Ulla Wichmann

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ulla Wichmann
Personalia
Wichmann, Ulla.jpg
Født: 16. juli 1942[1]
Bortgang: 26. januar 2016
Speiderbakgrunn
Korps: Misjonskirkens speiderkorps
Verv: Fakkelsekretær NMU


Speiderbakgrunn

Ulla Wichmann vokste opp i Danmark og var speider der.

Ledergjerning

Minner fra tiden som fakkelsekretær i NMU

Ulla Wichmann og Ellen Bom i 1965. (Foto fra Gjengangeren)

Ellen Bom og Ulla Wichmann hadde noen begivenhetsrike år som fakkelsekretærer i NMU på 1960-tallet. De bragte med seg speidererfaringer fra Danmark og betød mye for fakkelspeiderarbeidet rundt om i hele landet. Men det fulgte også med denne oppgaven at de deltok i hele bredden av menigheter og foreningers virksomhet. Så her ble det aktiv deltakelse på ukemøter, gudstjenester, ungdomsforening og junior - og selvsagt fakkelspeidermøter. Men i tilgjengelige annonser fra lokalavisene er det ikke selve speideraktiviteten som annonseres og omtales mest. Men Ellen og Ulla hadde nok en frimodig tro og formidling som gjorde dette naturlig for dem. Og speiderarbeidet skulle være en del av menighetens samlete arbeid, så denne brede tilnærmingen var nok også ganske strategisk.

Nedenfor er noen utdrag fra deres reisevirksomhet.

1964

Seint i januar 1964 var Ellen Bom og Ulla Wichmann i Bergen.[2] Søndag kveld annonseres: "Kl. 19.30: Evangelisk møte. Ulla Wikmann og Ellen Bom deltar. Musikkforeningen." Onsdagen etter deltok de to på "Ukens møte".

Ellen og Ulla var i Haugesund i februar 1964. I annonsen het det: "Misjonskirken minner om møtet i kveld. Det er fakkelspeiderne som står for dette møtet, og vi får besøk av våre landsinstruktører, Ellen Bom og Ulla Wichmann. Det blir fakkeldemonstrasjon og ellers program ved faklene. Merk tiden i dagens annonse og vær hjertelig velkommen." [3]

Herøya misjonshus fikk besøk av Ellen og Ulla i juni 1964. De var med både på åpent møte torsdag og juniormøte fredag.[4]

I august 1964 besøkte Ellen Bom og Ulla Wichmann Misjonshuset i Larvik. De deltok på samling i "Unges Misjon" på lørdagskvelden sammen med misjonæren og speiderpioneren John Larsen. Søndag kveld deltok de på evangelisk møte sammen med Gärtner og Musikkoret.[5]

I november 1964 [6] var Ellen og Ulla i Kristiansund. Her sørger menigheten for en liten introduksjon av de to:

"'To danske instruktører, Ellen Bom og Ulla Wichmann fra Odense besøker Misjonshuset fra mandag. De kom først til Norge for å gå på Bibel- og Ungdomsskole, og ble så i 1963 kalt til ungdomsarbeidet innen Misjonsforbundet som instruktører, spesielt med tanke på fakkelarbeidet, og har vist en sjelden iver for dette, og er aktivt med i alt menighetsarbeid.

— Vi viser også til lørdagens bønnestund og søndagens gudstjeneste og møte.

D. Børresen."

1965

Tidlig i mai 1965 talte Ellen Bom og Ulla Wichmann på møter i Misjonsforbundet (Storgaten 46 - var det Bodø?). De ble da omtalt som "de danske evangelistene".[7]

14. - 21. mai 1965 besøkte Ellen og Ulla Narvik.[8]. Menigheten melder deres aktivitet slik i lokalvisa:

"Speider-instruktørene Ulla Wickmann og Ellen Bom besøker Narvik i tiden 14.—21. mai. Det er som instruktører for Det norske Misjonsforbunds fakkelspeidere vi får dette hyggelige besøket. Og hold dere fast: De er danske! Men de er blitt så glade i Norge at de allerede har vært her i 2 år — og fortsetter.

