Karl-Erik Onstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Karl-Erik Onstad
Personalia
KEO.jpg
Født: 13. oktober 1955
Bortgang: 7. august 2021 (65 år)
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
og Norges speiderforbund
Grupper: 1. Fredrikstad
Verv: visespeidersjef
og kretsleder

Karl-Erik Onstad var "primus motor" i Fredrikstad-speidingen siden 1990-årene,
sammen med Erik Bodahl-Johansen. Hans verv og oppgaver har vært mange.

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Karl-Erik Onstad var speider i 1. Fredrikstad.
Speider-, rover- og lederbakgrunnen er der i fra.

Tidligere speidererfaring:

Om Karl-Erik Onstad

Karl-Erik Onstad drev en trelastfabrikk i Missingmyr. I egen gruppe har Karl-Erik Onstad hatt diverse lederverv, hvorav flere år som gruppeleder. Erfaring fra kretsstyrene i Fredrikstad krets i flere tidsepoker, ansvarlig for kretsleir, med å etablere Fredrikstad Speiderråd sammen med Fredrikstad kommune. På forbundsplan deltatt i flere komiteer og utvalg. Har således fartstid fra forbundskontorene i Møllergata, Øvre Vollgate og nå sist St. Olavsgt.

Karl-Erik Onstad var kjent for sin entuiasme, gode humør og omsorgsfulle lynne!

Hederstegn og utmerkelser

Karl-Erik Onstad fikk tildelt Sølvulven i 2018 under Speidertinget 2018, med denne begrunnelsen:

Han er født i 1955 og begynte som speider som tiåring. De som kjenner ham fra tida i troppen, sier om ham at han preges av en lang og sterk tilknytning til denne. Det kommer til syne blant annet gjennom måten han knytter nåtiden til det historiske perspektivet på når nye prosjekter skal landes. Gjennom sin lange ledertid har han vært kjent som en lyttende, omsorgsfull samarbeids- og samtalepartner. Han har vist en sjelden stayerevne og gjennomføringskraft i ulike verv og prosjekter. Han er lojal nesten til det kjedsommelige, og har vært en solid huggestabbe som har måtte tåle en støyt og ulike meningsytringer. Han er alltid tilstedeværende og interessert i detaljer, og er god til å tolke tall og tekst, om det lokalt eller nasjonalt.
Etter å ha vært ivrig speider, rover og troppsassistent i sin gruppe 1. Fredrikstad, og med noen nasjonale verv og prosjekter underveis i NSF, ble han troppsleder i ett år, før han overtok som gruppeleder i hele ni år. Han var kretsleder i Fredrikstad krets i ti år. Gjennom de åtte siste årene har han vært speiderstyremedlem og visespeidersjef, samtidig som han underveis har vært, og fortsatt er, styremedlem i Speider-sport AS. Han har også et styreverv i Østfold Barne- og Ungdomsråd og er leder av Fredrikstad Speiderråd.
I sine mange ulike verv innen speidingen, er han kjent som en god lagspiller, en som gjerne lar andre få stå fremst og ta del i ansvaret. Han utfordrer og får frem det beste i sine medmennesker, samtidig som han selv er en pådriver for de saker som står hans hjerte nær. I sine mange fremtredende verv sentralt i NSF siste femten årene, har han frontet mange til dels omstridte saker og vært delaktig i å lande disse. Et av hans kjennetegn, er evnen til lojalt å stå sammen om gjennomføringen av vedtak som blir gjort, selv om han kan ha vært uenig i dem. Karl-Erik Onstad tildeles NSFs utmerkelse «Sølvulven» for sin omfattende, iherdige og stadige innsats for speidersaken. [3]

Minneord

NSF logo kløverlilje.PNG Minneord på nettstedet speiding.no 10. august 2021:

Til minne om Karl-Erik Onstad

Med sorg mottok vi nyheten om at tidligere visespeidersjef Karl-Erik Onstad gikk bort lørdag 7. august. Karl-Erik gjorde en stor forskjell for speidersaken – både for Norges speiderforbund nasjonalt og som ildsjel for speiding i Fredrikstad, hvor han var aktiv helt fra barneårene. I perioden fra 2014 til 2018 hadde han vervet visespeidersjef i Norges speiderforbund. I 2018 ble Karl-Erik tildelt Sølvulven, Norges speiderforbunds høyeste utmerkelse for mangeårig innsats for speidingen. I organisasjonslivet har vi dem som deltar og dem som alltid tar ansvar. Karl-Erik var en av dem som alltid tok ansvar og fikk ting gjort. Han var genuint interessert i andre mennesker. Han var varm og raus, og inviterte gjerne andre inn i fellesskapet. Verdens største og beste vennegjeng har nå mistet en god venn og sterk bidragsyter. Det er mange speidere som vil savne Karl-Erik. Vi sender varme tanker til familien og en stor takk for all den tida vi i speideren fikk låne hans tid og varme.

Speiderne lyser fred over Karl-Erik Onstads minne.


Fredrikstad speiderråd.jpg Minneord på nettstedet fredrikstadspeiderne.no 10. august 2021:

Vår kjære speidervenn og mentor er gått bort!

Lørdag 7. august sovnet Karl-Erik Onstad stille inn etter kortere tids sykdom. Våre tanker går først og fremst til hans nærmeste familie – barna Karl-Magnus og Cathrine og kona Hilde. Borte så altfor tidlig, så brått og uvirkelig! Inntil det siste var Karl-Erik delaktig med idéer, tanker og sitt smittende engasjement. Etter over femti år av livet med speiding er hans avtrykk tydelige, farget av hans lyttende og omsorgsfulle lederstil. Uansett hindringer og utfordringer, var han godlynt, optimistisk og viste stayeregenskaper som førte oss på rett sti. Karl-Erik har hatt mange posisjoner og styreverv for speiderbevegelsen opp gjennom årene - både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Han har derved satt sitt preg på generasjoner av speidere over hele landet, og på speidere her i Fredrikstad spesielt.

Karl-Erik var glad i mennesker og hans hjem i Travløkka ble stadig åpnet for venner og bekjente. Mange av oss har vært så heldige at vi har fått oppleve Karl-Erik og Hildes gjestfrihet ved mang en anledning. Vi vil savne praten rundt kjøkkenbordet, hans lune smil, hans store vyer, hans engasjement, hans gode klemmer og ikke minst hans omsorg.

Speidernes motto er Vær beredt, men dette var vi ikke beredt på. Det blir tungt å jobbe videre uten Karl-Erik, men han har heldigvis delt sine tanker og vyer med oss gjennom mange år. Vi vil nå gjøre vårt beste for å fylle tomrommet han etterlater seg. Vi lover å gjøre vårt beste for å omsette dine vyer til virkelighet Karl-Erik!

Ord blir små i denne sammenheng, vi har mistet vår kjære og gode venn! En siste speiderhilsen fra speiderne i Fredrikstad

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbunds sentrale organisering Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Varden-ordenen, 4. Fredrikstad
  3. Oppl. fra Forbundskontoret, ved kommunikasjonskonsulent Kirvil Kaasa, november 2018
  4. Varden-ordenen, 4. Fredrikstad
  5. 2011 1. Fredrikstad logo.JPG 1. Fredrikstad Speidergruppe 75 år 1912 - 1987, Henrik Melsom, 1. Fredrikstad, 1987.
  6. 1. Fredrikstad speidergruppe - beretning 1987 - 2012, redaktør Odd Ragnar Moe, 1. Fredrikstad, 2012.
Vet du mer om "Karl-Erik Onstad"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!