærte seg speiderkunnskaper fra Speiderguttboken på disse dagene. Annenhver søndag hadde de troppstur, men de holdt aldri noen møter med underholdning på denne tiden [12].
Godt forhold til byens guttespeidere
Til forskjell fra de fleste andre steder i Norge, så hadde pike- og guttespeiderne her i byen et godt forhold til hverandre. Troppen var et utspring fra en guttetropp og fra 1918 delte de på møtelokalene ved Latinskolen og Ekserserhuset, deltok på hverandres foredrag, gikk sammen i 17. mai-toget og feiret St. Georgsdagen sammen. Kanskje var det Liska Michelet som var knutepunktet? Hun var blandt annet aktivt med på å få i gang Trondhjem krets (Norsk Speidergutt-Forbund) og skaffet møtelokaler til pikespeiderne.
Den første St. Georgsdagen i Trondheim
St. Georgsdagen ble i Trondheim feiret for første gang i 1918. Byens 150 speidere, fra guttetroppene 1. Trondheim, 2. Trondheim og 3. Trondheim, sammen med piketroppen Trondheim 1 møttes først på Ilevolden, hvor Liska Michelet overrakte det nye, grønne banneret til den ferske Trondhjem krets[14]. Senere ble det holdt speidergudstjeneste i Vår Frue kirke[15]. En uke etter feiringen dro troppen, sammen med guttespeiderne til Carl Finne og Hilmar Finne for å takke for banneret, som egentlig var donert anonymt, men de hadde funnet ut hvem giverne var[16]
I avisen Nidaros fra 24. april 1918 kan vi lese om speidergudstjenesten på St. Georgsdagen: [17]
|
Speidergutter og -piker i 17. mai-tog
17. mai ble også feiret sammen med guttespeiderne. På forhånd ble det avholdt en flaggkonkurranse for å avgjøre hvilken patrulje som skulle gå førts blandt speiderne i 17. mai toget. Det deltok ni patruljer med til sammen 54 piker i konkurransen. Patrulje Høk, ledet av Hjørdis Sand gikk av med seieren, etterfulgt av patrulje Elg ledet av Hjørdis Johansen og patrulje Ravn ledet av Aase Castberg[18]. Speiderpikene gikk forran guttene i toget, med det norske flagg og tromme, etterfulgt av uniformerte piker.
Speiderpiker med flagg i 17. mai toget i 1918[19], muligens patrulje Høk i front, ledet av Hjørdis Sand [18]
Bilde fra NTNU UniversitetsbiblioteketEtter jentene fulgte guttespeiderne i byen, med sitt nye liljebanner og fane [21]
Bilde fra NTNU Universitetsbiblioteket
Kontakt med andre speiderpiker
I Stavanger ble Stavanger Speiderpike Forbund stiftet sommeren 1916. På dette tidspunktet bestod de kun av en tropp, men i september 1917 ble den delt i to. Forbundet fungerte som en krets og ble ledet av frk. Alfhild Johansen, som også var leder for en av de to piketroppene[22]. Aagot Schjetne kom i kontakt med Alfhild Johansen en gang i eller før april 1918, kanskje skjedde dette etter at Aagot Schjetne eller noen andre i Trondheim hadde lest om Stavanger Speiderpike Forbund i avisene Dagsposten[23] eller Nidaros[22], som begge publiserte en notis om stiftelsen av S.S.P.F..
Alfhild Johansen besøkte speiderpikene på et troppsmøte en gang i slutten på mars eller starten på april dette året[24]. Etter besøket skrev Aagot Schjetne en hilsning til speiderpikene i Stavanger Speiderpike Forbund gjennom deres spalte "Speiderpiken" i Stavanger Aftenblad[24].
