Ukens artikler

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
På denne siden finner du de ulike artiklene som er presentert på forsiden av Speiderhistorisk leksikon som ukens artikkel.


Uke 15, 2011

Christian Dons var Norsk Speidergutt-Forbunds første speidersjef.

Christian Dons var første speidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund. Han stiftet 23. mai 1910 1. Kristiania trop. Sammen med Hans Møller Gasmann stiftet han våren 1911 Norsk Speidergutt-Forbund. Les mer…

Uke 16, 2011

St. Georgsdagen

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i 1914. Les mer…

Uke 17, 2011

2. Stavanger

2. Stavanger er en av de eldste gruppene i Norge som har vært i kontinuerlig drift siden stiftelsen. Gruppen ble startet av Wilhelm Retz i løpet av 1910 og 1911. Oppstarten av speiding i Stavanger ble som de fleste andre plasser gjort med stor suksess. I løpet av vinteren og våren 1910 - 1911 hadde det samlet seg så mange speidere i Stavanger at det ble opprettet to tropper. Det var enighet om at troppene 1. Stavanger og 2. Stavanger begge skulle ha stiftelsesdato 22. mars 1911.

2. Stavanger ligger sentralt plassert i Stavanger og rekrutterer hovedsaklig fra følgende områder: Bekkefaret, Våland, Tjensvoll, Ullandhaug, Eiganes og Stokka. Les mer…

Uke 18, 2011

Rovertroppen i Fredrikstad avdeling fra 1932.

Fredrikstad avdeling var en av Norsk Speidergutt-Forbunds avdelinger. En avdeling var et organisasjonsledd mellom kretsene og gruppene, som samlet grupper innenfor et mindre geografisk område.

Fredrikstad Avdeling ble opprettet i 1912 som en del av Østfold krets. Avdelingen var operativ til 1949, da avdelingen ble til Fredrikstad krets.

Avdelingen var aktiv, og flere av de ledende personene finner vi igjen senere i norsk speiderhistorie. Blant annet var Finn Hov avdelingsleder en periode - han ble senere landssjef i KFUM-speiderne i 1945 - 1946, og senere sekretær i KFUMs verdensforbund. En annen avdelingsleder var Einar Simonsen som senere ble den andre landsgildemester i St. Georgsgildene.

På bildet ser vi rovertroppen i Fredrikstad avdeling fra 1932. Einar Simonsen er nr 3 fra høyre i første rekke. Les mer…

Uke 19, 2011

Gunvor Lykken

Gunvor Lykken var en av Norsk Speiderpikeforbunds pionerer, og en markant skikkelse i forbundet i en årrekke. Hun var landssjef mellom 1948 og 1953, men før det hadde hun rukket mye.

Gunvor Lykken ble speider allerede i 1915 i Trondheim 1, en av de tidligste jentetroppene i landet. I 1921 var hun troppsleder og med på KFUKs landsleir på Sand i Ryfylke. Der fant hun og andre ut at de ville starte et pikespeiderforbund utenom KFUK - det som ble til Norsk Speiderpikeforbund.

I 1927 ble Gunvor Lykken viselandssjef, og noen år senere kretsleder i Oslo. Hun var samtidig særdeles aktiv som ledertrener i NSPF. Hun deltok på ledertrening hos Girl Guides UK i 1927, og holdt lederkurs for NSPF fra starten av 30-årene. I 1936 var hun assistent på det første kurset i Trekløvertreningen - den høyeste ledertreningen for norske speiderpiker.

Les mer…

Uke 20, 2011

1. Laksevåg.

1. Laksevåg feirer denne uken sitt 100 års-jubileum. Gruppen ble stiftet 18. mai 1911, og har vært i sammenhengende drift i alle årene. Gruppen har base i Laksevåg utenfor Bergen sentrum, og holder i dag hus i Speiderhuset på Laksevåg

Speiderarbeidet på Laksevåg startet i 1910, og våren 1911 ble gruppen stiftet. Gruppens mange aktiviteter disse 100 årene er godt beskrevet i artikkelen. 1. Laksevåg. Du finner også undersider om ledere, turer, sanger.

Sidene om 1. Laksevåg er godt illustert med bilder.

Les mer…

Uke 21, 2011

7. Kristiansand sjø

7. Kristiansand Sjø, eller Syvende som gruppen gjerne omtales, er ei bydelsgruppe for speidere i Vågsbygd i Kristiansand. Gruppen har et moderne speidersenter i Terneviga. I dag har gruppen ca 220 aktive medlemmer i alderen 8 – 70 år, noe som gjør gruppen til en av Norges største speidergrupper.

Gruppen startet i 1939 som landspeidere. Først i 1979 ble gruppen en sjøspeidergruppe. Gruppen har i dag en rekke hytter og hus, foruten speidersenteret i Ternevika. I tillegg har gruppen små og store båter, med Colin Archer-inspirerte skøyta S/S Gyda som flaggskip.


Les mer om 7. Kristiansand sjø…

Uke 22, 2011

John Skinner Wilson

John Skinner Wilson var en sentral mann i oppbygging av speidingen - og særlig internasjonal speiding. Wilson var skotte, og opprinnelig politimann i Calcutta. Var en stor tilhenger av speiderbevegelsen. I 1923 ble han leder for Gilwell-treningen i Gilwell park. Senere ble han den andre lederen for "International Bureau" i The Scout Assosiation - det som senere ble til WOSM.

Wilson tegnet WOSMs merke i 1939, og var leder for organisasjonen i 15 år. Under krigen ble Wilson kallet til krigstjeneste, og var leder for spesialstyrkene SOE - deriblant de norske i Kompani Linge. Wilson var således sjef for blant annet Knut Haugland og Max Manus.

Etter krigen reiste Wilson mye rundt i speidigens sak. Han var mye i Norge, og besøkte nesten hver eneste landsleir for Norsk Speidergutt-Forbund frem til han døde i 1969.


Les mer om John Skinner Wilson…

Uke 23, 2011

NM i speiding

NM i speiding har blitt arrangert siden 1989. Helgen 10.-13. juni 2011 er det NM i Moss.

Frem til 2008 ble NM arrangert for Norges speiderforbund. Siden NM i speiding 2009 i Bergen har arrangementet vært både for NSF og KFUK-KFUM-speiderne.

NM er en patruljekonkurranse for de beste patruljene fra hver krets, hvor det konkurreres i både teoretiske og praktiske øvelser. Vinneren får vandretroféet (bildet) for det neste året.

Speiderhistorisk leksikon bringer nå en oversikt over hvor de ulike NM har vært. Det er også laget egne artikler for hvert NM. Disse vil bli fylt opp med data fortløpende.


Les mer om NM i speiding…

Uke 24, 2011

N.S.F Teist

N.S.F. Teist var en sjøspeiderbåt med en meget spesiell historie.

N.S.F. Teist var 1. Snarøen sjøs båt fra 1959 til 1976. I denne perioden var 1. Snarøen Sjø den største sjøspeidergruppen i landet og dens ledere var drivkreftene innen utviklingen av sjøspeidingen.

Båten var opprinnelig en motortorpedobåten som var bygget i England i 1944. Den ble stasjonert på Shetland, hvor den deltok i flere raid mot norskekysten. Det siste var 26. april 1945, da den var med på å senke en tysk ubåt.

Ved utrangering i 1959 fikk 1. Snarøen sjø overta fartøyet (ribbet for skyts og maskineri) for 100 kroner. Deretter fulgte en stor byggeperiode der båten ble tilpasset speiderformål. Båten ble brukt som base for 1. Snarøen sjø. Sommerstid ble den slept med på leir, vintertid ble den brukt som lokale for speidingen på Snarøya.


Les mer om Teist…

Uke 25, 2011

I 1957 var det landsleir for NSPF på Voss

Speiding i 100 - år for år: På Speiderhistorisk leksikon finner du nå oversikt over hvert år i speidingens historie i Norge. Søk på et årstall - for eksempel 1911 - for å se hva som skjedde dette året. Eller du kan se hva som skjedde i 1957 ved å trykke på bildet til venstre.

Vi gir oversikt over grupper og kretser (og noen gang forbund) som er stiftet dette året, arrangementer, fødsler og dødsfall som hendte i dette året.

For å finne oversikt over årene kan du for eksempel gå til oversikten over årene 1900 - 1999, eller over 2000 - 2011. Mellom årene går det å bla seg forover og bakover. I oversiktene for de ulike årene finner du så linker videre til de ulike arrangementene, gruppene, personene osv.

Se for eksempel hva som skjedde for 100 år siden, 90 år siden, 80 år siden, 70 år siden, 60 år siden, 50 år siden, 40 år siden, 30 år siden, 20 år siden, 10 år siden.

Vi har ennå ikke alle detaljer, men de store hendelsene har begynt å komme inn. Hvis du ønsker å fylle inn flere detaljer, er det bare å registrere seg for å legge inn detaljene. Eller send oss en epost (se "Kontakt oss" til venstre).

Uke 26, 2011

Norsk Speiderpikeforbund ble stiftet for 90 år siden

Norsk Speiderpikeforbund – NSPF ble stiftet 1. juli i 1921 - altså for 90 år siden.

Den organiserte jentespeidingen i Norge startet høsten 1920 da Margrethe Parm startet KFUK-speiderne. Sommeren 1921 holdt KFUK en landsleir på Sand i Ryfylke. Der var også en rekke fritstående tropper, blant annet fra Bergen, Trondheim og Oslo. Lederne i disse troppene ønsket et organisert speiderarbeid, men frittstående fra KFUK-bevegelsen.

Dermed startet de Norsk Speiderpikeforbund etterhvert kjent som "blåspeiderne". Fra forbundets hovedside på Speiderhistorisk leksikon finner du blant annet oversikt over landsleierene til NSPF, og oversikten over landssjefer.

NSPF gikk i 1978 sammen med Norsk Speidergutt-Forbund og dannet Norges speiderforbund

Les mer om NSPF her

Uke 27, 2011

Norske Gutters Speiderkorps

Norske Gutters Speiderkorps var det første organiserte forbundet i Norge. Det ble stiftet i 1910 av Rittmester Jacob "James" Perdersen Grøttum. Norske Gutters Speiderkorps ble dannet som en underavdeling av Centralforeningen, det som senere ble Norges Idrettsforbund.

Forbundet var inspirert av Baden-Powells arbeid, og hadde egen lov og løfte, men i speiderløftet var religionen utelatt. Dette var en av grunnene til at Dons og Gasmann i 1911 ønsket å starte Norsk Speidergutt-Forbund.

Norske Gutters Speiderkorps var i størrelse det dominerende forbundet i 1911-1912 med 3000 medlemmer på det største. Det ble ført forhandlinger med Norsk Speidergutt-Forbund om sammenslåinger, men disse brøt etterhvert sammen. Mot slutten av 1912 la derfor Norske Gutters Speiderkorps ned arbeidet. Mange av speiderne gikk da over i Norsk Speidergutt-Forbund, enten som hele tropper eller som enkeltmedlemmer.


Les mer om Norske Gutters Speiderkorps…

Uke 35, 2011

Rovere fra Blindheim KFUK-KFUM padler kano på Lesjaskogvann

Blindheim KFUK-KFUM er en speidergruppe som holder til bydelen Blindheim i Ålesund. Gruppen ble stiftet i 1995, og var fra starten i praksis en fellesgruppe, selv om KFUK-speiderne og KFUM-speiderne ikke slo seg sammen før i 2003.

Gruppen har i dag over 100 medlemmer og er ganske aktiv. En patrulje vant Landspatruljekonkurransen - LPK - i 2006, og gruppen har hatt deltagere i NM i speiding også.

Gruppepresentasjonen er sendt inn som en del av Speidermuseets 100-års jubileumskonkurranse.

Les mer om Blindheim KFUK-KFUM her

Uke 36, 2011

Kongens Fortjenstmedalje

En rekke ledere har opp gjennom årenes løp fått Kongens_Fortjenstmedalje for sin innsats for speidersaken. Fra pionerer som Margrethe Parm og Hans Møller Gasmann til nyere kandidater som Jens Døvik.

Det har til nå ikke vært noen oversikt over hvem som har fått denne flotte utmerkelsen for sin innsats for speidersaken. Men nå er vi i Speiderhistorisk leksikon godt i gang.

Vi har nå laget en egen side for medaljen. Samt at vi kategoriserer hver person som har fått Kongens Fortjenstmedalje for speidersaken. Dermed får vi en oversikt over de som har mottatt medaljen i speidersammenheng.


Les mer om Kongens Fortjenstmedalje her

Uke 37, 2011

Lutherrosen er FSKs merke

Frikirkens speiderkorps ble stiftet 16. september 1973. Før dette hadde noen menigheter i Den Evangelisk-Lutherske frikirke drevet med speiderarbeid uten at det var organisert i noe eget korps.

I 1973 ble korpset stiftet etter initiativ fra synodemøtet (Frikirkens øverste myndighet). I dag er det rundt 20 grupper i Frikirkens speiderkorps, spredt fra Grimstad til Rognan.


Les mer om Frikirkens speiderkorps her

Uke 38, 2011

Tegningenen av den første hytten

Lørdag 24. september er det 95 år siden Speiderhytten i Nittedal ble innviet. Dette har vært samlingssted og hytte for Oslo-speiderne siden den gang.

Eiendommen ble kjøpt av Edvard Eckhoff i 1915, og overdratt til kretsen året etter. I 1916 ble den første speiderhytten innviet. Denne hytten var viktig for speidingen i hele Oslo, fordi det for mange tropper var den eneste hytten å dra på tur til. Dette var før speidergruppene fikk sine egne hytter. Derfor gikk stedet bare under navnet Speiderhytten i Nittedal.

I påsken i 1952 brant hytten ned. På stedet reiste man nå et hyttesenter med tre små og en stor hytte. Disse ble innviet i 1954, og i 1955 dukker navnet Krakosseter opp som forslag for navn på området. I 1957 blir hyttegrenden døpt til Krakosseter, det navnet Oslo-speidere av i dag kjenner stedet som.

Les mer om Krakosseter her

Uke 39, 2011

Første bilde av Laksevåg 1 KFUK

Laksevåg KFUK-KFUM har aner helt tilbake til St. Georgsdagen 1924. Da ble Laksevåg 1 KFUK stiftet. Dette var KFUK-gruppen på Laksevåg utenfor Bergen, et sted med mange speidergrupper. Bildet viser troppen i 1926, og er det eldste kjente bilde av speiderne i Laksevåg 1 KFUK.

Laksevåg 1 var aktive også under perioden 1941 til 1945 hvor speiderarbeidet var forbudt i Norge. Det ble det arrangert møter og turer for eldre speidere og ledere. I dag er Laksevåg (KFUK-KFUM)-speidere blandt de eldste eksisterende speidergruppene i Hordaland og den som lengst har gitt jenter ett speidertilbud.

Laksevåg KFUK-KFUM holder til på Speiderhuset på Laksevåg, og samarbeider i dag med NSF-gruppen 1. Laksevåg, blant annet om felles flokk.

Les mer om Laksevåg (KFUK-KFUM) her

Uke 40, 2011

Glade jenter fra Laksevåg 1 KFUK på landsleir i Horten i 1928

I 1928 arrangerte KFUK-speiderne Landsleir i Horten. Dette var forbundets andre landsleir og den samlet 1163 deltagere under mottoet: Vær god - Bli sterk - Nå det største.

Speiderne fikk ikke lov til å ligge i telt, men sov på tre skoler i byen. Hver morgen marsjerte speiderne friske og opplagte medbringende alt pikk-pakk ut til Karl Johans vern for parade. Alle aktiviterer var utendørs. Maten ble laget på grue ved elven. Den flokken som om kvelden trasket tilbake til skolene var litt tyngre på foten, pjuskete og våte. Det regnet nokså mye, selv om det ikke ser slik ut på de bildene vi har i vårt arkiv. Alle de 17 kretsene var representert på leiren.


Les mer landsleiren i Horten her!

Uke 41, 2011

Ambulansemerket var det første førstehjelpsmerket til Norsk Speidergutt-forbund

I 1911 introduserte Norsk Speidergutt-forbund Dyktighetsmerker som en del av treningsprogrammet. Fra en liten start med en håndfull merker, har forbundene i dag en stor katalog av merker.

I Speiderhistorisk leksikon har vi startet med å presentere de ulike merkene opp gjennom tidene i alle forbund. Vi har kommet et godt stykke på vei, og på sidene om dyktighetsmerker kan du se en nesten 100 årig merkehistorie.

Les mer om dyktighetsmerker...

Uke 42, 2011

Leirmerket

I 1949 ble det arrangert verdensroverleir – Moot – i Skjåk i Gudbrandsdalen. Fire år etter krigen kom 2.500 rovere fra 40 land helt opp til lille Norge for å være med på verdensleir. Samtidig ble det også arrangert verdenskonferanse for Wosm.

Haiken var preget av vått og kaldt vær. Leiren ellers var preget av vanlige speideraktiviteter og ble styrt av roverene selv. John Skinner Wilson forteller: "There were no large staff looking after the camp, no sub-camp leaders. Rovers of different countries ran their Moot themselves."

Kronprins Olav var høy beskytter for arrangementet og overnattet en natt i leiren.

Les mer om Rovermoot i 1949...

Uke 43, 2011

Speiderbønnen slik den ble presentert i Speideren nr 6 i 1911

Speiderbønnen har et lite dobbeltjubileum nå i høst. I November 1911 ble teksten presentert første gang i Norsk Speidergutt-Forbunds blad Speideren nr 6. Teksten var undertegnet med "innsendt", men det kom snart frem at forfatteren var Hans Møller Gasmann.

I oktober 1914 skrev Carl Søyland en ny melodi til Speiderbønnen - den melodien vi kjenner i dag: – Men til linjene «La meg leve deg til ære, hedre Norge far og mor» syntes jeg at ordene måtte bæres av en melodisk stigning. De to høydepunkter med ordene deg og Norge kunne hvile på blanke grunnakkorder, hvoretter melodien kunne synke hen til grunnstemningen som er antydet i « mitt hjertes stille bønn», skriver Søyland selv.

Søyland reiste ikke lenge etter til Amerika, og det var ikke før på landsleiren i 1936 at han skulle oppleve sin melodi sunget av mange speidergutter.

Les mer om Speiderbønnen...

Uke 44, 2011

Speiderhuset i Fredrikstad

Speiderhuset i Fredrikstad ligger på Damyrfjellet i Fredrikstad sentrum. Bygget i 1957 - 1958, og er i dag hjemmet til 1. Fredrikstad i tillegg til det lokale St. Georgs-gildet. Huset ble innviet 8. november 1958 med blant annet de tre daværende speidersjefer som gjester. Huset ble bygget etter at det første speiderhuset i Fredrikstad - speiderhuset i Ilaveien brant i 1956.

Stor frivillig arbeidsinnsats ble i byggeperioden ydet fra speidere, ledere, rovere, gildemedlemmer og andre interesserte. Patruljerommene, roverrommet og gildesalen ble innredet av brukerne til disse. En vesentlig del av malerarbeidet, rengjøring og opprydning ble også gjort på dugnad.

Les mer om Speiderhuset i Fredrikstad...

Uke 45, 2011

Meddelelser om nye tropper

I speidingens barndom var det stadig nye tropper. Og i speiderbladene kom det Meddelelser om nye tropper. I dag er dette godt materiale for å tidfeste ulike tropper (grupper). Vi har derfor laget en samleside med slike meddelelser. De første er fra Speideren, men andre kommer senere.

Pass på at enkelte troppsnavn har blitt brukt flere ganger. Dette skjedde for eksempel når man startet opp en tropp tidlig, så gikk den inn noen år senere. Deretter ble navnet tatt i bruk ved oppstart av en ny tropp igjen. Dermed kan man støte på problemstillinger der flere grupper har eksakt samme navn.

Les flere meddelelser om nye tropper...

Uke 46, 2011

Longship Group 41. Oslo Ullevål

Longship Group 41. Oslo Ullevål startet i 19. november 1928 som 41. Oslo. Da var det en rekke speidere som gikk ut av 9. Oslo og dannet den nye gruppen.

Longship er en internasjonal gruppe og i 1973 slo 41. Oslo seg sammen med den engelske gruppen 9th Wallington og dannet Longship Group 41. Oslo - i dagligtale "Longship". Longship var en guttegruppe, og den slo seg sammen med jentegruppen Ullevål 1 i 1984. Navnet ble etter dette Longship Group 41. Oslo Ullevål.

Gruppen holdt først til på Uranienborg/Frogner, men flyttet etter krigen til Ullevål. Longship hører hjemme på Vestgrensa speiderhus.

Les mer om Longship...

Uke 47, 2011

Førstehjelpsmerket

Førstehjelpsmerket har de fleste forbund opp i gjennom årene hatt som et sentralt dyktighetsmerke. Det var også et av Norges første merker, som ble introdusert i Norsk Speidergutt-Forbund i november 1911 som Ambulansemerket.

På vår samleside om Førstehjelpsmerket kan du se de ulike merkene fra de ulike forbundene, og sammenligne kravene opp gjennom årene. På samlesiden finner du også merker som sykepleiermerket, barnepleiermerket.

Du ser også utformingen av merkene. De fleste merkene har hatt en eller annen form for kors - som i det røde korset. Men blant dagens merker finnes det også andre utforminger.

Les mer om Førstehjelpsmerket...

Uke 48, 2011

Rolf Lykken

Rolf Lykken var forbundsinstruktør for Norsk Speidergutt-Forbund fra 1926. Han var med å bygge opp Gilwell-treningen i Norge og ledet denne i en årrekke. Han var vår første DCC - norsk leder av Gilwell-treningen. Det er mange som hevder at uten Rolf Lykkens store livsverk – Gilwell-treningen – ville ikke speidingen i Norge utviklet seg til det det ble.

Han var gift med Gunvor Lykken, mangeårig forbundstrener og landssjef for NSPF.

Lykkens navn dukker opp allerede 12. august 1911 og er omtalt i bladet Norske Gutter. Da er han omtalt som en av dem som har vervet abonnenter til bladet.

Les mer…

Uke 49, 2011

Goplerud

Goplerud går ble brukt til Gilwell-treningen fra 1928/1929 til 1938. Gården i Sør-Aurdal ligger helt for seg selv, sør i Hedalen, ved inngangen til Vassfaret. Gården var på 20-tallet eid av Elling Goplerud, som velvillig stilte gården sin til disposisjon. Han avla selv speiderløftet før han døde. 101 ledere fullførte sin Gilwell-trening på dette stedet i fra 1929 - 1938.

For jentene ble det første Liljekurs avholdt på Goplerud i 1934 med 24 deltagere fra KFUK og NSPF. Rolf Lykken og Søren Henni fra NSF var kursledere.

Les mer...

Uke 50, 2011

Det første julehefte i Norges KFUK-speiderne fra 1927

Det første juleheftet til Norges KFUK-speidere ble utgitt i 1927, dette kan du lese i sin helhet her Den gang var medlemsbladet K.F.U.K.-speidernes blad ikke en del av kontingenten men kunne abonneres på.

Navnet på juleheftet var da K.F.U.K.-speidernets blads julenummer. Dette ble også solgt i løssalg. Denne ordingen fortsatte i noen tiår før speiderbladet ble en del av kontingenten og juleheftet kun kom ut i løssalg.

Se de mange flotte forsiden gjennom årene!

Les mer...

Uke 51, 2011

Noen av de første juleheftene i NSF

Det første juleheftet til NSF ble utgitt i 1922, les det i sin helhet her [1].

Den gang var medlemsbladet Speideren laget for medlemmene og ikke beregnet for videresalg. Dette skjedde først i juleheftet fra 1923, hvor en hadde laget en ganske stor utgave, med et opplag på 12000.

Speiderens juleheftet ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet. Se de mange flotte forsiden gjennom årene!

Les mer...

Uke 52, 2011

Det siste juleheftet i Speideren, utgitt av NSF

Speiderens juleheftet ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste utgitte juleheftet.

Innholdet i juleheftene har vært variert. Det har vært fortellinger fra juleevangeliet, vinterfortellinger, konkuranser, oppgaver, informasjon om speiderarbeidet, artikler om landsleirer, tips til ting som kan lages selv og mye annet.

Les mer...

Uke 1, 2012

Norsk Speidergutt-Forbunds første speiderguttbok i 1912

Speiderguttboken ble utgitt av Norsk Speidergutt-Forbund i årene 1912 - 1976 som en håndbok i de temaene speidingen omfattet. Den ble tilsammen trykket i 197.000 eksemplarer, pr. 1971.

Boka er spennende å følge over de 64 årene den ble utgitt, med utviklingen av speidingens innhold og skiftende krav.

I 1976 utga Norsk Speidergutt-Forbund den nye Speiderboka som håndboken for speidere i forbundet.

Les mer…

Uke 2, 2012

Norsk Speidergutt-Forbunds første speiderguttbok i 1912

2012 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år. Vi vet blant annet at det er jubileum i Sandefjord, Bodø og Fredrikstad. I tillegg ville det i år vært 100 år siden Baden-Powells giftet seg.

Av det mer spesielle kan vi nevne at 1. Heistad i juli feirer 70 årsdag, selv om speidingen var forbudt på den tiden gruppen ble stiftet. St. Georgsgildene feirer 60-årsdag i juni.

I 1912 kom også første utgave av Speiderguttboken


Les mer…

Uke 3, 2012

Ragnvald Iversen var i en årrekke var Norsk Speidergutt-Forbunds visespeidersjef.

Ragnvald Iversen var visespeidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund i 1921 - 1945.

Han var aktiv i det meste av forbundets aktiviteter, fra Jamboreer, landsleirer, lederbladet Lederen, og var han en dyktig forfatter og skrev en rekke bøker og speidersanger, blant annet Speiderbror, her er min hånd.

Han ble tildelt Sølvulven, i tillegg til en rekke sivile dekorasjoner for sin vitenskapelige forskning som professor innen filosofi.

Hans hjerte for internasjonal speiding, kan sees helt frem til hans død i 1960, under signaturen Ofus i Speideren og Lederen.

Les mer…

Uke 4, 2012

Hans Møller Gasmann, her i sammen med Christian Dons, en årrekke Norsk Speidergutt-Forbunds speidersjef.

Hans Møller Gasmann var viseformann gjennom Norsk Speidergutt-Forbund's første ti år. I denne perioden var Christian Dons speidersjef. Hans Møller Gasmann var så speidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund i perioden 1920 - 1945. Han ble siden utnevnt til æresspeidersjef. Hans aktive lederperiode strakte seg dermed over femti år; fra stiftelsen i 1911 og like til hans død i 1961.

Han mistet aldri sitt engasjement for speidersaken og han var en dyktig forfatter. Blant annet skrev han i en periode på flere tiår et lite andaktsstykke i Speideren. Han var også ansvarlig for de første utgavene av Speiderguttboken.

Hans store organisasjonsmessige talent ble viet et stort felt; - fra å være en ivrig KFUM-mann til å være en av stifterne av dagens Vålerenga IF.

Les mer…

Uke 5, 2012

Omtale av Norsk Speidergutt-Forbunds speidersangbok i 1915

Speidersangboka var en ofte liten hendig sak "alle" hadde med på speidertur og til aftenens leirbål. Den så dagens lys i 1915.

Fortsatt er denne gamle tradisjonen i hevd og Speidersangboka har kommet ut i en fellesutgave fra dagens to forbund, Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund.

Les mer…

Uke 6, 2012

1. Sandefjord på leir i 2010

2012 er et år med mange jubileer. 1. Sandefjord har med unntak av krigsårene vært i drift alle år siden 1912, da ivrige foregangsmenn stiftet vår speidertropp 10. februar. Dette var den tredje speidertroppen i Norge. Siden 1930-tallet har tilholdsstedet vært på Speiderhuset i Halvdan Svartes gate 16 hvor vi med gode røtter og stor iver fortsatt holder hus. Vi har også en herlig hytte ved Langevann i Andebu hvor speiding anno 2012 får sitt uhemmede utspring. Med basis i Baden - Powells speidertanke – hva mer trenger man å ønske seg?

I dag har speidergruppen god aktivitet på alle aldersplan med speidere fra 8 år til over 80 år samlet i småspeiderflokk, speidertropp, roverlag, lederteam og eget Gilde.


Les mer…

Uke 7, 2012

Avisene meddelte tidlig om speiderbevegelsen, her i Aftenposten 1909

2012 er et år med mange jubileer. Lord Baden-Powell utga sin bok Scouting for boys i 1908, etter blant annet testet ut sine ideer på en leir på Brownsea Island med flere Boys Brigade-medlemmer i 1907.

Utifra dette kan det ha strømmet impulser til enkelte byer og tettsteder landet rundt, før Norge fikk en forbundssammensetning. I en stort sett uorganisert barne- og ungdomstilværelse, var det å tilhøre en forening fortsatt ganske nytt, og slik var ikke buekorpsene så ulikt de uorganiserte første speiderpatruljene. De skiltes heller på innholdet i aktivitetene.

Fortsatt er mye uutforsket! Kanskje din viten kan bidra?


Les mer…

Uke 8, 2012

Tenkedagen

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen. Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. Tenkedagen ble innstiftet i 1926 - på den fjerde verdenskonferansen for jentespeidere.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. 22. februar var fødselsdagen til både Robert Baden-Powell, og til hans kone Olave Baden-Powell.

I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells. Presangen skulle være frivillig, og den skulle være liten - slik at alle som ville hadde råd. Dermed kom tradisjonen med å donere en "penny" til det som skulle bli Tenkedagsfondet.


Les mer om Tenkedagen

Uke 9, 2012

Bjeffet

I forrige uke ble hjemmesiden til Nes-Årnes kåret til Norges beste hjemmeside for speidergrupper, se den her [2]. Opp i gjennom årene har speidingen hatt speideraviser og de siste tiår også internettbaserte hjemmesider, for å informere medlemmene, men også å gi kreative speidere og ledere en mulighet til å dyrke tekst og bilder. Bjeffet er en slik speideravis for 1. Grimstad MSK.

Les mer om speideravisen Bjeffet

Uke 10, 2012

Ulveflokken i 2. Fredrikstad MS

Ulvungearbeidet ble til etter at Lord Baden-Powell pleiet en del kontakt med Rudyard Kipling og han skrev The Wolf Cub`s Handbook ble skrevet i 1916.

Fra 1928 ble Ulvungearbeidet offisielt antatt i Norsk Speidergutt-Forbund, etter noen år med forsøksdrift. Dette for å fange opp de yngre enn de som kunne bli speidere. I 1935 hadde 23 tropper og 2 avdelinger rundt om i landet egne ulveflokker.

Det drives fortsatt aktive ulveflokker landet rundt.

Les mer om ulvungearbeidet

Uke 11, 2012

Aud Mork Knutsen

Aud Mork Knutsen startet som speider i Bergen da hun var 12 år gammel, og ble raskt patruljefører. Etter dette fulgte mange ulike lederoppgaver og hun var sterkt engasjert i alle disse.

