Speiderliljen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

SitatFra nå er speidernes fredssymbol denne gylne pilen. Før den langt ut, så folkeslagene må lære verdensbrorskapet å kjenne!Sitat
Lord Baden-Powell om Speiderliljen, se flere speidersitater her

Speiderbevegelsen brukte fra sin første tid Speiderliljen som sitt symbol.

I David Fontanas "Symbolenes språk. En spennende veiviser til symbolenes fascinerende verden" (Gyldendal 1996) finner vi noen heraldiske synspunkt på speiderliljen:

"Fleur-de-lis
Heraldikkens stiliserte sverdlilje - den franske lilje - var fra 1100-tallet del av det franske kongevåpen (og er i dag speidernes merke). De tre bladene står for Guds, hans skaperverks og hans herredømmes trefoldige storhet. Liljen står også for sinnets, legemets og åndens treenighet, som er menneskets særmerke."

1911

Speideren nr. 5. 1911 refererte fra Baden-Powell på besøk i Oslo 31. august 1911
Header Speideren 1911 1919.jpg
Om ettermiddagen umiddelbart før Baden-Powells foredrag, ble der avholdt parade på Tullinløkken. Troppene ble oppstilt i hestesko, og i det Baden-Powell trådte inn i hesteskoen blåste 2. Kristiania tropps hornblåsere det internasjonale kjenningssignalet, og det ble gjort honnør. Etter at Rittmester Grøttum hadde talt til guttene om Baden-Powell (på norsk), talte Baden-Powell på engelsk med grosserer Dons som tolk. Så gikk generalen langs rekkene og så på guttene og hans skarpe øye så alt. Han fant det praktisk at anbringe liljen i filt på armene, og synes guttene så svært lik de engelske. Han pratet med enkelte av guttene og de forskjellige troppsførere ble presentert for ham. Etter inspeksjonen kom ettermiddagens høytidelige øyeblikk, da Baden-Powell foldet ut og overrakte nye flagg til 1. Kristiania, 2. Kristiania og 5. Kristiania. (i Norsk Speidergutt-Forbund, red.anm). Samtidig overrakte han 1. Kristiania (NGSK) og Turnforeningens tropp (i Norske Gutters Speiderkorps, red.anm) deres flagg. Deretter formanet han troppene å gjøre flagget ære. [1] [2]

"Vor lilje" 1916

I "Speideren" 4/1916 klipper de inn følgende fra 1ste Kristiania's håndskrevne avis:

Vor lilje

Der find's et merke, smukt som faa, Det er vort speidertegn... Det er en lilje sølvergraa, Og spidser tre er sat derpaa Med baand omkring som hegn...

Den første spids skal lede ut Det første løftes ord: "Jeg lover gjøre pligt mot Gud, Og lyde fædrelandets bud I livet her paa jord..."

Den anden spids, den sige bør: "Jeg lyde vil vor lov." Den tredje - at din pligt du gjør, Og hjælper alle, nord og sør, I by, paa land, i skov...

Og baandet som den liljen bær, Det roper ny paa stand: "Aaa, hold jer sammen hver især, Saa venskapsringen løs'net er For speid're i vort land!"

Speiderliljen, gjengitt og omtalt gjennom tidene

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Referanser

Vet du mer om "Speiderliljen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!