Landsmøte 1946 (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Inderøy kommune Inderøy kommunevåpen.png

Landsmøte 1946 (NSPF)

Dette var det 10. ordinære landsmøtet i Norsk Speiderpikeforbund.

Sted og arrangører

Sund Folkehøyskole, Inderøy under Jubileumsleir Inderøy 1946 (NSPF). [1]

Program

Delegater

Saker

Valg og utnevninger

Se også artikkelsiden Hovedstyret i Norsk Speiderpikeforbund.


Utdelte hederstegn

Omtaler

Lederbladet nr. 7 1946 bringer referat fra landsmøtet:

Møtet ble åpnet av landssjefen som ønsket alle velkommen til forbundets 10. landsmøte og sangen «Gjør det lille du kan» ble sunget. Deretter holdt landssjefen en appell til lederne, som hun hadde kalt «moralsk gjenreisning» og sangen «En ungdom som er sterk og sunn» avsluttet.

1. Landssjefen foreslo at der ble valgt en protokollkomité til å underskrive protokollen og dette ble enstemmig vedtatt. Til protokollkomité ble valgt: Mossa Lund, Stavanger, Lise Hammer, Hønefoss, Lillemor Skandsen, V. Aker, Signe Christie, Bergen, Signe Moe, Tromsø og Inger Ellingsen, Mysen. Der ble holdt opprop av de stemmeberettigede. Der var 148 stemmer. 3 kretser og 5 enkeltstående tropper var ikke tilstede.

2. Forbundets rapport og rapport for Speiderpiken og Lederbladet ble opplest. Der var 6.000 speiderpiker da forbundet ble oppløst og pr. 30. juni 1946 var der vel 13.000. Forbundet har hatt representanter til nordisk konferanse august 1945 og konferanse for reisesekretærer på Frustunaby, Sverige, representant ved Sveriges K.F.U.K.s scouttörbunds 25 årsjubileum og vært representert ved protestantisk konferanse i Frankrike i år. Forbundet har i det forløpne år hatt besøk av verdensspeiderpikesjefen Lady Baden-Powell og direktøren for Verdenskontoret, Mrs. Leigh White, og reiseruten i Norge ble Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Begge to betalte oppholdet selv og reisen foregikk med militærfly, så hverken fellesrådet eller forbundet hadde noen utgifter på dette. Den 12. desember hadde landssjefen sammen med landssjefen for Norges K.F.U.K. speidere foretrede for HKH Kronprinsesse Märtha, HKH hadde stillet seg som beskytterinne for speiderpikene i Norge. - Forbundet har i det forløpne år utgitt Speiderpikeboken, Sangboken i ny utgave, en liten folder til reklame og Jubileumsboken i anledning forbundets 25 års jubileum. - Begge instruktørene har reist hele tiden etter frigjøringen, og de har et meget anstrengende år bak seg. - Økonomien i forbundet er bra. Speiderpikens redaktør, frk. Eli Skarstein, ba seg fritatt for arbeidet i februar, så bladet har vært redigert fra forbundskontoret siden den tid. Første nummer etter frigjøringen kom ut i 6.000 eksemplarer, men nå er opplaget steget til 11.000 eksemplarer.

Veivalg og diskusjon

For hvert enkelt landsmøte har det til tider vært diskusjoner i forkant og etterkant, om endringer og forslag. Mange vedtak og gjennomføringen av disse har gitt viktige veivalg for utviklingen i Norsk Speiderpikeforbund. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Utklipp og minner

Om Trøndelag

Les mer om speidingen i Trøndelag fylke Trøndelag fylkesvåpen.png

Om Norsk Speiderpikeforbund

Les mer om Norsk Speiderpikeforbund NSPF-Logo-1946 (1).jpg

Eksterne lenker

Referanser