Aud Mork Knutsen var medlem av NSPFs hovedstyre og viselandssjef før hun i 1965 ble landssjef for Norsk Speiderpikeforbund. Hun tok juridisk embetseksamen, og med denne bakgrunnen var hun blant annet i flere år med i lovkomiteen for jentenes verdensforbund, WAGGGS.Etter opprettelsen av Norges speiderforbund i 1978 var hun 1. visespeidersjef til 1982 i Speiderstyret i Norges speiderforbund.

Les mer…

Uke 12, 2012

Brownsea Island, 1907

2012 er et år med mange jubileer. Det hele startet på Brownsea Island for 105 år siden. Mange norske speidere og ledere har tatt turen til denne for speidere historiske øya.

Hvis din speidergruppe har vært der, kan du bidra i besøksoversikten. Les også om leiren slik den var i 1907.

Les mer

Uke 13, 2012

1. Bodø

1. Bodø er en av de eldste gruppene i Nord-Norge og så dagens lys i mars 1912 og feirer hundre-årsjubileum i disse dager. Oppstarten av speiding i Bodø og Hammerfest i 1912 var starten på de nordlige kretser.

Følg med når de arbeider med å legge ut historien sin her på Speiderhistorisk Leksikon

Kanskje du vil bidra med din gruppes historie? Logg deg inn og begynn!

Les mer…

Uke 14, 2012

Kretsmerket til Bergen krets (NSGF)

April er jubileumsmåneden fremfor noen. Det ser ut som om dette er måneden med flest nystiftelser. En del av grunnen er nok at en god del grupper har valgt St. Georgsdagen 23. april som stiftelsesdag. Dette er jo også stiftelsesdagen til Norges speiderforbund i 1978, og dermed også til flesteparten av kretsene i forbundet.


En 100-års-jubilant har vi funnet i våre arkiver - det er Bergen krets forløperen til dagens Hordaland krins som ble stiftet 22. april i 1912. Ellers er det blant annet 90-årsjubileer i Holmestrand, Skottfoss og på Lillestrøm i april


Hele listen over hvem som jubilerer i april ser du her

Uke 15, 2012

1. Skotfoss (Norsk Speiderguttforbund)

April er jubileumsmåneden fremfor noen. Det ser ut som om dette er måneden med flest nystiftelser. En del av grunnen er nok at en god del grupper har valgt St. Georgsdagen 23. april som stiftelsesdag. Dette er jo også stiftelsesdagen til Norges speiderforbund i 1978, og dermed også til flesteparten av kretsene i forbundet.


En 100-års-jubilant har vi funnet i våre arkiver - det er Bergen krets forløperen til dagens Hordaland krins som ble stiftet 22. april i 1912. Ellers er det blant annet 90-årsjubileer i Holmestrand, Skottfoss og på Lillestrøm i april


Hele listen over hvem som jubilerer i april ser du her

Uke 16, 2012

Kretsmerket til Bergen krets (NSGF)

April er jubileumsmåneden fremfor noen. Det ser ut som om dette er måneden med flest nystiftelser. En del av grunnen er nok at en god del grupper har valgt St. Georgsdagen 23. april som stiftelsesdag. Dette er jo også stiftelsesdagen til Norges speiderforbund i 1978, og dermed også til flesteparten av kretsene i forbundet.


En 100-års-jubilant har vi funnet i våre arkiver - det er Bergen krets forløperen til dagens Hordaland krins som ble stiftet 22. april i 1912. Ellers er det blant annet 90-årsjubileer i Holmestrand, Skottfoss og på Lillestrøm i april


Hele listen over hvem som jubilerer i april ser du her

Uke 17, 2012

St. Georgsdagen

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914. Dons og Gasmann introduserte St. Georgsdagen slik:

"St. Georgsdag, 23de april er bragt i forslag fra England som speidernes dag. Vi har faat opfordring til at bidra vort til at den ogsaa i Norge maa bli feiret som saadan - og vi finder tanken tiltalende."

Les mer…

Uke 18, 2012

Signe Christie

Signe Christie var en av Norsk Speiderpikeforbunds landsjefer, og en markant skikkelse i forbundet i en årrekke. Hun var kretssjef i Bergen krets før hun ble landssjef mellom 1953 og 1965.

Hennes mange speidersanger synges den dag i dag og hun var også aktiv i Trekløvertreningen - den høyeste ledertreningen for norske speiderpiker.

Les mer…

Uke 19, 2012

Johannes Leewy

Johannes Leewy var speiderpioner i Agder og Arendal fra oppstarten i speidingens første år.

Han var aktiv i det meste av kretsens aktiviteter, en dyktig organisator og forfatter. Han ivret tidlig for sjøspeiding, noe som kom frem i hans mange artikler og referater i Speideren og Lederen.

Fra Agderposten: Sjelden har en mann ofret seg slik for en oppgave og mestret den så ypperlig. Leewy hadde en egen evne til å kombinere alvor og skjemt, arbeid og lek, han kunne begeistre, instruere og lede!

Les mer…

Uke 20, 2012

Carl Søyland og Odd Dahl

Carl Søyland var troppsfører i 10. Oslo og en friluftspioner for sin speidertropp. Han hadde med blant annet kjente Odd Dahl og Viggo Krag-Rønne i sin tropp, som delte mange lange turer.

Carl Søyland tonesatte Speiderbønnen og skrev den kjente Stifinnersangen, i tillegg var han aktiv med å forme NSFs fremtidige retning med sin deltagelse i ulike komiteer.

Les mer om hans virke…

Uke 21, 2012

Fra leirprogrammet

Pinseleirer var et begrep i mange årtier helt frem til vår tid, hvor ofte troppene og kretsene dro på leirer i pinsehelgen.

For åtti år siden dro Bergen krets (NSPF) sin tredje kretsleir, som ble arrangert på Kvarven på Laksevåg, Hordaland i pinsen fra 13. til 16. mai i 1932. Leirsjefen var Dagmar Maalstad, daværende kretssjef og senere landssjef. Leiren kostet kr. 3,50 alt inklusiv og hadde omtrent 400 deltagere.

Les mer…

Uke 22, 2012

Leirdeltakere på båttur

Det nærmer seg sommerferie og mange grupper har sikkert planer om å delta på kretsleir eller andre leirer.

I juli 1929 hadde Sørlandet krets (Norsk Speidergutt-Forbund) kretsleir på Bygland. Les det flotte referatetet fra leiren som hadde patruljevis fjelletur, teltinspeksjoner, gudstjeneste, båtturer, kaldt badevann og lagkonkuranse. Kanskje noe av det samme som speidere får oppleve i sommer.

Siden har også mange fine bilder fra leiren.

Les mer…

Uke 23, 2012

Leirdeltakere på båttur

Sommeren 1912 ble de norske speiderorganisasjonene invitert til å delta på en olympisk speiderleir i Sverige.

I juli 1912 ble det arrangert sommerolympiade i Sverige. I tilknytning til dette ble det arrangert en olympisk speiderleir.

De to norske speiderforbundene Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund var invitert av de svenske speiderne og deltok med en felles delegasjon.

Les avisartikler, hva speiderne gjorde og se bilder fra leiren.

Les mer…

Uke 24, 2012

NSPF-1933-Landsleir-Jørstadmoen.jpg

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .


Vi starter med Norsk Speiderpikeforbund sin fjerde landsleir som ble arrangert på Jørstadmoen i 1933.

Med følgende leir-rop inntok rundt 1100 speiderpiker og ledere Jørstadmoen:

Jørstadmo'n, Jørstadmo'n - hei, hei, hå!
Leir av speiderpiker blå!
Sol og glede vil vi ha --
speiderhumøret på toppen - hurra!


Du kan lese om leirens program, konkuranser, matlisten, leirinstruksen, leirsangene og hele leirheftet.

Les mer…

Uke 25, 2012

1932-Elverum-Landsleir-KFUK-Bilde (1b).jpg

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUK-speideres andre landsleir som ble arrangert på Terningmoen i 1932. Rundt 1700 speiderpiker og ledere fikk oppleve en flott og solfyllt uke. Dette var også første gang alle lå i telt. Du kan lese om leirens program, konkuranser, matlisten, leirinstruksen, leirsangene og hele leirheftet.

Her finnes også mange flotte fotografier, med storbilder fra leiren i flickr.com.

Les mer…

Uke 26, 2012

1916-Ekstra-Bergensleiren.JPG

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speidergutt-Forbunds andre landsleir som ble arrangert i Bergen i 1916.

Rundt 400 speiderpiker og ledere fikk oppleve turer, speiderøvelser, idrettskonkurranser, eskursjoner til Håkonshallen, den biologiske stasjon, fotballkamp, dampskipstur og en stor avskjedsfest i Turnhallen.


Les mer…

Uke 27, 2012

1982-KFUM-Landsleir-Logo1.jpg

Sommertid er leirtid. I sommer skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUM-speideres landsleir som ble arrangert i Starum på Toten i 1982.

3000 deltagere fikk oppleve mange ulike aktiviteter: Fjøsiade, a-senter, troppsprosjekt, haik, patruljevalg, og Starums-Martna'n.


Er det noen som var med på leiren og har bilder, leiraviser eller kan fortelle fra leiren?

Registrer deg som bruker eller send opplysninger til oss på red[at]speidermuseet.no


Les mer om landsleiren…

Uke 28, 2012

1981-Åsnes-Landsleir-NSF-merke.jpg

Sommertid er leirtid. Vi fortsetter med å ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken har vi plukket ut Norges speiderforbund sin første landsleir som ble arrangert på Åsnes i 1981. Med over 18000 deltagere var den største landsleiren som var blitt arrangert i Norge.

Er det noen som var med på leiren og har bilder, leiraviser eller kan fortelle fra leiren?

Registrer deg som bruker eller send opplysninger til oss på red[at]speidermuseet.no


Les mer om landsleiren…

Uke 29, 2012

1948-Borre-Landsleir-NSPF-logo.jpg

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne gang ser vi på Norsk Speiderpikeforbunds sjette landsleir i Borre som ble arrangert i 1948. Med følgende leirmotto inntok rundt 5000 speiderpiker og ledere Borre: Her skal vi i speiderånd knytte varig vennskapsbånd.

Du kan lese om leirens program, konkuranser, matlisten, leirinstruksen, leirsangene og leirminnene. Les mer…

Er det noen som var med på leiren og har bilder, leiraviser eller kan fortelle fra leiren? Registrer deg som bruker eller send opplysninger til oss på red[at]speidermuseet.no

Uke 30, 2012

Glade jenter fra Laksevåg 1 KFUK på landsleir i Horten i 1928

I 1928 arrangerte KFUK-speiderne Landsleir i Horten. Dette var forbundets andre landsleir og den samlet 1163 deltagere under mottoet: Vær god - Bli sterk - Nå det største.

Speiderne fikk ikke lov til å ligge i telt, men sov på tre skoler i byen. Hver morgen marsjerte speiderne friske og opplagte medbringende alt pikk-pakk ut til Karl Johans vern for parade. Alle aktiviterer var utendørs. Maten ble laget på grue ved elven. Den flokken som om kvelden trasket tilbake til skolene var litt tyngre på foten, pjuskete og våte. Det regnet nokså mye, selv om det ikke ser slik ut på de bildene vi har i vårt arkiv. Alle de 17 kretsene var representert på leiren.


Les mer landsleiren i Horten her!

Uke 31, 2012

LL 1924 51932.jpg

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speidergutt-Forbunds fjerde landsleir som ble arrangert på Hamar og Domkirkeodden i 1924.

Rundt 1800 speidergutter og ledere fikk oppleve turer, speiderøvelser, en realistisk førstehjelpsøvelse og skikkelig leirliv. Under denne leiren var det også første gang med kongelig besøk!

Les mer…

Uke 32, 2012

1978 - Verdal - Landsleir - KFUM - Postkort - 01 1.jpg

Sommertid er leirtid. I sommer skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund .

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUM-speideres landsleir som ble arrangert i Verdal i 1978. Dette var den første landsleiren som eget forbund.

Er det noen som var med på leiren og har bilder, leiraviser eller kan fortelle fra leiren?

Registrer deg som bruker eller send opplysninger til oss på red[at]speidermuseet.no


Les mer om landsleiren…

Uke 33, 2012

Gunvor Lykken

Gunvor Lykken var en av Norsk Speiderpikeforbunds pionerer, og en markant skikkelse i forbundet i en årrekke. Hun var landssjef mellom 1948 og 1953, men før det hadde hun rukket mye.

Hun ble speider allerede i 1915 i Trondheim 1, en av de tidligste jentetroppene i landet. I 1921 var hun troppsleder og med på KFUKs landsleir på Sand i Ryfylke. Der fant hun og andre ut at de ville starte et pikespeiderforbund utenom Norges KFUK-speidere - det som ble til Norsk Speiderpikeforbund.

I 1927 ble Gunvor Lykken viselandssjef, og noen år senere kretsleder i Oslo. Hun var samtidig særdeles aktiv som ledertrener i NSPF. Hun deltok på ledertrening hos Girl Guides UK i 1927, og holdt lederkurs for NSPF fra starten av 1930-årene. I 1936 var hun assistent på det første kurset i Trekløvertreningen - den høyeste ledertreningen for norske speiderpiker.

I disse augustdagene i 2012 er det tretti år siden hun forlot oss!

Les mer…

Uke 34, 2012

Paul S. Røed.jpg

Paul S. Røed startet speiderarbeidet i først i Oslo, flyttet så til Fredrikstad, for så å flytte tilbake rundt 1936 til Oslo. Var mangeårig leder i 3. Oslo og noen år i 6. Fredrikstad. Var med i byggekomiteen for Speiderhuset i Ilaveien, Fr.stad. Også engasjert med arbeidet for Oslo krets Speiderhytte i Nittedal. Ledet blant annet arbeidet med gjennombygging etter brannen i 1952. Hedret med æresmedlemskap i Oslo krets i 1966 for denne innsatsen.

Les mer om Paul S. Røed her

Uke 35, 2012

Wilh retz.jpg

Wilhelm Retz ble valgt inn i Forbundsstyret allerede 1913 og var en av Vesterlen krets (Norsk Speidergutt-Forbund)s pionerer innen speiderarbeidet. Hans egen gruppe, 2. Stavanger, var han med å stifte i 1911 og var troppsfører der i to perioder.

Han var også ombudsmann for ulvearbeidet i noen år, skrev speidersanger og ble hedret både med Den hvite lilje og Sølvulven for sin innsats. Denne uken er 140 år siden han ble født!

Les mer om Wilhelm Retz her

Uke 36, 2012

Gilde engangalltid rod.jpg

St. Georgsgildene ble offisielt startet sommeren for 60 år siden. Tanken om "Gamlekarer" og "St. Georgstropper" hadde versert noen år og det første "gildet" ble startet allerede i 1938. Etter 60 år er det en høyst oppegående organisasjon vi har i dag, hvor formålet er at voksne kvinner og menn som vil bygge videre på speiderbevegelsens idealer og gå inn for medmenneskelig forståelse og samarbeid.

Les mer om St. Georgsgildene her

Uke 37, 2012

1. Fredrikstad

Høsten 1912 kom flere og flere nye speidertropper til Norsk Speidergutt-Forbund, både som egne initativ og fra det idrettsinitierte Norske Gutters Speiderkorps.

Ukens 100-årsjubilant, 1. Fredrikstad, kom fra et privat initiativ gjennom grossererfruen Alfhild Bjørneby som etter besøk i England først drev speiding med både jenter og gutter, men som etterhvert fikk engasjert Henrik Strømholm som troppsfører. Siden har troppen drevet godt i de fleste tidsepoker og mange av medlemmene har bidratt til speidingen, lokalt og nasjonalt.

Les mer om 1. Fredrikstads historie her

Hele listen over hvem som jubilerer denne måneden ser du her

Uke 38, 2012

Bernt N. Nilsen

Bernt N. Nilsen ble født i Nordfjordeid. Etterhvert flyttet familien sydover til Asker og Bærum.

Han var en ivrig og ledende figur i Norsk Speidergutt-Forbund, startet opp med soldatspeidingen og var en ivrig foregangsmann innen sjøspeidingen. Blant annet var 1. Snarøen Sjøs båt N.S.F. Teist, som ble Bernt N. Nilsens store oppgave gjennom 17 år.

Denne uken fyller han 85 år!

Les mer om Bernt N. Nilsens speiderhistorie her

Hele listen over hvem som jubilerer denne måneden ser du her

Uke 39, 2012

16. Bergen fyller 90 år 30. september

2012 er et år med mange jubileer. 16. Bergen er en av de, 30. september feirer de 90 år!

Med egen hytte og stor friluftsaktivitet, er det i dag en sprek nittiåring vi feirer!

Hele listen over hvem som jubilerer denne måneden ser du her

Les mer om 16. Bergen her

Uke 40, 2012

Haandbok for Norske Speidergutter

Haandbok for Norske Speidergutter var den aller første norske speiderhåndboken. Den ble utgitt på eget forlag av Speidergutkomiteen, en komite nedsatt av Centralforeningen.

Den var et første forsøk på å tilpasse Scouting for boys til norske forhold, og skulle danne grunnlag for en enhetlig speiderbevegelse.

Store deler av den var basert på oversettelsen av Scouting for boys, men mange av kapitlene var skrevet for norske forhold og i Norske Gutters Speiderkorps ånd.. Håndboka ble redigert av Jacob Pedersen Grøtum og Bertel Andreas Grimeland.

Les mer…

Uke 41, 2012

Avleggelse av Ipisé-løftet, landsleiren i 1924

Ipisé-løftet var et slags ekstra forpliktende lederløfte som kom i 1920-årene.

Dette utttales ipisi og skal bety på bantu hvorhen eller hvilken retning.

Navnet er sammensatt av forbokstavene til de 5 ord som forekommer i løftet etter den engelske form: Ideals - Possiblitiets - Interest - Service - Example.

Les mer om Ipisé-løftet her.

Uke 42, 2012

Margrethe Parm

Juliene Margrethe Parm var født i Kristiania i 1882. Utdannet lærerinne fra Nissen skole.

Hun var med å stifte Norges KFUK-speidere i 1920. Hun var en ledende skikkelse i verdenskomité forWAGGGS, skrev en rekke sanger og bøker, i tillegg til å være en ledende kvinne innenfor norsk jentespeiding og dets ledertrening.

I disse oktoberdagene i 2012 er det 130 år siden hun ble født

Les mer…

Uke 43, 2012

Speiderskjerfet

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke skal vi sette fokus på Speiderskjerfet, som har fulgt speiderne hele tiden og vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [3]

Les mer…

Uke 44, 2012

Her fra generalforsamlingen i 1913

Fra det første møtet for 99 år siden i 1911 hvor kun tropper fra Kristiania deltok og som valgte interimstyret, ble etterhvert Speidertingene i Norsk Speidergutt-Forbund en del av den tradisjonen med Speidertingene vi har annenhvert år i dagens Norges speiderforbund.

Kommende helg er det igjen tid for et spennende speiderting, denne gang i naturskjønne Geiranger, i regien av Sunnmøre krets.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [4]

Uke 45, 2012

Thor Wiborg

Medlemsbladet Speideren har hatt mange dyktige illustratører opp i gjennom årene.

Thor Wiborg bidro en mange tiår til Speideren og Norsk Speidergutt-Forbunds informasjonsmateriell. Hans myldretegninger var velkjent og vel verdt et julenummer av Speideren og gjennom sin finurlige og geniale enkle strek satte han sitt preg på bladet.

Thor Wiborg var av yrke illustratør og dekoratør gjennom hele sitt liv og ble viden anerkjent for dette.

Denne uken er det 110 år siden hans fødsel.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [5]

Uke 46, 2012

Lykken i manøverform!

B-P skrev om terrengleker og sporing i Scouting for boys og i de første norske speiderår ble inspirert til å drive på med friluftsleker eller terrengleker. Speiderlivet i tropp og patrulje den gang var preget av dette og kretsene møttes til kappestrid, hvor noen ganger vinnerinstinktet overtok for leken.

Rolf Lykken forteller meget underholdende om dette i kapittelet Manøvrene - terrengleker i jubileumsboken Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, utgitt i 1936.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [6]

Les kapittelet Manøvrene - terrengleker her…

Uke 47, 2012

Bjarne Aasum

Bjarne Aasum ble flasket opp med speiding som barn og er fortsatt aktiv! Gjennom mange verv i de grupper han har vært tilknyttet og som ledertrener og kretsverv i Sør-Trøndelag krets (NSF) har han bidratt til mye god speiding, noe han har fått hederstegnet Sølvulven for!

Bjarne Aasum har også vært med på mange jamboreer og har skrevet fornøyelig om sine opplevelser fra disse. Med sin penn har han også bidratt til en rekke historiske fortellinger om sin speidertid, også gjennom medlemsbladene Lederen og Speideren.

Denne uken feirer han 75 år og vi gratulerer!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [7]

Uke 48, 2012

Speidermuseet blir stiftet i 1987

"Stiftelsen Norsk Speidermuseum" ble en realitet under en høytidelig tilstelning på leirstedet Nordtangen på Hadeland den 28. november 1987 med de daværende tre forbundene og St. Georgsgildene.

I dag har Speidermuseet egne lokaler, flotte web-sider, i tillegg til denne speiderhistorike wikièn!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [8]

Les mer om Speidermuseet her…

Uke 49, 2012

Det første julehefte i Norges KFUK-speiderne fra 1927

Det første juleheftet til Norges KFUK-speidere ble utgitt i 1927, dette kan du lese i sin helhet her

Den gang var medlemsbladet K.F.U.K.-speidernes blad ikke en del av kontingenten men kunne abonneres på. Navnet på juleheftet var da K.F.U.K.-speidernets blads julenummer. Dette ble også solgt i løssalg. Denne ordingen fortsatte i noen tiår før speiderbladet ble en del av kontingenten og juleheftet kun kom ut i løssalg.

Se de mange flotte forsiden gjennom årene!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [9]

Les mer...

Uke 50, 2012

Julehefte i Norsk Speiderpikeforbund

Norsk Speiderpikeforbund ga ut sitt første julehefte i 1927 - da som ett eget julenummer av medlemsbladet Speiderpiken.

Julehefter i Norsk Speiderpikeforbund ble utgitt i årene fra 1927 frem til 1977, se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [10]

Les mer...

Uke 51, 2012

Noen av de første juleheftene i NSF

Det første juleheftet til Norsk Speidergutt-Forbund ble utgitt i 1922, les det i sin helhet her [11].

Den gang var medlemsbladet Speideren laget for medlemmene og ikke beregnet for videresalg. Dette skjedde først i juleheftet fra 1923, hvor en hadde laget en ganske stor utgave, med et opplag på 12000.

Speiderens juleheftet ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet. Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [12]

Les mer...

Uke 52, 2012

Kjent portrett av Lord Baden-Powell

B-P ga oss speidersaken og de fleste av oss kan litt om hans militære karriere til hans første speiderleir på Brownsea Island i 1907. Hvis en setter seg inn i hans liv og ideer, får en et bilde av et spennende personlighet!

Rolf Lykken har skrevet en god beretning om Lord Baden-Powell i kapittelet Han som gav oss speidersaken i NSFs jubileumsbok Femti år for norske gutter - 50 års jubileumsberetning i 1961.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [13]

Les kapittelet "Han som gav oss speidersaken" her…

Uke 1, 2013

Klisje fra Speideren, 1914

2013 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1913 passerte Norsk Speidergutt-Forbund 51 registrerte tropper landet rundt. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [14]

Les mer om det som skjedde i: 1913, 1938, 1963 og 1988

Uke 2, 2013

Her er speidergruppa på Pernes, desember 2012

2013 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, og 4. Fredrikstad i Fredrikstad krets (NSF) er en av de, med stiftelsesdato 13. januar. De har brukt mye tid på å samle en del av historien her i Speiderhistorisk leksikon, og mye arbeid gjenstår.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [15]

Les mer om 4. Fredrikstads historie

Uke 3, 2013

Det første heftet

Scouting for boys er Lord Baden-Powells kjente speiderhåndbok. Den er verdens sjette mest trykte bok og fasinerer fortsatt mange mennesker. Denne uken er det 105 år siden det første av seks hefter ble presentert.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [16]

Les mer om Scouting for boys

Uke 4, 2013

God tørn er å gjøre en god gjerning!

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke skal vi sette fokus på god tørn som vært et mål og middel for speiderbevegelsen til hjelpsomhet opp i gjennom årene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [17]

Les mer om god tørn

Uke 5, 2013

Litt av B-Ps utkast

2013 er et år med mange jubileer. I år er det 100 år siden Lord Baden-Powell sammen med Vera Barclay og Percy Everett, begynte å planlegge rammene for det som skulle bli ulvungearbeidet. Ni år senere startet Arne H. Lae Norges første ulveflokk.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [18]

Les mer om ulvungearbeidets historie

Uke 6, 2013

1. Laksevåg med ulike tiders speiderskjorter

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke skal vi sette fokus på speiderskjorta, som har fulgt speiderne hele tiden og vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [19]

Les mer om speiderskjorta

Uke 7, 2013

Merke fra 1. Leirvik

2013 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, og 1. Leirvik i Ryvarden krets (NSF) er en av de, med stiftelsesdato 15. februar.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [20]

Les mer om 1. Leirviks historie

Uke 8, 2013

Tenkedagen

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen. Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. Tenkedagen ble innstiftet i 1926 - på den fjerde verdenskonferansen for jentespeidere.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. 22. februar var fødselsdagen til både Robert Baden-Powell, og til hans kone Olave Baden-Powell. I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells. Presangen skulle være frivillig, og den skulle være liten - slik at alle som ville hadde råd. Dermed kom tradisjonen med å donere en "penny" til det som skulle bli Tenkedagsfondet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [21]

Les mer om Tenkedagen

Uke 9, 2013

Korpsmerket som illustrerer en livbøye

2013 er et år med mange jubileer. 27. februar 1923 var den offisielle datoen for oppstarten av speiderarbeidet i Frelsesarmeen i Norge, med sine Livredningsscouter . I dag, 90 år senere, er det det felles jente- og guttekorpset Frelsesarmeens speidere, tilsluttet NSF som ivaretar speidertradisjonene for Frelsesarmeen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [22]

Les mer om Frelsesarmeens speideres historie

Uke 10, 2013

Kretsmøte på Hattehytta 1918

2013 er et år med mange jubileer. Økningen av tropper ga også et behov for kretser og Østfold krets (NSF) er et slikt resultat av dette. Siden 1913 er denne delt opp og det er i dag Østre Østfold, Fredrikstad og Follo ved dets Moss- og Vålerspeiderne, som dekker Østfold for Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [23]

Les mer om Østfold krets (NSF)s historie

Uke 11, 2013

Speiderguttene i Kristiansand ved Ekserserhuset 17. mai 1925. Foran speidermusikken, bak 1., 2. og 3. Kristiansand.

2013 er et år med mange jubileer. Økningen av tropper ga også et behov for kretser og Sørlandet krets (NSF) er et slikt resultat av dette. Agderfylkene startet speidingen tidlig og ulike kretsinndelinger har vært gjeldende, siden 1923. Det er i dag Sørlandet og Aust-Agder kretser som dekker fylkene for Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [24]

Les mer om Sørlandet krets (NSF)s historie

Uke 12, 2013

2013StGeorg1.jpg

Gildebladet St. Georg kom ut for første gang i februar for 60 år siden. Dette er et medlemsblad for St. Georgsgildene

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [25]

Les mer om Gildebladet St. Georg her

Uke 13, 2013

Mange ulike speidersangbøker!

Speidersangboka var en liten hendig sak "alle" hadde med på speidertur og til aftenens leirbål. Hans Møller Gasmanns skrev den første norske speidersang i 1911 og fire år etterpå kom den første Speidersangboka ut.

Fortsatt er denne gamle tradisjonen i hevd og Speidersangboka har kommet ut i en fellesutgave fra dagens to forbund, KFUK-KFUM og NSF.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [26]

Les mer om de ulike speidersangbøkene

Uke 14, 2013

Mange kjenner kanskje igjen denne speiderkniven!

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke skal vi sette fokus på Speiderbelter og -kniver, som mange har et forhold til. Vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [27]

Les mer om Speiderbelter og -kniver

Uke 15, 2013

Kandersteg

Etter suksessen med den første verdensjamboreen i London, England i 1920, uttrykte Baden-Powell ett ønske om et sted for å ha jamboretter, hvor speidere fra hele verden kunne møtes. Etter en del hjelp fra Sveits, ble så Kandersteg, ble kjøpt 12. april 1923, med hytte og omliggende område og stedet ble fra da drevet som et internasjonalt speidersted, hvor tusener av norske speidere og ledere har vært innom i de 90 årene!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [28]

Les mer om Kandersteg

Uke 16, 2013

Logo for MSK - Fakkeltiden

I Betania, Skien, startet Fakkelarbeidet opp 17. april 1943, midt under krigsårene. Speiderarbeidet var forbudt og arbeidet skulle fylle et "tomrom" mellom søndags-skolearbeidet og juniorforeningen - et arbeidet for barn i alderen 9-13 år i Misjonsforbundet.

Senere er Skien MSK</big> blitt en speidergruppe i Misjonsforbundets speiderkorps og har fungert nå i 60 år.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [29]

Les mer om Skien MSK

Uke 17, 2013

Feiring av St. Georgsdagen i Kristiania 1914 - fra Aftenposten 24/4 1914

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914. Dons og Gasmann introduserte St. Georgsdagen slik:

"St. Georgsdag, 23de april er bragt i forslag fra England som speidernes dag. Vi har faat opfordring til at bidra vort til at den ogsaa i Norge maa bli feiret som saadan - og vi finder tanken tiltalende."

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [30]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 18, 2013

Norges speiderforbunds tidligere forbundsmerke

I april 1978 slo Norsk Speidergutt-Forbund og Norsk Speiderpikeforbund seg sammen og dannet dagens forbund; Norges speiderforbund

Våren og sommeren for 35 år siden var en spennende tid for speidere og ledere landet rundt, hvor en langvarig forhandlingsrunde skulle endelig landes i en organisasjon og et program for jenter og gutter.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [31]

Les mer om NSF her

Uke 19, 2013

KFUK-speiderbladet fra 1991

Den første utgaven av KFUK-speiderbladet ble utgitt i 1922, men det var først året etterpå at det kom regelmessige utgivelser. Signaturen "Blå Elg" har samlet de fleste av forsidene av disse gjennom de nesten 80 årene dette medlemsbladet kom ut.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [32]

Les mer om KFUK-speiderbladet

Uke 20, 2013

Laksevåg 1 (KFUK) klar for 17.mai i 1936

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Flaggheising, deltakelse i flaggborg, kransenedleggelser og stiftelser er noe av det vi minnes denne datoen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [33]

Les mer om Speidernes 17. mai her

Uke 21, 2013

Troppen sammen med guttene i 1. Sandefjord fra en av de første årene, fra KFUK-speidernes blad nr 9 i 1930.

