Haandbog i Spejdersport

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Haandbog i Spejdersport
22102011759.jpg
Undertittel: Patrouilleøvelser for Drenge
Forfatter: Cay Lembcke
Utgitt: 1909/1910 (?)
Utgiver: Gyldendal, København, Danmark
Les mer om speidingen i Danmark Flagg Danmark.png

Om Haandbog i Spejdersport

I 1910 markedsføres Cay Lembckes danske speiderbok i Norge. [1] Håndboken er en forenklet og tildels omarbeidet utgave av B-Ps Scouting for Boys til datidens danske forhold.

Omtale av boken

  • På antikvariat.net omtales boka slik:
LEMBCKE, C. Patrouilleøvelser for Drenge. Haandbog i Spejdersport.
Efter Generalløjtnant Sir R.S.S. Baden-Powells Scouting for boys. Gyldendal, København 1910. 159 sider. Illustreret i s/h. Orig. kartonbind med lærredsryg.
Redaktør Fredrik Lützow Holm forteller:
Det var på mange måter en merkelig fødsel speiderbevegelsen fikk her i byen. En høstdag 1910 stod 3 - 4 gutter og hvisket sammen i skolegården på Sarpsborg Middelskole. Det var noe i gjære. Hemmelighetskremmeriet fortsatte neste frikvarter og da vi som deltok i "seansen" ruslet hjem fra skolen den dag var det ikke nettopp leksene som beskjeftiget våre hjerner.
Saken var kort og godt den, at en av oss var kommet over en fra København-importert bok som het Speidernes bok. I denne boka fikk vi de første meddelelser om den nye "Scout boys"-bevegelse i England og som altså hadde funnet veien til Skandinavia. Det er soleklart at de mest eventyrlystne av oss, de hvis motto ikke var "pugg" følte oss tiltrukket av denne sensasjonelle "organisasjon".

Markedsført i Norge

Håndboken markedsføres og spres på ulike måter. I Aftenposten 3. september 1910 gjengis "Præmieopgaver for Gutter" - i regi av bladet "Børnenes Juleroser". Som premie for riktige løsninger utloves inntil fem eksemplarer av en bok som omtales som Haandbog i Spejdersport.

Teknisk

Trykket ved Gyldendal, København 1910.

Totalt 159 sider.

Illustrert i svart/hvitt.

Bundet med lerretsrygg.

"Haandbog i Spejdersport" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår:
Oversetter:
Forfatter:
Originaltittel:
Antall sider:
Illustratør:
Forlag:
Trykkeri:
Innbinding:
Opplag:
Pris:

Utklipp og minner

Diskusjon

Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Se også andre speiderhåndbøker. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser