Gilwell-treningen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Trekløver-Gilwell er norsk speidings høyeste ledertrening. Forkortes ofte "TG". Treningskursene ble slått sammen etter 1979.
Før dette hadde Norsk Speidergutt-Forbund og Norges KFUM-speidere Gilwell-treningen, mens Norges KFUK-speidere og Norsk Speiderpikeforbund hadde Trekløver-treningen.

Gilwell historien

Oppstarten i England

SitatOn the morning of September 8, 1919, 19 men dressed in short trousers and knee socks, their shirt sleeves rolled up, assembled for the first Scoutmasters' training camp at Gilwell Park. The camp was designed and run by B-P. Afterwards, B-P gave each man a simple wooden bead from a necklace he had found in a Zulu chieftain's deserted hut when on campaign in South Africa in 1888.Sitat
– Om det første Gilwell-kurset i England og woodbagde, 1919, se flere speidersitater her


Allerede etter de første 10-15 årene oppdaget Lord Baden-Powell at arbeidet enkelte ganger kom på «avveier». Det oppsto mange steder – både i England og rundt om i verden – til dels vesentlige avvik fra de tanker om speiding han hadde lagt fram i sin bok Scouting for boys.

Betydningen av en opplæring av ledere om bevegelsens målsetting, midler og arbeidsmetoder var allerede sterkt påtrengende, og Lord Baden-Powell fant derfor å måtte etablere en egen «Ledertrenings-skole». Dette ble gjort mulig ved at en skotsk speiderleder, V.C. Bois Maclaren, skjenket som gave eiendommen Gilwell Park utenfor London. Stedet ble åpnet som ledertreningssted i 1919 og inneholder foruten plass for ledertreningskurs også leirplasser for vanlige speidertropper, bl.a. for å utprøve nye aktiviteter med den rette aldersgruppen.

Ledertreningskursene fikk snart navn etter stedet, og ble kalt Gilwellkurs. Lord Baden-Powell ledet ikke selv Gilwellkursene, men tok del i utformingen av treningen sammen med en hovedansvarlig, som han ga tittelen «Camp Chief»CC Fra 1923 fram til den annen verdenskrig var dette John Skinner Wilson.

SitatDet skaper nytt håp om muligheten av en verden, hvor harmoni og godvilje råder, hvor hjelpsomheten mot andre er en skattet dyd. Det vekker friskt mot til å ta fatt på de sosiale problemene i verden. Derfor håper jeg at antallet av de som kvalifiserer seg til "woodbagde" må øke.Sitat
Lord Baden-Powell, se flere speidersitater her

Gilwell kommer til Norge

Fra 1. juli 1926 ble Rolf Lykken ansatt som forbundets instruktør. Hovedoppgaven hans var å reise rundt i landet og holde kurs for patruljeførere og ledere.

I 1927 reiste Rolf Lykken, Holger Fangel og Thorvald Langaard til Gilwell Park utenfor London. Her tok de førerkurset ved den internasjonale skole for speiderledere. Rolf Lykken fikk den internasjonale godkjenningen «Deputy Camp Chief»DCC for å lede Gilwell­treningen i sitt eget land.

Året etter var alt klart for å starte den teoretiske delen her i landet, og det første praktiske ukeskurs ble holdt 7. juli til 14. juli 1929 på gården Goplerud i Hedalen.

10 år senere kjøpte Norsk Speidergutt-Forbund den nedlagte fjellgården Sverveli i Svartdal, mellom Notodden og Seljord i Telemark. Dette har var forbundets permanente treningssenter, med utstyr og innredning for både ukeskurs og helgekurs til alle tider på året frem til stedet ble solgt i 2010.

