Afghanistan

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Flagg Afghanistan [1]
Kart over Asia [1]
Denne siden er ment å vise til speidersamarbeidet mellom Afghanistan og Norge, og / eller er tatt med grunnet internasjonale arrangementer i dette landet.

Afghanistan

Fra wikipedia.org:

Afghanistan, offisielt Den islamske republikk Afghanistan, er en innlandsstat på grensen mellom Sentral-Asia og Sør-Asia. Landet grenser til Pakistan, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Folkerepublikken Kina. Tre fjerdedeler av landet består av vanskelig tilgjengelige fjellområder.

Nasjoner og tidl. stater nevnt i artikkelen om Afghanistan må sees i en historisk sammenheng og ikke nødvendigvis dagens nasjon med sammenfallende navn, historien er valgt å tatt med her i Speiderhistorisk leksikon for å gi et bilde av landet, se også gjerne oversikten over tidl. nasjoner og kolonier og kategori:Afghanistan nederst i artikkelen.

Landet var et britisk protektorat til 1919. [1]

Ved tilstelninger i Norge hvor flere nasjoners flagg er samlet, skal disse i alfabetisk rekkefølge etter nasjoners navn på fransk med dets kortform og det norske flagget skal alltid heises først og fires sist. Det franske navnet på Afghanistan er "Afghanistan". [2] [1]

Glimt fra historien

19321947: Afghanistan var medlem av International Bureau, senere WOSM. [3]

2014: Afghanistan står på listen over potensielle medlemmer i WOSM i 2014. [1]

Forbund i Afghanistan

2019: Afghanistans forbund for både jenter og gutter er Afghanistan Scout Association. [1]

Leirsteder i Afghanistan

Arrangementer i Afghanistan

Årstall Arrangementer i Afghanistan Land / sted Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Om norske forbindelser til Afghanistan

Om innvandring til Norge fra ulike land, fra [1]

Ungarerne kom til Norge etter opptøyene i 1956, tsjekkerne kom etter 1968, og chilenerne etter 1973. Arbeidsinnvandringen som begynte i 1960-årene – først fra India og Pakistan, utvidet seg og etter hvert til å omfatte flere land. Fra 1970-årene av kom flyktninger fra Vietnam, Irak, Jugoslavia, Afghanistan og flere andre land. Utvidelsen av EU med åtte nye medlemsland i Øst-Europa den 1. mai 2004 ga lettere adgang til innreise og opphold i Norge for borgere fra disse landene, mest fra Polen og Litauen. Dessuten har det de siste ti årene kommet et økende antall kvinner fra særlig Russland, Thailand og Filippinene for å gifte seg med norske menn. Innvandringen til Norge kan forklares både med behov og muligheter i det norske samfunnet, og med forhold i samfunnene som innvandrerne har reist fra.

Norske hederstegn og utmerkelser til personer fra Afghanistan

Hederstegn og utmerkelser i Afghanistan til norske personer

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser