Viggohytten

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Viggohytten
Viggohytten-logo.gif
Eier: Viggohyttens venner
Bygget 1915
Sted: Bergen kommunevåpen.png Bergen, Gravdalsfjellet
I 1998 ble Viggohytten på Gravdalsfjellet gjennåpnet. I er drives hytten av Viggohyttens venner som er en ideell interessegruppe. Hytten er åpen for publikum hver søndag fra september til juni, hvor det selges vafler, kaffe og annen drikke. Tre speidergrupper er idag med i vaktordningen. I tillegg til å være med å holde hytten søndagsåpent brukes den mye til dagsturer, og overnattingsturer for patruljer og småspeidere.
I juni 2014 brant hytten ned. Ny hytte er under planlegging og kan forhåpentligvis åpne ut på sensommeren 2015. Dette gjør at 100-årsmarkeringen av hytten ikke helt ble slik som mange hadde sett for seg.
Les mer om speidingen i bydelen Laksevåg i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png
Viggohytten i 2009.

Beliggenhet

Viggohytten ligger på Gravdalsfjellet i Kanadaskogen med 180 graders utsyn mellom Løvstakken og Lyderhorn. På gode dager kan man se helt til Folgefonna, Tysnes og Stord.

På hyttens hjemmeside finnes kart og forslag til veivalg [1]


Åpningstider

Hytten er åpen for publikum hver søndag fra september til juni. Det selges nystekte vafler og varm drikke. Hytten er åpen så er det dårlig vær er det bare å trekke inn i stuen. Vaktene går på omgang mellom Viggohyttens venner, tre speidergrupper fra Laksevåg og Fyllingsdalen, og noen interesserte vertsfamilier og enkeltmedlemmer. I tillegg blir hytten stadig brukt av foreninger, lag og skoleklasser for overnatting.

Vaktliste og åpningstider ligger på hyttens hjemmeside [2]


Hvem driver hytten i dag

Idag drives hytten av Viggohyttens venner. Søndagsvaktene blir delt mellom Viggohyttens venner, 1. Laksevåg NSF, Laksevåg KFUK-KFUM-speidere, Fyllingsdalen KFUK-KFUM-speidere og noen interesserte vertsfamilier og enkeltmedlemmer.

Historie

Hytten er bygget i 1915. I 1925 kjøpte idrettslaget Viggo den.

Etter hvert ble hytten lite brukt og på 1980-tallet var den kommet i en veldig dårlig stand. Se mere om hyttens historie her [3]

På tilfeldig måte møttes de to entusiastene, Svein Ivar Holm og Willy Johannessen. De fikk startet Viggohyttens venner 5. desember 1996 og fra da av begynte ting å skje. Etter positiv presseomtale både i lokalavisen Sydvesten og Bergens Tidende meldte nye interesserte seg og sponsorer ble notert.

Da de første 50.000.- var på konto ble det innhentet anbud på materiell m.m. Ting skjedde fort og dugnadsånden var stor. Viggohytten ble gjenåpnet 6. september 1998 under stor festivitas.

Hytten ble raskt et populært turmål for beboere rundt Kanadaskogen både i Fyllingsdalen, Laksevåg og Nipedalen/Gravdal. Spesielt barnefamilier fikk et flott turmål, hvor nystekte vafler ble premie for mange små turgåere.


Hytten brenner i 2014

16. juli 2014 kan en turgåer melde at hytten er brent helt ned. Samme person hadde gått forbi hytten dagen før og da var alt i orden. Hytten hadde ikke innlagt strøm, ingen hadde brukt den rett før dette skjedde og den brant ned på en regnværsdag. Mye tåke har nok også gjort at ingen har sett brannen. Etterforskningen fant ut at ytterdøren var låst, men ingen brannårsak. Hytten var fullverdiforsikret, men historien som var i veggene forsvant.


Ny hytte

Planleggingen av en ny hytte begynte straks. I august kan Lokalavisen Lyderhorn fortelle at arbeidet med å få opp en ny hytte er igang. [4]

I februar 2015 viser Lyderhorn tegninger og fortelle hvordan den nye hytten blir [5]

Hvis alt blir godkjent vil hytten bli bygget i seksjoner som blir flydd opp med helikopter. Der blir den montert og forhåpentligvis kan den åpne ut på sensommeren 2014.


Speidergrupper

Fra perioden hvor hytten ble gjennåpnet i 1998 var Løvås/Fyllingsdalen, Bergen MS og 1. Laksevåg med på vaktordningen.

Senere gikk Løvås/Fyllingsdalen inn i 1. Laksevåg og Bergen MS trakk seg ut. Som nye i vaktordningen har Laksevåg KFUK-KFUM-speidere og Fyllingsdalen KFUK-KFUM-speidere kommet til.

Ukens artikkel

Viggohytten er presentert slik i ukens artikkel, uke 9, 2015 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 9, 2015

Viggohytten, et populært turmål!

2015 er et år med mange jubileer, i år er det 100 år siden Viggohytten ble bygget.

Viggohytten ligger på Gravdalsfjellet i Kanadaskogen med 180 graders utsyn mellom Løvstakken og Lyderhorn. På gode dager kan man se helt til Folgefonna, Tysnes og Stord.

I juni 2014 brant hytten ned. Ny hytte er under planlegging og kan forhåpentligvis åpne ut på sensommeren 2015. Dette gjør at 100-årsmarkeringen av hytten ikke helt ble slik som mange hadde sett for seg. .

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [6]

Les mer om Viggohytten

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Eksterne lenker

Viggohyttens hjemmeside [7]

Bergens Tidende: hytten har brent ned [8]

Bergensavisen: hytten har brent ned [9]

Lokalavisen Lyderhorn: vil bygge hytten opp igjen. [10]

Lokalavisen Lyderhorn: hytten skal gjennoppstå [11]

Referanser