Speiderstaver

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
B-Ps egen tegning av en gutt som har nytte av sin speiderstav. Se flere illustrasjoner i artikkelen Bilder og illustrasjoner av og med Lord Baden-Powell.

Som speiderdrakten har skiftet med ulike tider, har også speidernes leir- og turutstyr gjort det samme. Disse temasidene skal ta for seg noen glimt av ulike tiders utstyr.

Speiderstaver

Fra "Femti år for norske gutter":

"Speiderstaver" ble brukt både inne og ute. Dette var en arv fra England, hvor man brukte stavene under drill og parade samt til leirinnredninger i utmark hvor de ikke kunne hugge kvist. Det viste seg imidlertid snart at her i landet hadde man liten bruk for slike staver. Militært preget eksersis ville man ikke ha, og unødvendig var det å dra med seg stokker ut i skogen her, så de norske speiderne lot snart «stavene falle».

Sverre Steen i "I trekantens tegn. Norges kristelige ungdomsforbund gjennom hundre år":

"I 1911 var alle gutter speidere. Nær sagt i hver klasse på skolen var det en speiderpatrulje med fører og kasserer og leven. En ny industri oppsto for pappbelter som kaltes skinn, for papphatter som kaltes filt og for kosteskaft som kaltes speiderstaver. Det var en munter tid. Og alle byens gløgge hoder og alle byens sure fedre hadde vittige og spydige bemerkninger om speiderne, som vesentlig speidet etter enhver anledning til å gjøre ugagn, og som — etter hundre utsagn å dømme — klarte det i særdeles høy grad."

Historier om Speiderstaver

Bilder og utklipp

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>