Patruljekasser

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Bilde fra en speidertur i 1915.

Som speiderdrakten har skiftet med ulike tider, har også speidernes leir- og turutstyr gjort det samme. Disse temasidene skal ta for seg noen glimt av ulike tiders utstyr.

Patruljekasser

I tidlige speiderår var det ikke vanlig med allment friluftsliv eller at troppene hadde eget utstyr. På fotturer brukte en ofte kjerre i stedet for dagens patruljekasser.

Historier om Patruljekasser

Om drakjerre som patruljekasse

I Sverre Dahls speiderfortellinger kan vi lese om 2. Kristiania - Om hjemturen fra landsleiren i 1916:
Sverre Dahl.jpg
Etter to døgn i Bergen startet vi med Bergensbanen til Myrdal st. Her ble troppen kjerre montert. Kjerra fortjener en egen beskrivelse; Alt på den kunne med enkle håndgrep tas fra hverandre og settes sammen. Foran var det et håndtak med plass til to gutter. I navet på hjulene var det sterke kroker. I disse hektet vi solide tau. Det var plass til tre gutter i hvert. Disse seks trakk oppover bakkene og bremset nedover ved å gå bak kjerra og holde igjen alt de orket. Under kjerra var det solide kroker til troppene gryter, og høye karmer ga kjerra en god plass for annet utstyr. [1]


I Varden, 4. Fredrikstad kan vi lese om den første tur:
1938 Varden speideravis.jpg
Vi hadde tenkt på en slik tur lenge, kameratene mine og jeg, og en dag var beslutningen tatt. Det var en lørdags eftermiddag at befolkningen på Gresvik fikk se et underlig tog komme gjennom gatene. 5 gutter med uhyre pakninger kom svettende, pustende og trillende med en dravogn. Denne var opfylt av kasseroller, ulltepper, primuser o.l. De ærede Gresvikbeboerne holdt på å falle om ved synet, men vi gikk uanfektet videre og efter en drøi marsj ankom vi bestemmelsestedet Foten. . [2]

Bilder og utklipp

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>