Ørnepatruljen i Fredrikstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ørnepatruljen i Fredrikstad
Stiftet: 1910
Lagt ned: 1912
Kommune: Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Fylke: Viken fylkesvåpen.png Viken
Dette er en nedlagt speidergruppe. [1]
Se også dagens 1. Fredrikstad.

Område

Fredrikstad sentrum.

Glimt fra historien

Ble startet i 1910. Johan Henrik Wiese startet dette året på privat initiativ en speiderpatrulje som fikk navnet Revepatruljen i Fredrikstad, dette var stort sett gutter i ti-årsalderen. Disse hadde et stort banner med et revehode på. Grossererfrue Alfhild Bjørneby hadde sin Ørnepatruljen i Fredrikstad, forløperen til 1. Fredrikstad, så en kan si at speidingen hadde fenget sositeten.

Fru Alfhild Bjørneby som stiftet Fredrikstads første NSF-tropp, nemlig 1. Fredrikstad som ble innmeldt i NSF, 12. september 1912. Alfhild Bjørneby hadde til da drevet Ørnepatruljen i Fredrikstad, fra 1910/1911. Fru Alfhild Bjørneby var blitt begeistret for den nye speiderbevegelsen ved et besøk i England. På det da nedlagte forts voller like utenfor hjemmet i Fergestedsveien hadde guttene et utmerket leke- og øvelsesområde.

Alfhild Bjørneby var en foregangsperson på mange måter, hun ville i utgangspunktet ha med både jenter og gutter i samme tropp, men dette gikk en vekk i fra.

Ørnepatruljen i Fredrikstad fikk et stort rødt banner med en brodert gul ørn på, denne sydde hun selv. En speiderhåndbok ble kjøpt inn og den ble rettesnoren for arbeidet. Speiderdraktene var den gang ikke å få kjøpt, så på en tur til København kjøpte hun hatter, skjorter og belter til alle sammen. Foruten mange vanlige turer, hadde patruljen en del sykkelturer i byen og omegnen. I en pinsehelg tok hun de med seg til "Villa Gimle", familiens landsted på Hankø, Onsøy. Der lå guttene på flatsenger innendørs og maten ble kokt i det fri.

Dette speiderarbeidet syntes Alfhild Bjørneby var hyggelig, men hun følte seg som en hønemor, og søkte derfor en voksen og mannlig leder for troppen. Imidlertid gikk ikke dette første forsøk så bra, for etter en tid så gikk 1. Fredrikstad inn og de som var igjen gikk inn i 2. Fredrikstad, som var basert på det tidligere Seiersborg Speiderkorps. Denne troppen ble ledet av Henrik Strømholm

Ledere

Troppsførere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Alfhild Bjørneby 1910 - 1914
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Hytter og hus

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus , -hytter og -leirsteder .

Utklipp og minner

Dette er også en av tropper/patruljer før organiseringen i NSF i 1911/1912.

Om Viken

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Litteratur og lenker


Referanser

  1. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!