Kina

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Flagg Kina [1]
Flagg Macao [1]
Flagg Taiwan [1]
Flagg Tibet [1]
Kart over Asia [1]
Denne siden er ment å vise til speidersamarbeidet mellom Kina og Norge, og / eller er tatt med grunnet internasjonale arrangementer i dette landet.

Kina

Fra wikipedia.org:

Kina, offisielt Folkerepublikken Kina, er det største landet i Øst-Asia og verdens mest folkerike land og utgjør ca. 20 % av verdens befolkning. Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon. [1]

Nasjoner og tidl. stater nevnt i artikkelen om Kina må sees i en historisk sammenheng og ikke nødvendigvis dagens nasjon med sammenfallende navn, historien er valgt å tatt med her i Speiderhistorisk leksikon for å gi et bilde av landet, se også gjerne oversikten over tidl. nasjoner og kolonier og kategori:Kina nederst i artikkelen.

Landets historie kjennetegnes av gjentatte delinger og gjenforeninger mellom skiftende perioder av fred og krig, og voldelige dynastiske skifter. Makten var gjerne konsentrert i den kinesiske keiserens hender, men skiftet noen ganger til mektige embedsmenn og regionale krigsherrer. Landets territoriale utbredelse har variert i historien. I mange århundrer, særlig fra det 7. århundre til og med det 14. århundre, gjaldt Kina som verdens mest avanserte sivilisasjon og var Øst-Asias dominerende kulturelle sentrum. På 1800- og 1900-tallet var landet for svakt til å slå tilbake europeisk kolonialisme og japansk invasjon, og perioden var preget av stadig ufred og økonomisk stagnasjon. Kina tapte på 1800-tallet flere kriger mot europeere og naboland, slik som opiumkrigene i 1839–1842 og 1856–1860, den fransk-kinesiske krig i 1883–1885 og den første kinesisk-japanske krig i 1894–1895. Folkerepublikken Kina ble opprettet 1. oktober 1949 av kommunistpartiet etter at partiet hadde gått seirende ut av den kinesiske borgerkrig. [1]

Ved tilstelninger i Norge hvor flere nasjoners flagg er samlet, skal disse i alfabetisk rekkefølge etter nasjoners navn på fransk med dets kortform og det norske flagget skal alltid heises først og fires sist. Det franske navnet på Kina er "Chine". [2] [1]

Kinas flagg har egne regler som kan være greit å vite om på forhånd. [1]

Glimt fra historien

1924: Kina hadde totalt 40.250 speidergutter. [3]

1928: Kina hadde totalt 40.250 speidergutter og ledere. [4]

19371950: Kina-fastland (Mainland) var medlem av International Bureau, senere WOSM. [5]

Knut Korsvold skriver i Lederen: Den 10. internasjonale speiderkonferanse, Rainey Hall i Edinburgh, 26. - 28. juli 1939.

(…) Antall speidere i verden oppgis til 3.305.149, hvilket vil si en stigning på ca. 500.000 siden 1937. I to-års perioden er godkjent tre nye organisasjoner, nemlig Kina, Syd-Afrika og India. (…)

Knut Korsvold. [6] [7]

2006: Kina hadde totalt 20 deltakere på 2nd Roverway, Italia (WAGGGS) / (WOSM) . [8]

2019: Kina har speiderarbeid blant annet i Hongkong og Taiwan.

Forbund i Kina

Leirsteder i Kina

Arrangementer i Kina

Årstall Arrangementer i Kina Land / sted Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Om norske forbindelser til Kina

Fra artikkelsiden om Landsleir Skottland, 1943 (Norsk Speiderklubb i Storbritannia) under den andre verdenskrig kan vi lese om Kina:

En liten speider helt fra Kina ga sitt innslag med sang og tale på kinesisk, og spiste med pinner som om han aldri skulle ha brukt annet skaffetøy i sitt liv. Hans opplevelser i krigens Kina og beretningen om dem var rent gysende og gripende, fortalt ut fra denne unge guttens egne hendinger. Siste leirbålet ble på grunn av ruskevær arrangert i spisesalen på skolen i Drumtochty Castle. Her deltok alle skolens elever, jentespeidere, skolens-personale samt en mengde foreldre. Programmet gikk som på løpende bånd, og tiden ble bare så_ altfor kort. Her kom da det siste «Vær beredt» som en avslutning på denne «landsleiren», i landflyktighet. [9]

2007: Bjarne Aasum nevner Kina i sin historie Glimt fra en jamboree om 21st World Scout Jamboree, Storbrittania, Hylands Park (WOSM) :

21st World Scout Jamboree svg.png
(…) Norge hadde 302 deltakere i tropper og stab. Det var samlet speidere fra alle land i verden med unntak av 6 land: Kina, Cuba. Laos, Nord-Korea, Andorra og Myanmar (tidligere Burma). Resten av verdens nasjoner var representert. Russland hadde for eksempel en stor kontingent speidere, de kom med i 2004. Polen hadde både jenter og gutter og Lech Walesa var med dem i åpningsseremonien. Norge var nummer 26 i antall med sine 361 deltakere. Bortsett fra vertskapslandet England med sine 6104 deltakere så var USA den største kontingenten med en total på 3125 deltakere. Italia hadde 2166. Japan, Portugal, Sveits og Tyskland hadde alle over tusen deltakere. Imidlertid var det 37 land som hadde bare 10 eller mindre deltakere (Aruba, Palestina med flere). Danmark hadde cirka hundre flere deltakere enn oss. Finland var en stor kontingent med 817 deltakere, men størst av de skandinaviske var Sverige og de skal da også ha neste jamboree i 2011. (…)

Norske hederstegn og utmerkelser til personer fra Kina

Hederstegn og utmerkelser i Kina til norske personer

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser