Speidermuseet på Laksevåg

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speidermuseet på Laksevåg
Speidermuseet på Laksevåg (24) 1.JPG
Sted: Bergen kommunevåpen.png Bergen, Laksevåg
Speidermuseet på Laksevåg holder til på Laksevåg Lokalmuseum som eies av Laksevåg Kulturhistoriske Forening.
Les mer om speidingen i bydelen Laksevåg i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png

Starten på Speiderarbeidet på Laksevåg

Laksevåg vet vi at de første speiderne dukket opp tidlig på høsten 1910. Disse første speiderne fikk seg leder ved at Alfred Sunde kom og tilbød seg jobben som troppsfører. Speiderarbeidet ble organisert ved at Laxevaag Speidertrop, senere endret til 1. Laksevåg NSF ble stiftet 18. mai 1911.

Sogneprest Georg Fredrik Tybring ønsket at også jentene kunne bli speidere og han fikk Lina Ørbeck Flaathe til å påta seg oppgaven med å bli første troppsfører. Hun fikk med seg noen jenter som begynte å øve seg i speiderferdigheter og Laksevåg 1 KFUK, idag Laksevåg KFUK-KFUM-speidere ble stiftet 23. april 1924.

Begge disse speidergruppene har vært aktive sammenhengende siden oppstarten.

I tillegg til disse to har det vært menge flere tropper / grupper fra alle forbund.

Laksevåg lokalmuseum befinner seg i bunkersen delvis skjult av trærne, i forkant deler av utemuseet gamle Laksevåg.

Starten på Museet

Mange ledere har opp igjennom årene begynt å ta vare på vår historie, men ofte har dette stoppet opp ved mangel på tid. Men litt har blitt samlet.

Høsten 2010 er det planlegging av 1. Laksevåg sitt 100-årsjubileum i 2011. Det kommer opp forslag om å lage en utstilling i Laksevåg Lokalmuseum. Vi får et rom til disposisjon, og planleggingen kommer i gang.

En del stoff finnes rundt omkring, men det er ikke alt for god kontroll på det vi har, og tiden går fort. Vi velger en løsning hvor vi samler både 1. Laksevåg NSF og Laksevåg KFUK-KFUM-speidere i utstillingen. Blir enig om å satse på mye bilder da gruppene tilsammen kan dekke 100 år med bilder fra Laksevågspeiderne. Etter en storskanning av bilder blir ca 700 plukket ut og forstørret i forskjellige størrelser.

Bildene blir samlet og presentert i flere tema som: "Starten", "Pinseturer", "Møter", "Krets- og Landsleirer", "Vinter", "Hytter", "Utenlandsturer", "Aldersenhetene" og "I dag". Gjenstander som Signalhorn, telt, spader, sekker, primus, leirskjerf og selvfølgelig en del speiderdrakter blir også hengt opp. Øverst mot taket henger vi medlemsblader fra starten og fremover til i dag.

I mai 2011 kan utstillingen åpne med hvor deltagerne på festen for tidligere medlemmer i 1. Laksevåg blir første besøkende. Videre forsøker vi å ha en leder tilstede når det er søndagsåpent på museet. Vedkommende kan svare på spørsmål, fiske ut litt speiderhistorie fra de besøkende og sørge for at speidermusikken fra kassettspilleren alltid går i bakgrunnen.

Høsten 2011 får vi tildelt et rom i kjelleren på museet som vi kan bruke til lager for våre historiske ting. Da begynner jobben med å samle, sortere, organisere, merke og registrere det vi har. Noe som fortsatt pågår.

Arbeidet videre

Utstillingen

Utstillingen åpnet i mai 2011 og viser litt av historien til 1. Laksevåg NSF og Laksevåg KFUK-KFUM-speidere.

Lageret

To etasjer under bakkenivå holder vi nå på å samle, organisere og få oversikt over alt det historiske materialet vi har.

Om speiderhistorie

Eksterne lenker

Laksevåg Kulturhistoriske forening sin hjemmeside [1]

Referanser

Vet du mer om "Speidermuseet på Laksevåg"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!