Sandefjord 1 er Norges eldste speiderpiketropp og ble stiftet som en sidetropp til guttetroppen 1. Sandefjord og stod den første tiden tilknyttet denne med felles troppsfører. Troppsmøter og turer var alltid felles, om sommeren alltid ute og om vinteren hvor det falt seg. Patruljemøtene ble holdt i private hjem. De runder 101 år 20. mai og i dag heter speidergruppa Sandefjord (KFUK-KFUM).

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [34]

Les mer om Sandefjord 1

Uke 22, 2013

Odd Barra tegnet inn i Thor Wiborgs naturstrek.!

Odd Barra, daværende speider i 11. Oslo, arbeidet inn denne imponerende oppgaven i mai 1940 og fremover, gjengitt i en artikkelserie i Speideren over flere utgaver i 1941. Odd Barra var patruljefører i Elgepatruljen og senere troppsassistent i 11. Oslo.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [35]

Les mer om Natur-iakttagelser i 1940 av Odd Barra, 11. Oslo

Uke 23, 2013

NM i speiding

NM i speiding har blitt arrangert siden 1989. Helgen 7.- 9. juni 2013 er det NM i Røyken, Buskerud. Siden NM i speiding 2009 i Bergen har arrangementet vært både for NSF og KFUK-KFUM-speiderne. NM i speiding er en patruljekonkurranse for de beste patruljene fra hver krets, hvor det konkurreres i både teoretiske og praktiske øvelser. Vinneren får vandretroféet (bildet) for det neste året.

Speiderhistorisk leksikon bringer nå en oversikt over hvor de ulike NM i speiding har vært. Det er også laget egne artikler for hvert NM. Disse vil bli fylt opp med data fortløpende. Mange patruljer vil nok titte innom her, for å finne gode artikler om speiderhistorie, som kanskje blir en del av konkurransen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [36]

Les mer om NM i speiding

Uke 24, 2013

Mange kjenner kanskje igjen denne speiderlov-plansjen!

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke skal vi sette fokus på Speiderloven, som har fulgt speidingen siden Lord Baden-Powells første versjon i 1908. Vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt. Det historiske perspektivet kan være greit å ha når det i disse tider skal revideres frem en ny lov.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [37]

Les mer om Speiderloven

Uke 25, 2013

Ludvig S. Dale

Ludvig S. Dale var en nordmann som fikk være med å bidra og sette preg på det amerikanske speiderguttforbundet, BSA. I 1910-årene arbeidet som "National Field Scout Commissioner" og reiste rundt i USA og Europa i speidersakens tjeneste.

Han samarbeidet med Fridtjof Nansen, skrev dikter og arbeidet med publisering. Han skrev også den opprinnelige amerikanske speiderloven. 17. juni i år er det 130 år siden hans fødsel.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [38]

Les om hans amerikanske speiderliv

Uke 26, 2013

Edvard Eckhoff og noen av leirdeltakerne

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende.

Denne uken skal vi ta for oss NSFs første landsleir som ble arrangert på Hovedøen, Oslo i 1914. Rundt 200 speidergutter og ledere fikk oppleve turer, speiderøvelser, idrettskonkurranser, eskursjoner m.m.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [39]

Les mer om landsleiren i 1914

Uke 27, 2013

Leirmerket i 2006

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende.

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUK-KFUM-speideres første landsleir som ble arrangert i Røros i 2006.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [40]

Les mer om Landsleiren i 2006.

Uke 28, 2013

Eldre NSPF-logo

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende.

Denne uken skal vi ta for oss NSPFs første landsleir som ble arrangert på Brandbu i 1923. Rundt 300 speiderpiker og ledere samlet forbundet til øvelser og fellesskap for nitti år siden.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [41]

Les mer om landsleiren i 1923

Uke 29, 2013

Eldre KFUK-logo

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende.

Denne uken skal vi ta for oss KFUKs første landsleir som ble arrangert på Sand i Ryfylke i 1921.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [42]

Les mer om landsleiren i 1921

Uke 30, 2013

Landsleirens logo

Sommertid er leirtid. I ukene fremover skal vi ta for oss noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende.

Denne uken skal vi ta for oss KFUMs første landsleir som ble arrangert på Verdal i 1978. Som korps i NSF hadde de arrangert korpsleirer siden 1951, men dette var første landsleir som eget forbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [43]

Les mer om landsleiren i 1978

Uke 31, 2013

Landsleirens logo

Sommertid er leirtid. Denne sommeren har vi hatt fokus på noen utvalgte landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende. Dette er den siste i serien denne gang.

Denne uken skal vi ta for oss NSFs første landsleir som ble arrangert på Åsnes i 1981, med over 18500 deltakere ble dette en flott markering for det nye forbundet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [44]

Les mer om landsleiren i 1981

Uke 32, 2013

Leirens logo

Sommertid er leirtid. Denne uken starter rovernes verdensleir i Canada, også kalt Rover Moot. Les om den gangen Norge tok på seg ansvaret og arrangerte Rover Moot i Skjåk i 1949 for 2.500 rovere fra 40 land. Samtidig ble det også arrangert verdenskonferanse for WOSM.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [45]

Les mer om Rover Moot i 1949

Uke 33, 2013

Odd Hopp

Odd Hopp var en betydelig lederskikkelse i gjennom hele etterkrigstiden og frem til hans bortgang i 2001. Hans navn kommer en innom i mange av speidingens temaer. 15. august i år er det 100 år siden hans fødsel.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [46]

Les om hans rike og mangfoldige speiderliv

Uke 34, 2013

B-Ps illustrasjon fra fredscruiset i 1933

Denne uken er det 80 år siden B-Ps fredscruise besøkte Oslo en travel sensommer dag i august.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [47]

Les mer om da B-Ps fredscruise besøkte Oslo

Uke 35, 2013

{{{2}}}

I år er det 100 år siden de første kretsene så dagens lys. Før som nå er kretsene viktige for identitet og særpreg. Kretsmerker er en del av dette og vi har samlet en del av disse her.

Kanskje du har et merke som ikke er med her? Bidra du også! [48]

Se de ulike tiders kretsmerker her

Uke 36, 2013

Speider-Roa

8. september er det 75 år siden hytta Speider-Roa (Kongsberg) ble kjøpt inn av Kongsberg-speiderne. Dette er en av de mange hundrede speiderhytter rundt i Norge som fortsatt gir speidere, ledere og foreldre en mulighet til å dyrke friluftsliv og samhold. I dag eies og vedlikeholdes den av Kongsberg (KFUK-KFUM) .

Kanskje du har et bilde og en god historie om speiderhytter? Bidra du også! [49]

Les mer om Speider-Roa her

Uke 37, 2013

Tore Høye

Tore Høye fyller nitti år denne uke og mange kjenner han fra hans engasjement i St. Georgsgildene, som landsgildemester i en årrekke, men også som speider i andre sammenhenger, som i 6. Fredrikstad.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [50]

Les mer om Tore Høye her

Uke 38, 2013

Jubileumsmerke for Frikirkens speiderkorps

Frikirkens speiderkorps ble stiftet 16. september 1973. Før dette hadde noen menigheter i Den Evangelisk-Lutherske frikirke drevet med speiderarbeid uten at det var organisert i noe eget korps. I 1973 ble korpset stiftet etter initiativ fra synodemøtet, Frikirkens øverste myndighet.

I dag er det rundt 20 grupper i Frikirkens speiderkorps, spredt fra Grimstad til Rognan.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [51]

Les mer om korpsets historie

Uke 39, 2013

Ragnvald Martens

Ragnvald Martens ble født for 130 år siden denne uke og han ble kjent som hele Oslos "speideronkel. Han stiftet 8. Oslo i 1911 og var aktivt med på den først landsleiren i 1914. Hans livsmotto var: "Gjør godt - så blir du god - og så får du det godt" , noe vi alle kan lære av som speidere i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [52]

Les mer om Ragnvald Martens her

Uke 40, 2013

Leirbilder er populært! Her fra en leir i Misjonsforbundets speiderkorps på 1960-tallet.

Nå har alle dagens speidergrupper og kretser fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, i tillegg til de historiske! Navn på ulike leirer, merker, ledere, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag i en historieberetning.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [53]

Her finner du din aktive speidergruppe og krets

Uke 41, 2013

Norges KFUK-KFUM-speidere

2013 er et år med mange jubileer. Norges KFUK-KFUM-speidere fyller 10 år, 11. oktober.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [54]

Les mer om Norges KFUK-KFUM-speideres historie

Uke 42, 2013

NSFs første generalforsamling, foto fra Speideren, 1913.

2013 er et år med mange jubileer. Blant annet er det denne uken 100 år siden den første ordinære generalforsamling i Norsk Speidergutt-Forbund, etter stiftelsen i 1911. Totalt var det 22 representanter fra hele Norge og et styre med distriktsrepresentanter ble valgt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [55]

Les mer om den første ordinære generalforsamling her

Uke 43, 2013

NSPF-logo.

2013 er et år med mange jubileer. For 80 år siden ble Vestfold krets (NSPF) stiftet. De virket som en selvstendig krets i 45 år, før de ble fusjonert med guttene og dannet Vestfold krets (NSF).

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [56]

Les mer om Vestfold krets (NSPF) historie

Uke 44, 2013

Foto fra Buskerud distrikt (NGSK), 1911

2013 er et år med mange jubileer. For 100 år siden ble 1. Drammen innmeldt i Norsk Speidergutt-Forbund denne høsten, med hele 185 gutter. Dette var en tropp som hadde tilhørt Norske Gutters Speiderkorps, men med denne og flere andre innmeldelser, gikk lufta litt ut av speiderarbeidet i NGSK.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [57]

Les mer om 1. Drammen historie

Uke 45, 2013

Speidere fra Førde, 1978

Johan Kristiansen ble født for nitti år denne uke og gikk bort i 2004. Som speider fra 1935 og leder i flere grupper frem til 1984, hovedsakelig 1. Førde, satte han igjen viktige spor for senere generasjoner.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [58]

Les mer om Johan Kristiansen her

Uke 46, 2013

Jubileumshefter har ofte historisk stor verdi. Her er Arna MSK fra deres 25 årsjubileum i 2011

Nå har alle dagens speidergrupper og kretser fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, i tillegg til en del av de historiske! Navn på ulike leirer, merker, ledere, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag i en historieberetning.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [59]

Her finner du din aktive speidergruppe og krets.

Uke 47, 2013

Lommebok for speidergutter, 1913

I løpet av våren 1913 ble Speiderguttboken utsolgt, i hvert fall var opplaget på 5000 eksemplarer sterkt minkende på lager og Lommebok for speidergutter ble utgitt høsten 1913 for å dekke behovet for kunnskap om og samordning av den ennå unge speiderbevegelsen. I 1915 ble så 2. opplag og utgave av Speiderguttboken tilgjengelig igjen.

Kanskje du vet noe om dette? Bidra du også! [60]

Les mer om Lommebok for speidergutter

Uke 48, 2013

Klisje fra Speideren, nr. 10, 1913

2013 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1913 passerte Norsk Speidergutt-Forbund 51 registrerte tropper landet rundt. 1. Moss og 3. Hamar var de to siste registrerte troppene i NSGF dette året. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [61]

Les mer om det som skjedde i: 1913, 1938, 1963 og 1988

Uke 49, 2013

Det første julehefte i Norges KFUK-speiderne fra 1927

Det første juleheftet til Norges KFUK-speidere ble utgitt i 1927, dette kan du lese i sin helhet her

Den gang var medlemsbladet K.F.U.K.-speidernes blad ikke en del av kontingenten men kunne abonneres på. Navnet på juleheftet var da K.F.U.K.-speidernets blads julenummer. Dette ble også solgt i løssalg. Denne ordningen fortsatte i noen tiår før speiderbladet ble en del av kontingenten og juleheftet kun kom ut i løssalg.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [62]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 50, 2013

Julehefte i Norsk Speiderpikeforbund

Norsk Speiderpikeforbund ga ut sitt første julehefte i 1927 - da som ett eget julenummer av medlemsbladet Speiderpiken.

Julehefter i Norsk Speiderpikeforbund ble utgitt i årene fra 1927 frem til 1977.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [63]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 51, 2013

Noen av de første juleheftene i NSF

Det første juleheftet til Norsk Speidergutt-Forbund ble utgitt i 1922, les det i sin helhet her [64].

Den gang var medlemsbladet Speideren laget for medlemmene og ikke beregnet for videresalg. Dette skjedde først i juleheftet fra 1923, hvor en hadde laget en ganske stor utgave, med et opplag på 12000.

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [65]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 52, 2013

Det siste juleheftet i NSF utkom i 2004

Det første juleheftet til Norges speiderforbund ble utgitt i 1978, og videreførte de begge tidligere forbunds tradisjoner.

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1978 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet. Etter dette er det gjort noen forsøk med kalendere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [66]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 1, 2014

1. Øvstun med eget gruppemerke!

1. Øvsttun er en gruppe fra Birkeland i Bergen og fyller 60 år 4. januar. De har en kjempefin og informativ hjemmeside, sjekk den ut!

Historie er en viktig del for å innarbeide tradisjoner og gruppens kontinuitet. Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [67]

Her finner du din speidergruppe og krets

Uke 2, 2014

Klisje fra Speideren, 1914

2014 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1914 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 14 nye tropper landet rundt. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [68]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 3, 2014

Leirbilder er populært! Her fra en landsleir i Norges KFUK-KFUM-speidere i 2006.

Nå har alle dagens og en stor del av de tidligere speidergrupper og kretser fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon! Navn på ulike leirer, ledere, merker, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag i en historieberetning.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [69]

Her finner du din speidergruppe og krets

Uke 4, 2014

Gutter fra landsleiren i Bergen 1916. Disse er mest sannsynlig fra Arendal.

1914 ble 2. Arendal innmeldt som tropp i Norsk Speidergutt-Forbund, som mange andre hadde denne før dette holdt på en stund. De første spor finner vi i Slangepatruljen fra 1909. Troppen eksisterer ikke lenger, men speidingen i Arendal teller flere speidergrupper i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [70]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 5, 2014

Speideren nr. 2 1914

2014 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, en av disse som fortsatt er i drift er 1. Egersund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [71]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 6, 2014

17. Oslo Kampianernes logo gjennom mange år

2014 er et år med mange jubileer, denne uke er det 95 år siden 17. Oslo Kampianerne ble stiftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [72]

Les mer om det som skjedde i: 1919

Uke 7, 2014

Duddelibu, Selbu

16. februar er det 50 år siden hytta Duddelibu sto ferdig. Den ble bygget på dugnad høsten/vinteren 1963 - 64 av studentspeidere ved NTH. Hytta er oppført i tre med torvtak. Siden hytta stod ferdig har den vært et naturlig samlingspunkt for studentspeidere fra hele Norge. Trondheim studentspeidergruppe og GibGob RL er eierne.

Kanskje du har et bilde og en god historie om speiderhytter? Bidra du også! [73]

Les mer om Duddelibu her

Uke 8, 2014

De olympiske ringer

Olympiske leker har også i blant hatt innslag av speiding. I 1912 i Stockholm og i 1994 på Lillehammer var det egne speiderleirer i forbindelse med de olympiske lekene og i 1952 i Oslo var det en speider, Torbjørn Falkanger, som avla deltakernes ed.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [74]

Les om de olympiske leker og speiding

Uke 9, 2014

Haandbog i Spejdersport

Haandbog i Spejdersport var den danske speiderpioneren Cay Lembckes tidlige oversettelse og bearbeiding av Lord Baden-Powells kjente speiderhåndbok Scouting for boys. Den ble viktig i oppstarten av speidingen i Norge, da det danske språket var lettere forståelig enn det engelske.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [75]

Les mer om Haandbog i Spejdersport

Uke 10, 2014

"Ulvesletta" er gruppens møtested i skogen!

2014 er et år med mange små og store jubileer, denne uke er det 35 år siden Gressvik speidergruppe ble stiftet.

Stiftelsesdagen onsdag 7. februar 1979 meldte hele 170 gutter og jenter seg på, da man skulle starte opp den nye speidergruppa! Det var køer utenfor menighetslokalet der påmeldingen skjedde og telefonen sto ikke stille disse dagene. Gressvik har siden vært en av de største i Fredrikstad krets (NSF).

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [76]

Les mer om det som skjedde i 1979

Uke 11, 2014

Speideren nr. 3 1914

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte Trondheim Guttespeiderkorps seg inn i Norsk Speidergutt-Forbund og fikk navnet 1. Trondheim med Viggo Krag-Rønne som troppsfører. Troppen er ikke i drift i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [77]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 12, 2014

Åsstudentenes speidergruppe

2014 er et år med mange små og store jubileer, denne uke er det 5 år siden Åsstudentenes speidergruppe ble stiftet.

Studenter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås uavhengig av speiderforbund ble startet våren 2009 etter et ønske om en mer speidervennlig studentgruppe på universitetet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [78]

Les mer om det som skjedde i: 2009

Uke 13, 2014

NSPFs logo

2014 er et år med mange små og store jubileer, denne uke er det 70 år siden Rundvann 1 ble stiftet.

Med stammen av speiderpikene fra Kirkenes 1, startet speidingen opp igjen i Finnmark i mars 1944. Som en av de første speidergruppene etter okkupasjonen av Finnmark, ble Rundvann 1 stiftet, etter navnet på hyttebyen ved Rundvann folk bodde, etter at Kirkenes ble brent ned under den andre verdenskrig.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [79]

Les mer om det som skjedde i 1944

Uke 14, 2014

Speidere fra 1. Voss og 2. Voss under kretsleiren i Lærdal i 1934

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte 1. Voss seg inn i Norsk Speidergutt-Forbund, med Sverre Honve som troppsfører. I dag heter speidergruppen Voss.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [80]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 15, 2014

"Speideren" melder om 1. Tønsbergs stiftelse i 1914

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte 1. Tønsberg seg inn i Norsk Speidergutt-Forbund, med overlærer J. Vold som troppsfører. I dag heter speidergruppen Tønsberg.

3. Skien driver også fortsatt etter 100 år, stiftelsesdatoen er 14. april, hvor de ble opptatt i Norsk Speidergutt-Forbund året etter!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [81]

Les mer om det som skjedde i årene 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 16, 2014

I Speideren nr. 4 i 1914 blir det oppfordret til å ta opp den engelske tradisjonen med St. Georgsdag

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne for 100 år siden i 1914. Dons og Gasmann introduserte den slik:

"St. Georgsdag, 23de april er bragt i forslag fra England som speidernes dag. Vi har faat opfordring til at bidra vort til at den ogsaa i Norge maa bli feiret som saadan - og vi finder tanken tiltalende."

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [82]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 17, 2014

Gruppen på telttur og bålkos til Bergsdalen i 2006

2014 er et år med mange jubileer. For 90 år siden meldte Laksevåg 1 KFUK seg inn i Norges KFUK-speidere, med Lina Ørbeck Flaathe som troppsfører. I dag heter speidergruppen Laksevåg KFUK-KFUM-speidere.

Laksevåg KFUK-KFUM-speidere er blant de eldste i Hordaland og den som lengst har gitt jenter ett speidertilbud. Gruppen er ikke den største, men er en aktiv gruppe som liker å drive friluftsliv uansett vær og vind. Historiesidene er godt ivaretatt av signaturen "Blå Elg" og vel verdt en liten kikk.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [83]

Les mer om historien til Laksevåg KFUK-KFUM-speidere.

Uke 18, 2014

Elling Goplerud

2014 er et år med mange jubileer. For 150 år siden ble den fargerike Elling Goplerud født. Han lånte bort gården sin i Hedalen til Gilwell-treningens første ti år. Han laget en egen bautasamling ved gården og avla speiderløftet før han døde i 1932.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [84]

Les mer om historien til Elling Goplerud.

Uke 19, 2014

Laila Falck

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte Bodø 1 (KFUK) seg inn i Norges KFUK-speidere, med Laila Falck (bildet) som troppsfører. Dette er regnet som den nest eldste gruppen i Norges KFUK-speidere. I dag heter den hundreårige speidergruppa Bodø (KFUK-KFUM).

Også 3. Skien er 100 år, stiftet med to patruljer i april. Dette er den eldste gruppen som fortsatt driver speiding i Skien og har jubileumsfest denne uken.

For 90 år siden startet også Skien FA opp, først som Frelsesarmeens speiderkorps tropp nr. 14 og så 7. Skien FA. Den tradisjonsrike speidergruppa driver fortsatt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [85]

Les mer om det som skjedde i 1914, 1939, 1964 og 1989!

Uke 20, 2014

Grunnlovsvarden, Hjerkinn, foto fra avdukningen 16. mai 1964

2014 er et år med mange jubileer. For 50 år siden bygget speiderne i samarbeid med andre ungdomsorganisasjoner Grunnlovsvarden, Hjerkinn.

I anledning av 150-årsjubileet for Norges grunnlov tok Forbundet etter forslag fra Fredrik Th. Bolin, initiativet til reisning av en varde på det høyeste punkt ved riksvegen over Dovre. Den skulle gi uttrykk for norsk ungdoms samhold om og manifestasjon av Eidsvoll-mennenes kjente appell "Enig og tro til Dovre faller".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [86]

Les mer om Grunnlovsvarden, Hjerkinn!

Uke 21, 2014

"Speideren" melder om troppenes stiftelse i 1914

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte Høiden, 1. Jeløy, 1. Odda, 2. Odda, 5. Fredrikstad og 1. Kjølberg seg inn i Norsk Speidergutt-Forbund. Disse troppene har gått inn, men noen av navnene brukes i andre grupper i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [87]

Les mer om det som skjedde i 1914, 1939, 1964 og 1989!

Uke 22, 2014

HM Kong Haakon 7. i Speiderguttboken, 1944

For sytti år siden, ble Speiderguttboken 1944 trykket i 7.000 eksemplarer i Canada, i påvente av Norge atter skulle bli fritt og speiderarbeidet kunne starte opp igjen.

Dette var en gave fra det Britiske Speidergutt-Forbund, det Internasjonale Speiderguttbyrå og det Kanadiske Speidergutt-Forbund. Den har samme innhold som 1939-utgaven bortsett fra noen ekstra sider foran og bak i boken. Foran i boken er det bilde av HM Kong Haakon 7., en hilsen fra Hans Møller Gasmann fra mars 1944 og Lord Baden-Powell sin siste hilsen til alle verdens speidere. Bakerst er det en kort historikk om forbundets arbeid i utlandet under krigen.

Kanskje du vet noe om dette? Bidra du også! [88]

Les mer om Speiderguttboken 1944

Uke 23, 2014

Speidersjef Kjell Melhus åpner landsleiren i 1976

Denne uke fyller Kjell Melhus 80 år! Han var blant annet med i hovedkomiteen for 14th World Scout Jamboree i 1975, ADCC - godkjent leder av Gilwell-treningen i Norge og speidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund og senere Norges speiderforbund i årene fra 1976 til 1982.

Kanskje du vet noe om denne personen? Bidra du også! [89]

Les mer om Kjell Melhus

Uke 24, 2014

Fra venstre: Miriam Eilen Nerheim, Henrik Giil Liisberg, Ellen Ariansen og Ingeborg Kolstad i patruljen Kråke, Nittedal er regjerende norgesmestere i speiding

NM i speiding blir denne helgen arrangert for 25. gang, 13. - 15. juni 2014 er det NM i speiding 2014 i Midtsandtangen, Sør-Trøndelag.

NM er en patruljekonkurranse for de beste patruljene fra hver krets, hvor det konkurreres i både teoretiske og praktiske øvelser. Vinneren får vandretroféet (bildet) for det neste året. Speiderhistorisk leksikon bringer nå en oversikt over hvor de ulike NM har vært. Det er også laget egne artikler for hvert NM. Disse vil bli fylt opp med data fortløpende.

Les mer om NM i speiding

Uke 25, 2014

Odd Bjørnstad, 1971

Denne uke er det 100 år siden Odd Bjørnstad ble født, han gikk bort i 2003, 88 år gammel. Han begynte som speider i 22. Oslo allerede som tiåring, ble godkjent som leder i 1932 og arbeidet som leder for gruppa i 50 år.

Han var en av de mange dyktige medarbeiderne i Speider-Sport A/L og arbeidet der som sjef i utenbysavdelingen. Han mottok Sølvulven for sin innsats for speidersaken i 1971.

Kanskje du vet noe om denne personen? Bidra du også! [90]

Les mer om Odd Bjørnstad

Uke 26, 2014

Scene fra "Historien om en gut" i 1919.

I Speiderhistorisk leksikon samles det alt om norsk speiding, vi har ryddet en liten krok for speiderfilmer også! For 95 år siden ble stumfilmen Historien om en gut laget av filmskaperen Peter Lykke-Seest. Året i forveien hadde han truffet 1. Fredrikstad på sommerleir på Strømholmen, Hvaler og som kan hende inspirerte filmskaperen.

Filmen handler om Esben, sønn av en konsul, som kommer opp i uskyldig klammeri på skolen. Det hele ender med at han rømmer. Flere viderverdigheter fører til at han - til slutt - reddes av speidere, kommer hjem og får oppreisning. Innslaget av speidertropp i tidsriktige speiderdrakt og leirutstyr er også et kostelig syn. Filmen kan du se i sin helhet, takket være Nasjonalbiblioteket!

Les og se mer om Historien om en gut

Uke 27, 2014

Pus Brodal

Denne uke er det 100 år siden Pus Brodal ble født, hun gikk bort i 1999, 85 år gammel. Hennes egentlige navn var Anne Margrethe, men kallenavnet hennes er mer kjent. Hun var speider og speiderleder i Norges KFUK-speidere, og er kjent som forfatter av en rekke speidersanger, dikt og prologer. Utenom speidingen var hun salmedikter, journalist og forfatter.

Sanger som "I den mørke kveld", "Det er en fin ting å vinne venner" og "I skaugen, på vidda, ved fjorden" synges fortsatt av speidere landet rundt!

Kanskje du vet noe om denne personen? Bidra du også! [91]

Les mer om Pus Brodal

Uke 28, 2014

Noen av speiderne fra 1. Odda på kretsleiren, 1934

Denne uke er det 80 år siden Bergen krets hadde sin fjerde kretsleir i Lærdal i Sogn og Fjordane. Deltakerne fikk oppleve en spennende uke, med alt det en kretsleir kunne inneholde på den tiden.

Under mottoet "Liljen til topps!" ledet kretschefen Fredrik W. Rieber-Mohn leiren med 650 speidergutter, som hadde egen sparebokordning, poststempel og selvfølgelig, en egen leirsang.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier som omhandler speidingen, bidra du også! [92]

Les mer om kretsleiren i Lærdal

Uke 29, 2014

Foto av Håkon Noren i Speider-Sport ASs kalender 2014

Speidersitater er en artikkelside med sitater fra både inn- og utland. Disse kan være gode rettesnorer og til ettertanke, mens andre er til festlige anledninger og om og av ulike personligheter innen speidingen.

SitatJeg tenker ofte når solen går ned at at verden er skilt fra himmellyset ved et stort teppe, men stjernene er små hull boret gjennom teppet av dem som har gjort gode gjerninger i denne verden.Sitat
Sign b-p.pngLord Baden-Powell

Kanskje du vet om noen flere? Bidra du også! [93]

Les mer om Speidersitater

Uke 30, 2014

William Fjeld og Jan Arnesen, Svarttjern, 1940

For 70 år siden, i 1944 var Norge fortsatt okkupert og den andre verdenskrig gikk i sitt siste år.

Under krigsårene fant Elgepatruljen i 2. Fredrikstad MS fant sin avkobling i sommerfreden ved det øde Svarttjern. Patruljemedlem Jan Arnesen skrev ned minnene til gruppens jubileumsbok i 1999, som er gjengitt i speiderfortellingen Vi elsket skogen og stillheten ved Svarttjern

Kanskje du har noen gode bilder eller historier som omhandler speidingen, bidra du også! [94]

Les mer om Elgepatruljens opplevelser ved Svarttjern

Uke 31, 2014

Leirmerket

Sommertid er leirtid. landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss forhåndsstoffet om Norges KFUK-KFUM-speideres tredje landsleir, som blir arrangert i Asker denne uken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [95]

Les mer om landsleiren her.

Uke 32, 2014

Landsleirens logo

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss NSFs tredje landsleir som ble arrangert på Landsleir på Skaugum og med over 19.000 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [96]

Les mer om landsleiren på Skaugum for 25 år siden

Uke 33, 2014

Tidlig logo for Epworth-ligaens Speiderkorps

Metodistkirkens speiderkorps ble stiftet 16. august 1924, først ved guttene, men to år etter kom jentene med. Metodistenes ungdomsarbeid het den gang Epworth-ligaen og har gjennom årene satt sitt preg på norsk speiding. I 1977 ble korpset samlet til ett og ble da med i Norges speiderforbund i 1978.

I dag er det rundt 30 grupper i Metodistkirkens speiderkorps.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [97]

Les mer om korpsets 90-årige historie

Uke 34, 2014

Foto av de utvalgte til Englandsturen

Speiderhistorie er berikende og for ti år siden dukket denne beretningen fra 1932 opp.

Medlemsbladet Speideren søkte om 6 speidere til en tur til England og opplevelsene til de utvalgte er beskrevet i historien Englandsturen i 1932. Den er ført i pennen av deltaker og Flekkefjordsgutten Øyvind Horjen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier som omhandler speidingen, bidra du også! [98]

Les mer om Englandsturen i 1932

Uke 35, 2014

Omslaget på "Gutter", 1924

For nitti år siden, i 1924 utkom guttebøkene Gutter og Friluftsliv på norsk, skrevet av den svenske speiderchefen Ebbe Lieberath og oversatt av vår egen speiderchef Hans Møller Gasmann. Disse ble utgitt på Norsk Speidergut-Forbunds Forlag.

Bøkene fikk gode kritikker, blant annet skrev Trondhjems Adresseavis: "Friluftsliv" er som "Gutter" fortalt med en fart og et friskt humør som er forfatterens egen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [99]

Les mer om de to bøkene: Gutter og Friluftsliv

Uke 36, 2014

Første gang jentespeider opptrer offentlig, England, 1909

Denne uke er det 105 år siden verden fikk se de første speiderpikene offentlig, under en stor mønstring i London! 11.000 speidergutter og "noen" jenter deltok i det sagnomsuste "Crystal Palace Scout Rally" som gikk av stabelen 4. september med Robert Baden-Powell tilstede.

Året etter skulle speiderpikene også dukke opp i Norge. På artikkelsiden om de tidlige speiderpiker har vi forsøkt og samle noen spor av disse.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier som omhandler speidingen, bidra du også! [100]

Les mer om de første speiderpikene

Uke 37, 2014

Bjarne Sæverud

2014 er et år med mange jubileer. For 100 år siden meldte 3. Bergen seg inn i Norsk Speidergutt-Forbund, med Bjarne Sæverud (bildet) som troppsfører.

Gruppen hadde blant annet Carl L. Godskes kjente roverlag i sine rekker. I dag er gruppen nedlagt, men speidingen i Bergen står fortsatt sterkt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [101]

Les mer om det som skjedde i: 1914, 1939, 1964 og 1989

Uke 38, 2014

R/K Speideren: Speiderjobben i 1964 samlet inn nok penger til redningsskøyten RK Speideren. (Foto: NSSR)

For 50 år siden denne uke, i 1964 startet Speiderjobben hvor målet var å samle inn midler til en redningsskøyte, som skulle få navnet R/K Speideren.

Resultatet fra de hektiske dagene, var 575.000 kroner, i dagens pengeverdi over 5,1 millioner kroner! kroner ble samlet inn, etter stor innsats fra hele speider-Norge og 4. oktober ble R/K Speideren døpt og sjøsatt fra Hasund smie og sveiseverksted i Ulsteinvik. Den tjente sjøfarende i Redningsselskapets tjeneste i 32 år, før den ble solgt i 1998.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier som omhandler speidingen, bidra du også! [102]

Les mer om speiderjobben 1964 og redningskrysseren her

Uke 39, 2014

Klisje fra Speideren, 1914

2014 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1914 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 19 nye tropper landet rundt. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [103]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1914

Uke 40, 2014

Ragnar Kierulf, maleriet er fra TONOs lokaler i Oslo og fotoet er tatt av Cato Strøm, CEO.

Ragnar Kierulf ble født for 120 år siden denne uke og gikk bort i 1972.

Som speider var han med å starte Drammen Speiderkorps som en av de første grupper i Norge. I 1912 var han for ung til å lede fellestroppen til den olumpiske speiderleiren i Stockholm. Senere i livet var han direktør for TONO.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [104]

Les mer om Ragnar Kierulf her

Uke 41, 2014

7. Oslo Kanaljenes logo

2014 er et år med mange jubileer, denne uke er det 95 år siden 7. Oslo Kanaljene ble stiftet. I dag er dette den største speidergruppen i Oslo

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [105]

Les mer om det som skjedde i: 1919

Uke 42, 2014

JOTA-JOTI i 2012. Fra ett av datarommene som var rigget opp på Speiderhuset på Laksevåg. Foto: Jostein Træen

JOTA-JOTI går av stabelen denne helgen og har fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, hvor merker, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [106]

Les mer om JOTA-JOTI

Uke 43, 2014

Bjørgvin krets i pinsen 1924.

Det er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Det skulle gå sju år til før vi fikk vårt eget flagg, tegnet av den tolv år gamle Gerhard Meltzer. Flagget slik vi kjenner det i dag, er basert på Norges tilknytning til Danmark (rødt), Sverige (blått) og frihetssymbolet Tricoloren.

Les mer om det norske flagget.

Uke 44, 2014

Her stemmes det ivrig på et tidligere speiderting.

Denne helgen er det Speiderting i Norges speiderforbund, det 25. ordinære siden 1978. Det er i år Romerike krets (NSF) som er vertskap og stedet er Lillestrøm.

Les mer om de ulike speidertingene gjennom tidene.

Uke 45, 2014

Norsk Speidergutt-Forbunds Depot reklamerer i Speideren, 1914.

Denne høsten er det 100 år siden det første speiderutsalget ble startet i Kristiania, først i kretsregi, etter hvert i regi av Norsk Speidergutt-Forbund. De 100 årene har gitt mange ulike speiderutsalg og er i dag videreført i Norges speiderforbund med speider-sport AS.

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbunds Depot.

Uke 46, 2014

Hattemerke for lederassistent i Norsk Speidergutt-Forbund

Leder og patruljeførerdistinksjoner har alltid vært en viktig del av speiderdrakten, selv om den i dag er litt mindre synlige enn tidligere tider.

Som dagens forbund, hadde de ulike tiders forbund hadde hver sine måter å vise dette på.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [107]

Les mer om Leder og patruljeførerdistinksjoner

Uke 47, 2014

MSK - NMU-speideres logo

MSK - NMU-speidere ble for 40 år siden dannet utav Misjonsforbundet og ble med som korps i Norsk Speiderpikeforbund og Norsk Speidergutt-Forbund.

Arbeidet startet lenge før dette, i 1937 som Fakkelforeninger. Dagens navn på korpset er Misjonsforbundets speiderkorps, med sine 900 speidere og 20 speidergrupper landet rundt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [108]

Les mer om historien om MSK - NMU-speidere

Uke 48, 2014

Bilde fra Speidermuseet på Laksevåg.

Nå har alle dagens speidergrupper og kretser fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, i tillegg til en del av de historiske! Navn på ulike leirer, merker, ledere, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag i en historieberetning.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [109]

Her finner du din aktive speidergruppe og krets.

Uke 49, 2014

Noen av de første juleheftene i NSF

Det første juleheftet til Norsk Speidergutt-Forbund ble utgitt i 1922, les det i sin helhet her [110].

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet.

I år kan vi presentere en komplett bildeliste av alle forsidene, takket være bidrag underveis!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [111]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 50, 2014

Julehefte i Norsk Speiderpikeforbund

Norsk Speiderpikeforbund ga ut sitt første julehefte i 1927 - da som ett eget julenummer av medlemsbladet Speiderpiken.

Julehefter i Norsk Speiderpikeforbund ble utgitt i årene fra 1927 frem til 1977.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [112]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 51, 2014

Det første julehefte i Norges KFUK-speiderne fra 1927

Det første juleheftet til Norges KFUK-speidere ble utgitt i 1927, dette kan du lese i sin helhet her

Den gang var medlemsbladet K.F.U.K.-speidernes blad ikke en del av kontingenten men kunne abonneres på. Navnet på juleheftet var da K.F.U.K.-speidernets blads julenummer. Dette ble også solgt i løssalg. Denne ordningen fortsatte i noen tiår før speiderbladet ble en del av kontingenten og juleheftet kun kom ut i løssalg.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [113]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 52, 2014

Det siste juleheftet i NSF utkom i 2004

Det første juleheftet til Norges speiderforbund ble utgitt i 1978, og videreførte de begge tidligere forbunds tradisjoner.

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1978 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet. Etter dette har kalendere overtatt.

I år kan vi presentere en komplett bildeliste av alle forsidene, takket være bidrag underveis!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [114]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 1, 2015

Kalendere har blitt populært!

Etter at julehefter gikk av markedet, kom forbundene Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund med kalendere. Disse er utgitt siden midten av 2000-årene.

Vi har forsøkt å samle en del av de ulike tiders speiderkalendere og som fortsatt er en inntekt for forbundene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [115]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene her!

Uke 2, 2015

Klisje fra Speideren, 1914

2015 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1915 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 12 nye tropper landet rundt og Trondheim fikk sin første piketropp i Trondheim 1. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [116]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1915

Uke 3, 2015

Logo for FÅ15

2015 er Friluftslivets år og setter sitt preg på speidingen!

13. januar er mange speidergrupper i gang med åpningen av temaåret. Slike temaår har opp i gjennom bidratt til økt bevissthet på friluftslivet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [117]

Les mer om Friluftslivets år her

Uke 4, 2015

Merke fra 1. Lone

2015 er et år med mange jubileer.

Ikke minst er det noen grupper som feirer 50 år i år, blant annet 1. Lone, som fortsatt er i drift, siden startet i 1965..

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [118]

Les mer om 1. Lone

Uke 5, 2015

Utgaver av PF nytt

PF nytt var et av de flere tipsblader for patruljeførere.

Dette var for patruljeførerne i Norges KFUM-speidere og utgitt i årene fra 1966 til 1979.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [119]

Les mer om PF nytt her

Uke 6, 2015

Vemork, Rjukan

TV-serien om tungtvannsaksjonen i 1943 er nettopp ferdig på NRK, etter 6 episoder.

Mange av de som deltok på de ulike akjsonene under den andre verdenskrig var tidligere speidere og fikk trenet opp mange av sine ulike ferdigheter nettopp i tiden som speider.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [120]

Les mer om tungtvannsaksjonens tidligere speidere

Uke 7, 2015

Rittmester Grøttum, foto fra Beretning fra Norges riksforbund for idræt

I februar for 105 år siden begynte det første speiderorganisasjonen i Norge å ta form.

Speidergutkomitèen fremla detaljerte forslag til dannelse av "Norske Gutters Speiderkorps", tilsluttet Centralforeningen for Udbredelse af Idræt, og oberstløitnant Seeberg, rittmester Grøtum og skolebestyrer Grimeland førte saken videre ved en rekke foredrag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [121]

Les mer om Norske Gutters Speiderkorps her

Uke 8, 2015

Tenkedagen markeres på forsiden av KFUK-speiderbladet nr. 2 1959

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen.

Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. Datoen er ikke tilfeldig valgt. 22. februar var fødselsdagen til både Robert Baden-Powell, og til hans kone Olave Baden-Powell. I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells. Presangen skulle være frivillig, og den skulle være liten - slik at alle som ville hadde råd. Dermed kom tradisjonen med å donere en "penny" til det som skulle bli Tenkedagsfondet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [122]

Les mer om Tenkedagen her

Uke 9, 2015

Viggohytten, et populært turmål!

2015 er et år med mange jubileer, i år er det 100 år siden Viggohytten ble bygget.

Viggohytten ligger på Gravdalsfjellet i Kanadaskogen med 180 graders utsyn mellom Løvstakken og Lyderhorn. På gode dager kan man se helt til Folgefonna, Tysnes og Stord.

I juni 2014 brant hytten ned. Ny hytte er under planlegging og kan forhåpentligvis åpne ut på sensommeren 2015. Dette gjør at 100-årsmarkeringen av hytten ikke helt ble slik som mange hadde sett for seg. .

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [123]

Les mer om Viggohytten

Uke 10, 2015

Reportasje av Einar Schibbye, NRK, fra Nasjonalbiblioteket

Eldre radioreportasjer kan fortelle mye om hvordan speidingen var tidligere.

Speiderlydopptak har også en liten krok i Spederhistorisk leksikon. Fra Jubileumsleiren på Jeløya i 1936 kan vi høre en reportasje av Einar Schibbye, NRK.

Kanskje du har noe flere lydopptak å bidra med [124]

Last den ned og lytt her!

Uke 11, 2015

Ett av de første bildene fra troppen

2015 er et år med mange jubileer, 14. mars er det 100 år siden 2. Kristiansand ble stiftet, dagens 2. Kristiansand FSK.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [125]

Les mer om det som skjedde i speideråret 1915

Uke 12, 2015

Skisse av hedertegnet

2015 er et år med mange jubileer, 20. mars er det 100 år siden Sølvulven ble delt ut første gang, med inspirasjon fra The Scout Assosiation.

Da ble den utdelt til sekretæren og speiderlederen Edvard Eckhoff på et distriktsmøtet i Kristiania. Gjennom tidene har hele 114 ledere mottatt hederstegnet, som er i hevd i Norges speiderforbund også i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [126]

Les mer om Sølvulven og dets mottakere her

Uke 13, 2015

Troppen 5 år, fra Speideren nr. 6 1920

2015 er et år med mange jubileer, 23. mars er det 100 år siden 1. Kongsberg ble stiftet.

Troppen var populær, med en tidlig speideravis og et speidermusikkorps. I dag er det kun Norges KFUK-KFUM-speidere som i varetar speidertradisjonene ved dagens Kongsberg speiderguppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt Kongsberg-speidingen? Bidra du også! [127]

Les mer om det som skjedde i speideråret 1915

Uke 14, 2015

Omtale av den nye Speidersangboka, Speideren nr. 4 1915.

1915 kom den første utgaven av Speidersangboka .

Speideren nr. 3 i mars måned 1915 meddeler: "Sangboken" er nu ferdig og at den er grei og praktisk blev bevist på distriktsmøtet i Kristiania, 20. mars. Den gik som varmt hvetebrød, og alle speidere maa ha den. Formatet er ikke større end at det gaar i vestelommen, og allikevel indeholder den 115 sange. Bindet er speiderfarvet med liljen og motto i guld. - Prisen kr. 0,25 skal ikke skræmme. Sekretæren mottar bestillinger. -

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [128]

Les mer om de ulike speidersangbøkene her

Uke 15, 2015

Tyskerhjelm

9. april 1940 kom krigsutbruddet og Norge ble okkupert av den tyske militærmakt. I noen grad ble disse møtt med militær motstand, men mange steder skjedde okkupasjonen uten militær kamp.

Men helt umiddelbart ble dagligliv og samfunnsforhold radikalt endret. Prinsipielt kunne nok speiderarbeidet fortsette i vanlig rytme, men stemningen og alvoret ble helt endret. Noen fant nok særlig viktighet i å komme sammen som speidere. Men det oppstod mange praktiske forhold som gjorde det vanskeligere å drive ordinært speiderarbeid.

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [129]

Les mer om krigsutbruddet for 75 år siden

Uke 16, 2015

Feiring av St. Georgsdagen i Kristiania 1914 - fra Aftenposten 24/4 1914

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914. Dons og Gasmann introduserte St. Georgsdagen slik:

"St. Georgsdag, 23de april er bragt i forslag fra England som speidernes dag. Vi har faat opfordring til at bidra vort til at den ogsaa i Norge maa bli feiret som saadan - og vi finder tanken tiltalende."

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [130]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 17, 2015

Melding om nystarta 1. Førde i Speideren nr. 7, 1925.

2015 er et år med mange jubileer, 23. april er det 90 år siden 1. Førde ble stiftet, dagens Førde speidergruppe i Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [131]

Les mer om det som skjedde i speideråret 1925

Uke 18, 2015

Hønefoss jubilerer!

2015 er et år med mange jubileer, 27. april er det 100 år siden 1. Hønefoss ble stiftet, dagens Hønefoss speidergruppe i Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [132]

Les mer om gruppens historie

Uke 19, 2015

1. Nordstrand-logo

2015 er et år med mange jubileer, 5. mai er det 100 år siden både 1. Bekkelaget og 1. Nordstrand ble stiftet. Sistnevnte i full vigør.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [133]

Les mer om det som skjedde i speideråret 1915

Uke 20, 2015

Laksevåg 1 (KFUK) klar for 17.mai i 1936

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Flaggheising, deltakelse i flaggborg, kransenedleggelser og stiftelser er noe av det vi minnes denne datoen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [134]

Les mer om Speidernes 17. mai her

Uke 21, 2015

Annonse i Agderposten om speideroppstart i 1. Arendal, 15. mai 1945

9. mai 1945 kom freden og gjenoppbyggingen av speiderarbeidet kunne starte.

Utstyret var tildels mangelfullt og måtte fornyes i en tid der det var mangel på mye. Flere årganger av jenter og gutter måtte "vinnes" på nytt for speidersaken. Og det måtte skaffes ledere til de speiderne som stod klare. I tillegg måtte det ordnes opp med de ledere som hadde vist sympati med okkupant og Quislings regjering.

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [135]

Les mer om gjenoppbyggingen av speiderarbeidet for 70 år siden

Uke 22, 2015

{{{2}}}

St. Georgsgildene hadde for 50 år siden denne helgen sitt Landsgildeting på Sjusjøens høyfjellshotell, med 120 delegater fra 40 gilder.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [136]

Les mer om Landsgildetinget på Sjusjøen

Uke 23, 2015

{{{2}}}

Speiderhuset på Laksevåg ble offisielt åpnet for 50 år siden. Ca 350 speidere fra speidergruppene på Laksevåg fra Norges KFUK-speidere og Norsk Speidergutt-Forbund fikk endelig sine egne lokaler.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [137]

Les mer om Speiderhuset på Laksevåg

Uke 24, 2015

Den planlagte leirplassen

Sommertid er leirtid.

For 75 år siden planla NSF sin åttende landsleir i Tromsø i 1940. Omstendighetene rundt den andre verdenskrig satte imidlertid stopper for denne.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [138]

Les mer om den avlyste landsleiren i 1940

Uke 25, 2015

1922: Mittet & Co Kunstforlag utga denne serien på 10/11 speiderpostkort av Karl Dahl for Norsk Speidergutt-Forbund, her er speiderloven § 5 illustrert, fra nettstedet www.slettebo.no

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Denne uke har vi fokus på Speiderloven, som har fulgt speidingen siden Lord Baden-Powells første versjon i 1908. Vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt. Det historiske perspektivet kan være greit å ha når ny speiderlov har vært oppe til behandling i Speidernes fellesorganisasjon.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [139]

Les mer om Speiderloven

Uke 26, 2015

Leirmerket

Det nærmer seg sommerferie og mange grupper har sikkert planer om å delta på kretsleir eller andre leirer.

For 45 år siden hadde tidligere Bergen krets (NSF) en kretsleir som samlet over 550 deltakere på sin 12. kretsleir på Moskog i Førde, med leirmottoet Vennskap.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe og krets og skriver litt om årets leir? Bidra du også! [140]

Les mer om kretsleiren i 1970 her

Uke 27, 2015

Tredalen presentert i Speideren nr. 8 1955 fra temasiden Utgaver av Speideren 1911 - 78.

Tredalen ble kjøpt 1. juli 1955 og kan denne uke feire 60 år som leirsted.

Tredalen er et av Norges speiderforbunds leirsteder. Beliggende i skjærgården utenfor Fredrikstad, er stedet først og fremst ideelt for sjøspeiding og sommerlig leirliv..

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette leirstedet? Bidra du også! [141]

Les mer Tredalen

Uke 28, 2015

Alle mand ombord! Foto fra Speideren nr. 7 1915

2. Kristiania dro lørdag 3. juli 1915 avgårde på sin fjerde sommerleir.

Dette året var det Brattestø, Hvaler som var utpekt som base og Hans Møller Gasmann og leirkommandanten Leif Witt hadde med hele 54 speidere på seiltokter til både Færder og Strömstad, Sverige. Leirlivet den gang var ulikt dagens.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [142]

Les mer om denne sommerleiren

Uke 29, 2015

Jonsrud Speidersenter er gruppens tilholdssted på Lørenskog.

2015 er et år med mange jubileer, 19. juli er det 10 år siden Lørenskog Syd ble stiftet, ønsket var å bygge en solid gruppe basert på tradisjonelle speiderverdier i en moderne innpakning. Gruppen er i dag Romerikes største

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [143]

Les mer om det som skjedde i speideråret 2005

Uke 30, 2015

Edvard Eckhoff

For 100 år siden skrev Edvard Eckhoff speidersangen "Som speidere vi moro har", som har blitt sunget av norske speidere frem til i dag.

1915 var et spennende år for speiderlederen og forbundssekretæren Edvard Eckhoff og Norsk Speidergutt-Forbund, med mange utgivelser, spennede turer og flere speidere.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [144]

Les mer om sangen "Som speidere vi moro har"

Uke 31, 2015

Goplerud

Gilwell-treff på Goplerud denne uken!

Et tjuetalls personer skal ha treff på Goplerud denne uken. Goplerud gård ble brukt til Gilwell-treningen fra starten i 1929 - 1938. Gården i Sør-Aurdal ligger helt for seg selv, sør i Hedalen, ved inngangen til Vassfaret. 101 ledere fullførte sin Gilwell-trening på dette stedet i fra 1929 - 1938. Også jentene hadde sine liljekurs på Goplerud.

Les mer om Goplerud her

Uke 32, 2015

Landsleirens logo

For 25 år siden, 4. - 11. august 1990, arrangerte Norges KFUM-speidere siste landsleir for kun gutter som har blitt arrangert i Norge. Landsleiren gikk av stabelen i Mandal. .

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [145]

Les mer om landsleiren i 1990

Uke 33, 2015

Arne Stein Mellegård

For 115 år siden denne uke ble Arne Stein Mellegård født.

Han var som ti-åring med i en av Oslos første speidertropper, Turnforeningens Speidertropp. Senere stiftet han 4. Oslo og var en sentral skikkelse i Norsk Speidergutt-Forbund, hvor han ivret for leirhygiene og særskilte speidere frem til han gikk bort i 1963.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [146]

Les mer om Arne Stein Mellegård her

Uke 34, 2015

Medlemstall for ulike forbund

For 100 år var det 3000 speidere og 70 tropper i Norge.

Disse var da samlet i ett forbund, Norsk Speidergutt-Forbund, hvor de neste årene skulle også gi oss organisert speiderarbeid for jenter. I Speiderhistorisk leksikon har vi forsøkt å samle en god del av de historiske fakta, som forbundenes medlemstall.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [147]

Les mer om medlemstallene her

Uke 35, 2015

Solstølen

Solstølen ble gitt til NSF 24. august 1985 og kan denne uke feire 30 år som leirsted.

Solstølen er et av Norges speiderforbunds få gjenværende leirsteder. Stedet ligger øst på Hardangervidda, ved Haugastøl, 1000 moh. i Hol kommune og er først og fremst ideelt for friluftskurs, lederkonferanser og planleggingshelger, men også mindre gruppeturer.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette leirstedet? Bidra du også! [148]

Les mer Solstølen

Uke 36, 2015

Morgengymnastikk under den første troppsleir i 1946 .

2015 er et år med mange jubileer, 1. september er det 70 år siden 8. Skien ble stiftet.

Først under navnet Skien 1 KFUM og var med i Norges KFUM-speidere til de gikk inn som korps i Norsk Speidergutt-Forbund i 1947. Da tok gruppen navnet 8. Skien og er i dag fortsatt aktive som en gruppe i Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [149]

Les mer om 8. Skiens godt bevarte historie

Uke 37, 2015

Logo for FÅ15

2015 er Friluftslivets år og setter sitt preg på speidingen!

Siste helg ble mange speidergrupper med på nattinaturen i forbindelse med temaåret. Slike temaår har opp i gjennom bidratt til økt bevissthet på friluftslivet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [150]

Les mer om Friluftslivets år her

Uke 38, 2015

NSFs andre ordinære generalforsamling, foto fra Norske gutter, 1936.

2015 er et år med mange jubileer. Blant annet er det denne uken 100 år siden den andre ordinære generalforsamling i Norsk Speidergutt-Forbund, etter stiftelsen i 1911. Totalt var det 44 representanter fra hele Norge. Viktige saker som ble drøftet var kontingent, økonomi og medlemsblad.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [151]

Les mer om den andre ordinære generalforsamling her

Uke 39, 2015

Speiderhuset i Ilaveien, Fr.stad, 1936.

Speiderhuset i Ilaveien, Fr.stad ble innviet denne uken for 80 år siden, med stor festitas.

Dette var et speiderhus som gledet speiderarbeidet i Fredrikstad i hele 21 år, inntil det brant ned i 1956.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [152]

Les mer om Speiderhuset i Ilaveien, Fr.stad her

Uke 40, 2015

Trondheim 1 (NSPF) er Norsk Speiderpikeforbunds eldste tropp, stiftet i 1915, her i et bilde fra 1923 .

Trondheim 1 er regnet som den første speiderpiketropp tilknyttet NSPF, selv om den er stiftet 6 år tidligere enn dette forbundet.

2. oktober 1915, under det høstgylne løvet i hagen ved Berg prestegård ved Trondheim, sto en gruppe unge piker oppstillet i en hestesko. Det var høytid og spenning og lys, ung glede i de strålende ansiktene - det var den første speiderpiketroppen som skulle avgi sitt speiderløfte.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [153]

Les mer om historien til Trondheim 1

Uke 41, 2015

Hefte om de første speiderårene i Rissa.

Rissa speidergruppe er et godt eksempel på en speidergruppes historie, med flere opp- og nedturer.

Først under navnet 1. Rissa i 1950, lagt ned i 1954, startet opp igjen i 1963, nedlagt i 1968 og startet opp igjen i 1969. I dag er Rissa en aktiv speidergruppe, med en egen gapahuk i Solemsdalen og egen kanoflåte og seilbåter.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [154]

Les mer om Rissa speidegruppes historie

Uke 42, 2015

Skogvoktermerket

2015 er et år med mange jubileer, og for 20 år siden ble Skogvokterne stiftet som en dugnadsgjeng for nasjonale arrangement. De har nettopp gjennomført sin årlige høstsamling på Tredalen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [155]

Les mer om Skogvokterne

Uke 43, 2015

Portrettfoto, 2011, foto av Karen Johanne Strømstad, Gildebladet St. Georg.

Berit Bredesen gikk bort for ett år siden denne uke, 88 år gammel.

Hun var forbundssekretær (generalsekretær) i Norsk Speiderpikeforbund fram til 1978. Spesielt ledertreningen var en hjertesak for henne, i tillegg engasjert i flere ulike prosjekter og aktiv Old Guide, og medlem av St. Georgs Gildene.

Les mer om Berit Bredesen her

Uke 44, 2015

Utgave av Flokken

Tipsbladet Flokken var et av de flere tipsblader om småspeiding og ulveungearbeidet.

Dette var for ledere i Norges speiderforbund og utgitt fra 1982.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [156]

Les mer om Tipsbladet Flokken

Uke 45, 2015

Fra gruppens hjemmeside

2015 er et år med mange jubileer. 4. november er det 90 år siden 1. Oppegård, dagens Oppegård speidergruppe ble stiftet, de feirer jubileet med en helgetur for hele gruppen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [157]

Les mer om Oppegård speidergruppes historie her

Uke 46, 2015

Hattehytta lå i Fredrikstadmarka, sydøst for dagens "Skihytta".

2015 er et år med mange jubileer. Blant annet er det denne måneden 100 år siden Hattehytta ble gitt til Fredrikstad-speiderne av grosserer Andreas Jacobsen.

Hattehytta, Hatten, Hattehulene og Hattefjellet er navn på folkemunne, ligger i Fredrikstadmarka, sydøst for dagens "Skihytta". Fortsatt lever navnet videre, da friluftsfolk og speidere ynder og raste ved ruinene av hytta, med flott utsikt over Glomma og byen. Hytta ble solgt i 1933, pga. hærverk og brant ned etter et lynnedslag i 1970

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [158]

Les mer om Hattehyttas historie her

Uke 47, 2015

VG har en helsides reportasje om Landsleir Notodden 1985 (NSF), med Speidersjef Gisle Johnson, med Notooden-speiderne Hans Gerhart Meier og Truls Haugsmark Hole.

Gisle Johnson gikk bort for ett år siden denne uke, 80 år gammel.

Han var speidersjef i Norges speiderforbund 1982-1986. Senere var han leder av leirkomiteen for landsleiren på Skaugum i 1989, og engasjert i St. Georgs Gildene. Lokalt var han engasjert i speiderarbeidet på Høvik og var kretsleder i Asker og Bærum krets. .

Les mer om Gisle Johnson her

Uke 48, 2015

Norsk Speidergutt-Forbunds andre speiderguttbok ble utgitt i 1915

Den andre utgaven av Speiderguttboken utkom høsten 1915.

Hans Møller Gasmann skriver i forordet: I længre tid har Speidergutboken været utsolgt og kravet paa at faa utgit paa ny er stadig blit sterkere. Baade førere og de enkelte speidere har følt savnet av en haandbok som kunde gi anvisninger paa arbeide og gi hjælp under arbeidet.

Les mer om Speiderguttboken her

Uke 49, 2015

Bjørn Lautins illustrerte speiderlov blir presentert i Lederen, 1966.

Bjørn Lautin (1927 - 1999) var en kjent speiderpersonlighet.

Han var visespeidersjef og kretsleder. Mest kjent er han kanskje for sin illustrerte speiderlov, som han laget for 50 år siden i sin Gilwell-oppgave. Bjørn var nysgjerrig hele sitt liv, og hadde en kunstners sinn. Han ble på sine eldre dager en dyktig keramiker, og hadde mange utstillinger.

Les mer om Bjørn Lautin og hans illustrerte speiderlov her

Uke 50, 2015

Noen av de første juleheftene i NSF

Det første juleheftet til Norsk Speidergutt-Forbund ble utgitt i 1922, les det i sin helhet her [159].

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1922 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [160]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 51, 2015

Julehefte i NSF

Det første juleheftet til Norges speiderforbund ble utgitt i 1978, og videreførte de begge tidligere forbunds tradisjoner.

Speiderens julehefter ble utgitt i årene fra 1978 frem til 2004, da som det foreløpig siste juleheftet. Etter dette har kalendere overtatt.

I år kan vi presentere en komplett bildeliste av alle forsidene, takket være bidrag underveis!

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [161]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene!

Uke 52, 2015

Julehefte i Norsk Speiderpikeforbund

Norsk Speiderpikeforbund ga ut sitt første julehefte i 1927 - da som ett eget julenummer av medlemsbladet Speiderpiken.

Julehefter i Norsk Speiderpikeforbund ble utgitt i årene fra 1927 frem til 1977.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [162]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 53, 2015

Julehefte i Norges KFUK-speiderne

Norges KFUK-speidere ga ut sitt første julehefte i 1927 og til utpå 1980-tallet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [163]

Se de mange flotte forsiden gjennom årene her!

Uke 1, 2016

Lord Baden-Powell blåser i sitt kuduhorn

B-P ga oss speidersaken og for 75 år siden denne uke døde han i sitt hjem i Kenya.

Vi har samlet en del interessant stoff om hans liv, forfatterskap og kontakt med Norge.'

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [164]

Les mer om B-P her…

Uke 2, 2016

Klisje fra Speideren, 1914

2016 er et år med mange jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1916 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 16 nye tropper landet rundt. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [165]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1916

Uke 3, 2016

Thor Wiborg

Thor Wiborg (1903 - 1985) var en kjent speiderillustratør.

Han var dekoratør og tegner. Han var selv speider i 3. Oslo og bidro i mange år til Speideren og gjennom sin finurlige og geniale enkle strek satte han sitt preg på bladet. speider-sport as har nå samlet en del av hans myldretgninger som et fargeleggingshefte.

Les mer om Thor Wiborg her

Uke 4, 2016

Kalendere har blitt populært!

Etter at julehefter gikk av markedet, kom forbundene Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund med kalendere. Disse er utgitt siden midten av 2000-årene.

Vi har forsøkt å samle en del av de ulike tiders speiderkalendere og som fortsatt er en inntekt for forbundene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [166]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene her!

Uke 5, 2016

Kornelius, ca. 1919

Kornelius Olsen Kornelius ble født for 130 år siden og fikk være med på oppstarten av Norsk Speidergutt-Forbund og var med i det første hovedstyret fra 1911.


Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [167]

Les mer om Kornelius Olsen Kornelius her…

Uke 6, 2016

Fra gruppens hjemmeside

2016 er et år med mange små og store jubileer. 14. februar er det seksti år siden 1. Skjold speidergruppe ble stiftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [168]

Les mer om 1. Skjold speidergruppe historie her

Uke 7, 2016

Fra gruppens hjemmeside

2016 er et år med mange små og store jubileer. 15. februar er det fem år siden Charlottenlund speidergruppe ble stiftet, de feirer jubileet med en jubileumsfest for hele gruppen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [169]

Les mer om Charlottenlunds historie her

Uke 8, 2016

Tenkedagen, offisielt merke fra WAGGGS

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen.

Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [170]

Les mer om Tenkedagen her

Uke 9, 2016

Camp Flag 2011, offisielt merke

Denne uken braker det løs med enda et VM i Holmenkollen igjen, denne gang for skiskytterne.

For fem år siden var 200 speidere og ledere med under Ski-VM, med flaggheising og andre gjøremål. De fikk en kjempeopplevelse og god mediedekning

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [171]

Les mer om Camp Flag her

Uke 10, 2016

Speiding. En tid for livet, 1986

Mange vil nok dra kjensel på heftet Speiding. En tid for livet som utkom for tretti år siden, 1986.

Speiding. En tid for livet ble utgitt som et hefte i rekrutteringsøyemed for Norges speiderforbund og ble rikelig delt ut til speidergrupper og kretser. Det finnes sikkert et eksemplar i speiderlokalet eller gruppens arkiv ennå?

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [172]

Les mer om heftet Speiding. En tid for livet her

Uke 11, 2016

Jubileumsmerke, fra gruppens hjemmeside

2016 er et år med mange små og store jubileer. 13. mars for hundre år siden ble speiderarbeidet på Gjøvik startet med tre tropper. I dag er det grupper i begge forbund med navnet Gjøvik speidergruppe, og Norges speiderforbunds Gjøvik feirer sitt jubileum.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [173]

Les mer om Gjøvik speidergruppes historie her

Uke 12, 2016

Jubileumsmerke Larvik MS, fra gruppens hjemmeside

2016 er et år med mange små og store jubileer. 26. mars for nitti år siden ble 4. Larvik MS startet, jentene fulgte opp i 1945 og i dag heter gruppen Larvik MS.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [174]

Les mer om Larvik MS historie her

Uke 13, 2016

Filmplakat fra nettstedet www.filmfront.no

For seksti år siden, i mars 1956 hadde den norske spillefilmen Bjørnepatruljen premiere.

Det er høysommer, og den åtte mann store Bjørnepatruljen er dradd på telttur. Første del av reisen foregår pr. sykkel, og mens de ferieglade guttene tråkker avsted mot målet, oppdager de en motorsykkel, som synes å være gjemt rett ved veien.

Med blant annet skuespillerne Carsten Byhring, Dan Fosse, Einar Vaage, Jannike Falk, og Bente Lindbeck ble denne sendt rundt hele Norge, om den ble en kassasuksess vites ei

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [175]

Les mer om Bjørnepatruljen her

Uke 14, 2016

Torunn Reinertsen, 1986

Torunn Reinertsen gikk bort, 8. april for ti år siden.

Hun ble den første kvinnelige speidersjef i Norges speiderforbund for tretti år siden og vil huskes av mange for sitt smittende og gode humør og dyktige ledergjerning. Hun hadde sin speidergruppe i 2. Flekkefjord MS.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [176]

Les mer om Torunn Reinertsen her

Uke 15, 2016

1916: Speideren nr. 6 1916 melder om 1. Hougsunds innmelding i Norsk Speidergutt-Forbund, fra artikkelsiden om Meddelelser om nye tropper - Norsk Speidergutt-Forbund [12]

2016 er et år med mange små og store jubileer. 16. april er det hundre år siden 1. Hokksund speidergruppe ble stiftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [177]

Les mer om 1. Hokksund speidergruppes historie her

Uke 16, 2016

St. Georg

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914.

Mange speidergrupper markerer denne dagen og i år har en rekke speidergrupper sine jubileumsmarkering til denne dagen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [178]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 17, 2016

Norsk Speidergutt-Forbunds speiderbok ble utgitt i 1976

Den første utgaven av Speiderboka utkom for førti år siden, våren 1976.

Speiderboka ble utgitt som en håndbok i de temaene speidingen omfattet. Norsk Speidergutt-Forbund utga den helt nye Speiderboka i april 1976, denne erstattet Speiderguttboken. På Speidertinget i 1973 ble det bestemt at forbundet skulle lage en helt ny speiderbok. Det var lagt ned et stort arbeid for å fornye forbundets fremste bok. I 1976 var prisen 50,- kroner.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [179]

Les mer om Speiderboka her

Uke 18, 2016

Banner fra 2. Norge tropp, Norsk Speiderklubb i Storbritannia, banneret finnes på Speidermuseet foto fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999 [2]

For 75 år siden, i 1941 herjet den andre verdenskrig og mange nordmenn dro over til Storbrittania for å bidra. 3. mai ble Norsk Speiderklubb i Storbritannia stiftet.

Som klubb så den sin viktigste oppgave i å skaffe kontakt mellom tidligere speiderbrødre, samt å ivareta Norsk Speidergutt-Forbunds interesser i alliert og internasjonalt samarbeid. .

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [180]

Les mer om Norsk Speiderklubb i Storbritannia her,

Uke 19, 2016

Klisje fra Speideren, 1916

2016 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1916 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 16 nye tropper landet rundt, ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [181]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1916

Uke 20, 2016

1. Storåsen, fra gruppens hjemmeside

2016 er et år med mange små og store jubileer. 20. mai for førti år siden ble de første speiderne tatt opp i 1. Storåsen, en speidergruppe i bydel Åsanen i Bergen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [182]

Les mer om 1. Storåsens historie her

Uke 21, 2016

Carl Søyland og Odd Dahl

For 100 år siden var Carl Søyland troppsfører og Odd Dahl patruljefører i 10. Kristiania.

I sin biografi "Trollmann og Rundbrenner" forteller Odd Dahl om sin speiderminner, vi har samlet utdraget av kapitlet i en egen artikkel.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [183]

Les mer om Odd Dahls speiderminner her…

Uke 22, 2016

Gutteboken En speider i krigen, 1916

I 1916 herjet den første verdenskrig og selv om Norge var en nøytral part, ga krigen uttrykk i handelsblokade og trangere kår for folk flest.

I oversikten over speiderinspirerte romanbøker finner vi den tidstypiske En speider i krigen som utspiller seg i det da russiske Polen, skrevet av John Finnemore og oversatt av Per Wendelbo.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [184]

Les mer om boken her,

Uke 23, 2016

NM-trofeet

NM i Speiding blir denne helgen arrangert i Røyken, 10. - 12. juni 2016.

NM er en patruljekonkurranse for de beste patruljene fra hver krets, hvor det konkurreres i både teoretiske og praktiske øvelser. Vinneren får vandretroféet (bildet) for det neste året. Speiderhistorisk leksikon bringer nå en oversikt over hvor de ulike NM har vært. Det er også laget egne artikler for hvert NM. Disse vil bli fylt opp med data fortløpende.

Les mer om NM i speiding

Uke 24, 2016

Metodistledere samlet til korpsledersamling i Sarpsborg i 1929. I midten sitter Ella Magnussen, på hennes høyre side Synniva Karlsen (Fotland)?, og ved siden av henne Ingeborg Selvèn og Astrid Olsen, i andre rekke fra høyre Karin Selvèn, Valborg Arnesen og Solveig Thorvaldsen. I tredje rekke fra venstre Gudrun Svendsen, foto fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999

17. juni 1926 ble Epworth-ligaens Pikespeiderkorps stiftet, dette var Metodistkirkens speiderarbeid for jenter.

Jentene kom med forslag om et eget korps for konferansen i 1925. En komité med to menn og en kvinne og året etter fikk dette gjennomslag og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps ble stiftet i 17. juni 1926, som et korps under Norges KFUK-speidere. Den første korpschefen var Ella Magnussen, Sarpsborg 2 MS. I dag er arbeidet videreført i felleskorpset Metodistkirkens speiderkorps

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [185]

Les mer om historien til Epworth-ligaens Pikespeiderkorps her,

Uke 25, 2016

Nordtangen

I 1946 ble Nordtangen kjøpt av KFUK-speiderne for datidens 32.000 kroner, noe som i dag tilsvarer 630.000 kr. Stedet ble overtatt 15. juni samme år, og allerede 23. juni 1946 ble det innviet..

26. juni feirer de 70-årsjubileet med med speidergudstjeneste, lunsj, postløp, middag og leirbål, samtidig som det er regionsleir for Østlandskretsene i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [186]

Les mer om Nordtangen her,

Uke 26, 2016

The Wolf Cub`s Handbook, 1916

I 1916 skrev Robert Baden-Powell boken The Wolf Cub`s Handbook, som regnes som starten på ulvungearbeidet.

Det var startet juniorflokker allerede i 1913, men B-P arbeidet inn et helhetlig program og innlemmet Rudyard Kiplings Jungelboka i dette. Også Vera Charlesworth Barclay og Percy Everett skal krediteres i utarbeidelsen av programmet, som ble presentert juni 1916. Norge kom ganske sent i gang med dette, først i 1922.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [187]

Les mer om ulvearbeidets hundreårige historie her,

Uke 27, 2016

Fra leiren med teksten "Opstilling til flagparade, i forgrunden fra venstre: Dons, Vigander, Rasmussen og Sæverud", foto fra Speiderens ekstranummer om Landsleir Bergen 1916 (Norsk Speidergutt-Forbund), 1916,

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speidergutt-Forbunds andre landsleir som ble arrangert på Sverresborg i Bergen og med over 400 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [188]

Les mer om landsleiren i Bergen for 100 år siden

Uke 28, 2016

Blant gutter og telt

For 70 år siden var utkom boken "Blant gutter og telt".

Dette var Wilhelm Retz` erindringer i fra et aktivt speiderliv, både fra det lokale i Stavanger og det nasjonale i Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund. Denne kan nå leses i sin helhet i Nasjonalbibliotekets nettsider og er ofte referert i speiderhistorisk sammenheng

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [189]

Les mer om boken "Blant gutter og telt" her…

Uke 29, 2016

WOSM logo

I juli 1996 var Norges speiderforbund vertskap for den 34. verdenskonferansen i WOSM.

Konferansen ble holdt i Folkets hus i Oslo, med utedag på Sognsvann for delegater fra 108 medlemsland. Flere hundre norske rovere og ledere var frivillige under konferansen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [190]

Les mer om den 34. verdenskonferanse her,

Uke 30, 2016

Utgaver av PF nytt

PF nytt var et av de flere tipsblader for patruljeførere.

Dette var for patruljeførerne i Norges KFUM-speidere og utgitt i årene fra 1966 til 1979.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [191]

Les mer om PF nytt her

Uke 31, 2016

1976-Voss-Kretsleir-KFUK-logo

Sommertid er leirtid. For 40 år siden var det kretsleir på Voss for Bergen krets KFUK.

Det mest spesielle med leiren var nok haiken som var lagt opp som en Bondegårdshaik. Alle patruljene besøkte en bondegård, deltok i gårdsarbeidet og overnattet i uthus eller under åpen himmel på gården.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [192]

Les mer om kretsleiren på Voss her.

Uke 32, 2016

Leirmerke

For 25 år siden denne uken gikk den 17. verdensjamboreen av stabelen i Sør-Korea med 385 norske deltakere.

Jamboreen hedde hele 20.000 deltakere under mottoet "Many Lands, One World". Norsk kontigentleder var Inger Figved.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [193]

Les mer om den 17. verdensjamboreen her,

Uke 33, 2016

Harald Aarbogh

Harald Aarbogh gikk bort, 19. august for ett år siden, 85 år gammel.

Han var kretsleder i Romerike og engasjert i Gilwell-treningen. I tillegg var han med som troppsleder og kontigentleder på flere av våre jamboreer.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [194]

Les mer om Harald Aarbogh her

Uke 34, 2016

Mal:SPHL:Ukens artikkel/Uke 34, 2016

Uke 35, 2016

Stein Løvold

Stein Løvold gikk bort, 1. september for ett år siden, 71 år gammel.

Han var speidersjef i Norges speiderforbund og hadde et stort engasjement for speidersaken, det være seg lokalt i Bekkelaget og Nordstarnd-speidingen til WOSM.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [195]

Les mer om Stein Løvold her

Uke 36, 2016

Tyskerhjelm

For 75 år siden, 10. og 11. september 1941 ble speiderarbeidet forbudt og speiderorganisasjonene oppløst i det okkuperte Norge.

Quisling-regjeringen slo til mot en rekke institusjoner og organisasjoner. Reichskommisar Terboven kunngjorde unntakstilstand i Stor-Oslo, i de påfølgende ukene ble utstyr og verdier både sentralt og lokalt blir konfiskert, og arbeidet blir forbudt over hele landet.

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [196]

Les mer om speidingens forbudstid for 75 år siden

Uke 37, 2016

Ingelsrud speidersenter

I september 1996 ble Ingelsrud speidersenter kjøpt av Norges speiderforbund.

I løpet av de 16 årene var det to store landsleire og flere jamboretter på dette speidersenteret, også Skogvokterne har sin opprinnelse fra Ingelsrud speidersenter. I dag er stedet i privat eie

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [197]

Les mer om historien til Ingelsrud speidersenter her,

Uke 38, 2016

Foto fra Innvielsesfesten - Speideren 8/1916

24. september 1916 ble KRAKOS innviet som speiderhytte og kan i disse dager feire sitt 100 årsjubileum.

Over 400 var tilstede; speidere, bidragsytere, presse og andre. Det ble satt opp ekstratog fra Oslo Ø. Hans Møller Gasmann ledet innvielseshøytidligheten, og Edvard Eckhoff leste "Dagens prolog".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [198]

Les mer om historien til KRAKOS her,

Uke 39, 2016

Forsiden

I 1976 kom Arbeidsbok for ulvunger ut i Norsk Speidergutt-Forbund.

Boken var på 88 sider og inneholdt hele ulvungeprogrammet. Boken hadde mange oppgaver hvor det skulle tegnes og limes. Det var plass for underskrift når oppgavene var løst.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [199]

Les mer om Arbeidsbok for ulvunger her,

Uke 40, 2016

Forsiden

I 1986 gav Norges KFUM-speidere ut den nye Merkeboka for speidere i tropp.

Boken inneholdt kravene til over 100 aktivitetsmerker, patruljemerker, spesialistmerker og sjøspeidermerker. Alle kravene til disse merkene ligger her på leksikonet

Har du bilder av disse merkene eller historier rundt dette? Bidra du også! [200]

Les mer om Merkeboka her,

Uke 41, 2016

Logo

Denne høsten er det 60 år siden Speiderjobben ble arrangert for første gang.

Fellesrådet for speiderpiker i Norge som bestod av Norges KFUK-speidere og Norsk Speiderpikeforbund var arrangør fra starten i 1956. Senere kom Norsk Speidergutt-Forbund med. Speiderne samlet inn penger ved å jobbe hos for eksempel familie, slekt og venner. Pengene gikk til ulike prosjekter.

Kanskje du finner din gruppe i noen av de innsamlingsresultetene vi har her

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [201]

Les mer om Speiderjobben her,

Uke 42, 2016

Foto fra gruppens hjemmeside

Denne høsten er det 70 år siden 41. Bergen KFUM ble stiftet.

Gruppen har vært aktiv hele tiden siden de ble stiftet som 41. Bergen KFUM av Karl Sæthre 1. september 1946. Fra starten med i Norges KFUM-speidere som da var eget forbund. Fra 1947 en korpsgruppe i Norsk Speidergutt-Forbund. I 1978 ble Norges KFUM-speidere eget forbund. Gruppen endret navn til dagens 41. Bergen KFUK-KFUM-speidere etter forbundsfusjonen i 2003.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [202]

Les mer om 41. Bergen KFUK-KFUM-speidere her,

Uke 43, 2016

Margrethe Parm.jpg

29. oktober er det 50 år siden Margrethe Parm gikk bort.

KFUK-Speiderbladet nr. 3 1945, skriver ved 25-årsjubileet for Norges KFUK-speidere: For 25 år siden stod to K.F.U.K. sekretærer i et kontor på Holbergs plass 1, tok hverandre i hånden og gav hverandre et løfte. Noen dager senere vakte de oppsikt ved å vise seg på Oslos gater i speiderdrakt. De to var landssekretærer for K.F.U.K. Margrethe Parm og reisesekretær Josefine Barman. Margrethe Parm har skapt Norges K.F.U.K.-speidere. Hum har bygget opp organisasjonen og administrert arbeidet i de første spennende nybrottsâr. Fra det øyeblikk forbundet var et faktum, var hun den selvskrevne sjef.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [203]

Les mer om Margrethe Parm her

Uke 44, 2016

Det blir raskt bål av gamle glør!

Å ta vare på historien i din gruppe og krets, er et viktig bidrag!

Esker med leirminner, diplomer, møteprotokoller og fotografier finnes rundt i mange speidergrupper og i tidligere lederes loft. Gjerne tas det et skippertak ved runde jubileer, men da er ofte mange ting allerede tapt. Vi har laget en artikkelserie som kan motivere til å samle historien underveis, som en godtørn for det speidersaken har gitt deg.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [204]

Les mer om hvordan du kan bli din gruppes speiderhistoriker her

Uke 45, 2016

Første forside av Speiderpiken i 1926

I november er det 90 år siden Speiderpiken så dagens lys.

Speiderpiken var medlemsbladet til Norsk Speiderpikeforbund og utkom første gang i 1926. Julenummeret utkom første gang i 1927. Speiderpiken var i over femti år et meget aktivt medlemsblad, frem til 1978, da Speideren videreførte tradisjonen med et medlemsblad i det nye Norges speiderforbund.

Du kan også lese hele første utgave av Speiderpiken som kom ut for 90 år siden, og se et utvalg av 90 år med forsider.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [205]

Les mer om Speiderpikens historie, redaktører og utgaver her

Uke 46, 2016

3. Laksevåg - 50 år - Nappen 1941 (3).jpg

For 75 år siden, i 1941 herjet den andre verdenskrig og den lille speiderhytta "Nappen" på Osterøy ble brukt til motstandskamp og illegalt arbeid.

På grunn av sin beliggenhet ga stedet muligheter for usjenert friluftsliv for 3. Laksevågs eldre gutter. Men størst betydning fikk vel disse opphold for et kameratskap som skulle komme så vel med senere. Hva som her ga vekstmuligheter for dette ubrytelige vennskap er vanskelig å forklare. Hyttens grunnflate var jo bare ca. 3 x 2,5 meter og svært spartansk utstyrt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [206]

Les mer om Nappens historie her,

Uke 47, 2016

Fra Speideren nr. 1, 1917

1916 ble et godt speiderår, selv med den pågående første verdenskrig og blokade for Norges del. 16 nye tropper ble tilsluttet Norsk Speidergutt-Forbund, som nå hadde totalt 3200 medlemmer. Også de første troppene med jenter var godt i gang, spredt utover landet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [207]

Les om speidingen for hundre år siden

Uke 48, 2016

Fredrikstadgutten Finn Hov la grunnlaget for triangelguttarbeidet i Norges KFUM i 1932, i følge Ralph Frantzen i boken 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003

Høsten 1941 ble det stiftet flere alternative foreninger, idet speiderarbeidet ble forbudt og utstyr og midler ble inndratt av de tyske okkupasjonsmyndighetene. Triangelarbeidet hadde sin start allerede 1932, men utover krigsårene samlet den flere og flere medlemmer, i regi av Norges KFUM.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [208]

Les om Triangelarbeidet under krigsårene

Uke 49, 2016

Åse og vennene hennes, 1926

For nitti år siden utkom den speiderinspirerte romanen "Åse og vennene hennes".

Det er den første norske romanen som rettet speidereventyret og friluftslivet mot jenter, skrevet av Hanken Parelius Astrup. I årene som fulgte, skulle det komme mange flere av disse.

Les om romanen "Åse og vennene hennes"

Uke 50, 2016

The Wolf Cub`s Handbook, 1916

16. desember for hundre år siden samlet B-P 200 speiderledere, lærere og andre forenings-ledere i Caxton Hall, Westminster, London for å presentere sitt nye ulveprogram.

Hans sekretær Vera Charlesworth Barclays skrev om programmet og om boken: Høytidlige mennesker som venter en omfangsrik manual om hvordan utdanne barn fra åtte til tolv år, dvs hvordan drille dem og få dem til å bli dumme små maskiner og hvordan knuse deres gode humør under et marerittaktig trykk av akademisk presisjon - disse mennesker vil bli smertelig skuffet. På omslaget vil de stå ansikt til ansikt med en ekte og pelskledd ulv, som, etter det B-P håper, ikke vil få dem til å forvente virkelig alvorlige ting mellom permene.

Les om ulvungearbeidets internasjonale historie

Uke 51, 2016

Juleheftet i Norges KFUK-speiderne, 1977.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 82 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [209]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 52, 2016

Hordalands krinsmerke

1. januar er en dato for mange stiftelser. Hordaland krins av NSF ble til for 5 år siden, etter sammenslåing av de to kretsene Bergen krets og Hardanger og Voss krins. Med sine over tretti speidergrupper, setter de fortsatt preg på speiderfylket Hordaland, som i tillegg består av speidergrupper i Sunnhordaland, tilhørende Ryvarden krets av NSF.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [210]

Les om Hordaland krins av NSF

Uke 1, 2017

Sandefjords nye kommunevåpen

I kommuneoversiktene som blir fortløpende lagt ut, har vi fra 1. januar den nye Sandefjord kommune.

Dette skjer gjennom sammenslåing av de tidligere kommunene Sandefjord, Andebu og Stokke.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [211]

Se oversikten over speiderarbeidet i nye Sandefjord her

Uke 2, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [212]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 3, 2017

Rudyard Kipling

Rudyard Kipling gikk bort for 80 år siden og var en britisk forfatter og nobelprisvinner, kjent for en rekke dikt og for et forfatterskap som skildrer India i det britiske imperiets tid. Han var forfatter av Jungelboka.

Hans to jungelbøker og diktning skulle få sin påvirkning over ulvungearbeidet og roverarbeidet. Lord Baden-Powell skrev ved Rudyard Kipling død, i magasinet The Scout, mars 1936:

SitatOur Movement has lost a true and valued friend. From its earliest days Scouting was heartily encouraged by him. He had practically been a life-long friend to me, and I shall miss his cheery, clever and helpful personality.Sitat

Les mer om Rudyard Kipling her

Uke 4, 2017

Alfred Offerdal

Alfred Offerdal var troppsfører i 2. Laksevåg siste halvdel av 1930-tallet.

Han var en kjent og aktet speiderleder og idrettsmann i Laksevåg Turnforening. Da den andre verdenskrig brøt ut var han gift og jobbet som lagerbetjent. Hans illegale virksomhet skulle føre til at han ble henrettet av de tyske okkupasjonsmyndighetene for 75 år siden.

Les mer om Alfred Offerdal her

Uke 5, 2017

Kalendere har blitt populært!

Etter at julehefter gikk av markedet, kom forbundene Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund med kalendere. Disse er utgitt siden midten av 2000-årene.

Vi har forsøkt å samle en del av de ulike tiders speiderkalendere og som fortsatt er en inntekt for forbundene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [213]

Se de mange kalenderforsidene her!

Uke 6, 2017

Logo, Røde speidere

For 95 år siden kom speiderarbeidet innen arbeiderbevegelsen i gang med de røde speidere.

Arbeiderbevegelsen hadde fokus på å oppdra og påvirke barn og ungdom, og speiderideer ble brukt i et arbeid som ble kalt Røde speidere. Dette arbeidet var nok også en protest og en kritikk mot den organiserte speiderbevegelses fundament på konge, fedreland og Gud og på oppdragelse til - slik noen ville oppfatte det - borgerlige dyder.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [214]

Les mer om de røde speidere her

Uke 7, 2017

Kurslederne Rolf Lykken og Holger Fangel, her fra på det første Gilwell-kurset i Norge, fra Lederen nr. 3 1929

For 90 år siden reiste de tre nordmennene Rolf Lykken, Holger Fangel og Thorvald Langaard til Gilwell Park utenfor London.

Dette skulle bli starten på den norske ledertreningen, i det de gjennomførte førerkurset ved den internasjonale skole for speiderledere. Rolf Lykken fikk den internasjonale godkjenningen «Deputy Camp Chief»DCC for å lede Gilwell-treningen i sitt eget land.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [215]

Les mer om Gilwell-kurset i 1927 her

Uke 8, 2017

Patruljeføreren blir borte, 1937

For åtti år siden utkom den speiderinspirerte romanen "Patruljeføreren blir borte".

Dette var Wilhelm Winsnes Stabell sjette av i alt åtte speiderinspirerte romanbøker..

Starten på boken er slik: Bestemann. "Han er svinaktig god!" utbrøt Kåre Jansen. "Han skulde ha betingelser for å greie det." "Ja, i hundremeter er han jo helt overlegen" mente Will Amundsen og strammet beltet på badebuksen, "der slår han sikkert Tom som ingenting. Men det er verre med stupingen. Når han stuper fra øverste brett, er han ikke alltid like bra, jeg skjønner ikke hvad det er som går a'n. Han innbiller sig at han ikke kan greie det skikkelig, og så slår han likesom krøll på sig og ødelegger hele stilen. Ieg tror næsten han er redd, jeg."

Les om romanen "Patruljeføreren blir borte"

Uke 9, 2017

Postkort med speider og norsk flagg i farger - stemplet Lærdal (?) 21/12/1912 - med ferdig utfylt julehilsen. Kortet er merket "Eneret PPI 148" og tegningen er signert SK.

Speiderpostkort har vært med speidingen siden starten og består av både kunstneriske innslag og fotografier av leirer og speidere i aktivitet. Vi har en egen skuff i arkivet over de vi har klart å samle så langt.

Kanskje du selv har noen postkort eller historier rundt dette? Bidra du også! [216]

Se de mange speiderpostkortene her

Uke 10, 2017

Buemerket til Hans Møller Gasmann

For 100 år siden skrev Hans Møller Gasmann speidersangen "Og nå vil vi rope hurra", som har blitt sunget av norske speidere i tidligere tider.

1917 var i en tid for speiderlederen og vicespeiderchef Hans Møller Gasmann og Norsk Speidergutt-Forbund med mange utgivelser, spennende turer og stadig flere speidere, selv med den første verdenskrigs blokade i Norge.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [217]

Les mer om sangen "Og nå vil vi rope hurra"

Uke 11, 2017

Olav Magnus Berg

Olav Magnus Berg gikk bort, 13. mars for ti år siden.

Han ble hele 100 år gammel og var en kjent speiderpersonlighet i Aust-Agder, med sin speiderbakgrunn i 1. Øyestad og 1. Hisøy.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [218]

Les mer om Olav Magnus Berg her

Uke 12, 2017

1920: Speideren nr. 6 1920 melder om 1. Risørs innmelding i Norsk Speidergutt-Forbund

1. Risør speidergruppe fyller 100 år 31. mars.

Som mange andre speidergrupper, ble den startet opp og lagt ned flere ganger i den første tiden. Mye av den tidligste historien er beskrevet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [219]

Les mer om 1. Risør speidergruppe her

Uke 13, 2017

Foto fra Speiderhuset, Botne

Holmestrand speidergruppe fyller 100 år 1. april.

Det var Oscar Lagerløv som den første dagen i april 1917 stiftet speidertroppen, han mente at barn og ungdom burde ha noe positivt å fylle fritiden med og derfor startet han speidertroppen. I dag er gruppa i full drift, med flokk og tropp, i tillegg til hus og hytte

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [220]

Les mer om Holmestrand speidergruppe her

Uke 14, 2017

Blåstua

Blåstua er en speiderhytte i Øvrebø, Vennesla, som ble innviet 1. april for femtifem år siden.

Den ble kjøpt i 1961 og finansiert med et billotteri. Siden har Blåstua i Øvrebø vært et kjærkomment utfartssted for speiderne i Blå Kors, med Kristiansand BK som driftige eiere, med god dugnadsånd.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [221]

Les mer om historien om Blåstua

Uke 15, 2017

Forsiden

I 1947 gav Norges KFUM-speidere ut Speiderliv for speidere i tropp.

Den ble utgitt av Norges KFUM-speidere i 1947 og skulle være speidernes håndbok. Norges KFUM-speidere ble stiftet som eget forbund i 1945. Når boken kom ut i 1947 var alt overenskomsten med Norsk Speidergutt-Forbund vedtatt og KFUM-speiderne ble her ett korps. Speiderliv, ny norsk speiderbok var laget av Øyvin Lang på grunnlag av den danske boken Speiderliv.

Har du bilder av disse merkene eller historier rundt dette? Bidra du også! [222]

Les mer om boka Speiderliv her,

Uke 16, 2017

St. Georgdagsmerket, Norges KFUK-KFUM-speidere

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914.

Mange speidergrupper markerer denne dagen og i år har en rekke speidergrupper sine jubileumsmarkering til denne dagen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [223]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 17, 2017

Kon-Tiki-ferden, 1947, foto av postkort, wikipedia.org

For 70 år siden denne uke gikk starten for Kon-Tiki-ferden.

Thor Heyerdahl ville bekrefte hans teorier om folkevandringen i Stillehavet og tok med seg et mannskap på fem menn på en flåteferd som skulle vare i 101 dager. Av disse seks menn var fem tidligere speidere.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [224]

Les mer om Kon-Tiki-ferden og speidere her

Uke 18, 2017

Foto fra gruppens facebookide

Kongsberg KFUK-KFUM-speidere fyller 100 år 5. mai.

Speidergruppa ble startet som Kongsberg 1. speiderpiketropp (KFUK) og stiftet av Ingeborg Skolmen, som den tredje rene speiderpiketroppen i Norge. 4. mai 1975 ble KFUM-speiding startet på Kongsberg ved stiftingen av 3. Kongsberg (KFUM). Da Norges KFUK-KFUM-speidere ble dannet 11. oktober 2003, ble disse gruppene slått sammen og Kongsberg (KFUK-KFUM)-speiderne ble stiftet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [225]

Les mer om Kongsberg KFUK-KFUM-speidere her

Uke 19, 2017

Johan Kurth Knutstad

Johan Kurth Knutstad gikk bort, 12. mai for femten år siden, kun 64 år gammel.

Han var en kjent speiderpersonlighet, som reise- og organisasjonssekretær i først Norsk Speidergutt-Forbund, senere i Norges speiderforbund, med sin speiderbakgrunn i 3. Narvik og 4. Porsgrunn MS.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [226]

Les mer om Johan Kurth Knutstad her

Uke 20, 2017

1925: 17. mai i Kristiansand. Foran Speidermusikken, bak speidere fra 1., 2. og 3. Kristiansand

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Flaggheising, deltakelse i flaggborg, kransenedleggelser og stiftelser er noe av det vi minnes denne datoen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [227]

Les mer om speidernes 17. mai her

Uke 21, 2017

Emblem fra gruppens hjemmeside

1. Rykkinn speidergruppe fyller 60 år 28. mai.

Speidergruppa har vært i aktivitet siden starten. De består av småspeiderne i flokk og storspeidere fordelt på 3 patruljer, Jerv, Hauk og Hjerte som er en ren jentepatrulje. Vi disponerer speiderhuset "Elsero" ved Berger skole og vår flotte hytte "Akropolis" like ved Brunkollen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [228]

Les mer om 1. Rykkinn speidergruppe her

Uke 22, 2017

Innvielsen av Perneshytta som speiderhytte, 1967, Foto: Georg R. Apenes .

Pernes er en liten speiderplass i Byens marker, Fredrikstad, som ble innviet 4. juni for femti år siden.

Først en tidligere husmannsplass fra 1600-tallet, så sommerstue og øvingsområde for forsvaret, før plassen ble i 4. Fredrikstads eie i 1965 og ferdig oppusset til innvielsen i 1967. Stedet er nå en helårlig møteplass for både 4. Fredrikstad og 5. Fredrikstad, samt et yndet turmål for almennheten og skoleklasser. 4. Fredrikstad har utgitt en egen bok med tittelen "Som årene går", hvor de ulike tidsepoker og brukere av stedet blir beskrevet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [229]

Les mer om historien om Pernes

Uke 23, 2017

1918: Stavanger Aftenblads presentasjon av speiderpikene har denne symboltunge headingen, fra Stavanger Aftenblad 11. mars 1918

10. juni for 100 år siden ble Stavanger Speiderpike Forbund stiftet.

Speiderjenter hadde det vært noen år i forveien, men lite organisert. De første lederne var Marie Øvregård og Alfhild Johansen og de fikk god mediedekning som i dag er bevart i Speiderhistorisk leksikon. Det finnes i dag mange speidergrupper i Stavanger-distriktet, men ingen som har direkte tilknytning til denne.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [230]

Les mer om Stavanger Speiderpike Forbund her

Uke 24, 2017

Røykvendere blir bedømt av juryen, Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad, 2016

Røykvender er ofte brukt i speidersammenheng, i høyst ulike utgaver.

Under KBK i Fredrikstad i 2016 var hemmelig oppgave å oppsøke en brukthandel og handle deler, for så å sette sammen en røykvender. Dette ble en kreativ og artig patruljeoppgave, med ulike løsninger. Mange tropper har lange tradisjoner med dette anvendelige og litt gåtefulle leirutstyret.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [231]

Les mer om røykvendere her

Uke 25, 2017

Olave St. Clair Soames

For førti år siden sovnet Lady Baden-Powell inn etter et 88 år langt og innholdsrikt liv.

Olave, født St. Clair Soames, i Chesterfield, England, senere Lady Olave Baden-Powell og ektefellen til Lord Baden-Powell og første leder av jentespeiderbevegelsen. World Chief Guide Lady Olave Baden-Powell ble gravlagt ved siden av sin mann.

Les om Lady Baden-Powell

Uke 26, 2017

2. Kristiania på leir i 1912

Den første sommertur med gutter er en av de tidligste beretninger om speidere på sommertur.

Det var 2. Kristiania, ledet av Hans Møller Gasmann, som dro til Ramnes i Re, Horten og Holmestrand med femti speidergutter. På programmet sto overnatting i telt, svømning, livredning og orienteringsøvelser, i tillegg til en del kilometers dagsmarsjer. I de første årene for speidingen var ikke gjestfriheten likens overalt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [232]

Les mer om den første sommertur med gutter

Uke 27, 2017

Illustrasjon av B-P

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell var sommeren 1907 fullt opptatt med forberedelser til sin forsøksleir på Brownsea Island, noe som skulle bli starten på speidingen, som i august kan feire 110 år!

Få i Norge fikk kjennskap til B-P som Rolf Lykken og han forteller om hans liv i fortellingen "Han som gav oss speidersaken".

Les fortellingen "Han som gav oss speidersaken"

Uke 28, 2017

Bilde fra en speidertur i 1915

2. Kristiania var en aktiv speidertropp under Hans Møller Gasmanns milde ledelse.

Hjemreisen fra landsleiren i Bergen for hundre år siden gikk med drakjerre og til fots. Sverre Dahl har skrevet om sine speiderminner fra denne turen.

Om hjemturen fra landsleiren i 1916

Uke 29, 2017

1. Heistad, på vei til sin første sommerleir til Lifjell, juli 1943, da speiderarbeidet var forbudt, fra venstre: Knut Lunde, Finn Gossner, Kristen Kristensen, Egil Y. Hansen og Jacob Grava, foto fra Speiderhistorisk skrift nr. 2, Norsk speiderarbeid under krigen 1939 - 1945, 1994, Odd Hopp

1. Heistad speidergruppe fyller 75 år 21. juli.

I boka "Under tysk okkupasjon. Krigsårene i Brevik 1940-1945" finner vi: Speiderne på Heistad: 1. Heistad speidertropp ble stiftet under krigen. Torsdag 21. juli 1942 hadde de sitt første møte. Troppens første leder var Finn Gossner. Han var kontorsjef ved Heistad fabrikker og tilhørte Milorg. Det kan bemerkes til dette at speiderbevegelsen i Norge ble forbudt av de nazistiske myndigheter i september 1941, og at 1. Heistad er da en av svært få tropper som ble stiftet under krigen. I tillegg må det være spesielt at Finn Gossner, med engasjement i Milorg, i tillegg tar den risikoen det måtte være å starte en speidertropp.

Les mer om 1. Heistad speidergruppe her

Uke 30, 2017

Bilde fra 21st World Scout Jamboree, 2007.

For ti år siden feiret speidingen 100 år med den 21. verdensjamboreen.

Bjarne Aasum beskrev den slik: Jamboree-magien er vanskelig å beskrive – spesielt for de som ikke har opplevd det selv. Slik er det: - Når en ser i et slikt kalledioskop så er det en enkel forklaring på at fargene danner mønstre ettersom det er speil inni røret som speiler alle fargebitene slik at det dannes en symmetri. På en jamboree er det også en underlig symmetri. Det er ikke kaos. Det er som den flokken med duer som ble sluppet. De flyr i mønster. Skifter en retning skifter hele flokken. Det er en scouting spirit som styrer det hel og sørger for at det blir harmoniske mønstre ut av mangfoldet.

Les mer om den 21. verdensjamboreen her

Uke 31, 2017

Brownsea Island, 1907

2017 er et år med mange jubileer. Det hele startet på Brownsea Island for 110 år siden. Mange norske speidere og ledere har tatt turen til denne for speidere historiske øya.

Hvis din speidergruppe har vært der, kan du bidra i besøksoversikten. Les også om leiren slik den var i 1907.

Les mer

Uke 32, 2017

Operasjon høyspenning, 1967, forsiden er illustrert av Sten Nilsen

For femti år siden utkom den speiderinspirerte romanen "Operasjon Høyspenning".

Dette var Erik Kulleruds siste av i alt sju speiderinspirerte romanbøker, som handlet om guttene i tårnpatruljen, som senere ble flaggermuspatruljen.

Les om romanen "Operasjon Høyspenning"

Uke 33, 2017

Forbundsstyrets innkalling til generalforsamling 1917. .

Denne uken 100 år siden den tredje ordinære generalforsamling i Norsk Speidergutt-Forbund, etter stiftelsen i 1911.

Aftenposten meddeler: Norsk speidergut-forbund holdt sin 3die generalforsamling iaar i speiderhytten i Nittedal den l8de og 19de august. Ca. 60 trops- og delingsforere fra alle landets kanter mødtes fredag aften i hytten, hvor de blev indkvarteret. Lørdag blev forhanndlingerne åpnet af speiderchefen Christian Dons.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [233]

Les mer om den tredje ordinære generalforsamling her

Uke 34, 2017

Norge, merke fra speider-sport as

Nå er alle kommuneoversikter lagt ut, hvor du blant annet kan finne de ulike speidergrupper gjennom tidene.

Denne har mangler som du som lokalkjent kan være med å rette opp! I tillegg finnes større arrangementer, speiderhus og leirsteder og personer tilknyttet speidingen i hver kommune.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [234]

Finn din kommune i oversikten her

Uke 35, 2017

Jubileumslogo

Askim speidergruppe feiret Askim-speidingens 100 år, med jubileumshelg 25.-27. august 2017. Askim kommune har tidligere hatt mange ulike speidergrupper og i dag er det kun Askim speidergruppe som holder tradisjonene videre, med eget speiderhus og hytte. Historien kommer i et eget hefte og artikkelsidene i SPHL blir oppdatert etter dette

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [235]

Askim speidergruppe her…

Uke 36, 2017

Gruppens logo

1. Isegran Sjøspeidergruppe fyler 10 år denne uken.

De ble startet med initiativ fra Fredrikstad krets av NSF og har etter ett års prøvetid stått på egne sjøbein. De har en liten flåte med ulike seilbåter, som benyttes i sesongen, utenom dette har de sine møter på Isegran, hvor det maritime båtmiljøet er samlet i Fredrikstad. I tillegg bidrar de og deltar på kretsens felles arrangemeter. De inviterte alle kretsens rovere og ledere på fødselsdagselskap på Tredalen siste helg i august

Les mer om 1. Isegran Sjøspeidergruppes historie

Uke 37, 2017

KFUK-logo

Landsomfattende leir i Holmestrand ble arrangert av NKUF/KFUK for 100 år siden.

Før Norges KFUK-speidere ble stiftet, ble det arrangert en sommerleir for piker i Holmestrand. Dette var på den tiden speiderpikene så smått begynte å spre seg utover Norge.

Les mer om den landsomfattende leir i Holmestrand i 1917

Uke 38, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [236]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 39, 2017

Blåmeiseboken, 1937

I 1937 kunne nye blåmeiser som begynte i Norsk Speiderpikeforbund kunne ta i bruk den nye Blåmeisboken, en personlig arbeidsbok på 52 sider. Den inneholder informasjon om blåmeisarbeidet for piker i alderen 7-10 år samt er en loggbok med krav og plass for censors underskrift på prøver og merker.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [237]

Les mer om den første utgaven av Blåmeisboken her

Uke 40, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [238]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 41, 2017

Trekanten ble dannet som en klubb for ledere og de eldste speiderne i Laksevåg 1 M, Laksevåg 1 og Laksevåg 2. Her er de samlet julen 1942.

For 75 år siden var speiderarbeidet forbudt og en brukte andre og ofte kretative veier til å samles med sine speidervenner.

Speiderforbudet i Norge i året i forveien kan nok sees på som en bekreftelse på at norsk speiding lyktes med å holde nazi-styret på avstand. Og sammen med mange andre organisasjoner betød denne klare holdningen svært mye for å holde motstandskraften oppe i det okkuperte Norge. .

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [239]

Les mer om speiderarbeidet i 1942 her

Uke 42, 2017

For Herren vil vi bygge ble utgitt til Margrethe Parm sin 80-årsdag i 1962

For Herren vil vi bygge ble utgitt til Margrethe Parm sin 80-årsdag i 1962. Anne Margarethe "Pus" Brodal hadde redigert boken som hadde hilsener fra personer med tilknytning til Margrethe Parm rikholdige liv, som tok sin ende fire år senere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [240]

Les mer om festskriftet "For Herren vil vi bygge"

Uke 43, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [241]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 44, 2017

Dette er en bok hvor handlingen er fra Mjølner speidergruppe på Elverum av Erik F. Lie.

Mjølner speidergruppe fyler 100 år denne uken.

De har en rik historie, med mange kjente personligheter og speiderstedet Nordhue, som mange i speidere i Norge har besøkt og et eget speiderhus, Elverum speiderhus. Gruppa er også beskrevet i to speiderromaner av Erik F. Lie.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [242]

Les mer om Mjølner speidergruppes historie

Uke 45, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [243]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 46, 2017

Klisje fra Speideren, 1917

2017 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1917 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrert kun 3 nye tropper landet rundt, totalt er det 16 gutte- og jentetropper som har sin stiftelsesdato i 1917. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [244]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1917

Uke 47, 2017

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [245]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 48, 2017

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [246]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 49, 2017

Håkon Raugland, troppsleder i over tretti år, her fra en leir i 1966

1. Stavern speidergruppe fyler 100 år denne uken.

De har en rik historie, med mange utholdende lederpersonligheter. Først var navnet 1. Fredriksvern, men etter hvert ble dette byttet til dagens 1. Stavern speidergruppe. De fikk tilnavnet "Vestfolds skrekk", da de stakk av gårde med nesten alt av bannerkonkurranser, både før og etter den andre verdenskrig.

De skriver ved sitt 75-årsjubileum noen ord å merke seg: Troppen har vist sin levedyktighet og styrke, fordi en av de edleste kjernepunkter ved speidingen, fellesskapet, har vært det viktigste i Stavern. Dette er en skatt som har gått i arv opp i gjennom tiårene.

Les mer om 1. Stavern speidergruppes historie

Uke 50, 2017

Juleheftet i Norges KFUK-speiderne, 1977.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 82 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [247]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 51, 2017

Juleheftet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1967.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 82 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [248]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 52, 2017

Juleheftet i Norsk Speiderpikeforbund, 1946.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 82 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [249]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 1, 2018

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [250]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 2, 2018

Klisje fra Speideren, 1918

2018 er et år med mange små og store jubileer. Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1918 ble det i Norsk Speidergutt-Forbund registrerte 15 nye tropper landet rundt, ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [251]

Her er oversikten over stiftede tropper i 1918

Uke 3, 2018

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [252]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 4, 2018

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [253]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 5, 2018

Bål

Ja, vi er fjellets sønner, vi!

Det er i år 100 år siden speidersangen Ja, vi er fjellets sønner, vi! ble skrevet av Carl Søyland.

Sangen er også kjent som Vi hundred røde bål har brent eller Stifinnersangen.

Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [254]

Les mer om Ja, vi er fjellets sønner, vi!

Uke 6, 2018

Hammerfest 1 KFUK

Hammerfest 1 blir stiftet i 1918

I februar 1918 blir Hammerfest 1 stiftet. Men ingen forbund for speiderpikene var blitt stiftet enda. De fikk låne en speiderguttbok av speiderguttene i byen slik at de kunne lære knuter mm.

I november 1920 blir Norges KFUK-speidere stiftet og Hammerfest 1 er en av de ca 20 troppene som alt er aktive og blir med i forbundet.

Har du historier tilknyttet speiderarbeidet i Hammerfest ? Bidra du også! [255]

Les mer om Hammerfest 1

Uke 7, 2018

De olympiske ringer

Olympiske leker har også i blant hatt innslag av speiding. I 1912 i Stockholm og i 1994 på Lillehammer var det egne speiderleirer i forbindelse med de olympiske lekene og i 1952 i Oslo var det en speider, Torbjørn Falkanger, som avla deltakernes ed.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [256]

Les om de olympiske leker og speiding

Uke 8, 2018

Tenkedagen, offisielt logo fra WAGGGS

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen.

Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [257]

Les mer om Tenkedagen her

Uke 9, 2018

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [258]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 10, 2018

Larvik 1 KFUK i 1919

Vi har funnet 25 tropper og kretser som ble stiftet eller restartet i 1918. Det er også flere tropper for jenter som ble startet dette året, selv om jenteforbundene ikke ble stiftet før i 1920 og 1921.

Kjenner du til noen av disse troppene og har bilder eller historier om disse? Bidra du også! [259]

Her er oversikten over de som ble stiftet i 1918

Uke 11, 2018

Kragerø speidergruppe

1. Kragerø, dagens Kragerø speidergruppe blir stiftet 14. mars 1918

1. Kragerø fikk en stor tilgang av speidere første året. I troppsoversikten som forbundet gav ut i desember 1918 har de 8 patruljer og 80 speidere med troppsfører Jacob Kinge i spissen, og er kretsens største tropp.

Kragerø speidergruppe ble dannet 1. september 1982 av 1. Kragerø og 3. Kragerø som var stiftet 13. mai 1958.

Har du historier tilknyttet speiderarbeidet i Kragerø ? Bidra du også! [260]

Les mer om 1. Kragerø / Kragerø speidergruppe

Uke 12, 2018

Bål

Gutter vil vi bli av rette slag.

Det er i år 100 år siden speidersangen Gutter vil vi bli av rette slag ble skrevet av Carl Søyland.

Sangen starter med "Gutter vil vi bli av rette slag, speidergutter som kan ta et tak når det riktig gjelder. Troppens navn og troppens ære vil vi alltid fremad bære." ' Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [261]

Les mer om Gutter vil vi bli av rette slag

Uke 13, 2018

Skien avdeling 1928

Grenland krets .

Det er 100 år siden Grenland krets ble stiftet i Norsk Speidergutt-Forbund.

Flere tropper var alt kommet i gang i området og det var på tide å samle disse i en krets. Grenland krets ble stiftet 26. mars 1918 og skulle omfatte området fra Kragerø til Ulefoss. Ved utgangen av året bestod kretsen av 8 tropper med ca 380 speidere.

I 1978 fusjonerte kretsen med deler av Telemark krets NSPF til dagens Grenland krets NSF.

Det er laget en historisk beretning om kretsen.

Har du historier tilknyttet kretsen? Bidra du også! [262]

Les mer om Grenland krets

Uke 14, 2018

Peff nr 1 i 1968

Tipsbladet Peff.

Tidlig på året i 1968 kom Tipsbladet Peff ut for første gang i Norsk Speidergutt-Forbund.

Bladet skulle komme med tips til patruljeførerne med møteforslag og ting å gjøre på turer. Fra starten måtte gruppene betale for å abonnere på bladet. Senere fikk gruppene ett til hver patrulje. Ved forbundsfusjonen i 1978 ble bladet videreført i Norges speiderforbund. Det kom ut siste gang på slutten av 1990-tallet.

Vi har samlet bilder av mange av forsidene.

Har du historier tilknyttet disse bladene eller har du bilde av en forside vi mangler? Bidra du også! [263]

Les mer om Tipsbladet Peff

Uke 15, 2018

Speiderslupp nr. 1, 1961

For 60 år siden var den første "Speidersluppen" ferdig

Dette er en ro- og seilslupp på 20 fot og 3 tommer, som rommer en patrulje på 7-8 gutter. Båten er tegnet etter forslag utarbeidet av overingeniør H.E. Hoell ved Moss Værft & Dokk, i samråd med tre sjøspeiderledere i Oslo og Bærum: Erik Dahl, Bernt Hedmark og Eilert Grøndahl.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [264]

Les mer om Speidersluppen her…

Uke 16, 2018

Birger Grønn - fra Vi fra NTH 1910-1919

For 110 år siden ble Birger Grønn født, til et liv som skulle bli innholdsrikt på mange måter!

Han var deltaker på det første Gilwell-kurset i 1929 og var med å starte 2. Porsgrunn i 1925. Hans virke som skipsingeniør førte han mange steder landet rundt. Under den andre verdenskrig satt han i fangeleir på Grini og var et samlingspunkt for de mange fanger med speiderbakgrunn med drift av en roverpatrulje.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [265]

Les mer om Birger Grønn her…

Uke 17, 2018

Norges speiderforbunds jubileumsmerke, merket fås kjøpt på speider-sport as

I april 1978 slo Norsk Speidergutt-Forbund og Norsk Speiderpikeforbund seg sammen og dannet dagens forbund; Norges speiderforbund

Sammenslåingen ble markert med en stor speidersamling i Trondheim 23. april og våren og sommeren for 40 år siden var en spennende tid for speidere og ledere landet rundt, hvor en langvarig forhandlingsrunde skulle endelig landes i en organisasjon og et program for jenter og gutter.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [266]

Les mer om NSF her

Uke 18, 2018

Lek-boka utgitt i 1948

I 1948 gir Norsk Speidergutt-Forbund ut Lek-boka for speidere og ulvunger

Boken var skrevet av Rolf Lykken og inneholdt 316 leker for speidere og ulvunger. Det er forslag til leker for patrulje, tropp og større terrengleker for avdeling eller krets.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [267]

Les mer om Lek-boka her

Uke 19, 2018

KM-logo

Nordstrand KFUK-KFUM-speidere kan i mai feire 10-årsdag.

Gruppen ble stiftet under barnetoget 17. mai 2008.

10-års jubileet blir markert med fest og styrking av organisasjonen ifølge gruppen hjemmeside. Gruppen er en del av Oslo krets.

Har du historier tilknyttet speiderarbeidet i Nordstrand KFUK-KFUM-speidere ? Bidra du også! [268]

Les mer om Nordstrand KFUK-KFUM-speidere

Uke 20, 2018

1925: 17. mai i Kristiansand. Foran Speidermusikken, bak speidere fra 1., 2. og 3. Kristiansand

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Flaggheising, deltakelse i flaggborg, kransenedleggelser og stiftelser er noe av det vi minnes denne datoen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [269]

Les mer om speidernes 17. mai her

Uke 21, 2018

S/S Havbraatt for fulle seil, foto fra sjospeiding.no

S/S Havbraatt ble døpt i disse maidager for tjue år siden, etter et år med utallige dugnadstimer.

Den ble sjøsatt og overlevert Norges speiderforbund i 1997, nybygget hadde «gamle» Havbraatt som utgangspunkt, men i «nye» S/S Havbraatt ble moderne byggeskikk og materialer tatt i bruk, og innredningen skreddersydd for speiderbruk. For å redusere byggekostnadene ble mye utstyr fra den gamle båten gjenbrukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [270]

Les mer om S/S Havbraatt her

Uke 22, 2018

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [271]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 23, 2018

Baden-Powell-merket for vandrere

Å ta vare på historien i din gruppe og krets, er et viktig bidrag!

Esker med leirminner, diplomer, møteprotokoller og fotografier finnes rundt i mange speidergrupper og i tidligere lederes loft. Gjerne tas det et skippertak ved runde jubileer, men da er ofte mange ting allerede tapt. Vi har laget en artikkelserie som kan motivere til å samle historien underveis, som en godtørn for det speidersaken har gitt deg.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [272]

Les mer om hvordan du kan bli din gruppes speiderhistoriker her

Uke 24, 2018

NM-trofeet

NM i Speiding blir denne helgen arrangert på Nøtterøy i nye Færder kommune, 15. - 17. juni 2018.

NM er en patruljekonkurranse for de beste patruljene fra hver krets, hvor det konkurreres i både teoretiske og praktiske øvelser. Vinneren får vandretroféet (bildet) for det neste året. Speiderhistorisk leksikon bringer nå en oversikt over hvor de ulike NM har vært. Det er også laget egne artikler for hvert NM. Disse vil bli fylt opp med data fortløpende.

Les mer om NM i speiding

Uke 25, 2018

Scouting for Boys, her i en ny utgave med originalmanuskriptet, i salg hos Speider-Sport AS, 2013.

Scouting for boys er Lord Baden-Powells kjente speiderhåndbok. Den er verdens sjette mest trykte bok og fasinerer fortsatt mange mennesker. I år er det 110 år siden det første av seks hefter ble presentert, for senere å komme i bokform.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [273]

Les mer om Scouting for boys

Uke 26, 2018

Speideren nr. 3 av 4, 1982 Her får Vidar Kille, Tistedal/Aremark FA hårvask under Fas felles korpsleir.

Nå har alle dagens speidergrupper og kretser fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, i tillegg til de historiske! Navn på ulike leirer, merker, ledere, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag i en historieberetning.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [274]

Her finner du din aktive speidergruppe og krets

Uke 27, 2018

Oluf Reed Olsen

For 100 år siden ble Oluf Reed Olsen født, og han har på mange måter vært en legende for mange speidere opp i gjennom årene!

Hans raushet, omsorg og skaper av spenning og opplevelser er slik mange ”voksne” speidere husker han. Gjennom hele sitt lange liv holdt han god kontakt med tidligere speidere og det som skjedde i forbundet. I 1985 gav han hytten Solstølen på Haugastøl til speidingen. Han gledet seg over den aktive bruken og at hytten ble holdt godt i god hevd. Etter et langt liv gikk han bort i oktober 2002.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [275]

Les mer om Oluf Reed Olsen her…

Uke 28, 2018

1922: Mittet & Co Kunstforlag utga denne serien på 10/11 speiderpostkort av Karl Dahl for Norsk Speidergutt-Forbund, her er speiderloven § 7 illustrert, fra nettstedet www.slettebo.no

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Speiderloven har fulgt speidingen siden Lord Baden-Powells første versjon i 1908, for hele 110 år siden. Vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [276]

Les mer om Speiderloven

Uke 29, 2018

Fra landsleiren, oversiktsbilde, foto fra Femti år for norske gutter

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speidergutt-Forbunds åttende landsleir som ble arrangert på Mandal og med over 12000 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab, under mottoet "Speiderbyen".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [277]

Les mer om landsleiren i Mandal for 70 år siden

Uke 30, 2018

Slottet Drumtochty Castle, Skottland som den norske regjering kjøpte under krigen, blant annet med en kostskole for norske barn. "Landsleiren" ble avholdt her i 1943. foto fra www.scotlandsplaces.gov.uk

Norsk Speidergutt-Forbund ved Norsk Speiderklubb i Storbritannia arrangerte en landsleir i Skottland i 1943 under den andre verdenskrig.

Den varte fra 24. juli til 1. august, og det var 29 deltakere. Ingen av speiderne hadde deltatt i leir tidligere med unntakelse av lederne. Leiren lå i idylliske, nesten norske omgivelser ved det norskeide Drumtochty Castle.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [278]

Les mer om landsleiren i Skottland for 75 år siden

Uke 31, 2018

Fra landsleiren, speiderne fra Laksevåg på tur i Horten

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUK-speideres tredje landsleir som ble arrangert på Horten og med over 1100 deltakere ble dette en aktiv og fuktig leir for både deltakere og stab, under mottoet "Vær god - Bli sterk - Nå det største".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [279]

Les mer om landsleiren i Horten for 90 år siden

Uke 32, 2018

Fra landsleiren, oversiktsbilde av leirområdet, postkort fra leiren

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norges KFUM-speideres første landsleir som eget forbund som ble arrangert på Verdal og med over 2800 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab, under mottoet "Finne sammen".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [280]

Les mer om landsleiren i Verdal for 40 år siden

Uke 33, 2018

Fra landsleiren, oversiktsbilde av leirområdet

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speiderpikeforbunds sjette landsleir som ble arrangert på Borre ved Horten og med over 5000 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab, under mottoet "Her skal vi i speiderånd knytte varig vennskapsbånd".

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [281]

Les mer om landsleiren i Borre for 70 år siden

Uke 34, 2018

Fra landsleiren, leirlogo / leirmerke

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Denne uken skal vi ta for oss Norsk Speidergutt-Forbunds landsleir som ble arrangert på Jørstadmoen ved Lillehammer og med over 8000 deltakere ble dette en aktiv leir for både deltakere og stab.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [282]

Les mer om landsleiren i Lillehammer for 50 år siden

Uke 35, 2018

1995: Kretsleir på Halsnøy for Bergen krets av Norges speiderforbund

Krus og kopper er brukt i speidersammenheng, til leirer, leirsteder og aktiviteter.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [283]

Se en del krus og kopper her

Uke 36, 2018

2018: Leirområdet for Landsleir Futura. Bilde fra forbundets hjemmeside.

Hvem dro så glad på leir i år?

Med strofen fra Signe Christies kjente speidersang er de to siste landsleirene deltakergrupper er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon og kanskje du kan bidra til din gruppes siste års leirdeltakelser?

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [284]

Finn din speidergruppe her og skriv inn!

Uke 37, 2018

Speidere i vildmarken, 1928

For nitti år siden utkom den speiderinspirerte romanen "Speidere i villmarken".

Romanen begynner slik: "Nei, det får dere så visst ikke!" James Donegan slo i skrivebordet med den kjempestore knyttneven sin. "Tror dere kanskje at jeg vil la en slik bande dovne guttunger bygge hytte i skauene mine? Å nei! Det er noe stort tøis, hele denne speidingen deres! Dere har ikke noe igjen for den. Da jeg var på deres alder, så kunde jeg underholde mig selv ved å bruke hendene mine og benene mine og hjernen min. Og derfor sitter jeg også idag som eier av hundre kvadratmiles av de beste skaustrekningene som i det hele tatt finnes her oppe ved grensen av Kanada!" Herr Donegan, tømmerkongen, ofte kjent under navnet "Store-Jim", gjorde et brautende kast med hodet og mønstret de fire speiderne som stod foran ham. Det var stille et øieblikk, mens han tok sig en kostbar cigar, som han tendte meget omhyggelig. Så grep Dick Johnstone. troppsassistenten, ordet. "De tar feil, herr Donegan," sa han litt nervøs.

Dette var en av flere speiderinspirerte romanbøker skrevet av Samuel Scoville jr., oversatt til norsk ved Johan Saastad. Denne var populær og kom i ny utgave i 1950

Les om romanen "Speidere i villmarken"

Uke 38, 2018

Ruth Gabrielsen

For 100 år siden startet den da 25 år gamle lærerinnen Ruth Gabrielsen opp speiderarbeidet for jenter i Hammerfest.

Hun hadde ingen speidererfaring fra tidligere, men troppen Hammerfest 1 hadde stor aktivitet og speiderarbeidet var populært og troppen vokste og hadde snart 120 piker med. Ruth Gabrielsen fikk troppen med som en av de første i det nye forbundet Norges KFUK-speidere og var også Finnmark-kretsens første kretschef. I dag er det ikke registrert speidergrupper i Hammerfest, kanskje er tiden inne for følge i Ruth Gabrielsens fotspor for å fremme friluftslivets gleder og speiding??

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [285]

Les mer om Ruth Gabrielsen her…

Uke 39, 2018

Familien Baden-Powell og Norge er Speidermuseets Speiderhistoriske skrift i 1993. Om familien Baden-Powells ulike besøk i Norge. Fra Robert Baden-Powells første besøk i 1911 og 1912, gjennom de ulike fredscruisene som besøkte Norge på 30-tallet, til Olave Baden-Powells besøk i Norge etter krigen og ut på 60-tallet.

For tjuefem år siden utkom det første Speiderhistoriske skrift.

Speiderhistorisk skrift er en skriftserie utgitt av Speidermuseet. Heftene tar for seg ulike speiderhistoriske temaer. Heftene selges på museet, og sendes til medlemmer av Speidermuseets venner.

Les mer om de speiderhistoriske skrift her

Uke 40, 2018

NSFs forbundmerke, Hans Møller Gasmann klipte ut disse selv for hånd i den første tiden og solgte til landets speidere.

Forbunds- og korpsmerker har skiftet form opp i gjennom årenes løp.

Fra håndklipte merker, til ferdig broderte merker på speiderskjorta, har tidenes teknologi også preget disse merkene, med flere farger og detaljrikdom.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [286]

Les mer om Forbunds- og korpsmerkers utvikling

Uke 41, 2018

Norges KFUK-KFUM-speidere

2018 er et år med mange jubileer. Norges KFUK-KFUM-speidere fyller 15 år, 11. oktober.

Da slo Norges KFUK-speidere og Norges KFUM-speidere seg sammen til ett forbund. Norges KFUK-speidere var et rent jentespeiderforbund stiftet i 1920. Norges KFUM-speidere ble stiftet i 1945 og bestod stort sett av gutter. Før sammenslåingen hadde de to forbundene hatt et tett fellesskap over flere år, og felles landsleirer.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [287]

Les mer om Norges KFUK-KFUM-speideres historie

Uke 42, 2018

JOTA-JOTI i 2012. Fra ett av datarommene som var rigget opp på Speiderhuset på Laksevåg. Foto: Jostein Træen

JOTA-JOTI går av stabelen denne helgen og har fått sin egen side i Speiderhistorisk leksikon, hvor merker, notiser, fotografier og historier er flotte bidrag.

Kanskje du blir den første historiesankeren i din gruppe? Bidra du også! [288]

Les mer om JOTA-JOTI

Uke 43, 2018

Kanadaskogen 100 år

Kanadaskogen fikk sitt navn av speiderne på Laksevåg for 100 år siden.

Høsten 1918 fant speiderne på Laksevåg ut at de skulle kalle et stort skogsområde i dagens Bergen vest for Kanadaskogen. De opprinnelige navnene på området forsvant raskt og Kanadaskogen ble det offisielle navnet.

Søndag 28. oktober markerer speiderne på Laksevåg at det er hundre år siden dette skjedde.

Les mer her om hvordan skogen fikk navnet sitt

Uke 44, 2018

Lillehammer 100 år

2018 er et år med mange jubileer. Lillehammer speidergruppe fyller 100 år, 4. november.

Speidergruppa ble startet i 1918 som 1. Lillehammer. I 2001 slo 1. Lillehammer og 2. Lillehammer seg sammen og fikk navnet Lillehammer speidergruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [289]

Les mer om Lillehammer speidergruppes historie

Uke 45, 2018

Petter Gulbrandsen er en av mange av landets speiderhytte-ildsjeler og bruker mye tid på å ta vare på speiderstedene som hyttefut for 1. Herøyas idylliske sted, "Almedalshytta" og Porsgrunnspeidernes "Trollhaugen" i Porsgrunn

Speiderhus, -hytter og -leirsteder er ofte en speidergruppes hjertebarn.

Mange speidergrupper har egne speiderhus, -hytter og -leirsteder og bruker mye av sine midler og hundretalls dugnadstimer på disse stedene. Samtidig er disse stedene med å holde på mange av medlemmene etter aktiv speidertid, som bruker frivillig tid på å holde disse i orden. Har din speidergruppe sitt eget sted i dag eller tidligere hatt et kjært speidersted, bli med og skriv ned historien om det!

Les mer om de ulike speiderhus, -hytter og -leirsteder landet rundt

Uke 46, 2018

Henrik Strømholm

For 100 år siden denne uke gikk Henrik Strømholm bort, kun 28 år gammel.

Henrik Strømholm var drivkraften i Fredrikstad-speidingens første år og avled av spanskesyken som mange i slutten av den første verdenskrig.

Kanskje du har noen gode historier rundt dette? Bidra du også! [290]

Les mer om Henrik Strømholm her

Uke 47, 2018

Longship Group 41. Oslo Ullevål

2018 er et år med mange jubileer. Longship Group 41. Oslo Ullevål fyller 90 år, 19. november.

Gruppa ble startet i 1928 som 41. Oslo. I 1973 slo 41. Oslo seg sammen med den engelske gruppen 9th Wallington og dannet Longship Group 41. Oslo - i dagligtale "Longship". Longship var en guttegruppe, og den slo seg sammen med jentegruppen Ullevål 1 i 1984. Navnet ble etter dette slik vi kjenner det i dag: Longship Group 41. Oslo Ullevål.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [291]

Les mer om Longship Group 41. Oslo Ullevåls historie

Uke 48, 2018

Fredslyset kommer til Bergen, foto fra nettstedet Fredslyset.no.

Fredslyset har vært et fast innslag i årets mørkeste måneder i Norge siden 1999.

Fredslyset distribueres rundt i nesten hele Norge, takket være innsats fra Gildemedlemmer. Distribusjonen skjer siste uken av november/første uken av desember. Fra å bli fraktet fra Betlehem til Wien og videre hvert år, har den fra 2018 fått sitt faste sted i kapellet til fransiskanerklosteret Marias Minde i Bergen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [292]

Les mer om Fredslyset

Uke 49, 2018

1. Norheimsund sammen med 1. Etne under kretsleiren i Lærdal i 1934. Einar Melvær ytterst til venstre var 1. Norheimsund sin troppsfører.

2018 er et år med mange jubileer. Norheimsund speidergruppe fyller 90 år, 9. desember.

Speidergruppa ble startet i 1928 som 1. Norheimsund. Etter noen vanskelige oppstartsår, har speidergruppa arbeidet jevnt og trutt og tilbudt speiding i Norheimsund i Hardanger, Kvam kommune i gjennom 90 år. Rundt 2008 skiftet de navn til dagens Norheimsund speidergruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [293]

Les mer om Norheimsund speidergruppes historie

Uke 50, 2018

Sandsli speidergruppe.

2018 er et år med mange jubileer. Sandsli speidergruppe fyller 10 år, 16. desember.

Speiderarbeidet kom i stand gjennom et samarbeid mellom FAU på Aurdalslia skole, og Hordaland krins av Norges speiderforbund, som utfordret speidere i nærliggende speidergrupper til å komme og holde en demonstrasjon av speideraktiviteter på Aurdalslia skole høsten 2008. Etter demonstrasjonen ble det avholdt et foreldremøte der en del foreldre sa seg villige til å delta som ledere i oppstarten av speidergruppen. Gjennom de ti første år, har medlemstallet steget jevnt og trutt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [294]

Les mer om Sandsli speidergruppes historie

Uke 51, 2018

Juleheftet i Norges KFUK-speiderne, 1948.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 82 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [295]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 52, 2018

Kalendere har blitt populært!

Etter at julehefter gikk av markedet, kom forbundene Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund med kalendere. Disse er utgitt siden midten av 2000-årene.

Vi har forsøkt å samle en del av de ulike tiders speiderkalendere og som fortsatt er en inntekt for forbundene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [296]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene her!

Uke 1, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 2, 2019

Varna St. Georgs Gilde.

2019 er et år med mange jubileer. Varna St. Georgs Gilde fyller 10 år, 13. januar.

Varna St. Georgs Gilde ble startet i 2009 som et St. Georgs Gilde i Rygge og omegn. Bakgrunnshistorien er slik; I slutten av september 2008 tok tidligere gruppeleder i 2. Rygge, Henry Brinchmann kontakt med noen av gruppens tidligere speidere for å finne ut om det var interesse for å starte et St. Georgs Gilde i Rygge. På det første møtet 14. oktober var 9 tidligere medlemmer av 2. Rygge tilstede og det var enighet om å stifte et Gilde med tilknytning til 2. Rygge speidergruppe. Navnet falt på Varna St. Georgs Gilde, hvor Varna er nevnt i Snorres Ynglingesaga og er et gammelt historisk navn på et større område enn Rygge.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [297]

Les mer om Varna St. Georgs Gildes historie

Uke 3, 2019

Illustrasjonsbilde fra en speidertur i 1915.

I arkivets nedstøvede hjørne for speiderfortellinger finner vi mange historier fra speidingens små og store eventyr.

I speideravisa Varden som utkom i mars 1937, finner vi en tidligere speiders erindringer, gjennom den gode penn og signatur "Doktor Jad". Speiderfortellingen tar oss med på fem unge speideres første telttur og foregikk tidstypisk med alt utstyret på en drakjerre fra byen til Onsøylandet utenfor Fredrikstad.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [298]

Les speiderfortellingen om "Den første tur"

Uke 4, 2019

Fra artikkelsiden Trekløverlaugets sanger

For 80 år inviterte Margrethe Parm ferdige mestre med laugsbrev fra Trekløver-treningen til en samling under en Nordisk lederleir i Gvarv.

De som hadde fullført Trekløver-treningen kunne bli medlem av Trekløverlauget dersom de selv ønsket det, avhengig om man er medlem av et speiderforbund eller ikke. Først i 1949 kom laugstreffene i gang etter krigen, først som ettermiddagstreff i Oslo-området. Første weekendtreff ble holdt i Oslo i 1958. Arbeidet ble nedlagt i 2008, etter nesten åtti år.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [299]

Les mer om Trekløverlaugets historie

Uke 5, 2019

Kommunevåpen

2019 er et år med mange jubileer. Sjernarøy speidergruppe i Finnøy kommune fyller 10 år, 29. januar.

Speidergruppa ble startet i 1999 og er i dag eneste gruppe fra Norges speiderforbund i Finnøy kommune, som sammen med Rennesøy og Stavanger kommuner, blir til nye Stavanger kommune i 2020.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [300]

Les mer om Sjernarøy speidergruppes historie

Uke 6, 2019

17. Oslo Kampianerne.

2019 er et år med mange jubileer. 17. Oslo Kampianerne speidergruppe fyller 100 år, 5. februar.

Speidergruppa ble startet i 1919 og har sine møter i Hagegata 56, Oslo. Gruppen sogner til Vahl, Tøyen, Gamlebyen, Kampen, Hasle og Bryn skoler. De har tidligere nedskrevet sin historie gjennom en flott jubileumsbok.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [301]

Les mer om 17. Oslo Kampianerne speidergruppes historie

Uke 7, 2019

Speiderpass fra 1933.

Speiderpass har fulgt speiderne fra 1920-årene til i dag.

Speidere som reiser rundt i utlandet skal alltid tas i mot som venner. Dessverre var det mange "ramp" og "globetrotters" som utnyttet dette til å høste fordelene som fulgte med dette. Derfor ble det en periode utstedt internasjonale speiderpass for enkeltspeidere og gutter.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [302]

Les mer om Speiderpassenes historie

Uke 8, 2019

Gasmannsuppens navneopphav: Hans Møller Gasmann.

Gasmannsuppen var en kjent dessertsuppe.

Saftsuppen var laget av saft, vann og jevnet med potetmel, eventuelt maisenna, tilsatt sagogryn og rosiner eller tørket frukt ble den gjerne kalt sagogrynsuppe. I 1950-årene var det fremdeles en kjent og populær dessert, men har etter hvert gått i glemmeboka. Suppen var i speiderkretser kjent under et annet navn, Gasmannsuppe. Hans Møller Gasmann hadde innført denne som mer eller mindre obligatorisk rett på store speiderleirer.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [303]

Les mer om Gasmannsuppens historie

Uke 9, 2019

Speideren nr. 7 1918 melder om 3. Kristiansunds innmelding i Norsk Speidergutt-Forbund, fra artikkelsiden om Meddelelser om nye tropper - Norsk Speidergutt-Forbund

2019 er et år med mange jubileer. 3. Kristiansund speidergruppe fyller 100 år, 3. mars.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [304]

Les mer om 3. Kristiansund speidergruppes historie

Uke 10, 2019

Logo

2019 er et år med mange jubileer. Grimstad FSK Sjøspeidergruppe fyller 20 år, 5. mars.

Speidergruppa ble startet i 1999 og har sine møter ved Lillegroos, Holviga skole og i Frikirken, Grimstad.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [305]

Les mer om Grimstad FSK Sjøspeidergruppes historie

Uke 11, 2019

1963: Plakat som Laksevåg 1 KFUK brukte med troppsførers telefonnummer på til Speiderjobben 1963 med Norges KFUK-speidere / Norsk Speiderpikeforbund / Norsk Speidergutt-Forbund gikk til Geilomo Barnesykehus.

Speiderjobben var en av mange av speidingens innsamlingsaksjoner opp i gjennom årene.

Den ble startet i 1956 og frem til begynnelsen av 2000-årene ga den speidingen godt omdømme og konkret mulighet til god tørn.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [306]

Les mer om Speiderjobbens historie

Uke 12, 2019

1909: Yarns for Boy Scouts.

Yarns for Boy Scouts var en av flere av Robert Stephenson Smyth Baden-Powells, senere Lord Baden-Powell, flere kjente speiderbøker.

Den ble første gang utgitt i 1909 og Robert Stephenson Smyth Baden-Powell gjenforteller her sine anekdoter om ulike opplevelser fra sitt liv, men også om den tidlige speidingen, vil du lese nettutgaven på engelsk, finner du linken på artikkelsiden.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [307]

Les mer om Yarns for Boy Scouts her

Uke 13, 2019

Scouts of the World - Brothers Together, akvarell av B-P i boken Aids to Scoutmastership, 1919.

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell utga Scouting for boys i 1908, og hadde på ingen måte tenkt å skape en internasjonal speiderbevegelse.

Han ville oppdra britisk ungdom til å bli sunn, frisk og villig til å ofre seg for fedrelandet og bevare de britiske koloniene. Han anbefalte derfor sitt speider­opplegg til en rekke oppdragerinstanser, poenget var å sørge for at ungdommen ikke henfalt til dagdriveri, kriminalitet og pøbelstreker. Speidingen spredte seg imidlertid som ild i tørt gress, og på kort tid var det etablert speiderbevegelser og forbund i en rekke land, dels i det britiske imperiet (Irland, Canada, Australia, New Zealand, Zimbabwe, Sør-Afrika og India i 1909 og 1910), men også land som Chile, Danmark, USA og Russland (1909), Brasil, Frankrike, Finland, Tyskland, Hellas, Holland og Norge (1910), og Belgia, Estland, Sverige, Malaysia og Singapore (1911).

Les mer om de første årene til det som senere ble WOSM her

Uke 14, 2019

Logo

For 50 år siden denne uken gikk Emil Herje bort.

Han var troppsfører i 2. Strinda og forfatter av barnebøker. I 1938 gav han ut Jamboree. Rammen om denne boken er to speidergutters strev med å skaffe penger i de vanskelige 30-årene med pengemangel og arbeidsledighet for å kunne delta på verdensjamboreen i Nederland i 1937.

Han bidro med historier i mange medlemsblader og julehefter for flere speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [308]

Les mer om Emil Herje

Uke 15, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 16, 2019

Postkort med speider og norsk flagg i farger - stemplet Lærdal (?) 21/12/1912 - med ferdig utfylt julehilsen. Kortet er merket "Eneret PPI 148" og tegningen er signert SK.

Speiderpostkort har vært med speidingen siden starten og består av både kunstneriske innslag og fotografier av leirer og speidere i aktivitet. Vi har en egen skuff i arkivet over de vi har klart å samle så langt.

Kanskje du selv har noen postkort eller historier rundt dette? Bidra du også! [309]

Se de mange speiderpostkortene her

Uke 17, 2019

St. Georgdagsmerket, Norges KFUK-KFUM-speidere

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914.

Mange speidergrupper markerer denne dagen og i år har en rekke speidergrupper sine jubileumsmarkering til denne dagen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [310]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 18, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 19, 2019

Bål

En ekte speider på turer går med buksekanten over knærne.

Det er i år 100 år siden denne speidersangen ble skrevet av Carl Søyland.

Det er vår og kanskje det er på tide å gjøre som i første verset:
En ekte speider på turer går med buksekanten over knærne.
Fra tidlig sommer til sent på år med buksekanten over knærne.
Ja du kan se ham båd' i øst og vest, til lands, til vanns, til fots, på sykkel, hest.
Snart her, snart der, kjekk du ham ser med buksekanten over knærne.
Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [311]

Les mer om En ekte speider på turer går med buksekanten over knærne

Uke 20, 2019

1945: Ringebu 1 (NSPF) på 17. mai, Bilde fra boken Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år.

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Flaggheising, deltakelse i flaggborg, kransenedleggelser og stiftelser er noe av det vi minnes denne datoen. Blant annet feirer Måløy speidergruppe 100 år denne dagen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [312]

Les mer om speidernes 17. mai her

Uke 21, 2019

Andagtsbok for speidere kom ut i 1919

Andagtsbok for speidere ble utgit av Bergens Kreds av Norsk Speidergutforbund i april 1919.

Naar Bergens Kreds av Norsk Speidergutforbund sender ut denne lille bok, er det med ønsket om at fylde et savn inden vor bevægelse. Bokens plan er lagt saavidt mulig op til speiderløftet og speiderarbeidet forøvrig. De enkelte stykker er med største beredvillighet sendt os fra speiderinteresserte mænd omkring i vort land. Idet vi takker dem alle, haaper vi at boken vil støtte arbeidet for Guds rikes ære og speidersakens fremme i vort folk.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [313]

Les mer om Andagtsbok for speidere og se noe av innholdet her

Uke 22, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 23, 2019

Birkeland KFUK-KFUM-speidere på landsleiren på Røros

For 40 år siden ble Birkeland 1 stiftet og startet opp speiderarbeidet på Nesttun, Fana, Bergen.

Gruppen heter i dag Birkeland KFUK-KFUM-speidere og er fortsatt en ren jentegruppe med omtrentlig 20 medlemmer. Gruppeleder Lise Strøm Nilssen har vært med fra starten, da fem ledere fra en metodistgruppe tok initiativ til å starte en egen gruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [314]

Les mer om Birkeland KFUK-KFUM-speidere her…

Uke 24, 2019

10-års jubileumsmerke for Vesterlen Speidermuseum, deles ut til besøkende speidere som fullfører et sett oppgaver. Foto: Kjetil Vinorum 6. februar 2019.

For 10 år siden ble Vesterlen Speidermuseum stiftet og startet opp for å samle speiderhistorie i Vesterlen.

Museet drives av frivillige fra Vesterlen krets (NSF) og Rogaland krets av Norges KFUK-KFUM-speidere, men har per februar 2019 kun medlemmer fra Norges speiderforbund. Museet utgir månedlige nyhetsbrev som publiseres på Vesterlen krets (NSF) sin hjemmeside. Besøkende speidergrupper kan delta på flere typer aktiviteter avhengig av gruppestørrelse og tilgjengelig tid.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [315]

Les mer om Vesterlen Speidermuseum her…

Uke 25, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 26, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 27, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 28, 2019

Deltakerne på Det første norske Gilwell-kurset, fra Lederen nr. 3 1929

For nitti år gikk det første det første Gilwell-kurset i norsk regi av stabelen.

Stedet var Goplerud i Hedalen, hvor Elling Goplerud drev familiegården som skulle bli velvillig lånt ut til dette kurset i ti år fremover. Rolf Lykken og Holger Fangel var med som kursledere og speiderchef Hans Møller Gasmann var med som hjelper, hvor tolv ledere gjennomførte en eventyrlig uke i sammen om den fortsatt unge speidingens mål og metoder, som i dag er videreført i Trekløver-Gilwell-treningen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [316]

Les mer om det første Gilwell-kurset for 90 år siden

Uke 29, 2019

Leirlogo

Sommertid er leirtid. Landsleirer fra alle forbund, tidligere og nåværende, er ofte minnerike opplevelser.

Norsk Speiderpikeforbund sin tredje landsleir som ble arrangert på Steinkjersannan ekserserplass med ca 800 deltakere.

På denne leiren ble all maten laget felles i to store luftige feltkjøkken med egne kokker og speiderpiker som kjøkkenhjelper. Maten ble spist i leirens store spisesaler.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [317]

Les mer om landsleiren på Steinkjersannan for 90 år siden

Uke 30, 2019

Leirmerket

Sommertid er leirtid! For åtti år siden samlet jentene seg til verdenspeiderleiren Pax Ting i Gödöllő i Ungarn.

120 speidere og 12 ledere fra hver av de deltakende 23 nasjoner, til sammen 5800 deltakere var fra 25. juli til 7. august på den tredje verdenspeiderleiren i WAGGGS og Norge var med representert med speidere og ledere fra begge datidens jenteforbund, Norges KFUK-speidere og Norsk Speiderpikeforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [318]

Les mer om Pax Ting for 80 år siden

Uke 31, 2019

Herøy FSK Sjøspeidergruppe

For 5 år siden ble Herøy FSK Sjøspeidergruppe stiftet 1. august og startet opp sjøspeiderarbeidet på Herøy.

Herøy FSK Sjøspeidergruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [319]

Les mer om Herøy FSK Sjøspeidergruppe her…

Uke 32, 2019

Leirens logo

Sommertid er leirtid. Les om den gangen Norge tok på seg ansvaret og arrangerte Rover Moot i Skjåk i 1949 for 2.500 rovere fra 40 land. Skjåk kommune har satt ned en egen jubileumskomite i anledning leiren for 70 år siden. Samtidig som leiren ble det også arrangert verdenskonferanse for WOSM på Elvesæter i Lom.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [320]

Les mer om Rover Moot i 1949

Uke 33, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte omtrent 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 34, 2019

Bål

En speiderpatrulje på turer skal dra.

Det er i år 100 år siden denne speidersangen ble skrevet av Carl Søyland.

En speiderpatrulje på turer skal dra
hi-å-hei-fallera,
dra på tur det er bra.
Om marsjen er tung og om veien er lang,
så syng bare glad denne sang:
Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [321]

Les mer om En speiderpatrulje på turer skal dra

Uke 35, 2019

Bremsnes KFUK-KFUM-speidere

For 40 år siden ble ? her må sjekkes opp stiftet 1. september og startet opp speiderarbeidet på Averøy.

Gruppen heter i dag Bremsnes KFUK-KFUM-speidere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [322]

Les mer om Bremsnes KFUK-KFUM-speidere her…

Uke 36, 2019

1957: Welhavensgate 19 blir omtalt i en reportasje i Speiderpiken, nr. 5 1957. På bildet ser du fra høyre husmor Gunvor Bennett, kontordame Ragnfrid "Raggen" Knudsen, pensjonær Jenny Lippestad og forbundssekretær Berit Bredesen.

Norsk Speiderpikeforbunds kontor var i mange år i Welhavensgate 19 i Oslo. .

Det holdt til i en stor leilighet, hvor smårommene ble leid ut. Welhavensgate 19, tredje etasje, Speiderhjemmet, W19, var et begrep for alle som holdt til der i årene mellom 1949 og 1961.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [323]

Les mer om historien om Welhavensgate 19

Uke 37, 2019

18. Bergen

2019 er et år med mange jubileer. 18. Bergen fyller 90 år, 11. september.

I 1922 ble en tropp stiftet med navnet 18. Bergen men denne ble lagt ned etter kort tid.

Dagens 18. Bergen ble stiftet 11. september 1929 ved at 3. Bergen ble delt i tre : 3. og 17. og 18. Bergen. Troppsfører var Olav Kindem som hadde med seg 27 speidere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [324]

Les mer om 18. Bergen sin historie

Uke 38, 2019

Speiding

Speiding begynner å komme ut for 40 år siden.

Speiding var det nye medlemsbladet til Norges KFUM-speidere.

Vi har samlet bilder av mange av forsidene men mangler fortsatt mange.

Har du historier tilknyttet disse bladene eller har du bilde av en forside vi mangler? Bidra du også! [325]

Les mer om Speiding

Uke 39, 2019

Asker Middelskoles Speiderkorps

For 110 år siden, i september 1909, ble Asker Middelskoles Speiderkorps startet opp av løytnant Olaf Herman Huseby. Det regnes som Norges første speidertropp.

Dette skjedde muligens på grunnlag av flere artikler om speiding som journalist Mathieu Berckenhof skrev i Dagbladet samme året. Troppen kom sannsynligvis i gang etter oppfordring fra Bertel Andreas Grimeland i Centralforeningen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [326]

Les mer om Asker Middelskoles Speiderkorps sin historie

Uke 40, 2019

Melding i Speideren nr 1 i 1920 om at troppen er stiftet. fra artikkelsiden om Meddelelser om nye tropper - Norsk Speidergutt-Forbund.

2019 er et år med mange jubileer. Ulriken speidergruppe fyller 100 år, 1. oktober.

Speidergruppa ble startet i 1919 som 1. Årstad og har sine møter i kjellerlokalene til Landås kirke. Dagens gruppe fikk sitt navn 19. mars 1995, gjennom en sammenslåing av Årstad speidergruppe (tidl. 1. Årstad) og 25. Bergen-Ulriken speidergruppe og har valgt å bruke 1. oktober 1919 som sin stiftelsesdato da dette er 1. Årstad sin stiftelsesdato

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [327]

Les mer om Ulriken speidergruppes historie

Uke 41, 2019

7. Oslo Kanaljene.

2019 er et år med mange jubileer. 7. Oslo Kanaljene speidergruppe fyller 100 år, 9. oktober.

Speidergruppa ble startet i 1919 og har sine møter i kjellerlokalene til Tonsen kirke, og har hovedsakelig medlemmer fra områdene Bjerke/ Årvoll/Lofthus og Grefsen/Kjelsås. De har tidligere nedskrevet sin historie gjennom en flotte beretninger.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [328]

Les mer om 7. Oslo Kanaljene speidergruppes historie

Uke 42, 2019

Oterpatruljen, 1919

For hundre år siden var "Oterpatruljen" en av de to speiderinspirerte romanene som kom.

Starten på boken er slik: KAPITEL 1 - Admiralen beseires. «Du er en lat, uduelig dagdriver, er dul» tordnet admiralen. «Hvad mener du med dette - slyngel? Hvorledes tør du vaage dig til i smug at læse noget saadant skrap naar du har hele biblioteket at ta av, fuldpakket som det er av god læsning? Abonnerer jeg kanske ikke ogsaa paa Londons to største og bedste aviser? Har jeg ikke forbudt dig at sløse bort pengene dine? Og endda gaar du og kjøper slikt juks som dette her!»

Han viftet med bladet foran ansigtet paa gutten. «Ja saa, du har altsaa ikke større respekt for min vilje?» «Men far, det er ikke noget skrap,» protesterte Bob Worthington ivrig. «Det er jo--». «Naa, drister du dig til at diskutere med mig om den saken?» buste det ut av den hidsige gamle sjøulk. «Jeg sier dig det slik som det er, og det faar være nok. Ut med dig, gut, i den friske luft, og 1a himmelens vinde blaase dunstene av dette ildelugtende papir ut av hodet paa dig! Avsted med dig, sier jeg!» Og blek i ansigtet, men trodsig i sind gik Bob langsomt ut av værelset.

Dette var den første av tre speiderinspirerte romanbøker skrevet av engelskmannen E. Le Breton-Martin som ble oversatt til norsk. Per Wendelbo var oversetter.

Les om romanen "Oterpatruljen"

Uke 43, 2019

Fører-ABC kom ut i 1929

Fører-ABC ble utgitt av Norsk Speidergutt-Forbund for 90 år siden.

Etter nesten 20 år med speiderarbeid var en "Førerbok" fortsatt savnet. Ragnvald Iversen og Johannes J. Skjerve laget denne boken for å hjelpe nye ledere og utvikle erfarne ledere. Fører-ABC var "liten og hendig" med det viktigste førerne trengte å lære.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [329]

Les mer om Fører-ABC og se noe av innholdet her

Uke 44, 2019

Klisje fra Speideren, 1919

2019 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år, i løpet av 1919 er det registrerte over 20 nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter, samt at både lokale avdelinger og kretser steg i antall. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene, samt at de første spor av organisering av speidertropper i Norge finnes i 1909.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1919

Uke 45, 2019

Norges KFUK-KFUM-speidere.

For 5 år siden ble speidergruppene Bigset KFUK-KFUM-speidere, Sofiemyr KFUK-KFUM-speidere og Svalbard KFUK-KFUM-speidere stiftet og godkjent av Landsstyret i Norges KFUK-KFUM-speidere i november.

Hvilken stiftelsesdato de har vites ei, men speidergruppene drives videre i dag.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [330]

Les mer om Bigset KFUK-KFUM-speidere, Sofiemyr KFUK-KFUM-speidere og Svalbard KFUK-KFUM-speidere

Uke 46, 2019

Illustrasjon

Speiderhistoriske lesverdige artikler er en serie artikler som er godt gjennomarbeidet av våre frivillige skribenter og historiesankere.

Disse artiklene tar for seg mange ulike sider ved speidingen og er verdt å bruke en liten lesestund på i ny og ne.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [331]

Les mer om Speiderhistoriske lesverdige artikler

Uke 47, 2019

Fredslyset.

27. november 1999 kom Fredslyset til Norge for første gang.

I 20 år har Fredslyset blitt brukt av speidergrupper og Gilder på ulike arrangementer i førjulstiden. Siden januar 2018 har Fredslyset fra Betlehem brent permanent i kapellet til fransiskanerklosteret Marias Minde i Bergen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [332]

Les mer om Fredslyset sin historie.

Uke 48, 2019

3. Laksevåg sjø

2019 er et år med mange jubileer. 3. Laksevåg sjø fyller 90 år, 29. november.

Laksevåg var det stadig mange som ville bli speidere utover i 1920-årene. Laksevåg avdeling ønsket da å starte en tredje tropp. 3. Laksevåg ble stiftet 29. november 1929 med Malvin Haavardstun som første troppsfører for 18 speidere.

Gruppen har vært aktive i alle år siden starten. I 1976 ble den en sjøspeidergruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [333]

Les mer om 3. Laksevåg sjø sin historie

Uke 49, 2019

Juleheftet i Norges speiderforbund, 1995.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 83 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [334]

Les me om de ulike årganger av julehefter her

Uke 50, 2019

Lord Baden-Powell

Han som gav oss speidersaken er en fortelling om Lord Baden-Powell, sett fra en norsk speider og leders synspunkt.

Få i Norge fikk kjennskap til Lord Baden-Powell som Rolf Lykken og han forteller her om B-Ps liv i fortellingen "Han som gav oss speidersaken". Fortelleren Rolf Lykken var selv en eventyrlig, høyt verdsatt og sentral figur i norsk speidings første femti år. Han var en forsvarer av speidingens opprinnelige budskap, ordbruk og formål, noe å tenke på i tankegodset til dagens speiding, hvis en har og tar seg tid.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [335]

Sett deg foran peisen eller under varmepumpa og hygg deg med denne fortellingen!

Uke 51, 2019

Oslo 1 (KFUK)

17. Desember 1919 ble Kristianie 1 KFUK stiftet.

Margrethe Parm ble første troppsfører og hadde blant annet med seg Vibekke Grimstvedt.

Da Norges KFUK-speidere ble stiftet året etter ble Margrethe Parm den første Speiderchefen. Vibekke Grimstvedt ble senere Kretschef i Oslo. Navnet ble senere endret til Oslo 1 KFUK. Troppen er blitt lagt ned, usikkert når.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [336]

Les mer om Oslo 1 KFUK sin historie

Uke 52, 2019

Kalendere har blitt populært, her fra 2010!

Etter at julehefter gikk av markedet, kom forbundene Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund med kalendere. Disse er utgitt siden midten av 2000-årene.

Vi har forsøkt å samle en del av de ulike tiders speiderkalendere og som fortsatt er en inntekt for forbundene.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [337]

Se de mange flotte forsidene gjennom årene her!

Uke 1, 2020

Klisje fra Speideren, 1919

2020 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år. I løpet av 1920 er det registrerte mange nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter. Også nye kretser kom til samt Norges KFUK-speidere ble stiftet som det første pikeforbundet. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene. Flere speidertropper ble også stiftet for 110 år siden i 1910.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1920

Uke 2, 2020

Peffposten nr 1 i 1990

Peff-posten.

I 1990 kom Peff-posten beregnet på patruljeførere ut for første gang i Norges KFUK-speidere.

Fra starten av var planen at bladet skulle komme to ganger i året, og da sendes ut med gruppeposten i januar og august. Vi vet at det i 1998 fortsatt kom ut men da fire ganger i året.

Har du historier tilknyttet disse bladene eller har du bilde av en forside vi mangler? Bidra du også! [338]

Les mer om Peff-posten

Uke 3, 2020

Pus

Har du gått og vasset klissvåt.

Den som kanskje har skrevet mest speidersanger i landet er Pus Brodal. En som mange speidere sikkert ofte har kjent seg i gjen i er Har du gått og vasset klissvåt

Har du gått og vasset klissvåt gjennom regnet
og allikevel hatt overflod av sang,
for der foran deg og bak deg alle vegne,
var det våte speidere som gikk og sang.

Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [339]

Les mer om Har du gått og vasset klissvåt

Uke 4, 2020

Klisje fra Speideren, 1919

2020 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år. I løpet av 1920 er det registrerte mange nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter. Også nye kretser kom til samt Norges KFUK-speidere ble stiftet som det første pikeforbundet. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene. Flere speidertropper ble også stiftet for 110 år siden i 1910.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1920

Uke 5, 2020

Speidersitater

Speidersitater.

Vi har samlet mange Speidersitater på en egen side.

Denne samlingen er laget for inspirasjon og hverdagslig glede over det glade speiderlivet!

Kanskje det finnes noen som du kan bruke på en åpning eller avslutning på et speidermøte?

Har du noen gode speidersitater? Bidra du også! [340]

Les alle våre Speidersitater

Uke 6, 2020

Mange ulike speidersangbøker!

Speidersangboka var en liten hendig sak "alle" hadde med på speidertur og til aftenens leirbål.

Hans Møller Gasmanns skrev den første norske speidersang i 1911 og fire år etterpå kom den første Speidersangboka ut.

Fortsatt er denne gamle tradisjonen i hevd og Speidersangboka har kommet ut i en fellesutgave fra dagens to forbund, KFUK-KFUM og NSF.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [341]

Les mer om de ulike speidersangbøkene

Uke 7, 2020

St. Georgs Gildene

6. Bergen St. Georgs Gilde fyller 25 år, 17. februar.

17. februar 1995 ble 6. Bergen St. Georgs Gilde stiftet på initiativ av Per Olaf Johannessen.

Er i dag et stort og aktivt Gilde som kan feire 25-års jubileum.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [342]

Les mer om 6. Bergen St. Georgs Gilde sin historie

Uke 8, 2020

Tenkedagen, WAGGGS logo for 2020

22. februar er kjent i speiderkretser som Tenkedagen.

Dette er en spesiell dag da jentespeidere verden over skal tenke på hverandre og ikke minst på verden rundt oss. I 1932 ble Tenkedagsfondet opprettet. Alle skulle gi en "penny" i gave - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [343]

Les mer om Tenkedagen her

Uke 9, 2020

Norske Gutters Speiderkorps

Norske Gutters Speiderkorps var det første organiserte forbundet i Norge. I februar 1910 ble detaljerte forslag til dannelse av Norske Gutters Speiderkorps fremlagt som en underavdeling av Centralforeningen, det som senere ble Norges Idrettsforbund. Rittmester Jacob "James" Perdersen Grøttum ble den første speiderchef.

Forbundet var inspirert av Baden-Powells arbeid, og hadde egen lov og løfte, men i speiderløftet var religionen utelatt. Dette var en av grunnene til at Dons og Gasmann i 1911 ønsket å starte Norsk Speidergutt-Forbund.

Norske Gutters Speiderkorps var i størrelse det dominerende forbundet i 1911-1912 med 3000 medlemmer på det største. Det ble ført forhandlinger med Norsk Speidergutt-Forbund om sammenslåinger, men disse brøt etterhvert sammen. Mot slutten av 1912 la derfor Norske Gutters Speiderkorps ned arbeidet. Mange av speiderne gikk da over i Norsk Speidergutt-Forbund, enten som hele tropper eller som enkeltmedlemmer.

Les mer om Norske Gutters Speiderkorps.

Uke 10, 2020

Baden-Powell-merket for vandrere

Å ta vare på historien i din gruppe og krets, er et viktig bidrag!

Esker med leirminner, diplomer, møteprotokoller og fotografier finnes rundt i mange speidergrupper og i tidligere lederes loft. Gjerne tas det et skippertak ved runde jubileer, men da er ofte mange ting allerede tapt. Vi har laget en artikkelserie som kan motivere til å samle historien underveis, som en godtørn for det speidersaken har gitt deg.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [344]

Les mer om hvordan du kan bli din gruppes speiderhistoriker her

Uke 11, 2020

4 Fredrikstad ulvebanner

Bannere.

Bannere har helt siden starten vært en del av speidersærpreget. Tropper, avdelinger, kretser, flokk, grupper og patruljer har hatt egne bannere.

Har du noen gode bilder av bannere fra din gruppe? Bidra du også! [345]

Les mer om Bannere.

Uke 12, 2020

Kænguru-patruljen

For hundre år siden var "Kænguru-patruljen" en av de to speiderinspirerte romanene som kom.

Boken var en fortsettelse av Speidergutter i Australien som kom ut på norsk i 1919. Dette var den fjerde boken fra John Finnemore som ble oversatt til norsk.

Starten på boken er slik: En kvælende varm morgen - litt mere end seks uker efter turen til Bunya-floden - førte Dick Hvitsokk henimot nybygget. Den trak en liten let vogn, hvori der laa en vandtønde. Dick kom hjem fra en tur til vandhullet nede ved elven, og tønden indeholdt den daglige forsyning, de trængte paa stationen. Da han kjørte frem foran døren, kom hans mor ut av dagligstuen. «Hvorledes staar det til nede i hullet nu, Dick?» spurte hun. «Aa, ikke saa værst, mor,» svarte Dick. «Det er nok litt lavere end igaar, men ikke saa svært meget endda». «Jeg skjønner ikke, hvad vi skal gripe til, hvis hullet blir tomt,» sa fru Barry. «Da findes der ikke en draaape vand nærmere end Narana. Jeg har oplevet mer end én tørke, men denne er den værste, jeg nogen gang har set eller hørt om.» «Kanske det blir regn, før vi kommer rent i knipe, sa Dick og saa op paa himlen., som hver eneste en paa den kant av landet gjorde hundrede ganger om dagen, men den saa ikke videre lovende ut. Der hadde ikke været en sky paa den paa mange maaneder, og der var mer end et aar, siden der sidst faldt en regndraape. Dick rystet haabløst paa hodet ved synet av den straalende hvælving, som strakte sig fra horisont til horisont og vendte sig om for at ta tønden ned av vognen.

Les om romanen "Kænguru-patruljen"

Uke 13, 2020

Viggo Krag Rønne

Hører du hornet kaller.

Viggo Krag-Rønne har vi funnet en sang av i speidersangbøkene. Første gang funnet i Sangbok for Norsk Speidergut-Forbund sin 5. utgave utgitt i 1925 så den er rundt 100 år gammel.

Hører du hornet kaller - kaller på hver en ørn!
Ørnesangen gjaller, kom nå å ta din tørn!
Ørnepatruljen drager, opp på den høyeste topp,
som og i gamle dager, vikinger dro på tokt.
Hurtig nå fremad, glade vi går,
og ei vi stanser før vi målet når.
Vær derfor rede! Vær nå beredt!
Prøv, speider, alltid du å øve rett!

Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [346]

Les mer om Hører du hornet kaller

Uke 14, 2020

Drøbak/Frogn

31. mars 1920 ble 1. Drøbak stiftet.

Speidergruppen som nå kan feire 100 år heter i dag Drøbak/Frogn.

Fra stiftelsesdagen til 9. juli er det planlagt en "100-stafett". Hver natt skal en nåværende eller tidligere speider sove ute noe som blir 100 netter på rad. Stor jubileumsfest for dagens og tidligere speidere er planlagt 6. september.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [347]

Les mer om Drøbak/Frogn sin historie

Uke 15, 2020

Speiderpiken nr 4 i 1930, Norsk Speiderpikeforbund

Medlemsblader har vært viktig og kommet ut fra starten i alle forbund. Men hvordan så de ut og hva inneholdt de?

Norsk Speiderpikeforbund gav ut første Speiderpiken i 1926. Denne uken kan du lese hele Speiderpiken som kom ut i april for 90 år siden, nr 4 i 1930

Kanskje du har noen gode bilder, historier rundt dette eller bilder av noen av de forsidene vi mangler? Bidra du også! [348]

Les hele nr 4 her eller se forsidene på andre utgaver her

Uke 16, 2020

Tysk hjelm

Krigsutbruddet i 1940.

9. april 1940 ble Norge angrepet og okkupert av den tyske militærmakt. Denne våren måtte mye av speiderarbeidet rundt i landet endres. Noen steder merket lite til okkupasjonen mens andre steder var det krigshandlinger som gjorde at alt speiderarbeid måtte opphøre inn til videre.

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [349]

Les mer om Krigsutbruddet for 80 år siden

Uke 17, 2020

St. Georgdagsmerket, NSF

St. Georgsdagen er speidernes internasjonale festdag. Den ble feiret første gang i Norge av Oslo-speiderne i 1914.

Mange speidergrupper markerer denne dagen og i år har en rekke speidergrupper sine jubileumsmarkering til denne dagen.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [350]

Les mer om St. Georgsdagen her

Uke 18, 2020

Landsleir Tromsø 1940 (avlyst), NSF

Denne våren er det nok mange speidere som er skuffet da årets sommerleirer er avlyste pga koronaviruset. Men også tidligere har leirer blitt avlyst.

Sommeren 1940 skulle Norsk Speidergutt-Forbund arrangere landsleir i Tromsø. Alt før det tyske angrepet på Norge 9. april bestemte forbundsstyret at leiren måtte utsettes inntil roligere tider.

Kanskje du har noen historier rundt dette? Bidra du også! [351]

Les mer om Landsleiren i 1940 her

Uke 19, 2020

Annonse i Agderposten om speideroppstart i 1. Arendal, 15. mai 1945

9. mai 1945 kom freden og gjenoppbyggingen av speiderarbeidet kunne starte.

Utstyret var tildels mangelfullt og måtte fornyes i en tid der det var mangel på mye. Flere årganger av jenter og gutter måtte "vinnes" på nytt for speidersaken. Og det måtte skaffes ledere til de speiderne som stod klare. I tillegg måtte det ordnes opp med de ledere som hadde vist sympati med okkupant og Quislings regjering.

Kanskje du har noen bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [352]

Les mer om gjenoppbyggingen av speiderarbeidet for 75 år siden

Uke 20, 2020

1. Ullensvang 17. mai 1957

Norges nasjonaldag 17. mai er en aktiv dag også for speiderne landet rundt.

Mange speidergrupper deltar med flaggheising, deltakelse i flaggborger, kransenedleggelser og mange er stiftet denne datoen.

Den første gangen speidere er med i 17. mai-feiring var antagelig i 1911, da speidere på Frogner og Vestheim skoler i Oslo fikk lov til å gå i 17. mai-toget i Oslo samlet som speidere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [353]

Les mer om speidernes 17. mai her

Uke 21, 2020

Ulvepatruljen i 1910

For 110 år siden: 1. Kristiania ble stiftet 23. mai 1910.

Christian Dons kom i 1909 i kontakt med speiderbevegelsen under et opphold i England da han ble med i 1. North London Troop. Våren 1910 var han begynt å dra på turer med en 6-8 gutter. Christian Dons forteller om oppstarten : "Den 23. mai holdt vi rast oppe på Haukåsen bak Sarabråten i Østmarken, da blev vi enige om å danne en speidertropp og kalle den 1. Kristiania tropp."

Våren 1911 traff Christian DonsHans Møller Gasmann som da hadde startet 2. Kristiania. De kom i snakk, og ble etterhvert enige om å stifte en forening - som ble Norsk Speidergutt-Forbund.

På Nasjonalbiblioteket ligger boken "1. Oslo speidertropp gjennom 40 år" som kan leses her.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [354]

Les mer om 1. Kristiania her

Uke 22, 2020

Speideren nr 2 i 1970, Norsk Speider-Forbund

Medlemsblader har vært viktig og kommet ut fra starten i alle forbund. Men hvordan så de ut og hva inneholdt de?

Norsk Speidergutt-Forbund gav ut Speideren fra 1911. Denne uken kan du lese hele Speideren som kom ut våren for 50 år siden, nr 2 i 1970

Kanskje du har noen gode bilder, historier rundt dette eller bilder av noen av de forsidene vi mangler? Bidra du også! [355]

Les hele nr 2 i 1970 her eller se forsidene på andre utgaver her

Uke 23, 2020

1922: Mittet & Co Kunstforlag utga denne serien på 10/11 speiderpostkort av Karl Dahl for Norsk Speidergutt-Forbund, her er speiderloven § 7 illustrert, fra nettstedet www.slettebo.no

Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.

Speiderloven har fulgt speidingen siden Lord Baden-Powells første versjon i 1908, for hele 112 år siden. Vi har samlet en del av de som ulike forbund har brukt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [356]

Les mer om Speiderloven

Uke 24, 2020

Det blir raskt bål av gamle glør!

Å ta vare på historien i din gruppe og krets, er et viktig bidrag!

Esker med leirminner, diplomer, møteprotokoller og fotografier finnes rundt i mange speidergrupper og i tidligere lederes loft. Gjerne tas det et skippertak ved runde jubileer, men da er ofte mange ting allerede tapt. Vi har laget en artikkelserie som kan motivere til å samle historien underveis, som en godtørn for det speidersaken har gitt deg.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [357]

Les mer om hvordan du kan bli din gruppes speiderhistoriker her

Uke 25, 2020

Patruljefører Ned Nestor og hans venner

For hundre år siden var "Patruljefører Ned Nestor og hans venner" en av de to speiderinspirerte romanene som kom.

Dette var den første boken av amerikaneren G. Harvey Ralphson som kom ut på norsk. Tretten bøker hvor Ned Nestor var hovedpersonen ble oversatt til norsk mellom 1920 og 1934. Noen ble også utgitt på nytt på 1950-tallet.

Starten på boken er slik: Et mysterium i fjellet. En stekende varm ettermiddag i august sto tre gutter i amerikansk speideruniform oppe på et høyt platå nær grensen mot British Columbia. De speidet engstelig ut over det ville og forrevne landskapet. «Ikke noe å se ennå», sa Jack Bosworth og snudde seg mot de to vennene sine, Pat Mack og Frank Shaw. «Dere skal se at Ned og Jimmie er i knipe et eller annet sted. Jeg skulle ønske vi hadde ventet og reist sammen med dem.» «Reist sammen med dem!» gjentok Frank Shaw. «Det var jo nettopp det vi ikke kunne. Det så ut som Ned hadde bruk for akkurat den plassen vi opptok i Missoula. Nå kunne det jamen være til pass for dem om de gikk seg bort.» «Å, ikke bry dere med Ned Nestor og Jimmie McGraw,» sa Pat Mack. «De klarer seg nok, om ikke noen lurer dem på avveier da.

Les om romanen "Patruljefører Ned Nestor og hans venner"

Uke 26, 2020

KFUM forbundsmerke

Norges KFUM-speidere ble stiftet 28. juni 1945.

Helt fra starten på speiderarbeidet i Norge var det mange tropper som hadde en tilknytning til Norges Kristelige Ungdomsforbund. Etter å ha fått nei fra Norsk Speidergutt-Forbund både i 1935 og 1945 til å samle sine troppene i et korps besluttet de å opprette et eget forbund. Norges KFUM-speidere ble da stiftet 28. juni 1945.

I 1947 ble Norges KFUM-speidere et korps innen Norsk Speidergutt-Forbund. De hadde da alt fått utgitt sin egen håndbok Speiderliv.

Norges KFUM-speidere ble i 1978 igjen et eget forbund før de i 2003 ble en del av det nye Norges KFUK-KFUM-speidere.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [358]

Les mer om Norges KFUM-speidernes historie her

Uke 27, 2020

Metallmerke

Sommertid er leirtid. Landsleir på Starum ble arrangert for 50 år siden.

Norges KFUK-speidere var 50 år og arrangerte jubileumsleir fra 1. til 7. juli i 1970. Leiren hadde som motto "Tenn speiderild - sett speiderspor!" og samlet over 4000 speiderjenter over 12 år.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [359]

Les mer om landsleiren på Starum her

Uke 28, 2020


Fra kretsleiren

Sommertid er leirtid. Agder krets sin første kretsleir startet 3. juli 1920.

Agder krets NSF arrangerte sin første kretsleir på Gleodden fra 3. til 10. juli 1920. Det deltok 220 speidere fra 8 tropper.

Leiren ble omtalt i et fyldig referat i Speideren nr. 2 (februar) i 1921.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [360]

Les mer om Kretsleiren til Agder krets her

Uke 29, 2020

Fra leiren

Sommertid er leirtid. Landsleir i Trondheim arrangerte Norsk Speidergutt-Forbund i 1920.

Norsk Speidergutt-Forbund sin tredje landsleir ble arrangert fra 5. til 12. juli i 1920. Les på leirens side om dagsprogrammet, hvordan bespisningen var, minner fra leiren og en del bilder.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [361]

Les mer om landsleiren i Trondheim her

Uke 30, 2020

Det blir raskt bål av gamle glør!

Å ta vare på historien i din gruppe og krets er et viktig bidrag!

Esker med leirminner, diplomer, møteprotokoller og fotografier finnes rundt i mange speidergrupper og i tidligere lederes loft. Gjerne tas det et skippertak ved runde jubileer, men da er ofte mange ting allerede tapt. Vi har laget en artikkelserie som kan motivere til å samle historien underveis, som en godtørn for det speidersaken har gitt deg.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [362]

Les mer om hvordan du kan bli din gruppes speiderhistoriker her

Uke 31, 2020

Speideren 6-1911

Sommeren 1910 ble 1. Fredrikstens tropp stiftet i daværende Norske Gutters Speiderkorps.

Ut på høsten hadde de rundt 100 medlemmer. Når Norsk Speidergutt-Forbund ble stiftet i mars 1911 meldte de seg inn der som den andre troppen utenfor Oslo. Navnet ble senere endret til 1. Fredrikshald før navnet ble 1. Halden. Er nå en nedlagt speidergruppe.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [363]

Les mer om 1. Halden her

Uke 32, 2020

Leirmerket

Sommertid er leirtid. Landsleir på Brunlanes bla arrangerte for 60 år siden

Norsk Speidergutt-Forbund sin landsleir samlet ca 8200 deltagere og ble arrangert fra 5. til 11. august i 1960. Temaet og særpreget for leiren var vikinger og vikingtid. Underleirene fikk navn etter norrønske steder og programmet bar preg av vikingaktiviteter. Det ble også utgitt en norsk - "vikingspråk" parlør i leirheftet. Les på leirens side om dagsprogrammet, menyen, leirsangen, minner fra leiren og en del bilder.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [364]

Les mer om landsleiren på Brunlanes her

Uke 33, 2020

Leirlogo

Den første verdensjamboreen ble avholdt i London for 100 år siden

Selve leiren ble holdt i messehallen Olympia i Kensington i London fra 30. juli til 8. august 1920 med ca 8000 deltagere. Messehallen ble fylt med jord og det ble lagt gress. Den første og eneste verdensjamboreen som har vært innendørs. Fra Norge deltok 54 speidere og ledere.

Les om Sverre Andresen sine minner fra jamboreen hvor bl.a. Norge ble "verdensmestere" i forhindringsløp. Alle de 33 nasjonene som deltok stilte med et tremannslag, Og Norge vant.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [365]

Les mer om Jamboreen her

Uke 34, 2020

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [366]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 35, 2020

Gruppemerke for Melhus speidergruppe

For 75 år siden ble Melhus 1 stiftet 25. august og startet opp speiderarbeidet i Melhus.

Gruppen heter i dag Melhus speidergruppe.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [367]

Les mer om Melhus speidergruppe her…

Uke 36, 2020

Strand Jørpeland

27. august 1920 ble 1. Jørpeland stiftet.

Speidergruppen som i dag heter Strand Jørpeland har nå feiret 100 aktive år.

I 1978 slo guttegruppen 1. Jørpeland og jentegruppen Jørpeland 1 seg sammen og dannet Strand Jørpeland.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [368]

Les mer om Strand Jørpeland sin historie

Uke 37, 2020

Morgengymnastikk under den første troppsleir i 1946 .

1. september var det 75 år siden 8. Skien ble stiftet.

Først under navnet Skien 1 KFUM og var med i Norges KFUM-speidere til de gikk inn som korps i Norsk Speidergutt-Forbund i 1947. Da tok gruppen navnet 8. Skien og er i dag fortsatt aktive som en gruppe i Norges speiderforbund.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [369]

Les mer om 8. Skiens godt bevarte historie

Uke 38, 2020

Klisje fra Speideren, 1919

2020 er et år med mange små og store jubileer.

Ikke minst er det en rekke grupper som feirer 100 år i år. I løpet av 1920 er det registrerte mange nye tropper landet rundt, både for gutter og jenter. Også nye kretser kom til samt Norges KFUK-speidere ble stiftet som det første pikeforbundet. Ikke bare 100-årsjubilanter er å finne, også mange andre milepæler finner du ved å lete i årsoversiktene. Flere speidertropper ble også stiftet for 110 år siden i 1910.

Her er oversikten over stiftede tropper og enheter i 1920

Uke 39, 2020

Erling Hauger

Her er speidergutter som av glede strutter.

Erling Hauger skrev denne speidersangen for hundre år siden, i 1920. Første gang vi har funnet sangen er i Sangbok for Norsk Speidergut-Forbund sin 5. utgave utgitt i 1925. Dette er en av fire speidersanger vi kjenner til at Erling Hauger har skrevet.

Smil da hvor du ferdes!
Smil når neven herdes;
smil når regnet flommer,
smil når solen kommer;
smil på tur og hjemme;

Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [370]

Les mer om Her er speidergutter som av glede strutter

Uke 40, 2020

Speiderpikene i Haugesund bygger hytte i 1920.

2. oktober 1920 ble Haugesund 1 KFUK stiftet, dagens Haugesund 1 KFUK-KFUM-speidere.

Det var to unge lærerinner som nettopp var kommet hjem fra Oslo som startet opp med speiderarbeidet for piker i Haugesund. I Oslo hadde de sett litt til speiderarbeidet og var blitt begeistret for det. Det viste seg at også pikene i Haugesund var begeistret for tilbudet om å bli speidere og den første tropp ble snart fulltallig. Troppen ble stiftet en måned før Norges KFUK-speidere og var dermed en av de første troppene i forbundet.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [371]

Les mer om historien til Haugesund 1 KFUK-KFUM-speidere

Uke 41, 2020

Trondheim 1 (NSPF) er Norsk Speiderpikeforbunds eldste tropp, stiftet i 1915, her i et bilde fra 1923 .

Trondheim 1 er regnet som den første speiderpiketropp tilknyttet NSPF, selv om den er stiftet 6 år tidligere enn dette forbundet.

For 105 år siden, 2. oktober 1915, under det høstgylne løvet i hagen ved Berg prestegård ved Trondheim, sto en gruppe unge piker oppstillet i en hestesko. Det var høytid og spenning og lys, ung glede i de strålende ansiktene - det var den første speiderpiketroppen som skulle avgi sitt speiderløfte.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [372]

Les mer om historien til Trondheim 1

Uke 42, 2020

Ulike tall og romertall

Vet du når speidergruppa di er stiftet?

Mange av dagens speidergruppene har droppet nummereringen foran eller etter, vet du hva de het før?

Dette er til stor hjelp for å rekonstruere speiderhistorien til hver enkelt gruppe.

Kanskje du kan bidra til historien om din gruppe? Bidra du også! [373]

Her finner du alle mulige grupper som hittil er funnet

Uke 43, 2020

KFUK Speidernes blad nr 8 i 1940, Norges KFUK-speidere

Medlemsblader har vært viktig og kommet ut fra starten i alle forbund. Men hvordan så de ut og hva inneholdt de?

Norges KFUK-speidere gav ut første medlemsblad i 1922. Denne uken kan du lese hele KFUK-Speidernes blad som kom ut i oktober for 80 år siden, nr 8 i 1940

Som vanlig inneholdt bladet stoff fra tropper og kretser, meisespalten, historier og reklame. Men også spalten "Vi trener til beredskapsmerket" var en gjenganger denne høsten.

Kanskje du har noen gode bilder, historier rundt dette eller bilder av noen av de forsidene vi mangler? Bidra du også! [374]

Les hele nr 8 i 1940 her eller se forsidene på andre utgaver her

Uke 44, 2020

Wilhelm Retz

Speidertropp, rykker op frem til vakt med ånd og kropp.

Wilhelm Retz skrev denne speidersangen som vi har funnet for første gang i Sangbok for Norsk Speidergut-Forbund sin 5. utgave utgitt i 1925.

:"Vær beredt" hvorhen du går, om du så enn motbør får,
drei ei bi, syng kun i: "hei, her seiler vi."

Har du historier tilknyttet denne sangen eller andre speidersanger? Bidra du også! [375]

Les mer om Speidertropp, rykker op frem til vakt med ånd og kropp

Uke 45, 2020

Margrethe Parm

Norges KFUK-speidere ble stiftet 3. november i 1920.

Sommeren 1920 utarbeidet Margrethe Parm, som var landssekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF), et forslag til arbeids- og organisasjonsplan for Norges KFUK-speidere og la det fram for styret i NKUF. Det ville være galt å si at forslaget ble mottatt med begeistring! Mange ga tvert i mot uttrykk for engstelse for dette nye. En av de mannlige medlemmene uttalte at han fant det opprørende at speiderpikene gikk med soldathatt og kniv. Gikk dette gjennom ville en ødelegge de unge pikene!

Men han føyde senere til senere : "Har dere tro på saken, så gå til den i Guds navn." Det ble nedsatt en komité på 4 medlemmer som skulle se nærmere på saken. De gjorde et grundig arbeid, og forslaget ble endelig vedtatt av forbundsstyret 3. november 1920. Norges KFUK-speidere var et faktum, og som første speiderchef ble oppnevnt Margrethe Parm.

Har du historier tilknyttet Norges KFUK-speidere? Bidra du også! [376]

Les mer om Norges KFUK-speideres historie

Uke 46, 2020

Foto av Håkon Noren i Speider-Sport ASs kalender 2014

Speidersitater er en artikkelside med sitater fra både inn- og utland. Disse kan være gode rettesnorer og til ettertanke, mens andre er til festlige anledninger og om og av ulike personligheter innen speidingen.

SitatJeg tenker ofte når solen går ned at verden er skilt fra himmellyset ved et stort teppe, men stjernene er små hull boret gjennom teppet av dem som har gjort gode gjerninger i denne verden.Sitat
Sign b-p.pngLord Baden-Powell

Kanskje du vet om noen flere? Bidra du også! [377]

Les mer om Speidersitater

Uke 47, 2020

NSF logo

21. november 1920 ble 1. Aarnes speidertropp stiftet i Norsk Speidergutt-Forbund.

Troppen ble stiftet med N. L. Daarflot som troppsfører for 34 speidere. Fra starten var de en tropp uten kretstilhørighet.

I dag heter gruppen Nes Årnes speidergruppe.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [378]

Les mer om 1. Årnes og dagens Nes Årnes

Uke 48, 2020

Haandbok for Norske Speidergutter

Haandbok for Norske Speidergutter kom ut i 1910 som den første norske speiderhåndboken.

Den ble utgitt for 110 år siden av Norske Gutters Speiderkorps som var det første organiserte forbundet i Norge. Den var et første forsøk på å tilpasse Scouting for boys til norske forhold og skulle danne grunnlag for en enhetlig speiderbevegelse.

Store deler av den var basert på oversettelsen av Scouting for boys, men mange av kapitlene var skrevet for norske forhold og i Norske Gutters Speiderkorps sin ånd. Håndboka ble redigert av Jacob Pedersen Grøtum og Bertel Andreas Grimeland.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [379]

Les mer om Haandbok for Norske Speidergutter og kapittel 1.

Uke 49, 2020

Fredslyset.

27. november 1999 kom Fredslyset til Norge for første gang.

I 21 år har Fredslyset blitt brukt av speidergrupper og Gilder på ulike arrangementer i førjulstiden. Siden januar 2018 har Fredslyset fra Betlehem brent permanent i kapellet til fransiskanerklosteret Marias Minde i Bergen.

I år har det ikke vært mulig å spre Fredslyset rundt i landet slik det pleier. Men noen speidergrupper bruker lyset i år også.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [380]

Les mer om Fredslyset sin historie.

Uke 50, 2020

Juleheftet i Norges speiderforbund, 1995.

Det første juleheftet i speiderregi ble utgitt i 1922 og det siste i 2004, altså har vi 83 års rik speiderhistorie i arkivet.

Julehefter ble utgitt av de fleste speiderforbund opp i gjennom årene og var en kilde til inntekter, inspirasjon og omdømmebygging for speidersaken.

Mange av Juleheftene er skannet og kan leses i sin helhet slik at det er mulig å se hvordan innholdet har endret seg.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [381]

Les mer om de ulike årganger av julehefter her

Uke 51, 2020

Speiderleiren

For femti år siden ble den speiderinspirerte romanene "Speiderleiren" utgitt.

Det var sikkert mange speiderjenter som fikk denne boken til jul i 1970. Forfatter var Brit Brun Barreth og boken hadde undertittel "Det var den gang da mor var pike"

På baksiden av boken står følgende: Boken handler om to speiderpiker som gjerne vil reise sammen på landsleir. Gunvor får leirpengene hjemme, mens Sigrid er nødt til å skaffe pengene selv. Dette viser seg å bli en vanskelig oppgave, enda hele leiroppholdet bare koster femti kroner. Det er jo ikke så mange penger, vil dere syns som leser denne boka. Men da mor var liten, var hver krone en liten formue. Barn som liker å høre fortellinger fra foreldrenes tid, vil få mange hyggestunder sammen med de to oppfinnsomme pikene Gunvor og Sigrid. Dere vil bli glade i Sigrids bror Olav, som er en hjelpsom kamerat.

Les om romanen "Speiderleiren" her

Uke 52, 2020

Kjære Far jeg være vil

"Kjære Far jeg være vil"

Den er også kjent som "Meisebønnen" eller "Ulvebønnen" og mange ulvunger og meiser har nok sunget denne sangen som avslutning på møtene.

Sangen er skrevet av Hans Møller Gasmann før 1947 og var de yngste speiderne sin "Speiderbønn".

Les om "Kjære Far jeg være vil" her

Uke 53, 2020

Kontingentmerket for den norske kontingenten til 16th World Scout Jamboree

Den 16. jamboreen ble holdt i Cataract Scout Park i New South Wales i Australia og var den første på den sørlige halvkule.

420 speidere reiste fra Norge til andre siden av kloden for å delta. Den første patruljen startet reisen første juledag på Fornebu i Oslo, for så å ha et døgn i Singapore før de tok fly til Sidney i Australia.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [382]

Les mer om 16th World Scout Jamboree

Uke 1, 2021

Lord Baden-Powell blåser i sitt kuduhorn

Baden-Powell ga oss speidersaken og for 80 år siden denne uke døde han i sitt hjem i Kenya.

Vi har samlet en del interessant stoff om hans liv, forfatterskap og kontakt med Norge.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [383]

Les mer om Baden-Powell

Uke 2, 2021

1. Drammen

12. januar 1921 ble 1. Drammen stiftet.

Den første troppen i Drammen ble innmeldt i Norsk Speidergutt-Forbund i 1913 med navnet 1. Drammen og kunne da melde at den hadde væ