Kretsleir 1922 Hurdal Akershus krets (Norsk Speidergutt-Forbund)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Berger Bruk, Hurdal 1922
NSF logo.jpg
Kretsleir for: Akershus krets
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1922
Dato: 2. - 9. juli
Kommune/sted: [1] Eidsvoll kommunevåpen.png Eidsvoll, Berger Bruk
Leirsjef: E. M. Jensen [2]
Les mer om speidingen i og rundt innsjøen Hurdalsjøen,
i kommunene Eidsvoll Eidsvoll kommunevåpen.png, Hurdal Hurdal kommunevåpen.png og Nannestad Nannestad kommunevåpen.png

Sted

Berger Bruk, Eidsvoll

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

ca. 250 deltakere. [3]

Tropper som deltok (mangelfull liste):

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

SitatSpeiderleiren Hurdalssjøen, 6. juli 1922. Regn hver dag. Ligger med regntøiet paa om natten. Morgenvasken foregaar som regel i sydvest og regnkappe. Idag besøkt Eidsvoldsbygningen. Kom dyvaate tilbake. For øieblikket ophold. Alle friske og forøvrig alt vel.Sitat
– Telegram til avisa Asker og Bærums Budstikke, 7. juli 1922


1936: I Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936 finner vi Haakon Helliesens kapittel Kretsleiren Hurdalsjøen 2. - 9. juli 1922:

Oslo Speiderkrets 1911 - 1936.jpg

Da det var første kretsleir «Akershus krets» skulde avholde, blev den imøtesett med stor spenning. 2 år i forveien hadde vi hatt Forbundet store leir i Trondheim, med fellesbespisning på skolen og maten ferdiglaget når gutta kom til de faste spisetider. Vår leir skulde være et skritt videre, vi skulde få maten utlevert in natura og koke selv. For at resultatet skulde bli best mulig blev tilberedningen av maten medtatt i leirens store gjennemgangskonkurranse. Alt dette var nytt den gang, og da vi levde i den epoke av speiderarbeidet som kan kalles «konkurranse», blev leirplanen opsatt med konkurranse i alt mulig og umulig. Ja så meget var det av konkurranse at Kretsen ved forberedelse av næste kretsleir måtte love at nogen gjentagelse av konkurransene fra leiren ved Hurdalsjøen skulde det ikke bli, nu skulde det bli «koseleir». Leiren fikk tilslutning av de ca. 250 deltagere hvad den gang var respektabelt. Jernbanen hadde stillet 1 1/2 boggivogn til vår disposisjon da størsteparten av deltagerne reiste lørdag 1. juli kl. 17.10. Reisen til Dal st. blev benyttet til å sette opp lag i idrettskonkurransene, og til å studere det utleverte leirhefte som inneholdt alt man behøvde. Leirens øverste ledelse var kretschef E. M. Jensen, vicekretschef Møller Gasmann og kretssekretær Rolf Lykken i, med assistanse av troppsfører Paal Røed der fungerte intendant og marketender, og troppsfører Karsten Berg.

Leiren var beliggende på et område tilhørende Berger Bruk, rett syd for Hurdalsjøen. Her hadde tidligere vært både glassverk og teglverk, så der var nok å rote i av ruiner. Området bestod av en stor, deilig gresslette med små lunder av løvtrær. Den store slette blev benyttet opstillingsplass, idrettsplass og lekeplass, mens troppenes leirer var gruppert rundt denne. Leirens annen del var kjøkkenet som lå helt nede ved Hurdalsjøen. Her var også leirbålsplassen. Midt i bakken mellem disse 2 avdelinger lå et gammelt skur hvor intendant og marketenteri holdt til. Den høitidelige åpning fant sted søndag 2. juli kl. 17 ved kretschef E. M. Jensen, og været var oss enda nådig, luen det kom enkelte små byger allerede søndag, og likeledes mandag formiddag. Tirsdag skulde Eidsvollsbygninen vært besøkt, men på grunn av uavlatelig regnvær blev besøket utsatt. Istedet kom Eidsvollsbygningens konservator herr Lange på besøk til leiren.

Onsdag morgen lovet været godt, og besøket på Eidsvollsbygningen blev fastsatt. Før vi kom oss avsted, var det atter begynt å regne, men denne gang drog kretsen avsted. Mens den ene halvpart beså Eidsvollsbygningen under herr konservator Langes ledelse, beså den annen halvpart av deltaerne tresliperiene på Eidsvoll Verk. Da det fremdeles pøste ned, fikk vi lov til å innta vår niste i herr kammerherre Mathiesens ridehus, og her blev vi da inntil vi var tørre. Efterpå marsjertes samlet tilbake til leiren hvortil alle ankom dyvåte. Eftermiddagens antrekk var derfor badebukse, og grunnet antrekket benyttedes aftenen til trening i fri-idrett.

Torsdag regnet det fremdeles, kretsen samledes i et stort oplagsskur og dannet Fil-harmonisk orkester, som straks optrådte og gjorde veldig lykke. Likeledes under-holdt kretsens revystjerner til felles hygge. Dagen blev dog også benyttet til alvorligere arbeide så som merketag-ning og skrivning hjem. Fredag gikk orienteringsløpet av stabelen, samt det av idrettskonkurransene som var igjen. Denne dag ankom forbundssekretær Rasmussen på inspeksjon. Om natten var der alarmsignal med nattmarsj efter den «bortkomne» kretschef. Den slags misforståtte manøvrer har speider-bevegelsen i Norge heldigvis ikke fortsatt med. Nu nærmet leirens avslutning sig, og lørdag oprant derfor med strålende sol, og kretsmanøvrer i Aurtraktene. Kretsen deltes i birkebeiner og bagler. Birkebeinerne lededes av kong Rolf Lykken, og skulde bryte igjennem baglernes rekker. Disse lededes av bisp Karsten Berg. På grunn av militære øvelser i samme terreng måtte birkebeinerne fortrekke til andre jaktmarker, og kom således ikke engang i kontakt med baglerne. Været var imidlertid strålende, så den mislykkede manøvre klarte ikke å legge nogen demper på den gode stemning som hersket da birkebeiner og bagler om eftermiddagen marsjerte hjem i skjønn forening. Om eftermiddagen straks efter hjemkomsten ankom herr kammerherre Mathiesen til leiren og blev ønsket velkommen med stor parade, hvorefter han blev overrakt Forbundets røde lilje som erkjentlighet for at kretsen fikk benytte leirområdet.

Ved aftenens leirbål fikk hele kretsen servert kokt sjokolade og wienerbrød, og dessuten bestod underholdningen av oplesning av den håndskrevne avis «Lønnkammer-posten», samt musikk av leirens Fil-harmoniske orkester, og sang av 7. Kristiania tropp. Der blev utdelt diplomer for alle troppskonkurranser, i leirrutine, presisjon og matlagning samt for lag og enkeltmannskonkurransene. Nevnes bør at 7. Kristiania stod høit over de andre tropper og drog avsted med næsten alle diplomene. Leiren blev omfattet med stor interesse av bygdens folk som var til stede i stort antall ved alle leirbål, foruten at de yngre innvånere av stedet hang på gjerdet rundt leiren hele dagen. Vi syntes selv det var en svært så flott leir den gang. Inngangen var flankert av et stort 16-manns telt hvor kontoret holdt til på nogen kasser, og et langt 12 manns telt til leirvakten. Der var lagt inn telefon i kontorteltet, men på grunn av alt regnværet var det slik overledning at man måtte stå på en tørr kasse for i det hele å få forbindelse. Kontorets annen store attraksjon var en skrivemaskin, og det var selveste speiderchefens Portable som vi fikk lov til å flotte oss med. Søndag stod i opbruddets tegn, og allerede tidlig på morgenen drog de første tropper som skulde ut på fottur som en fortsettelse av leiren.

Haakon Helliesen. [7]

Organisering

Leirkomite

Leirens øverste ledelse var kretschef E. M. Jensen, vicekretschef Møller Gasmann og kretssekretær Rolf Lykken i, med assistanse av troppsfører Paal Røed der fungerte intendant og marketender, og troppsfører Karsten Berg. [8]

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Leiren er presentert slik i ukens artikkel, uke 28, 2022 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 28, 2022

Kretsleiren er fyldig omtalt av Haakon Helliesen i jubileumsboka "Oslo Speiderkrets 1911 - 1936"

Sommertid er leirtid. For 100 år siden ble kretsleiren i Hurdal av stabelen for 250 speidere i den første kretsleir for Akershus krets av NSF.

Det var god deltakelse fra kretsens tropper, som fikk en travel uke i førsten av juli dette året, med Einar M. Jensen som leirsjef. Leiren var lagt til et område tilhørende Berger Bruk, rett syd for Hurdalsjøen. Selvhjulpenhet når det gjaldt tilbereding av mat og andre leirutfordringer var vektlagt.

Les mer om Kretsleiren i Hurdal i 1922 her

Mer om

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936
  3. Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936
  4. 1. Nordstrand 50 år (1965)
  5. Asker og Bærum Budstikke, 7. juli 1922
  6. Akershus, 11. juli 1922
  7. Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936
  8. Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936
  9. Oslo Speiderkrets 1911 - 1936, 1936
Vet du mer om "Kretsleir 1922 Hurdal Akershus krets (Norsk Speidergutt-Forbund)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!