WOSM

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

World Organization of the Scout Movement omtales i dagligtale som "guttenes verdensforbund".

Historie

WOSM, speiderguttenes verdensorganisasjon ble dannet i 1922 som International Bureau og Lord Baden-Powell utropt til speidersjef, Chief Scout of the World.

I 1961 byttet de navn til WOSM.

Norsk medlemskap

Norge var med som stiftelsesland i International Bureau, senere WOSM. Medlemskapet lå frem til 1978 hos Norsk Speidergutt-Forbund, deretter hos Norges speiderforbund frem til 2003. Fra 2003 har medlemskapet i WOSM ligget hos Speidernes fellesorganisasjon.

Glimt fra historien, år for år

I artikkelen "Speiderbevegelsen sett innenfra" av Espen Schaanning i Arr – idéhistorisk tidsskrift, nr. 1-2 2013 nevnes WOSM i oppstarten av speiderbevegelsen:

(…) Da Robert Baden-Powell utga Scouting for boys i 1908 hadde han på ingen måte tenkt å skape en internasjonal speiderbevegelse. Han ville oppdra britisk ungdom til å bli sunn, frisk og villig til å ofre seg for fedrelandet og bevare de britiske koloniene. Han anbefalte derfor sitt speider­opplegg til en rekke oppdragerinstanser: ledere av fritidsskoler, lærere og rektorer, prester, foreldre, jenteoppdragere, gutte­klubber, brigader, legionen for kolonialister, permitterte offiserer, godseiere, YMCA (norsk: KFUM) – i det hele tatt alle instanser som kom i befatning med ungdom. Poenget var å sørge for at ungdommen ikke henfalt til dagdriveri, kriminalitet og pøbelstreker, men utviklet kropp og sjel slik at de kunne stå til tjeneste for sitt land. Speiderbevegelsen spredte seg imidlertid som ild i tørt gress, og på kort tid var det etablert speiderbevegelser i en rekke land, dels i det britiske imperiet (Irland, Canada, Australia, New Zealand, Zimbabwe, Sør-Afrika og India i 1909 og 1910), men også land som Chile, Danmark, USA og Russland (1909), Brasil, Frankrike, Finland, Tyskland, Hellas, Holland og Norge (1910), og Belgia, Estland, Sverige, Malaysia og Singapore (1911). Baden-Powells speiderbevegelse fikk en eventyrlig suksess og vokste seg til å bli verdens desidert største ungdomsbevegelse. Scouting for boys ble i løpet av 1920-tallet publisert i 26 land og var den fjerde mest solgte boken i det tyvende århundre. Antall speidere organisert i World Organization of the Scout Movement (WOSM) er pr. i dag 31 millioner i 161 land. (…) [1]

1924: WOSM hadde totalt 1.344.360 speidergutter. [2]

1928: WOSM hadde totalt 1.772.112 speidergutter og ledere. [3]

1950: WOSM hadde totalt 5.160.147 speidergutter og ledere. [4]

2003: I Årsmelding for 2003, Norges speiderforbund kan vi lese om WOSM:

WOSM, som har ca. 16 millioner medlemmer, er en verdensomspennende organisasjon med medlemmer av begge kjønn. Hovedkontoret ligger i Genève. Alle mannlige medlemmer i Norges speiderforbund er medlem av WOSM. Fra oktober 2003 ivaretas vårt medlemskap i WAGGGS gjennom Speidernes fellesorganisasjon. [5]

Hederstegn

Bronseulven, WOSM høyeste utmerkelse

Bronseulven er WOSMs øverste hederstegn som deles ut til speidere som har gjort en enestående innsats for speidersaken.

Publikasjoner

Minner og utklipp

Internasjonale arrangementer i regi av WOSM

WOSM arrangerer flere store arrangementer. De viktigste er:

  • Jamboreer, verdensspeiderleirer for speidere i alderen 14 til 18 år. Arrangeres hvert fjerde år.
  • Rover Moot, omtales ofte som bare Moot arrangeres for rovere i alderen 18 til 26 år. Arrangeres hvert fjerde år.
  • Roverway, en internasjonal leir for speidere mellom 18 og 25 år, både fra WAGGGS og WOSM.
  • Verdenskonferansen er WOSMs øverste organ. Arrangeres hvert tredje år.


Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Eksterne kilder

Referanser

  1. Artikkelen "Speiderbevegelsen sett innenfra" av Espen Schaanning i Arr – idéhistorisk tidsskrift, nr. 1-2 2013, gjengitt med tillatelse fra forfatteren.
  2. Lederen nr. 3 1926, Norsk Speidergutt-Forbund
  3. Lederen nr. 4 1928.
  4. Medlemsbladet Jamboree august 1951, International Bureau.
  5. Årsmelding for 2003, 2004, Norges speiderforbund.
  6. Lederen nr. 5 1970.