Leir- og turutstyr

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Som speiderdrakten har skiftet med ulike tider, har også speidernes leir- og turutstyr gjort det samme. Disse temasidene skal ta for seg noen glimt av ulike tiders utstyr.

Leir- og turutstyr

I de tidlige speiderår var det ikke vanlig med med allment friluftsliv og utstyret ble improvisert eller lånt fra Forsvaret.

Historier om Leir- og turutstyr

I Femti år for norske gutter i Odd Hopps kapittel Liv i leiren! kan vi lese om leir- og turutstyr:
Utsnitt forside femti år for norske gutter.JPG

Fra speiderarbeidets første tid her i landet var interessen for å ligge i telt og leir stor og det kan trygt sies at speiderne også på dette området har vært foregangsmenn. I en bok om teltliv i vår campingens tid skrives: «Camping - det er ikke noe nytt begrep. Allerede i det forrige århundre dro enkelte dristige og eksentriske eventyrere ut i skogen og ble der natten over. Men det var speiderbevegelsen, stiftet 1911, som fikk fart i utviklingen. Speiderguttene oppdaget naturen for alvor og de beholdt sin kjærlighet til den også etter at de ble voksne menn. Deres begeistring smittet andre - campingturistenes rekker begynte å vokse.»

Om ordet camping:

Fra hjemmesiden www.turer.no

Ordet "camping" I England 1901 ble Camping and Caravanning Club etablert med navnet Association of Cycle Campers, som senere ble byttet til dagens navn. 1907 ble The Caravan Club etablert som var en organisasjon for de som drev camping med hestetrukne campingvogner. I Frankrike 1910 ble en tilsvarende klubb etablert og fikk navnet Camping Club de France. Når selv franskmennene ikke tok seg bryet med å endre navnet ble ordet camping et internasjonalt begrep. Ordet kom også til Norge rundt disse tider. Det var mange som lurte på hvordan man skulle uttale det nye ordet. Det ble "shamping". Når den første campingvognen ble vist i 1935, var det på campingutstilling på Hamar. Den ble betegnet som en campingvogn, noe som tyder på at ordet camping var innarbeidet. Det eneste som har skjedd med ordet camping er at nå kan vi skrive ordet med "K"

Bilder og utklipp

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>