WAGGGS

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

WAGGGS står for World Association of Girl Guides and Girl Scouts, og omtales i dagligtale som "jentenes verdensforbund".

Historie

I fra starten i 1919 het verdensenheten International Council. I 1928 ble skiftet de navn til dagens The World Association of Girl Guides and Girl Scouts, forkortet som WAGGGS, speiderpikenes verdensorganisasjon etablert og Lady Olave Baden-Powell ble valgt til pikenes verdenssjef, The World Chief Guide. Dette skjedde på den femte verdenskongress for jentespeidere i Ungarn i 1928.

Norsk medlemskap

Norge var med som stiftelsesland av WAGGGS i 1928. Medlemskapet i WAGGGS lå under Fellesrådet for speiderpiker i Norge frem til 2003, etter det har det ligget hos Speidernes fellesorganisasjon.

Stiftelsesland i 1928

Noen nasjoner, selvstyrte områder og tidl. kolonistater har byttet navn i dag, men er skrevet som i 1928, mer om hver enkelt ved å følge blå ledetekst.

Det var 26 nasjoner med som stiftelsesland:

Glimt fra historien, år for år

2003: I Årsmelding for 2003, Norges speiderforbund kan vi lese om WAGGGS:

WAGGGS er en verdensorganisasjon med hovedkontor i London. Organisasjonen har om lag ti millioner medlemmer. I Norge er kvinnelige medlemmer i Norges speiderforbund og Norges KFUK-speidere medlem av WAGGGS. WAGGGS forholder seg til en organisasjon i hvert land. Fra oktober 2003 ivaretas vårt medlemskap i WAGGGS gjennom Speidernes fellesorganisasjon. Før dette skjedde det gjennom Fellesrådet for speiderpiker i Norge. Hanne K. Windfeldt er for perioden 2002 – 2005 oppnevnt som medlem av WAGGGS Finance Committee og Astrid Giskegjerde er oppnevnt som medlem av WAGGGS Fundraising Committee. Martine Løvold er oppnevnt som medlem av WAGGGS resursgruppe for Europa. [1]

Hederstegn

Minner og utklipp

Internasjonale arrangementer i regi av WAGGGS

WAGGGS arrangerer flere store arrangementer. De viktigste er:

  • Verdenskonferansen er WAGGGSs øverste organ. Første gang arrangert i 1920. Arrangeres nå hvert tredje år.
  • Roverway

Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Eksterne kilder

  • WAGGGS har egen hjemmeside: [1]
  • Verdenskonferanser i WAGGGS:[2]

Referanser