Tyskland

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Flagg Tyskland
Flagg Helgoland.
Kart over Europa, illustrasjon fra wikipedia.org [6].
Denne siden er ment å vise til speidersamarbeidet mellom Tyskland og Norge, og / eller er tatt med grunnet internasjonale arrangementer i dette landet.

Tyskland

Fra wikipedia.org:

Tyskland, offisielt Forbundsrepublikken Tyskland, er et land i Sentral-Europa. Landet er en føderasjon av 16 delstater. Tyskland grenser i nord mot Nordsjøen, Danmark og Østersjøen, i øst mot Polen og Tsjekkia, i sør mot Østerrike og Sveits og i vest mot Frankrike, Luxembourg, Belgia og Nederland.

Tysklands samling ble et faktum etter den tysk-franske krig i 1870-71, som Det nye tyske keiserriket. Etter den første verdenskrig ble Versaillestraktaten i 1919 ble den den nye, demokratiske Weimarrepublikken etablert og etter hvert Det tredje riket i 1933. Etter den andre verdenskrig ble Tyskland delt opp i to, Vest-Tyskland og Øst-Tyskland, for så å bli gjenforent i 1990. Speiderhistoriske momenter for de alle er samlet her. [1]

Tyskland har en øy, Helgoland, i Europa.

Glimt fra historien

1909 / 1911: I artikkelen "Speiderbevegelsen sett innenfra" av Espen Schaanning i Arr – idéhistorisk tidsskrift, nr. 1-2 2013 nevnes Tyskland i oppstartsårene av speiderbevegelsen:

(…) Da Robert Baden-Powell utga Scouting for boys i 1908 hadde han på ingen måte tenkt å skape en internasjonal speiderbevegelse. Han ville oppdra britisk ungdom til å bli sunn, frisk og villig til å ofre seg for fedrelandet og bevare de britiske koloniene. Han anbefalte derfor sitt speider­opplegg til en rekke oppdragerinstanser: ledere av fritidsskoler, lærere og rektorer, prester, foreldre, jenteoppdragere, gutte­klubber, brigader, legionen for kolonialister, permitterte offiserer, godseiere, YMCA (norsk: KFUM) – i det hele tatt alle instanser som kom i befatning med ungdom. Poenget var å sørge for at ungdommen ikke henfalt til dagdriveri, kriminalitet og pøbelstreker, men utviklet kropp og sjel slik at de kunne stå til tjeneste for sitt land. Speiderbevegelsen spredte seg imidlertid som ild i tørt gress, og på kort tid var det etablert speiderbevegelser i en rekke land, dels i det britiske imperiet (Irland, Canada, Australia, New Zealand, Zimbabwe, Sør-Afrika og India i 1909 og 1910), men også land som Chile, Danmark, USA og Russland (1909), Brasil, Frankrike, Finland, Tyskland, Hellas, Holland og Norge (1910), og Belgia, Estland, Sverige, Malaysia og Singapore (1911). Baden-Powells speiderbevegelse fikk en eventyrlig suksess og vokste seg til å bli verdens desidert største ungdomsbevegelse. Scouting for boys ble i løpet av 1920-tallet publisert i 26 land og var den fjerde mest solgte boken i det tyvende århundre. Antall speidere organisert i World Organization of the Scout Movement (WOSM) er pr. i dag 31 millioner i 161 land. (…) [2]

1950: Tyskland hadde totalt 61.124 speidergutter og ledere. [4]

1950: Tyskland har vært medlem i WAGGGS siden 1950. [5]

Forbund i Tyskland

2019: Tysklands føderasjon for landets ulike forbund for både jenter og gutter er Ring deutscher Pfadfinderverbände. [6] [7]

Føderasjonens forbund:

Leirsteder i Tyskland

Arrangementer i Tyskland

Årstall Arrangementer i Tyskland Land / sted Antall deltakere Referanser
1958 Det 1. Explorer Belt i internasjonal regi (International Scout Club) Flagg Tyskland.png Vest-Tyskland 60 britiske rovere [8]
1985 30. verdenskonferanse (WOSM) Flagg Tyskland.png ,Vest-Tyskland, München 93 nasjoner
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [7]

Om norske forbindelser til Tyskland

2007: Bjarne Aasum nevner Tyskland i sin historie Glimt fra en jamboree om 21st World Scout Jamboree, Storbrittania, Hylands Park (WOSM) :

21st World Scout Jamboree svg.png
(…) Norge hadde 302 deltakere i tropper og stab. Det var samlet speidere fra alle land i verden med unntak av 6 land: Kina, Cuba. Laos, Nord-Korea, Andorra og Myanmar (tidligere Burma). Resten av verdens nasjoner var representert. Russland hadde for eksempel en stor kontingent speidere, de kom med i 2004. Polen hadde både jenter og gutter og Lech Walesa var med dem i åpningsseremonien. Norge var nummer 26 i antall med sine 361 deltakere. Bortsett fra vertskapslandet England med sine 6104 deltakere så var USA den største kontingenten med en total på 3125 deltakere. Italia hadde 2166. Japan, Portugal, Sveits og Tyskland hadde alle over tusen deltakere. Imidlertid var det 37 land som hadde bare 10 eller mindre deltakere (Aruba, Palestina med flere). Danmark hadde cirka hundre flere deltakere enn oss. Finland var en stor kontingent med 817 deltakere, men størst av de skandinaviske var Sverige og de skal da også ha neste jamboree i 2011. (…)

Norske hederstegn og utmerkelser til personer fra Tyskland

Hederstegn og utmerkelser i Tyskland til norske personer

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

  1. Opplysninger fra wikipedia.org [1]
  2. Artikkelen "Speiderbevegelsen sett innenfra" av Espen Schaanning i Arr – idéhistorisk tidsskrift, nr. 1-2 2013, gjengitt med tillatelse fra forfatteren.
  3. Opplysninger fra wikipedia.org [2]
  4. Medlemsbladet Jamboree august 1951, International Bureau.
  5. Opplysninger fra wikipedia.org [3]
  6. Opplysninger fra wikipedia.org [4]
  7. Opplysninger fra wikipedia.org [5]
  8. World Scouting, nr. 2, 1960, International Bureau.
  9. Speideren, nr. 1 1939, Norsk Speidergutt-Forbund.
  10. Speiderpiken nr. 1 1960, Norsk Speiderpikeforbund