De forskjellige møter og fester de deltar i, vil bli godt bekjentgjort gjennom avisene. Bl. annet taler de danske gjester i festsamværet i Misjonshuset på formiddagen 17. mai — like etter barnetoget.

Selvsagt blir det også et internt møte under besøket, hvor Misjonsmenighetens styre og alle, ledere i underavdelingene samles.

Spesielt ungdom bør komme og høre på disse staute danske jentene!

-sen."

I juni var Ellen og Ulla i Tromsø.[9] Menigheten skriver i lokalavisa: "Frimisjonen Vi har nå besøk av fakkelinstruktørene Ellen Bom og Ulla Wickmann, som vil delta på våre møter søndag. Vi ønsker alle velkommen til å høre dem tale, synge og spille. Se annonsen."

Seint i august 1965 besøkte Ellen og Ulla Drøbak.[10] I annonsen het det: " Misjonshuset. Lørdag kl. 15.30 innbyr fakkelforeningen barn mellom 8 og 13 år til pølsefest. Lysbilder, utlodning m. m. Inngang 1 kr. Søndag møte kl. 19. Ellen Bom og Ulla Wickmann vitner." I forhåndsomtalen het det ellers: "Nå er tiden kommet for å starte opp igjen med barnearbeidet. I den anledning har Drøbak fått besøk av fakkelinstruktorene Ellen Bom og Ulla Wichmann. Disse ungdommene har samlet mye barn over hele vårt land. Benytt anledningen til å gi barna noen hyggelige timer i Misjonshuset."

Seint i oktober er "Evangelistsøstrene Ellen Bom og Ulla Wichman" på Misjonshuset på Namnå for evangelisk møte.[11]

I oktober er Ellen og Ulla på besøk i misjonsmenigheten i Sarpsborg. De deltar på juniormøte tirsdag, møte med musikken og pastor Myre onsdag og barnemøte torsdag.[12] Senere juniorfest lørdag, familiegudstjeneste og evangelisk møte søndag.[13]

1966

I januar var Ellen og Ulla på Misjonshuset, Bryne. Søndag kveld er det møte.[14]

Sist i januar var Ulla og Ellen i Misjonskirken i Haugesund. På møtet torsdag vitnet og sang de, sammen med forstander Andersen og Musikkforeningen. Fredag er det juniorforening der de to deltar.[15] Søndagen deltok de på fellesmøte mellom Misjonsmenigheten og Frelsesarmeen.

1967

Ellen Bom og Ulla Wichmann var med i leirledelsen for 1967 Fakkelleir Tromøya (NMU)[16]

Høsten 1967 ser det ut som om Ulla reiser uten Ellen.

1968

I august var Ulla Wichmann i Grimstad. Tirsdag var det både speiderfest og ungdomsmøte. Onsdag var det speiderinstruksjonsmøte.[17]

Tilbakeblikk 1986

På et mimremøte for eldre speiderledere i NMU 31/10 1986 fortalte hun bl.a.:

Ulla Wickmann Johannessen: Minnes brytning i fakkelarbeidet. Kom til Norge i 1962 - på bibelskole. Hadde vært speider i Odense innen det Danske misjonsforbund. Gikk et SMU-kurs på Lidingø. Fjellvang underviste i Fakkelarbeid på Ansgarskolen i 1962. Møtte Ellen. I 1963 var hun ettåring på Bjorbekk og i Froland. Husker leir på Tveit, Kr.sand. Fakkelinstruktør.

