Femti år for norske gutter

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Femti år for norske gutter
Femti aar.jpg
Undertittel: Norsk Speidergutt-Forbund 1911-1961
Forfatter: Fredrik Th. Bolin
Utgitt: 1961
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
SitatVi skal alle være speidere på vår vei i livet, – våkne, søkende, villende – med barnets nysgjerrighet og sans for det små i alt det store, og med barnets glede i leken.Sitat
Carl L. Godske, fra boken Femti år for norske gutter, se flere speidersitater her

Femti år for norske gutter ble utgitt i forbindelse med Norsk Speidergutt-Forbunds 50 årsjubileum i 1961. Redaktør av boken var Fredrik Th. Bolin, og boken hadde en rekke bidrag fra andre forfattere.

Bidrag

SitatB-P hadde tatt guttenes gamle «bande-system i det godes tjeneste. Kjære speidere - husk at nå, som dengang hos de første speidere, er det patruljen som er det grunnleggende element i speiderarbeidet, og i all lek og moro er det å være aktiv i å gjøre godt, som er den veien, vi skal holde oss til..Sitat
Hmg sign 01.gifHans Møller Gasmann, i kapittelet Tilbakeblikk og fremover i NSFs jubileumsbok Femti år for norske gutter, 1961, se flere speidersitater her


Det er interessant at man i forordet refererer til mange sentrale menn i NSF og NGSK, som bidragsytere til boka:

God hjelp til utarbeidelsen av bokens historiske stoff er ytet av «gamle-karer» fra Drammen med direktør Ragnar Kierulf i spissen, Arendalsspeiderne med sin historikk, skolebestyrer B. A. Grimeland som var med i Centralforeningens styre og startet en tropp i Asker, ingeniør Jens Sundberg Høynes (USA) og kaptein Finn Seeberg som var lederne i KIF-troppen i Oslo, og veteraner rundt i landet ellers Viggo Krag-Rønne fra Trondheim, Arvid Østby på Hamar, Gunnar Høgsæt i Bodø og avdøde Wilhelm Retz for Stavangerkantens vedkommende. Videre er utlånt historikker også fra Bergen og andre byer, og spesielt må nevnes Asbjørn Torp i Fredrikstad som brakte oss manuskriptet til Chr. Dons' «Hvorledes jeg ble speider» — funnet under opprydning på et gammelt boktrykkerloft der i byen.
Og så, sist, men slett ikke minst, har æresspeidersjefen, den gamle høvding H. Møller Gasmann, i sitt 90. år gitt verdifulle bidrag — av en klar hjerne og et våkent minne. Og boken er i seg selv en hyldest til nettopp ham for alt det han har gitt og betydd for speidersaken i Norge.
Den første speidersjef i NSF, Chr. Dons, er gått bort i løpet av de siste 25 år. Det som av boken fremgår om hans gjerning og hans betydning for at NSF ble det som det ble fra starten av, skulle være klart nok til at man forstår hvorfor norske speidere nå ved jubileet høyner og ærer også hans minne i en dyp takk."

Hilsener

  • HM Kong Olav V
  • Johan Falkberget
  • John Skinner Wilson
  • Einar Gerhardsen, daværende statsminister
  • Biskop Johannes Smemo, for Den norske kirke
  • Thorbjørn Falkanger
  • Speiderpikene - KFUK og NSPF
SitatÅ være beredt i dagliglivet kan nok mange ganger være vanskelig nok, men å være beredt i situasjoner hvor det virkelig blir krevet noe av en, hvor manges liv og fremtid kanskje avhenger av nettopp en selv, er noe ganske annet. Men gjennom den daglige innstilling til oppgavene som en speidergutt, med valgspråket lysende foran seg, har fått, gis det en verdifull trening nettopp til det øyeblikk man plutselig står overfor større situasjoner.Sitat
Oluf Reed Olsen, fra boken Femti år for norske gutter, se flere speidersitater her

Utklipp og minner

Teknisk

Boken er satt og trykket hos Nicolai Olsens Boktrykkeri i Oslo, som gave til Norsk Speidergutt-Forbund. Papiret ble gitt av A/S Borregaard som gave. Innbinding hos M. Gulbranddsens bokbinderi.

"Femti år for norske gutter" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår:
Oversetter:
Forfatter:
Originaltittel:
Antall sider:
Illustratør:
Forlag:
Trykkeri:
Innbinding:
Opplag:
Pris:

Lenker

Les mer:
Noen av jubileumsbøkene er lagt ut i sin helhet som pdf-fil eller lignende på ulike nettsteder. Noen viktige kapitler kan også være lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, følg blå ledetekst.
Kanskje du har en link til din gruppe/krets jubiileumsbok? Bidra du også - etterspørr konto her

Referanser