Landsleir Følling 1965 (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Landsleir Følling 1965
Følling 1965 Petter Gulbrandsen.jpg
Landsleir for: Norsk Speiderpikeforbund
Dato: august 1965
Kommune/sted: [1] Steinkjer kommunevåpen.png Steinkjer, Følling
Deltagertall: 3.200
Leirsjef: Aud Mork Knutsen
Norsk Speiderpikeforbund sin 10. landsleir.

Sted

Følling

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

3.200 deltakere. [2]

Besøkende

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

Referat fra leiren slik det er håndskrevet i kretsens styre- og møteprotokoll for Vestfold krets (NSPF) 1964-1974. Referatet er signert 'ref' og betyr antagelig at det er kretsens sekretær/referent/medlem av kretsstyret som har skrevet det.[3]

Årets store begivenhet var landsleiren som i år ble holdt på Følling i Nord Trøndelag. Fra Vestfold krets var det ca 73 speiderpiker og 7 ledere.

Vi startet tirsdag 3. august med tog til Oslo hvor vi reiste videre med tog til Steinkjer. 4 ledere reiste med biler og 3 ledere reiste med pikene. Været var strålende og humøret på topp så dette tegnet seg til å bli en "alle tiders leir". På Steinkjer overnattet vi og reiste så videre neste morgen til Følling. Vi hadde ikke før funnet leirplassen vår før de første regndråpene viste seg. Vi trodde dette bare var en liten regnskur, men akk, vi så ikke annet enn regn den uken leiren varte.

Onsdag 4. august bygget og reiste vi leiren og om kvelden sang vi oss sammen d.v.s at alle de 3200 pikene på leiren møttes for første gang ved leirbålet for å bli kjent med hverandre og lære de nye leirsangene.

Torsdag ble leiren offisielt åpnet av Lady Baden-Powell. Hun var innbudt til denne landsleiren og det var en opplevelse å se og høre henne. Lady Baden-Powell talte til lederne på "lederkaffen" og til alle pikene ved leirbålet om kvelden.

Fredag begynte de forskjellige kursene. Om kvelden var det haik for piker over 15 år. Ellers var dagsprogrammet at alle møtte opp på felles samling på "Festplassen" og så ble det holdt andakt distriktsvis. Videre var det så fritidssysler og matlaging. Om ettermiddagen var det lek og idrett, div kurser og lederkaffe. Om kvelden var det leirbål enten felles eller distriktsvis. Denne leiren skulle være en vennskapsby og var således delt opp i 12 landsdeler med forskjellige navn som Lindesnes, Holmenkollen, Torghatten, Ulriken o.s.v. Hver dag ble det arrangert turer til Stiklestad med buss.

Lørdag var det vanlig dagsprogram.

Søndag var den eneste dagen i leiren vi fikk et glimt av solen, og det var under den store friluftsgudstjenesten. Ellers regnet det og var veldig kaldt under hele leiren. På slutten av leiren var det så sølete og bløtt at vi måtte gå med gummistøvler fra morgen til kveld. Det var ganske mye forkjølelse og halsesyke blant kretsens ledere, men om kvelden kokte vi glovarm kaffe og drakk før vi krøp ned i de kalde og klamme soveposene.

Mandag var det landsmøte i Steinkjær og skogtur for pikene. De fleste ledere over 18 år deltok på landsmøtet.

Vi skulle reise fra Følling torsdag 12. august, men allerede tirsdag fikk vi beskjed om at Vestfold krets var blant de som skulle reise onsdag 11. august. Tirsdag begynte vasking og skrubbing av kjeler og utstyr og onsdag middag begynte pakking av telter og utstyr. Det gikk greit unna. Og da avslutningsparaden begynte, var alt klappet og klart. Etter avslutningsparaden var det felles leirbål.

Kl 23.00 begynte hjemreisen, men den gikk ikke lenger enn til Steinkjer hvor vi overnattet. Vi dro videre torsdag morgen til Trondheim hvor vi skulle overnatte. I Trondheim var vi i domkirken og på sightseeing. Vi reiste videre fredag morgen og nu hadde vi et stålende vær. I Oslo var det strålende sommervær, dette var litt uvant for oss som fremdeles gikk med ullgenser under speiderdrakten og ullongs. Fredag kveld var vi hjemme igjen etter en kald og våt landsleir, men med mange mange gode minner rikere. Vi kan minnes de kjekke og greie pikene våre, Lady Baden-Powell og sist men ikke minst det gode forholdet lederne imellom. Må det gode vennskapet som ble knyttet på denne leiren vokse videre og gi oss ledere en følelse av at vi alle arbeider mot et felles mål.

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund Speiderhistorie-NSF-tropp-1988 (1).jpg Lord og Lady B-Ps ulike besøk til Norge

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Hallvard Slettebøs filiatisamling.
  3. 3,0 3,1 3,2 Referat Landsleir NSPF Følling 1965 i kretsstyre og -møteprotokoll NSPF 1964-1974, Vestfoldarkivet A-1186, Pa138-Vestfold krets av Norges speiderforbund
  4. Inventarnr. FTT.58032 i arkivet til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  5. Gjengitt med tillatelse fra Petter Gulbrandsen, 1. Herøya og er en del av hans private samling
Vet du mer om "Landsleir Følling 1965 (NSPF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!