Kretsleir Lesjaverk 1956 Gudbrandsdal og Hedmark kretser (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Lesjaverk 1956
NSPF-Logo-1946 (1).jpg
Kretsleir for: Gudbrandsdal krets
og Hedmark krets
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Dato: 2.8. juli 1956 [1]
Kommune/sted: [2] Lesja kommunevåpen.png Lesja, Lesjaverk

Sted

Lesjaverk

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Deltakere fra Gudbrandsdal, Hedemark og en tropp K.F.U.K. fra Heradsbygd, i alt var vi ca. 250 stk. Det var utenlandske gjester på besøk: 4 svenske, 1 dansk og 1 amerikansk. [1]

Nasjoner som deltok

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

I Speiderpiken, nr. 5 1956 kan vi lese om Kretsleir Lesjaverk 1956 Gudbrandsdal og Hedmark kretser (NSPF):

1956 Speiderpiken 5 forside.jpg
Kretsleir under den evige snø.
1956 kretsleir Lesjaverk NSPF side 1.jpg
1956 kretsleir Lesjaverk NSPF side 2.jpg
I dagene 2. - 8. juli var Gudbrandsdal, Hedemark og en tropp K.F.U.K. fra Heradsbygd samlet til kretsleir på Lesjaverk. I alt var vi ca. 250 stk. Vi hadde også utenlandske gjester på besøk: 4 svenske, 1 dansk og 1 amerikansk. Vi var nok litt spente på hvordan det hele ville gå, på grunn av alle formaninger om at det gikk da ikke an å legge ein leir til Lesjaverk, hvor det bestandig var så kaldt. Vel var det kanskje litt kaldt engang i blant, og det blåste kanskje litt mye, men hva gjorde vel det. Vi hadde nok klær med oss. Jeg tror ingen merket at været var anderledes der enn andre steder.
Leirplassen lå lunt til i en furuskog som grenset til Lesjaskogsvannet. På en idrettsplass som lå i utkanten av leirplassen hadde vi kjøkkentelt og gruer. De fleste troppene ankom til leiren mandag ettermiddag. Til å begynne med var det et eneste virvar, til alle hadde funnet igjen sekkene og kjøkkenkassene sine. Men litt etter litt hadde de funnet frem til sine områder og net plass for kjøkkentelt og Resten av dagen gikk med å sette opp telt, spise og ordne til natten. For manges vedkommende jo dette den første leiren de var kan hende de lengtet hjem til mor og far den første kvelden. Men var det i hvert fall ingen som seg merke med. Tirsdag ble leiren åpnet med flaggparade, — og etterpå vi en kort andakt. Senere fortsatte vi med å gjøre stand leiren. Det skulle settes porter, gjerder, stativer, og riktig finpusse leirplassen. Om ettermiddagen gikk de tur oppover i høyden, så langt at det var snø der.
Om kveldene hadde vi leirbål på en odde ved Lesjaskogsvannet. Til disse møtte mange av byfolk opp. Mange var også ute rodde, og disse båtene som holdt seg like i nærheten av oss, ga også sitt til å skape den rette stemningen. Leirbålene med Akka som leirbålsjef var nok høydepunktet for alle. De kan nesten ikke beskrives. Da vi satt der ved vannet og så utover holmene og de snødekte fjellene, var det som en følte at vi ikke kunne få takket nok for at vi fikk oppleve dette eventyret. Onsdag var vi samlet til gudstjeneste i det fri ved Lesjaverk gård, hvor det var en kirkegård. Til tross for at vi var ute, følte vi oss som vi var i kirken. Midt på kirkegården var det et alter av stein og i bakgrunnen sto kirkeklokken. Været viste seg fra sin aller beste side den dagen, og som en ramme rundt det hele hadde vi fjellene som delvis var snødekte. Like nedenfor lå Lesjaskogsvannet, hvor Lågen har sitt utspring. Her var vi samlet etter gudstjenesten og en lærerinne fra Lesja fortalte om severdigheter på stedet. Det er ingen kirke på Lesjaverk, engang hadde det vært kirke der, men den var flyttet til Lesjaskog. Den samme lærerinnen var på et av leirbålene og fortalte oss om Hellig Olav's ferd gjennom Gudbrandsdalen.
I dagene som fulgte, hadde vi kretskonkurranse og tur til Trollstigen. Været hadde stort sett vært bra hele tiden. Ei lita regnskur hadde vi nok hatt en gang i blant, og litt regn om natta, men det gjorde oss ingen ting. Lørdag var det vi våknet til ordentlig gråvær; og vi hadde ikke vært lenge oppe, før det begynte å regne, og regnet gjorde det hele dagen. Det var denne dagen vi skulle få vise at vi var ordentlige speidere, og det tror jeg alle sammen prøvde så godt de kunne. Alle hadde varme på gruene hele dagen, og ingen dag hadde maten vært så tidlig ferdig som i dag. Om ettermiddagen var det førstegradstur. Vi var veldig redde for at det ikke skulle blitt noe leirbål om kvelden, men værgudene var oss nådige. Like før 8 holdt det opp og regne, slik at vi allikevel kunne samle oss til det siste leirbålet på Lesjaverk. Tidlig søndag morgen var alle tidlig oppe for å pakke og gjøre områdene riktig fine etter seg. Og snart lå furuskogen og idrettsplassen der like stille og fredelig som da vi kom. Avskjedsstunden var kommet da hver skulle reise hjem til sitt. Alle med et leirminne rikere. Vi som var på Lesjaverk, vil takke «Jakob» (Leirsjefen) for at leiren ble så vellykket, fordi alt var godt tilrettelagt, for alt strevet før, under og etter leiren.
A. L. G. [1]

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund Verdensborger-KM-Vandrer-fra 2015.jpg Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Speiderpiken, nr. 5 1956, Norsk Speiderpikeforbund.
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
Vet du mer om "Kretsleir Lesjaverk 1956 Gudbrandsdal og Hedmark kretser (NSPF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!