SitatDet kreves ikke av en speiderleder at han skal være mester i alle ting, men det er utilgivelig av en leder å ikke interessere seg for alle ting!Sitat
Rolf Lykken på et Gilwellkurs, i følge deltager Carl Dahl, se flere speidersitater her

Sentrale personer

<flickr>6331420612|thumb|right|m|Minneplaketten over Rolf Lykken som var på Sverveli. Nå på museet.</flickr> Det er mange som hevder at uten Rolf Lykkens store livsverk – Gilwelltreningen – ville ikke speidingen i Norge utviklet seg til det det ble. På Sverveli var det en minneplakett over Rolf Lykken og hans innsats for Gilwell-treningen i Norge. Etter at Sverveli ble solgt, er denne plaketten nå på Speidermuseet. (Bildet)

Lykkens arbeid ble videreført av Odd Hopp, som hadde ansvaret for Ledertreningen Norsk Gilwell i hele 25 år i perioden fra 1947 til 1972. Allerede som 22-åring gjennomgikk han praktisk ukeskurs på Goplerud i 1935 under Rolf Lykkens ledelse.

Odd Hopp var dessuten enten deltaker eller instruktør på en lang rekke kurs i inn- og utland fram til 1955, da han ledet sitt første Gilwellkurs. På denne tiden satte han i gang ulike kurstyper (tilpassede varianter for ulvearbeidet, rovering, gruppeleder, vinterkurs), grunnla Gilwelltreningen på Island og holdt kurs der.

SitatOdd Hopp viste et engasjerende alvor for Gilwell-treningen, men med et godt smil på lur. Odd Hopp ble en inspirasjon som hans mange kursdeltakere over hele landet har satt umåtelig pris på.Sitat
Øystein Sårheim om Odd Hopp i Speiderhistorisk skrift nr 7 - Ledertreningen - Norsk Gilwell, se flere speidersitater her

Rolf Lykken og Odd Hopp overlappet hverandre i vervet som Deputy Camp Chief, DCC - norsk leder av Gilwell-treningen 19471954. Odd Hopp fikk da overrakt Rolf Lykkens Woodbadge, symbolet på Trekløver Gilwell-treningen, treperlene (wood bagdes) er kopier av leddene i et halskjede som B-P tok i fra den berømte zuluhøvdingen Dinuzulu i 1888, kopioriginalen henger i Gilwell Park, England. En av disse fire Woodbadge fra Rolf Lykken som Odd Hopp overtok, sies å ha vært fra originalen. Les mer om Dinuzulu her: [4] [1]. [2]

Odd Hopp utviklet instruktørkurs og arbeidet aktivt med ajourføring av den teoretiske delen og tilpassing av de praktiske kursene til dagens forhold. Samtidig som han jo var generalsekretær i Norsk Speidergutt-Forbund, var han det selvfølgelige midtpunkt i ledertreningsmiljøet gjennom et kvart århundre.

SitatTross din ungdom en stor og fin innsats som mange beundret.Sitat
– Kursleder Rolf Lykken uttalelse om Odd Hopp da han tok Gilwell-treningen for første gang som deltagernr. 62 i Norge i 1936, se flere speidersitater her

Kurssteder

Utklipp og minner

Antall deltagere

  • Fram til 1978 ble det avholdt 130 Gilwellkurs der 1 090 deltakere fullførte sin trening.
  • 101 ledere fullførte sin Gilwell-trening på Goplerud i fra 1929 - 1938.

Om skriftlige og visuelle kilder

Kilder

Manuset i denne artiklene er i hovedsak basert på:

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [3].
  2. Opplysninger fra Knut B. Lykken, 2021
  3. 3,0 3,1 Lilje.JPG Lysbildeserien Norsk speiding 40 år, Norsk Speidergutt-Forbund, utgitt i begynnelsen av 1950-årene
  4. 4,0 4,1 Finnes hos / opplysninger fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund
  5. Opplysninger om Arnt Øvreness er arbeidet frem etter hans oversendte dokumenter, tekst og e-postkorrespondanse for bruk i Speiderhistorisk leksikon, med Gunnar Stromness-Andresen i 2022
Vet du mer om "Gilwell-treningen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!