Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1921

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Generalforsamling 1921
Lilje.JPG
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 18.21. juli 1921
Kommune/sted: [1] Gjøvik kommunevåpen.png Gjøvik, Tranberg

Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1921

Sted og arrangører

Den 5. Generalforsamlingen ble holdt på Tranberg, Gjøvik, 18. juli 1921. [2]

Program

Delegater

Saker

Fra Aftenposten 22. juli 1921: Fra speidernes møde. Hatten ombyttes med lue. [4]
Aftenposten-logo.png

Et specialtelegram til Aftenposten fra Lillehammer meddeler: Speiderne har hele tiden været begunstiget med veiret. Onsdag formidddag var optaget til kursus i leirinredning og teltslagning. Leirlivet er jo speidersagens store trækplaster for gutterne. Det maa derfor ledes rationelt. Om eftemmiddagen blev der givet en instruktiv demonstrasjon i formationer og friluftslege. Speiderdragten blev taget opp til diskusion. Filthatten afløses af en lue. Et musikkorps fra Gjøvik koncerterede om kvelden. Der forelaa til behandling spørgsmaalet om laupargrupper, sjøspeidere og ulvunger. Deer blev nedsat en komitè, bestaaende af Rieber Mohn, Bergen, tropschef Jensen, tropchef Røed og tropchef Mehlum, til at utarbeide planer for saadanne afdelinger av ældre gutter. Deltagerene afreiste i løbet af dagen, alle med utbytte og mindet. [5]

Valg og utnevninger

Utdelte hederstegn

Omtaler

Wilhelm Retz forteller om Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1921 i sin erindringsbok Blant gutter og telt, 1946:

Blant gutter telt low.jpg

Og hvem kan gleme Gjøviksmøtet i 1921, oppe på «Tranberg», hvor vi hadde den herligste utsikt over en stor del av Mjøsa og Mjøsatraktene. Allerede før vi vestlendinger nådde reisens mål, sluttet flere og flere speiderbrødre seg til oss, og humøret steg stadig etter som vi kom videre. Det ble derfor en livlig flokk av unge speidere, førere og gamle veteraner som rykket inn på Gjøviks stasjon. Det hørtes på hilsninger og gjenkjennelsesrop at speidersaken vår ikke lenger var en ny bevegelse i landet. Her ruver forkjemperen. Møller Gasmann, opp og vekker oppsikt ikke bare ved sitt veldige ytre. men også ved det liv og den moro han alltid bringer med seg. Der står Bergens kretssjef. Rasmussen, som ikke bare vinner alle fordi han kan vitse på bergensk, men også fordi han kan smile på bergensk, og her har vi vår (daværende) blide og hensynsfulle forbundssekretær, Birger Brekke, som aldri var rolig før han så at vi alle var glade og fornøyde.

Og så begynte de 4 dages innholdsrike forhandlinger. hvorunder alt, trass den forferdelige varme. ble diskutert med en iver og grundighet som bare kan presteres av dem som er så varmt begeistret for sin sak at de vil sette alle krefter inn på å bringe den lenger fram. Inn imellom forhandlingene holdtes demonstrasjoner i alt praktisk speiderliv, foredrag. instruksjonskurser etc. Når så hertil kom at det kameratslige samvær om kveldene ved leirbål ikke bare var preget av liv og humør. men også av dype og alvorlige tanker, så satte nok også disse 4 møtedager ved Mjøsa sterke inntrykk hos mange av vårt lands førere og økte arbeidsgleden hos oss alle. [6]

Veivalg og diskusjon

For hver enkelt generalforsamling, landsmøte og speiderting har det til tider vært diskusjoner i forkant og etterkant, om endringer og forslag. Mange vedtak og gjennomføringen av disse har gitt viktige veivalg for utviklingen i Norsk Speidergutt-Forbund. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Generalforsamlingen er presentert slik i ukens artikkel, uke 29, 2021 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 29, 2021

NSFs generalforsamling i 1921. Foto fra Norske speidere, 1936

Sommertid er leirtid. For 100 år siden ble litt av sommeren brukt til generalforsamling i Norsk Speidergutt-Forbund.

Wilhelm Retz forteller om denne generalforsamling: Og hvem kan glemme Gjøviksmøtet i 1921, oppe på «Tranberg», hvor vi hadde den herligste utsikt over en stor del av Mjøsa og Mjøsatraktene. Allerede før vi vestlendinger nådde reisens mål, sluttet flere og flere speiderbrødre seg til oss, og humøret steg stadig etter som vi kom videre. Det ble derfor en livlig flokk av unge speidere, førere og gamle veteraner som rykket inn på Gjøviks stasjon. Det hørtes på hilsninger og gjenkjennelsesrop at speidersaken vår ikke lenger var en ny bevegelse i landet. Og så begynte de 4 dages innholdsrike forhandlinger. hvorunder alt, trass den forferdelige varme. ble diskutert med en iver og grundighet som bare kan presteres av dem som er så varmt begeistret for sin sak at de vil sette alle krefter inn på å bringe den lenger fram. Inn imellom forhandlingene holdtes demonstrasjoner i alt praktisk speiderliv, foredrag. instruksjonskurser etc. Når så hertil kom at det kameratslige samvær om kveldene ved leirbål ikke bare var preget av liv og humør. men også av dype og alvorlige tanker, så satte nok også disse 4 møtedager ved Mjøsa sterke inntrykk hos mange av vårt lands førere og økte arbeidsgleden hos oss alle.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [2]

Les mer om generalforsamling i Norsk Speidergutt-Forbund i 1921 her

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbunds sentrale organisering

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Norske speidere, 1936, Norsk Speidergutt-Forbund.
  3. Speideren nr. 7 1921
  4. Aftenposten 22. juli 1921
  5. Aftenposten 22. juli 1921
  6. Les den her, Blant gutter og telt, Wilhelm Retz
  7. Aftenposten 22. juli 1921
  8. Speiding på Gjøvik i 95 år, Terje Paulsberg og Brage Hammen Pedersen, Årbok for Gjøvik historielag, 2011.
Vet du mer om "Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1921"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!