Scouts own

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Scouts Own

"Scouts own"/"Guides own"/"Cubs own" er en andakt eller forenklet gudstjeneste der speiderne selv deltar med oppgaver. I Speiderboka 1992 heter det at "dette er en samlingsstund der vi samler tankene om Gud og hvordan Han er med i livet vårt."

I håndbøker og ved lederkurs pekes det på at den kan inneholde skriftlesing eller dramatisering, sang, refleksjon og bønn, - for eksempel Speiderbønnen. I speiderbevegelsen er det utgitt flere hefter med ferdigskrevne andakter. Hans Møller Gasmanns andaktsbok var mye brukt. Ofte har man hentet tema fra paragrafer i Speiderloven.

Det har vært naturlig å arrangere rammen rundt Scouts own med elementer som skaper høytid og fellesskap; plassering i hestesko, bord med duk og lys, blomster, trekors m.v.

Tematikk og innhold skal være tilpasset aldersgruppen.

Se også Speidergudstjeneste.

Tidlig fokus på "Scouts own"

I Tammy M. Proctors "On my honour": Guides and Scouts in interwar Britain",[2] finner vi noe om tidlig praksis og tenkning rundt Scouts own. Det fortelles at "Scouts own" først ble praktisert i den store samlingen i Crystal Palace i 1909. Formen ble gradvis utviklet, men det hele skulle være enkelt og tverrkirkelig. Formen speilet B-Ps tanker om personlig utvikling. Det ble fortalt mange historier som appellerte til gode gjerninger og positiv karakterutvikling. Man hadde lite fokus på frelse. Dette samsvarer med noe B-Ps skrev før han døde: "You will find that heaven is not a kind of happiness somewhere up in the skies after you are dead, but right here and now in this world."

Utklipp og minner

Eksterne lenker

  • Wikipedia om Scouts own - [3]

Referanser

  1. [[1]]
Vet du mer om "Scouts own"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!