Kategori:Tidligere nasjoner

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Hånd stopp.jpg Nasjoner og tidl. stater nevnt i artikkelen bør forstås i en historisk sammenheng og ikke nødvendigvis med dagens nasjon med sammenfallende navn. Dets tidl. historie, flagg, språk og tilhørighet er tatt med i et forsøk å gi en forståelse for speiderkontakt med Norge fra det 20. århundre og fremover, se også "tidl. nasjoner og kolonier" og "kategori:Tidligere nasjoner". [1]

Denne samlesiden viser automatisk de sidene som er relatert til og lagt inn med Tidligere nasjoner, også kolonier er med her.

Koloniveldene bør forstås ut i fra sin samtid med sin ressursutnyttelse og militære besittelser. De er tatt med her for en bedre forståelse for de enkelte nasjoner i dag, med tanke på grad av demokrati, valg av språk m.m. Også i vikingtiden og tidlig i middelalderens var Norge en kolonimakt, basert på skatt, ressurser og handel, lik våre nordiske naboer, Danmark og Sverige. Etter dette var Norge i ulike unioner hver sine perioder med Danmark og Sverige frem til 1905, da som en mindreverdig part.

De tidl. benevnelser vil aldri bli helt korrekte og er her tatt med for å gi et lite historisk perspektiv, da stater og nasjoner stadig underla seg kolonier, var i ulike unioner og i stridigheter.

  1. Det historiske i denne artikkel er vurdert opp mot artikkelsidene Kildekritikk og Vær varsom.

Sider i kategorien «Tidligere nasjoner»

Under vises 189 av totalt 189 sider som befinner seg i denne kategorien.