Landsleir fri:05 (NSF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Landsleir fri:05
2005-Fri-Landsleir-NSF-merke.gif
Landsleir for: Norges speiderforbund
Dato: 2.9. juli 2005
Kommune/sted: [1] Eidskog kommunevåpen.png Eidskog, Ingelsrud speidersenter
Deltagertall: 8200
Leirsjef: Tor Corneliussen
Landsleiren til Norges speiderforbund i 2005 hadde navnet fri:05 og ble holdt på Ingelsrud speidersenter.
Flyfoto over leirområdet fri:05

Sted

Leiren ble holdt på Ingelsrud speidersenter

Om leirens program og gjennomføring

Lørdag 2. juli

Været: Været kl. 14: 20,1° Svak vind, 2,0 m/s fra øst Temperatur: Min 9,3° Middel 15,8° Maks 22,6° Nedbør: 2,5 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: Innrykk og leirbygging. Åpningsleirbål.

Søndag 3. juli

Været: Været kl. 14: 17,1° Svak vind, 1,6 m/s fra øst Nedbør: 0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: Bl.a. GPS-kurs og pioneringsaktiviteter.

Mandag 4. juli

Været: Været kl. 14: 22,2° Lett bris, 3,8 m/s fra øst Nedbør: 0,3 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: Bl.a. GPS-kurs og pioneringsaktiviteter.

Tirsdag 5. juli

Været: Været kl. 14: 23,0° Laber bris, 5,5 m/s fra øst Nedbør: 0,0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: "På Flukt".

Onsdag 6. juli

Været: Været kl. 14: 25,7° Lett bris, 4,9 m/s fra øst Nedbør: 0,0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: "På Flukt".

Torsdag 7. juli

Været: Været kl. 14: 25,9° Svak vind, 2,3 m/s fra øst Nedbør: 0,0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: "Festival".

Fredag 8. juli

Været: Været kl. 14: 26,6° Flau vind, 0,9 m/s fra øst Nedbør: 0,0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: "Festival". Avslutningsleirbål

Lørdag 9. juli

Været: Været kl. 14: 28,1° Flau vind, 1,2 m/s fra øst Nedbør: 0,0 mm [2]

Menyen:

Hovedtema/-aktivitet: Hjemreise.

Dagsorden

Deltakere

8200 deltakere. [3]

Pris

Fri:05 koster 1700,- Prisen inkluderte tre måltider om dagen i 7 dager, program hele uken, flere store konserter og show samt en minnepakke. Minnepakken blir sendt ut i ettertid og består av en bok med artikler og bilder fra leiren, samt en DVD med leirfilm, innslag fra radioen og masse ekstrastoff.

Leirsang

Tekst og melodi: Vibeke Saugestad
Speiderbasen har teksten
Jeg er fri
Fri05 Vi tar skogen tilbake.png
(1).
Det er en helt alminnelig lørdag i april
Kafébesøk og gode venner,
radio og det som hører med
Så plutselig kjennes hele kroppen som et smil
Alt inni meg vil eksplodere,
Hodet snurrer rundt, hva er det som skjer?
Jeg kjenner noe strømme
Jeg kjenner noe er på vei
Jeg lukker øynene,
og halvt i drømme skjønner jeg
Refreng:
Jeg er fri
Som første tegn på sommer
I øyet alt som kommer
I hjertet det som var
Jeg er fri
Nå tar jeg sats og hopper
Går på der veien stopper
Med mine egne svar
(2),
Det er som alt med ett
er klart og lett å se
Og det som sa seg selv en gang,
blir nytt og interessant å tenke på
Som verden åpner seg
og himmelen faller ned
Jeg løper ut i sola,
Jeg må finne ut hva jeg skal gjøre nå
For nå er allting mulig
Alt ligger som en åpen vei
er jeg skal storme fram,
og ingenting skal hindre meg
Refreng
Og det som er så fint
Er å komme til et sted
der ingen kjenner alle
Vet de er en del av det å være fri
Å være du og jeg – du, jeg, VI
Refreng

Minner og omtale fra leiren

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Nettsiden www.speiding.no skriver om tildeling av landsleirsted, 2. september 2002.

Faksimalie speiding no.JPG

LANDSLEIR 2005 PÅ INGELSRUD Neste landsleir i 2005 blir på Ingelsrud speidersenter. Dette besluttet Speiderstyret i helgen etter en grundig diskusjon om hva som skulle være mål og rammer for den neste landsleiren. - Vi er opptatt av å bruke landsleiren som et viktig tiltak i forbindelse med forbundets strategiske planer, sier speidersjef Eli Gullichsen. - Friluftsliv og villmarksliv vil derfor være en naturlig og viktig ramme rundt neste landsleir. Men dette vil ikke bli en "tradisjonell landsleir". Speiderstyret ønsker at vi utvikler et konsept som kan videreføre kreativiteten og engasjementet som ble vist på 2001 Urban, forteller Eli.

Sterkt fokus - På 2001 Urban maktet vi å øke fokus på, og skape engasjement rundt, temaet samfunnsengasjement. På samme måten ønsker Speiderstyret å bruke neste landsleir til å skape økt interesse og kunnskap om friluftsliv og villmarksliv. Dette er en viktig nisje for oss i speidingen, men på noen områder har vi blitt "tatt igjen" av resten av samfunnet. Derfor er det viktig at vi har en sterk friluftsliv og villmarksliv i årene fremover, både som metode i speiderarbeidet og som arena for spennende og utfordrende aktiviteter og opplevelser, forteller speidersjefen.

