Troppsleir Hedalen, Valdres, 1937, 4. og 6. Fredrikstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Troppsleir Hedalen 1937
4. og 6. Fredrikstad
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1937
Kommune/sted: [1] Hedalen
Les mer om speidingen i Sør-Aurdal kommune Sør-Aurdal kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i dalføret og landskapet Valdres, i kommunene
Etnedal Etnedal kommunevåpen.png, Nord-Aurdal Nord-Aurdal kommunevåpen.png, Sør-Aurdal Sør-Aurdal kommunevåpen.png, Vang Vang kommunevåpen.png, Vestre Slidre Vestre Slidre kommunevåpen.png og Øystre Slidre Øystre Slidre kommunevåpen.png
Les mer om speidingen distriktet Vassfaret,
i kommunene Flå Flå kommunevåpen.png, Ringerike Ringerike kommunevåpen.png og Sør-Aurdal Sør-Aurdal kommunevåpen.png

Sted

Hedalen

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

4 1959.jpg

Troppsleir Hedalen, Valdres, 1937, 4. og 6. Fredrikstad er omtalt i Jubileumsskrift 4. Fredrikstad 1919 - 1959

(...) 1937 var et godt år for troppen, våren gikk med til å trene patruljene for leiren som skulle holdes ved Onsknatten i Hedalen, Valdres. Leiren som ble holdt sammen med 6. tropp fikk stor deltagelse. Etter en vellykket leir, dro de yngste guttene hjem, mens de eldre hadde en storartet og flott fottur under John Opsahls ledelse. Turen gikk i gjennom Vassfaret - Gulsvik, Hønefoss og over til Oslo. Troppen var i god trim og vant en overlegen seier i avdelingens bannerkonkurranse med Ørnepatruljen som beste patrulje. (...) [2]

1937 Fredrikstad 25 år forside 001.jpg

Troppsleir Hedalen, Valdres, 1937, 4. og 6. Fredrikstad er omtalt i kapittelet Speiderarbeidet i Fredrikstad 1930 - 1937 i jubileumsberetningen Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum, 1937:

(...) 1937, avdelingens 25. år utmerker sig med at hele 4 tropper, eller ca. 80 mann, henlegger sine leire til fjells, idet 1. tropp drar til Norefjell, 3. tropp til Ådal og 4. og 6. tropp drar sammen til Hedal i Valdres. De to siste troppene har dessuten en praktfull fottur for førerne og de større gutter. (...) [3]

1958 leir referat1.jpg

Troppsleir Hedalen, Valdres, 1937, 4. og 6. Fredrikstad er omtalt i referat fra sommerleiren 1958

(...) Torsdag.

Reveljen gikk ekstra tidlig, for i dag skulle alle speiderne på haik. K1.1100 dro vi sørover med høyde 987 som mål. Vel ankommet til høyden, fikk hver av patruljene sin orienteringsrute, og alle hadde fjellvannets sydside som mål. Så gikk patruljene hver for seg ut i fjellheimen. Ledere for haiken var Øby og troppslederen. Roverne var igjen i leiren som vakter. Etter at alle, inkludert ledelsen, var ankommet til fjellvannet, tok vi fatt på nedstigningen til Vassfaret. Nedstigningen var temmelig bratt og endelig var vi på den sagnomsuste Vassfarplassen. Her hadde troppen vært mange ganger tidligere. Den eneste bygning som nå sto igjen, var stabburet. Låven var nedbrent. Men den flotte beliggenheten var den samme, med den speilblanke Nevlingen dypt under. (...)

Organisering

Leirkomite

Dette året var Kjell Pettersen troppsfører i 4. Fredrikstad og John Opsahl troppsfører i 6. Fredrikstad.

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Om 4. Fredrikstad

Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad drev speiding i årene 19132021 og er nå nedlagt.
HovedsideHistorieLeirerLedereÅrsberetningerPerneshyttaGansrødstuaVesleheimInternasjonalt samarbeid
KretsbannerkonkurranserSpeideravisa "Varden"LitteraturVarden-ordenenFotoalbumMerker og bannere
Følg sporene til 4. Fredrikstad, se: Fredrikstad 2 - fusjonert i 1991 og 5. Fredrikstad - samarbeidsgruppe fra 20132020

Lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. jubileumsberetningen Jubileumsskrift 4. Fredrikstad 1919 - 1959, 1959
  3. jubileumsberetningen Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum, 1937
Vet du mer om "Troppsleir Hedalen, Valdres, 1937, 4. og 6. Fredrikstad"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!