16. april 1918 skriver troppsfører Aagot Schjetne til speiderpikene i Stavanger [24]:
|
Den 10. mai besøkte Alfhild Johansen Trondheim igjen, og holdt et foredrag for jentene og guttene som møtte opp i Hjemmenes Vel. Hun oppfordret speiderne i byen til å opprette en speiderpikenemd, for å ha kontroll på speidervirksomheten og for å skaffe arbeidsmidler. Speiderpikenemda skulle bestå av byens mødre, Røde kors-søstre, sykepleiere, kvinnlige lærere og lærerinner. Det var meningen å få i gang korrespondanse mellom speiderpikelederne i landet, for så å få starte et speiderpikeforbund i Norge, med hovedstyre i Oslo[25].
Starten på Norges KFUK-speidere?
Alfhild Johansen må ha jobbet en stund med planene for det nasjonale speiderpikeforbundet, for gjennom 1918 publiserte hun flere lange tekster i avisene Haugesund Dagblad og Dagsposten der hun forteller om hvordan speiderpikearbeidet burde drives. Hun har antagelig hentet mye inspirasjon fra den engelske boken Handbook for Girl Guides, som ble skrevet av søsknene Robert og Agnes Baden-Powell. I den første lange teksten ber hun de som har lyst til å bidra å ta kontakt med Liska Michelet, Dagmar Lowzow-Thorsen eller Marie Øvregård, så hun hadde tydligvis flere kvinner med seg[26].
I mai 1918 møtte Alfhild Johansen Margrethe Parm, som på denne tiden var ansatt som landssekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF). Margrethe Parm utrykte sin begeistring for speiderpikene, men hadde dessverre ikke tid til å bidra på dette tidspunktet. Det ble lagt planer om et møte med NKUF i forbindelse med deres landsmøte i juli[12]. Det tok noen år, men disse planene om et norsk speiderpikeforbund utviklet seg antagelig til å bli Norges KFUK-speidere, som ble stiftet av Margrethe Parm den 3. november 1920. Trondheim 1 ble ikke en del av dette forbundet, selv om de hadde mye kontakt med pioneerene.
Troppen omorganiseres (1918/1919)
Troppen hadde sin første lengre utflukt. Det ble en suksessfull 3-dagers tur til Melhus i pinsen[27].
Gjennom 1918 hadde troppen god vekst. Liska Michelet nevner i avisen at troppen bestod av 30 medlemmer den 6. april, 76 ved St. Georgsdagen (23. april) og circa 100 den 10. mai [28]. I løpet av sommeren[7] ble troppen delt i tre: 1. tropp, 2. tropp, og 3. tropp. Aagot Schjetne beholdt 1. tropp, Hjørdis Johansen ble fører for 2. tropp og Gunvor Viik ble fører for 3. tropp[29]. Etter kort tid ble 3. tropp lagt ned igjen [10]
Senere på året holdt troppen en utlodding for fattige barn til jul, med en dokke som premie. Dokken sto utstilt hos Marie Schjetne i Thomas Angels gate 18, det var her loddene ble solgt. Troppen fikk inn til sammen 1200kr (1kr og 10 øre er oppgitt som pris per lodd) som ble fordelt slik: 300kr til Dagspostens gamle venner, 200kr til Menighetsdiakonisserne i Lademoen, 200kr til Baklandets menighet, 300kr til Slumsøstrene til fattige barn og 200kr til noen bestemte enker med barn. [30]
Det kan se ut som 1919 ble et år med lite aktivitet i troppen, spesielt i forhold til alt som hendte i 1918. Den lave aktiviteten skyltes antagelig blant annet at Aagot Schjetne ble syk. Det var i denne sammenheng at Gunvor Sitter tok over som troppsleder, sammen med assistent Malfrid Nilsen våren 1920[7].
Blir en del av en krets og et forbund (1921)
Stiftelsen av Norsk Speiderpikeforbund
Stiftelsen av Trondheim krets
Les mer om historien til Trondheim krets (NSPF)
Punkliste
1917: Else Christie Kielland flytter til Oslo og troppen sliter med å holde aktiviteten oppe. Ved hjelp fra Liska Michelet får de låne Ekserserhuset i Trondheim til møter og Aagot Schjetne tar over som troppsleder [10]
1918: Deltok på feiring av St. Georgsdagen sammen med de andre gruppene i Trondheim (som kun var gutter på denne tiden) på Ilevolden i Trondheim. Her fikk Trondhjem krets (Norsk Speidergutt-Forbund) sitt liljebanner overlevert fra Liska Michelet [31] Det ble også holdt speidergudstjeneste i Vår frues kirke[15]
1918: Det ble avholdt flaggkonkurranse for å avgjøre hvilken patrulje som skulle gå førts blandt speiderpikene i 17. mai toget. Det deltok ni patruljer med til sammen 54 piker i konkurransen. Høkepatruljen, ledet av Hjørdis Sand gikk av med seieren, etterfulgt av Elgepatruljen ledet av Hjørdis Johansen og Ravnepatruljen ledet av Aase Castberg [18].
1918: Den 10. mai besøkte leder for speiderpikene i Stavanger, Alfhild Johansen, byen og holdt et foredrag for jentene og guttene som møtte opp i Hjemmenes Vel i Trondheim. Hun oppfordret speiderne i Trondheim til å opprette en speiderpikenemd, for å ha kontroll på speidervirksomheten og for å skaffe arbeidsmidler. Speiderpikenemda skulle bestå av byens mødre, Røde kors-søstre, sykepleiere, kvinnlige lærere og lærerinner. Det var meningen å få i gang korrespondanse mellom speiderpikelederne i landet, for å få startet Norsk Speiderpikeforbund, med hovedstyre i Oslo [25]
Foredraget til Alfhild Johansen ble omtalt i "Speiderspalten" [25]
1918: Troppen er i vekst, og Liska Michelet nevner i avisen at troppen hadde 30 medlemmer 6. april, 76 ved St. Georgsdagen (23. april) og circa 100 den 10. mai [28]. Det ble bestemt at troppen skulle dele seg i tre, 1. tropp, 2. tropp, og 3. tropp. Aagot Schjetne beholdt 1. tropp, Hjørdis Johansen ble fører for 2. tropp og Gunvor Viik ble fører for 3. tropp. [29]. Etter kort tid ble 3. tropp lagt ned igjen [10]
1918: Troppen holdte en utlodding for fattige barn til jul, med en dokke som premie. Dokken sto utstilt hos Marie Schjetne i Thomas Angels gate 18, det var her loddene ble solgt. Troppen fikk inn til sammen 1200kr (1kr og 10 øre er oppgitt som pris per lodd) som ble fordelt slik: 300kr til Dagspostens gamle venner, 200kr til Menighetsdiakonisserne i Lademoen, 200kr til Baklandets menighet, 300kr til Slumsøstrene til fattige barn og 200kr til noen bestemte enker med barn. [30]
1918: Møtene holdes blandt annet i Eksercerhuset [32]
1921: Gunvor Sitter, som har vært medlem siden stiftelsen i 1915, er nå troppsleder og deltar på Norges KFUK-speidere sin landsleir på Sand i Ryfylke sammen med to andre fra Trondheim. Her traff de andre pikespeidertropper som ikke var tilsluttet noe forbund, blandt annet fra Bergen. Etter denne leiren ble det første hovedstyret samlet i Bergen og Norsk Speiderpikeforbund ble stiftet 1. juli. [33]
Gunvor Lykken forteller om forberedelsene til forbund - om den begivenhet det var i de dager å reise fra Trondheim om Oslo for å komme til Sand i Ryfylke, hvor K.F.U.K. hadde innbudt alle speiderpiker til leir. Om bakgrunnen for stiftelsen av Norsk Speiderpikeforbund har Gunvor skrevet i boken til 25-årsjubileet:
|
1921: I avisen Dagsposten kan vi lese at speiderpikene i Trondheim hadde vært i kontakt med Norges K.F.U.K. i byen om å få støtte fra de "for lenge siden". På grunn av boligforholdene hadde gjort at de ikke tidligere hadde kunne organisere speidere i Trondheim under KFUK, men nå ville arbeidet sannsynlig bli startet snart[35].
1923:
Troppen samlet i 1923.
- Første rekke: Bjørg Loktu, Othilie Hildre, Martha Helgesen og Åse Knudsen
- Andre rekke: Troppens patruljeførere, troppsfører og assistent. Thyra Heløe, Hedda Linge, Astrid Hestnes, Eva Bjåland, Gunvor Sitter, Målfrid Nilsen, Ingebjørg Selseth, Thyra Sollie og Anne Hassel
- Tredje rekke: Hjørdis Lindbøe, Olga Nilsen, Valborg Bye, Solveig Helgesen, Anny Pettersen, Gudrun Hildre, Inger Kvenbø, Elin Jørgensen, Haldis Inderberg og Gunvor Bakken.
- Fjerde rekke: Eva Sæther, Liv Walde, Gudny Røskaft, Bergljot Larsen, Anna Maria Aas, Lilly Myrvold, Dagny Esbensen, ? Andersen, Mosken Heløe og ukjent.
- Femte rekke: Else Helgeby, Inger Bagøien, Kjellrun Felstad (flaggbærer), ukjent, ukjent, Fredrikke Øverland, Kari Helgeby og Bjørg Groven.
1923: I Speiderhistorisk skrift Nr. 11, Landsleirene i 20-åra, 2002, er Trondheim 1 (NSPF) en av 19 tropper Disse 19 troppene var Trondheim 1, Trondheim 2, Trondheim 3, Trondheim 4, Steinkjer 1, Løkken 1, Tromsø 1, Kristiansand 1, Hamar 1, Sarpsborg 1, Fredrikshald 1, Fredrikstad 1, Bergen 1, Bergen 2, Bergen 3, Bergen 4, Bergen 5, Bergen 6 og Paradis 1. [36] |
1925: Troppen deles og Trondheim 6 (NSPF) og Trondheim 7 (NSPF) blir skilt ut [37], [38]
1930: I Speiderpiken nr. 3 i 1930 forteller troppen om arbeidet sitt:
I patruljene arbeides det nå med merketagning. For seniorenes vedkommende er vi også så smått begynt med førstegraden. Med speiderhilsen Dagfrid Anderssen, troppsfører. [39]
1930: Troppens 40 medlemmer ledes av Dagfrid Anderssen. 2. oktober 1915 er nevnt som stiftelsesdato [40].
1935: Dagfrid Anderssen utnevner Kari Aas og Liska Michelet til troppens to første æresmedlemmer i forbindelse med troppens 20-års jubileum [41]
1958: Trondheim 1 (NSPF) deltok på Speiderjobben 1958, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF [43]
Ledere
Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenner til vedkommende har hatt lederfunksjonen.
Troppsførere og -ledere gjennom tidene | Årstall/periode | Referanse |
---|---|---|
Else Christie Kielland | 1915-1917 | [44], [45] |
Aagot Schjetne | 1917-1919 | [45] |
Gunvor Sitter | 1919-1929 | [46], [45] |
Dagfrid Andersen | 1929-1945 | [39], [45] |
Turid Ramstad Johanssen | 1945-1953 | [45], [47] |
Bjørg Selnæs | 1954-1955 | [45], [48] |
Greta Berg | 1955-1970 | [45] |
Mie Brobakke | 1970- | [48] |
Ingjærd Tollefsen | (1975) | [48] |
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1] [4] |
Sommerleirer og turer
År | Sommerleirer og turer | Kommune / sted [3] | Deltakelse | Referanse |
---|---|---|---|---|
1921 | Landsleir Sand i Ryfylke 1921 (KFUK) | [49] | ||
1923 | Landsleir i Brandbu (Norsk Speiderpikeforbund) | Gran, daværende Brandbu | [36] | |
1933 | Landsleir på Jørstadmoen (Norsk Speiderpikeforbund) | Lillehammer, daværende Fåberg | 19 deltagere | [50] |
1937 | Landsleir Mandal (Norsk Speiderpikeforbund) | Lindesnes, daværende Mandal | 11 deltakere | [51] [52] |
1941–45 | Speiderarbeidet er forbudt i Norge, medio september 1941–7. mai 1945 | |||
1945 | Speiderarbeidet blir legalt og Norge fritt igjen, 8. mai 1945 | |||
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2] [4] |
Utklipp og minner
- Bilder
Banner til flokken i Trondheim 1 (NSPF). Produsert av Oslo Flaggfabrikk. Fra arkivet til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
Fra Trondhjems Adresseavis 24. april 1918. Trondheim 1 (NSPF) deltok på St. Georgsdagen på Ilevolden med overrekkelse av liljebanner.