I 1964 ble hun fakkelinstruktør (m.m.!) i NMU. Kurs på Vestlandet - Bergen/Haugesund/Stavanger. Skiensfjorden hadde et blomstrende fakkelarbeid. I 1967 dro Ellen til Amerika. Ulla ble speidersekretær - mer konsentrert om speiding. Deltok i leirer, gruppebesøk og kurs. Sluttet til jul 1971/72. Hadde kontakt med NSF og KFUK. Revidere fakkelboka? Komite Tore/Olaf/Ulla. På konferansen ble forslaget nedstemt. Men vi kalte oss deretter fakkelspeidere. Ulla ønsket kontakt md NSF/KFUK. Vi hadde behov for inspirasjon utenfra.

Se Kilde: Fakkelsekretær Ulla Wichmann 1964-1972.

Personlig bakgrunn

I 1983 giftet Ulla seg med Arne Johannessen. [18]

Verv

Fakkel/Speidersekretærer gjennom tidene.... Misjonskirkens Speiderkorps
Hans-Jakob Frøen Synnøve Oterholt Einar Islann Tor Strøm Andersen Sverre Fjellvang Kari Simonsen Ellen Bom Ulla Wichmann Fridtjof Sandring Finn Ivar Knudsen Ingeborg Næs Tore Ingemund Larsen Jarl Vidar Erichsen Heidi Brynhildsen Yngve Håvard Brosstad Bente Skram Pedersen Knut Olaf Lindtveit Torgeir Neset Stein Erik Nyli Kristian W. Thaysen John Øyvind Livden Line Haugnes Anita Dencker Isaksen Helene M. Gundersen

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Minneord 2016

"Ulla Wichmann Johannessen[19]

Ulla kom fra Danmark som ung jente. Sammen med sin danske venninne Ellen Bom begynte hun på Ansgar Bibelskole i Oslo. Etter endt skolegang ble hun ansatt i forbundet som speiderleder/instruktør. Hun reiste rundt i hele landet, besøkte menigheter og startet nye speidergrupper. Hun fikk mange nye venner som hun har hatt god kontakt med siden.

Ulla var glad i å reise. Hun dro til England og jobbet som husmor i Kirken, men det var tiden i Israel som var hennes store opplevelse. Israel lå hennes hjerte nær, hun hadde alltid mye å fortelle derfra. Ulla var en ekte misjonsforkynner, hun elsket menigheten, var aktivt med på Betel, både i styret, sangkor og Kvinnemisjonen som hun ledet i mange år.

Familien hennes bodde langt unna, så hun sa at menigheten var hennes «storfamilie». Hun var godt kjent i distriktet, var rundt og holdt andakter, og ofte kåserte hun også om H.C. Andersen. Hun var litt stolt når hun fortalte at de hadde bodd i samme gate i Odense. Ulla dro gjerne til Spania om vinteren, ville bort fra snø og kulde. Også nå var turen planlagt, men det ble en annen reise denne gang. Hun ble innlagt på sykehuset, og døde den 26. januar.

En plass på Betel står tom, hun vil bli savnet, men nå har hun fullendt løpet og bevart troen. Hun ble bisatt fra Bjorbekk misjonskirke 4. februar til en fullsatt kirke.

En siste hilsen fra Kvinnemisjonen."

Eksterne lenker

Referanser

 1. Dødsannonse Agderposten 2016
 2. Bergens Arbeiderblad 24/1/1964
 3. Haugesunds avis 11/2/1964
 4. Porsgrunns Dagblad 4/6/1964
 5. Østlandsposten 22/8/1964
 6. Tidens krav 14/11/1964
 7. Nordlandsposten 30/4/1965
 8. Fremover 11/5/1965
 9. Tromsø 12/6/1965
 10. Akershus amtstidende 27/8/1965
 11. Glåmdalen 29/10/1965
 12. Sarpsborg arbeiderblad 16/11/1965
 13. Sarpsborg arbeiderblad 20/11/1965
 14. Jærbladet 21/1/1966
 15. Haugesunds avis 27/1/1966
 16. Drammens tidende og Buskeruds blad 17/3/1967
 17. Grimstad adressetidende 20/8/1968
 18. Agderposten 29/12/1983
 19. Agderposten 9/2 2016