NM i speiding 1989

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
NM i speiding 1989
NSFfargerutentekst2012.gif
Dato: 21. - 22. oktober 1989
Kommune/sted: [1] Nesodden kommunevåpen.png Nesodden, Tjernsbråten
Vinner: Patruljen Grevling,
2. Ski speidergruppe
Arrangørkretser: Follo
Prosjektleder: Knut Amdal

Om arrangementet

 • Det deltok 85 patruljer og ca 600 speidere på det første NM i speiding.
 • NSFs radiostasjon, LA1JAM, sendte hele tiden som en del av Jamboree on the air.
 • I omtalen i Aftenposten 24/10/1989 fortelles det at NM i speiding er et prøveprosjekt, og forslaget kom opprinnelig fra Follo krets. Samtidig bemerkes det at man allerede har bestemt at det blir arrangement neste år, med Romerike krets som arrangør.
 • Aftenpostens omtale 24/10/1989 har overskriften "Speiding så søla skvatt".

Tidligere speidersjef Lars Atle Andersen sin fortelling på Speidermuseet.no om det første NM i speiding i 1989.

Laa-nm.jpg

Tidligere speidersjef Lars Atle Andersen har vært på nesten alle NM som har vært arrangert, enten som deltager, arrangør, speiderstyremedlem eller speidersjef. I 1989 var han deltager og peff for Måkepatruljen fra 1. Sandefjord. Lars Atle forteller at det var en stor forskjell fra i dag: - På de første NM’ene var det tillatt med alle hjelpemidler. Det gjorde at halve biblioteker ble dratt med ut i skogen. - Jeg husker at de hadde oppgitt 15 minutter gangtid fra parkeringsplass til selve NM-stedet. Men, når man bl.a. har med seg en egen tralle med leksikon og annen litteratur tok turen 3 ganger så lang tid, forteller Lars Atle. Alle hjelpemidler = polaroidkamera til Kims lek På det første NM i speiding var det 2 teorioppgaver. En med svaralternativer og en hvor det skulle svares med fritekst. I tillegg var det obligatorisk natt-orienteringsløp for 2 i patruljen. Dette ble senere gjort om til dagorientering, og nattorientering ble igjen først og fremst en roveraktivitet. Selv om alle hjelpemidler var tillatt ble det gjort noen justeringer underveis. Når en patrulje trakk frem et polaroidkamera på Kims lek syntes arrangørene at kreativiteten var litt for stor. Det drøyde ikke så lang tid før regelverket ble justert og hjelpemidlene mer begrenset. Lars Atle forteller videre fra 1989 at det som i dag var både to praktiske oppgaver og egen rundløype. De praktiske oppgavene besto dengang først av at patruljene skulle lage kniv med slire (knivblad ble utdelt), og senere på den praktiske oppgaven som gikk på natten skulle det lages belte og beltespenne som skulle passe til kniven. Stram huk? På rundløypa var det i tillegg til Kims lek bl.a. en oppgave hvor en kreativ omelett skulle lages over bål, og det skulle bygges gapahuk. Om huken var stramt nok satt opp ble testet ved at et kronestykke ble sluppet ned på huken og dommeren så om den spratt opp i hånden igjen. Det var 2. Ski som tok storeslem i første NM, husker Lars Atle - med både første og annen plass. Lars Atles patrulje - Måke-patruljen fra 1. Sandefjord - nådde nesten opp: - Vi fikk den bitre fjerdeplassen, det var kun 2 poeng opp til 3.plass som ga premie og hvor patruljene fikk hilse på speidersjefen Runar Bakke.

Resultater

 • Det var Grevlingpatruljen fra 2. Ski som vant det første NM i speiding som ble arrangert.
De ti beste Patrulje Tropp Krets / krins Poeng Merknad
1 Grevling 2. Ski Follo 803
2 Bever 2. Ski Follo 759
3 Falk 1. Skougum Asker og Bærum 752
4 Måke 1. Sandefjord Vestfold 750
5 Hubro 1. Skougum Asker og Bærum 735
6 Bjørn 1. Eidsvoll Romerike 732
7 Ørn 1. Hof Glåmdal 719
8 Hauk 2. Bekkestua Asker og Bærum 706
9 Hauk 2. Molde Romsdal og Nordmøre 689
10 Ørn Røyken Nedre Buskerud 686

Oppgavene

 • De teoretiske oppgavene handløet om speiderhistorie og samfunnskunnskap.
 • Den praktiske oppgaven bestod i å lage en slirekniv av et knivblad, en trekloss, lim og lær.
 • Det ble gjennomført nattorientering og en rundløype med matlaging (omelett), pionerpost (gapahuk og 25 forskjellige knuter), natursti og førstehjelpsoppgaver.

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund Tauverk-KFUK-Merkeboka-1994.jpg Konkurranser for tropp og patruljer

Eksterne linker

Referanser

 1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
 2. Speideren nr. 3, 1989
 3. Speideren nr. 4 1989