Innspill fra kretsene Speiderstyrets arbeid med landsleirrammer og landsleirsted startet tidlig i vår. På kretsleder- /korpssjefsmøtet i april ble kretsene og korpsene invitert til å komme med innspill på rammer og sted. Det kom 3 skriftlige innspill, samt en rekke muntlige henvendelser. Flere nevnte Ingelsrud som et mulig sted, og friluftsliv som en mulig ramme. Speiderstyret vil senere komme tilbake til en konkretisering av målene og rammene for landsleiren på Ingelsrud speidersenter i 2005. Landsleiren 2005 skal være en friluftslivsleir, og legges til Ingelsrud.

Nettsiden www.kmspeider.no skriver om invitasjon til leiren.

Fri:05 blir tre leire på en gang. I løpet av leiruken endrer leiren karakter tre ganger og deltakerne blir tatt med på en reise med friluftsliv og samfunnsengasjement som tema. Leiren begynner med en del kalt Ferdighet, fortsetter med Frihet og avsluttes med Festival.

Ferdighet skal gjøre patruljene bedre rustet til et godt friluftsliv. Vi setter den gode leirfølelsen i fokus og vil at speidere som er på leir for første gang skal bli trygge på leirsituasjonen. Under Ferdighet skal vi ikke lage middag bare for å få i oss mat. Vi skal bli bedre på å lage god mat når vi er på tur. Middagen blir derfor en egen matøkt. Ferdighet begynner med innrykk og leirbygging på lørdag 2. juli. Lørdagen avsluttes med et stemningsfullt åpningsleirbål. På søndag og mandag kan patruljene blant annet være med på GPS-kurs og pioneringsaktiviteter.

På leirens del to, Frihet er flyktninger tema. Tirsdag morgen fraktes alle speiderne ut av leiren og ved bruk av rollespill skal speiderne kjenne en flyktnings hverdag på kroppen. Frihet består av fem ulike spill. I samarbeid med Ungdommens Røde Kors skal vi arrangere På Flukt. Spillet handler om familier som er på flukt fra Somalia til Norge. Rollespillet har 13 års aldersgrense, og blir et tilbud til patruljer med medlemmer over 13 år (vandrepatruljer). Det lages tre spill sammen med Flyktningerådet. Tema er flyktninger som vender hjem til hjemlandet etter å ha vært på flukt og vært flyktninger i et fremmed land. Spillene som lages sammen med Flyktningerådet har ikke aldersbegrensning eller begrensning i antall patruljer. Det siste spillet lages sammen med Grenselosmusseet, og vil ha tema norske grenseloser under den andre verdenskrig. Speiderne kommer inn fra Frihet på onsdags ettermiddag. Etter en god middag avsluttes dagen med en stemningsfull kveldsgudstjeneste. Gudstjenesten markerer overgangen til fri:05 sin tredje del, Festival.

Under Festivalen blir «alt» lov. På torsdag og fredag blir aktivitetene tilrettelagt for patruljer og enkeltpersoner. Det blir våte og fartsfylte aktivteter i skog og vann. Speidere og rovere kan blant annet være med på bungy-fotball, horisontale bungy-jump, trapes, vannski og knuter med store tau. Under Festivalen vil det også bli flere mindre konserter hvor speiderne selv kan opptre. Fri:05 avsluttes med et stort show på fredagsskvelden.

Egen roverleir For å gi roverne et godt tilbud lager vi en egen roverleir på fri:05. Roverleiren vil ligge sentralt på leiren og ha eget program og aktivitetstilbud. Les mer på nettsiden.

Lederprogram For første gang på en NSF landsleir tilbys det et eget program for lederne. I fjor reviderte vi Grunntreningen og opprettet flere nye emnekurs. Kurs som Sikkerhet på tur, Nyingen (førstehjelpskurs) og ulike emnekurs vil også bli tilbudt ledere i KFUK-KFUM.

Mat i fokus Mat er viktig for trivselen på leir. På fri:05 handler troppen maten i fri sin egen matbutikk. På menyen står en hovedrett, enten fisk eller kjøttrett. Tilbehør vil være valgfritt. Troppene kan også velge i et rikholdig utvalg pålegg til frokost og lunsj. Butikk og storkiosk ligger på torvet.

Idyllisk leirområde Norges speiderforbund kjøpte Ingelsrud gård i 1993. Gården er de siste årene utviklet til å bli et nasjonalt speidersenter. Ingelsrud speidersenter ligger i Eidskog kommune, nær grensa til Sverige. Leirområdet ligger idyllisk til ved Ingelsrudsjøen. Fri:05 blir en kompakt leir med store friområder rundt. Sentralt på leirområdet blir det stort torv med butikk, kiosk, servicekontor, café, kino, kapell, radio, scene og vakt/sanitet. Ingelsrud ligger 10 mil øst for Oslo og 10 mil sørøst for Oslo Lufthavn Gardermoen. Nærmeste togstasjon er på Kongsvinger, 3,5 mil fra Ingelsrud.

Pris og påmelding Fri:05 koster 1700,- Prisen inkluderer tre måltider om dagen i 7 dager, program hele uken, flere store konserter og show samt en minnepakke. Minnepakken blir sendt ut i ettertid og består av en bok med artikler og bilder fra leiren, samt en DVD med leirfilm, innslag fra radioen og masse ekstrastoff.

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Offisielle leirmerker

Underleirmerker

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Eksterne lenker

  • Landsleirsangens tekst og lydfil: [2]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 www.yr.no, i dag, Magnor målestasjon ligger i Eidskog kommune, 154 m o.h. Den er nærmeste offisielle målestasjon, 4,9 km fra punktet Skotterud. Stasjonen ble opprettet i juli 1980..
  3. Hallvard Slettebøs filateli- og postkortsamling.
Vet du mer om "Landsleir fri:05 (NSF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!