Speidertinget 1986

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speidertinget 1986
NSF logo kløverlilje.PNG
Forbund: Norges speiderforbund
År: 1986
Kommune/sted: [1] Harstad kommunevåpen.png Harstad

Speidertinget 1986

Dette var det 8. ordinære speidertinget i Norges speiderforbund.

Sted og arrangører

Program

Delegater

Saker

Valg og utnevninger

Følgende ble valgt:

Torunn Reinertsen ble valgt som speidersjef.
Alf Runar Bakke ble valgt som visespeidersjef.

Utdelte hederstegn

Omtaler

I forkant hadde Aftenposten ved Knut Mæhlum denne omtalen: [2]

Karsten Isachsen vraket av valgkomiteen: "Kamp" om å bli speidersjef i NSF

Karsten Isachsen fra Skurdalen er blant tre som har stilt til valg som speidersjef i Norges speiderforbund. Dikteren er imidlertid vraket av valgkomiteen, og Torunn Reinertsen fra Flekkefjord - idag visespeidersjef - er innstilt til å overta toppvervet efter Gisle Johnson. I enkelte speiderkretser regnes Isachsen som en ny kost, som kunne skape blest om speidersaken og kanskje få stabilisert medlemstallet i organisasjonen. Torunn Reinertsen blir som første kvinne innstilt som speidersjef i NSF.

For første gang på lenge har delegatene som stiller på Speidertinget (årsmøtet) i Harstad i juni, flere kandidater å velge mellom. Valget vil bli meget spennende, og det er ventet "kamp" mellom Torunn Reinertsen, en representant for dagens linje i speidingen, og Karsten Isachsen. Isachsen blir sett på som en mulig ny frontfigur. Han er kjent for de fleste og ville utvilsomt bety mye for speidersaken i kraft av sin person. Runar Bakke fra Tranby er den tredje som stiller til dette valget, men vil trolig ikke nå opp i konkurransen med de to tidligere nevnte kandidater. Bakke er av valgkomiteen innstilt som visespeidersjef.

Valgkomiteens formann, Lise Løkken fra Hundorp, understreker overfor Aftenposten at hun ikke vil kommentere komiteens innstilling før på Speidertinget. - Jeg vil ikke begrunne vårt personvalg før like før valget, sier Lise Løkken. Generalsekretær Jens Døvik ønsker heller ikke å gi noen kommentar til "kampen" om vervet som speidersjef. Totalt er det fem som stiller til valg som visespeidersjef. I tillegg til Runar Bakke er det Inger Pedersen, Sogndal, Marit Kjøge Jansson, Fredrikstad, Inger Lyster, Asker, og Kjell Standal, Ålesund. Valgkomiteen har innstilt følgende personer som styremedlemmer: Britt Øwre Johanssen, Trondheim, Inger Pedersen, Sogndal, Egil Engen, Lakselv, og Jan Torp Tharo, Kongsvinger.

Synkende medlemstall De siste ti årene har NSF mistet nærmere 13 000 medlemmer. Det siste året har medlemstallet sunket med ytterligere tre tusen, og idag er ca. 38 000 jenter og gutter aktive medlemmer av Norges speiderforbund. Flere speiderledere har de siste årene stått frem på barikadene og ønsket seg en frontfigur i speidingen. Efter at Odd Hopp gikk av for aldersgrensen, har ikke speidingen hatt noen "speidergutt" med stor S. Det er ventet at flere av delegatene på årets Speiderting vil stemme på Karsten Isachsen nettopp av den grunn. Valget står efter manges mening - mellom den trygge og gode linjen i speidingen og noe nytt og spennende. [2]

Veivalg og diskusjon

For hvert enkelt speiderting har det til tider vært diskusjoner i forkant og etterkant, om endringer og forslag. Mange vedtak og gjennomføringen av disse har gitt viktige veivalg for utviklingen i Norges speiderforbund. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Aftenposten 20. mars 1986
Vet du mer om "Speidertinget 1986"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!