Trondheim 1 (NSPF) er Norsk Speiderpikeforbunds eldste tropp, stiftet i 1915, her i et bilde fra 1923
- Objekter
Metallmerker for å feste på stang. Det største og eldste er tildelt troppen for førsteplass på kretssirennet i 1922. Resten er delt ut årlig fra 1931-1950 av kretsen til den beste pratruljen under St. Georgsdagen. Fra arkivet til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
- Diplomer
- Utklipp
I Speiderpiken nr. 3 i 1930 forteller troppen om litt av det de driver med. [39]
1967: Speiderpiken nr. 1 1968 melder om Trondheim 1 (NSPF)s deltakelse i Speiderjobben, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1967 NSPF [53]
Tidligere troppsleder Gunnvor Lykken forteller om sitt speiderliv i 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971
Tidligere troppsleder Gunnvor Lykken forteller om sitt speiderliv i 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971
1979: Speideren nr. 1 1980 melder om Trondheim 1 (NSPF)s deltakelse i Speiderjobben 1979, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1979 NSF [54]
Brev fra Else Christie Kielland til Liska Michelet, datert mottatt 12. september 1925 [55] Originalbrevet er håndskrevet. [56]
|
Ukens artikkel
Trondheim 1 (NSPF) er presentert slik i ukens artikkel, uke 40, 2015 i Speiderhistorisk leksikon:
Uke 40, 2015
Trondheim 1 er regnet som den første speiderpiketropp tilknyttet NSPF, selv om den er stiftet 6 år tidligere enn dette forbundet.
2. oktober 1915, under det høstgylne løvet i hagen ved Berg prestegård ved Trondheim, sto en gruppe unge piker oppstillet i en hestesko. Det var høytid og spenning og lys, ung glede i de strålende ansiktene - det var den første speiderpiketroppen som skulle avgi sitt speiderløfte.
Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [3]
Les mer om historien til Trondheim 1
Vis · På forsiden fra 28. september 2015 til 4. oktober 2015
Trondheim 1 (NSPF) er presentert slik i ukens artikkel, uke 41, 2020 i Speiderhistorisk leksikon:
Uke 41, 2020
Trondheim 1 er regnet som den første speiderpiketropp tilknyttet NSPF, selv om den er stiftet 6 år tidligere enn dette forbundet.
For 105 år siden, 2. oktober 1915, under det høstgylne løvet i hagen ved Berg prestegård ved Trondheim, sto en gruppe unge piker oppstillet i en hestesko. Det var høytid og spenning og lys, ung glede i de strålende ansiktene - det var den første speiderpiketroppen som skulle avgi sitt speiderløfte.
Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [4]
Les mer om historien til Trondheim 1
Vis · På forsiden fra 5. oktober 2020 til 11. oktober 2020
Mer om
Norges speiderforbund Norsk Speiderpikeforbund Speiderhus, -hytter og -leirsteder
Eksterne lenker
Referanser
- ↑ Speiderpikeboken, 1945
- ↑ Opplysninger fra Norges speiderforbund, kretser og grupper 1999 - 2012.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
- ↑ 4,0 4,1 4,2 Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap! - ↑ 5,0 5,1 5,2 Brev fra Else Christie Kielland til Liska Michelet, datert mottatt 12. desember 1925, finnes hos Speidermuseet
- ↑ 6,0 6,1 Lederbladet nr. 5 - 1951
- ↑ 7,0 7,1 7,2 Trondheim 1 30år - Troppens historie
- ↑ Avisen Dagsposten, 10. oktober 1930
- ↑ Trondhjems Adresseavis 28.10.1915
- ↑ 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 Avisen Dagsposten, 7. november 1930
- ↑ https://no.wikipedia.org/wiki/Else_Christie_Kielland
- ↑ 12,0 12,1 12,2 Stavanger aftenblad, 31. mai 1918 Siteringsfeil: Ugyldig
<ref>
-tagg; navnet «Stavanger aftenblad, 31. mai 1918» er definert flere steder med ulikt innhold - ↑ Nidaros, 11. januar 1915
- ↑ 14,0 14,1 Trondhjems Adresseavis, 24. april 1918
- ↑ 15,0 15,1 Dagsposten, 18. april 1918
- ↑ Trondhjems Adresseavis 29. april 1918
- ↑ Nidaros, 24. april 1918
- ↑ 18,0 18,1 18,2 18,3 Adresseavisen, 7. mai 1918
- ↑ NTNU Universitetsbiblioteket, id: FA-0022-Suul-024_01
- ↑ NTNU Universitetsbiblioteket, id: FA-0022-Suul-031_01
- ↑ NTNU Universitetsbiblioteket, id: FA-0022-Suul-028_01
- ↑ 22,0 22,1 Nidaros, 19. mars 1918
- ↑ Dagsposten, 19. mars 1918
- ↑ 24,0 24,1 24,2 Stavanger Aftenblad, 23. april 1918
- ↑ 25,0 25,1 25,2 Nidaros, 11. mai 1918
- ↑ Haugesund Dagblad, 27. april 1918
- ↑ "Trekk fra troppens historie", arkivkode: LP0058
- ↑ 28,0 28,1 Dagsposten, 12. Mai 1918
- ↑ 29,0 29,1 Notat fra jubileum til Trondheim 1 (NSPF)
- ↑ 30,0 30,1 Dagsposten, 16. desember 1918
- ↑ Trondhjems Adresseavis 24. april 1918
- ↑ Dagsposten, 28. november 1918
- ↑ Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år
- ↑ Gunvor Lykken i Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946,
- ↑ Dagsposten, 21. oktober 1921
- ↑ 36,0 36,1 Speiderhistorisk skrift nr. 11, De to første landsleirene, 2001, red. Eivind Strømman, Speidermuseet.
- ↑ Adresseavisen 2. oktober 1965
- ↑ Brev fra Aagot 1975
- ↑ 39,0 39,1 39,2 Speiderpiken nr. 3 1930, Norsk Speiderpikeforbund.
- ↑ Avisen Dagsposten, 21. november 1930
- ↑ Avisen Dagsposten, 4. oktober 1935
- ↑ Adresseavisen 2. oktober 1965
- ↑ Speiderpiken, nr. 1 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
- ↑ Håndskrevet brev fra Else Christie Kielland til Liska Michelet. I museets eie
- ↑ 45,0 45,1 45,2 45,3 45,4 45,5 45,6 Trondhjems 1ste speiderpiketropp (håndskreven loggbok)
- ↑ Gunvor Lykken i Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946,
- ↑ Adresseavisen 2. oktober 1965
- ↑ 48,0 48,1 48,2 Arbeideravisa 2. oktober 1975
- ↑ Gunvor Lykken i Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946,
- ↑ Leirheftet fra Landsleir på Jørstadmoen (Norsk Speiderpikeforbund) , 1933.
- ↑ Oversikt i leirheftet over tropper som var påmeldt landsleir i Mandal i 1937.
- ↑ Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg
- ↑ Speiderpiken nr. 1 1968, Norsk Speiderpikeforbund.
- ↑ Speideren nr. 1 1980
- ↑ Trondheim 1 30år - Troppens historie
- ↑ Brev fra Else Christie Kielland til Liska Michelet, datert mottatt 12. september 1925, finnes hos Speidermuseet
- Vet du mer om "Trondheim 1 (NSPF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!